11 июнь 2019 8 166

Як смачно запекти картоплю в духовці

Готувати печену картоплю в духовці — одне задоволення, адже виходить смачне і калорійне блюдо з мінімальними витратами сил і часу. Готують цю смакота не тільки в нашій країні, але і далеко за її межами – скрізь, де відомий цей коренеплід.

Користь печеної картоплі, його калорійність

Наскільки корисно це блюдо, можна визначити по тому, що його приписують вживати в їжу навіть хворим на виразку шлунка. Картопля входить в раціон при більшості дієт, тому можна говорити про те, що вона є дієтичним продуктом.

Крім вітаміну С, картопля містить клітковину, амінокислоти і корисні мінерали:

  • Бром;
  • Сірка;
  • Марганець;
  • Кальцій;
  • Мідь;
  • Йод;
  • Бор;
  • Залізо.

Кількість вітамінів у кожній бульбі може зменшуватися зі старінням коренеплоду. Тобто, чим молодше картопля – тим більше в ньому корисних речовин, але вживати в їжу бажано зрілі овочі.

Калорійність картоплі повністю залежить від того, як саме його приготували:

Спосіб приготування Кількість кілокалорій в порції вагою 100 гр
Печена в шкірці 135
Зварений у мундирі 66
Запечена в мундирі 80
Картопляне пюре 300
Фрі 400
Чіпси 500
Без шкірки запечений 78

Печена картопля може мати високу калорійність тільки в тому випадку, коли в блюдо, крім нього, входять ще й інші інгредієнти, наприклад, жири.

Рецепт смачною печеної картоплі в духовці
Інгредієнти Кількість
бульб картоплі середнього діаметру - 1 кг
часнику - 4 зубки
гілочок розмарину - кілька
оливкової олії - 1/8 літра
спецій - на смак
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 г: 80 Ккал

Апетитний і неймовірно ароматна картопля, який запікають шматочками в духовій шафі.

Спосіб приготування:

  1. Розітріть розмарин до стану пилу і часник пропустіть через землянку;
  2. У глибоку і широку миску влийте оливкове масло і перемішайте його з рубаним розмарином і часником;
  3. Дайте суміші настоятися протягом 45 хвилин;
  4. Для того, хто не любить коли часник і пряна трава хрумтять на зубах готувати ароматну масляну суміш потрібно за добу, після чого поставити її процеживаться через багато шарів марлі;
  5. Картопля ретельно вимити і нарізати однаковими за розміром шматочками;
  6. Обсушіть рушником;
  7. Деко покрийте шаром тонкої фольги;
  8. Висипте нарізану картоплю в миску з ароматним маслом, дайте увібрати в себе аромат;
  9. Процідіть через друшляк, щоб стекли надлишки масла;
  10. Розігрійте духовку до 200проЗ;
  11. Протягом півгодини піддаватися термічній обробці.

Всі! Ароматна і мегавкусная картопля готова до столу. Вона чудово поєднується зі свіжими овочами.

Картопля запечена у фользі

Печена картопля в фользі відрізняється не тільки чудовим смаком, але і величезною користю для людського організму.

Якщо бульби обгорнути у фольгу, запекти в духовці, то смак готового блюда буде трохи відрізнятися від запеченого на багатті.

Всі корисні мікроелементи і вітаміни не зникають, а зберігаються в картопляних бульбах. Готувати це блюдо дуже просто, тому домогосподаркам воно дуже до вподоби.

Інгредієнти:

  • Картопля середнього розміру одного з «розсипчастих» сортів;
  • 100 грам вершкового масла;
  • Пучок кропу;
  • Сіль.

Вибирайте цілі картоплини, на яких немає пошкоджень і плям.

Спосіб приготування:

  1. Промийте бульби проточною водою;
  2. Обсушіть серветкою або рушником;
  3. На шкірці кожної картоплини зробити хрестоподібний надріз і вкласти туди шматочок вершкового масла;
  4. Прикрасити кожен бульба гілочкою кропу;
  5. Загорнути у фольгу поштучно;
  6. Розігріти духовку до 200оС;
  7. Випікати протягом 40 хвилин;
  8. Звільнити картоплю від фольги і посолити.

Картоплю чистити від шкірки не потрібно, він вже готовий до вживання.

Як приготувати курячі ніжки в духовці на сковороді, в каструлі. Читайте найбільш цікаві та смачні рецепти.

Шашлик на шпажках в духовці з курки, як приготувати один з самих смачних страв з м'яса. Читайте рецепт.

Ви думаєте, що звичайний салат з капусти і моркви вас вже не може здивувати своїми смаком? Тоді обов'язково прочитайте нашу статтю з рецептами найнеймовірніших сполук.

Картопелька «в мундирі» приготовлена в духовці

Це блюдо найбільш просте і з ним легко впорається навіть аматор. Слідуючи цим рецептом, в результаті у вас вийде печена картопля з смачною хрусткою скоринкою.

Інгредієнти:

  • Картопля;
  • Рослинна олія;
  • 60 грам вершкового масла;
  • Сіль морська.

Спосіб приготування:

  1. Добре вимийте картоплю, висушіть її рушником і дайте постояти, щоб на ній не залишилося вологи;
  2. Розігрійте духовку до 190проЗ;
  3. Проколіть кожен бульба виделкою в декількох місцях;
  4. Намажте олією;
  5. Втирайте в шкірку морську сіль;
  6. Пекти картоплю краще всього на середній полиці;
  7. Час приготування залежить від габаритів бульб і становить як мінімум 90 хвилин;
  8. Після того як бульба буде вийнято з духовки, його потрібно відразу ж розрізати і покласти по шматочку вершкового масла, воно розтане і відразу ж вбереться в м'якоть картоплі.

Подавати готову страву потрібно відразу ж, поки не загубилася «хрусткість» шкірки.

Запікаємо бульби з сиром

Якщо правильно запекти картоплю з сиром, то вийде ситне і смачне блюдо, готувати яке зовсім не складно.

Інгредієнти:

  • 800 грам картоплі;
  • 220 грам твердого сиру;
  • Пів-літри молока;
  • Одне куряче яйце;
  • Пара столових ложок рослинного масла;
  • Пара зубців часнику;
  • Сіль і перець на смак.

Спосіб приготування:

  1. Натріть шматочок твердого сиру на крупній тертці;
  2. Картоплю очистіть від шкірки і поріжте кружечками;
  3. Складіть в невелику каструльку;
  4. Перемішайте з сіллю, перцем і половиною натертого сиру;
  5. У глибокій тарілці збийте віночком яйце, потім змішайте його з молоком;
  6. Зубок часнику розрізати на дві частини і натріть ними сковороду або форму у якій буде готуватися страва;
  7. Полийте форму рослинним маслом, нахиляючи її з боку в бік, щоб поверхня і бортики повністю були змащені;
  8. Викладіть картоплю в форму;
  9. Залийте молочно-яєчної сумішшю;
  10. Розігріти духовку до 180проЗ;
  11. Випікайте до готовності. Через 40 хвилин після того, як страва потрапить у розігріту духовку – проткніть шматочок картоплі зубочисткою, якщо вона увійде легко, то страва готова.

Якщо в процесі випічки ви помітите, що молоко починає підгоряти, то накрийте посудину зверху фольгою і продовжите випікання. За пару хвилин до готовності зніміть фольгу і підрум'яньте страва до утворення смачною скоринки.

Сільське блюдо: овочі, запечені з салом

Досить оригінально виглядає картопля, приготовлена в духовці і переложенная салом. Зовні вона багато в чому нагадує гармошку. Для її приготування потрібно підібрати бульби картоплі правильної овальної форми.

Інгредієнти:

  • 5-6 середніх картоплин;
  • 100 грам солоного або копченого сала;
  • Зубок часнику;
  • 50 грам майонезу;
  • 120 грам твердого сиру;
  • Зелень.

Спосіб приготування:

  1. Ретельно, з використанням жорсткої губки, вимити картоплю;
  2. Обсушити бульби рушником;
  3. Дати повністю випарується вологи;
  4. Зробити поперечні надрізи не дорізуючи 4 мм;
  5. Гострим ножем нарізати тоненькими скибочками сало й сир;
  6. У розрізи в кожній бульбі по черзі засовувати сир і сало;
  7. Деко застелити пергаментним папером і викласти на нього картоплю розрізами вгору;
  8. Випікати при температурі 200оС протягом 40 хвилин;
  9. Перевірити ступінь готовності страви зубочисткою;
  10. Дістати деко з гарячою картоплею і зверху посипати її тертим сиром, полити майонезом і збризнути тиском часником;
  11. Деко знову засунути в духовку ще на 15 хвилин, щоб сир розплавився.

Перед подачею на стіл картоплю посипати зеленню.

Печена картопля часточками з грибами в духовці

Відмінне пісне блюдо, яке наситить всю сім'ю, готується зовсім нескладно.

Інгредієнти:

  • Один кілограм картоплі;
  • Півкілограма печериць;
  • Пара цибулі;
  • Пісний майонез, зелень, сіль і перець на смак;
  • Пара столових ложок рослинного масла;
  • Щіпка мускатного горіха;
  • Столова ложка сухарів.

Спосіб приготування:

  1. Добре вимити бульбу і відварити до повної готовності;
  2. Після того як охолоне, нарізати часточками;
  3. Ріпчасту цибулю почистити і вимити;
  4. Підсушити і дрібно нарубати;
  5. Поставити на вогонь сковорідку з рослинним маслом, кинути туди цибулі і обсмажити до золотистого кольору;
  6. Печериці вимити і нарізати їх пластинками;
  7. У глибокій посудині змішати їх з цибулею, додайте приправи;
  8. Деко змастити соняшниковою олією;
  9. Викласти шар картоплі, нарізаного скибочками і посолити;
  10. Накласти шар грибів, які зверху закрити шаром картоплі;
  11. Зверху все обмазати майонезом і притрусити сухарями;
  12. Блюдо випікати в духовці при 200оС протягом півгодини.

Готову страву прикрасити зеленню.

Поради кулінарів

Пекти картоплю в духовці дуже просто, особливо якщо слідувати елементарним радам кулінарів:

  • Якщо ви збираєтеся пекти картоплю в мундирі, то обов'язково ретельно вимийте його з використанням кухонного мочалки;
  • Завжди обирайте картоплини одного розміру, щоб вони пропеклися одночасно;
  • Щоб уберегти бульби від тріщин – змастіть їх перед випіканням рослинним маслом;
  • Для приготування в духовці краще підбирати ті сорти картоплі, яким властиво підвищений вміст крохмалю;
  • Ідеальний варіант для випічки – картопля з червоною шкірочкою;
  • Готовий коренеплід вам підкаже зубочистка. Застроміть її в картоплину – якщо увійде швидко і плавно, без зусиль, то блюдо готове;
  • Часник найкраще додавати за 20 хвилин до кінця приготування, інакше він вивітриться» і втратить практично весь свій аромат;
  • Якщо страва підгорає – накрийте його зверху фольгою.

Страви з печеної картоплі, приготовлені в духовці — прості і корисні, а готувати їх одне задоволення, так як доводиться докладати мінімум зусиль. Не бійтеся експериментувати, печена картопля з різними компонентами різноманітить ваше меню і порадує сім'ю багатством смакової палітри цього коренеплоду.

Що ще почитати: