Як приготувати салат зі свіжої капусти та моркви
Капуста належить до одних з найбільш насичених за вмістом вітамінів овочів. Вона необхідна в раціоні кожної людини для нормального функціонування всього організму. У неї дуже високий вміст клітковини і вітаміну С.
Салат зі свіжими овочами, такими як білокачанна капуста, морква та зелень наситить вас цілим рядом інших біологічно активних сполук, так як продукти не піддаються термічній обробці, і вони не розщеплюються. Готувати такі салати потрібно перед самим вживанням.
У зв'язку з тим, що людський організм не виробляє вітамін С, а він надходить з овочами, у весняно-літні періоди рекомендується намагатися накопичити його як можна більше. Особливо якщо ви страждаєте зниженням імунітету, швидкою стомлюваністю, вас часто морозить.
Якщо до капусти додати моркву і болгарський перець, є також низькокалорійними, то загальна енергетична цінність страви буде 110 – 120 Ккал/100г.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Капуста білокачанна - | 1 головка |
Морква - | 1 шт. |
Перець болгарський - | 3 шт. |
Оливкова олія - | 2 ст. л. |
Лимон - | 0.5 шт. |
Мед рідкий - | 1 ч. л. |
Сіль - | за смаком |
Час приготування: 15 хвилин | Калорійність на 100 грам: 36 Ккал |
У сезон свіжих овочів весь час хочеться робити з них салати, або просто нарізати на тарілку і їсти на сніданок, ланч і обід.
Зрізаємо верхні зіпсовані аркуші з капусти. Ділимо її навпіл і шаткуємо соломкою. Можна використовувати спеціальну терку – це суттєво зменшить трудовитрати. Притрушиваем зверху сіллю і мнемо рукою, поки не з'явиться сік.
Перець миємо і, вичистивши серединку з насінням, шаткуємо довільно скибочками. Добре промивши під водою, чистимо свіжу моркву. Так як вона ще молода, можна скористатися звичайною металевою теркою. Нарізаємо на тонкі півкільця.
Можна притрусити кропом або петрушкою, але це на любителя. Такий салат підійде до молодого відвареної картоплі з маслом вершковим або зажаренному на багатті шашлику.
Змішавши в маленькій піалі олія оливкова, натуральний мед і сік, видавлений з лимона, з'єднуємо всі підготовлені продукти разом, поливаємо заправкою, перемішуємо, і можна їсти.
Салат буряково-морквяний з капустою
Після завершення зимового періоду часто організм виснажується і настає авітаміноз. Щоб відновити баланс назад, потрібно вживати більше свіжих овочів.
Компоненти:
- Буряк – 1 шт.;
- Морква – 2 шт.;
- Капуста – 500 г;
- Яловичина – 300 г;
- Цибуля – 1 шт.;
- Рослинна олія – 50 мл;
- Майонез домашній – 100 мл;
- Сіль – за смаком.
Відварюємо в присоленной воді заздалегідь помытое і обсушенное м'ясо. Одночасно ставимо варити і буряк, так як ці два процеси забирають найбільше часу.
Капусту шаткуємо довгою соломкою, притрусивши сіллю, з силою мнемо рукою до появи соку. Моркву чистимо й нарізаємо брусками. Цибулю шаткуємо півкільцями і засмажуємо на олії до прозорості.
Виймаємо м'ясо з бульйону, остудити, ріжемо довгими, але не товстими шматочками. Буряк чистимо від шкірки і подрібнюємо филейным ножем на великі кубики. Змішуємо всі підготовлені продукти, заливаємо домашнім майонезом і ретельно перемішуємо.
Буряк можна залишити сирої, так в ній збережеться більше вітамінів. Але цей овоч без термічної обробки припаде до смаку не кожному.
Додайте яблука в салат!
Компоненти:
- Куряче філе – 500 г;
- Капуста пекінська – 1 головка;
- Морква – 1 шт.;
- Яблука – 2 шт.;
- Гірчиця – 2 ст. л.;
- Сметана – 3 ст. л.;
- Сіль – за смаком;
- Олія оливкова – для смаження;
- Куркума – 2 щіпки.
М'ясо миємо й обробляємо филейным ножем на шматки. Наливаємо масло в сотейник і засмажуємо його, в кінці посипаємо куркумою і добре промешиваем. Ця спеція додасть гарний відтінок м'яса. Капусту розрізаємо навпіл і шаткуємо, поклавши на поверхню дошки.
Змішуємо в маленькій піалі нежирну сметану (краще з гастроному) і середню по гостроті гірчицю. Моркву очищаємо і шаткуємо з допомогою терки. З яблук чистимо шкірку, вичищаємо серцевину і нарізаємо соломкою (краще використовувати кисло-солодкий сорт). Можна скористатися кухонним комбайном і нашаткувати овочі в ньому, це скоротить час приготування.
З'єднуємо всі продукти разом, заправляємо сметано-гірчичним соусом, підсолюємо і добре вимішуємо.
Осіння феєрія: салат з капустою і гарбузом
Не менш корисна і смачна, ніж інші овочі, свіжа гарбуз відмінно поєднується з капустою і морквою. А додавши мигдальний горіх і заправивши олією, отримаємо чудове легке блюдо.
Компоненти:
- Гарбуз – 400 г;
- Білокачанна капуста – 300 г;
- Морква – 2 шт.;
- Зелена цибуля – пучок;
- Соняшникова олія – для заправки;
- Лимон – 0.5 шт;
- Сіль – за смаком;
- Мигдальний горіх – 50 р.;
- Цукор – 1 ст. л.
Гарбуз вибираємо не бліде, а понасыщенней кольором. Так можна визначити, що вона буде солодкою. Моєму і вирізаємо насіння, чистимо, нарізаємо невеликими брусками, притрушиваем цукром і залишаємо пустити сік.
Капусту шаткуємо тонкою соломкою. Беремо половину лимона, пронизуємо в декількох місцях виделкою і видавлюємо сік на капусту. Перемішуємо і викладаємо до гарбузі.
Важливо: від якості нарізки овочів залежить ніжність і м'якість салату.
Горіхи очистити від шкаралупи, злегка поколов в ступці, обсмажуємо на сухій сковороді. Цибулю дрібно нарізаємо. З'єднуємо продукти у великому салатнику, поливаємо олією і перемішуємо.
Якщо салат призначається дітям, гарбуз краще варити до напівготовності в просоленої воді, а білокачанну капусту замінити пекінською. Вона м'якше і краще засвоюється в шлунку.
Індичка у вершковому соусі — це вкуснеейшее блюдо, яке, напевно, здивує вас своїм неймовірним смаком і ніжністю.
Салат з черемші з яйцями і сметаною. Соковитий салат з простого набору продуктів здається неймовірно смачним, адже це перша весняна зелень. Рецепт тут.
А ви знаєте скільки запікати лосось в духовці. Читайте, що потрібно додати, щоб риба була ще смачніше.
Поради по приготуванню
- В салаті важливі не тільки вірно вибрані продукти, але і зовнішній вигляд: вони повинні гармонійно поєднуватися за кольором. Салат з капусти з помаранчевої морквою, солодким перцем відразу ж викличе апетит. Цей фактор важливий більшою мірою для дітей, які не дуже люблять свіжі овочі;
- Навіть якщо вашим рецептом не передбачена свіжа зелень, все одно використовуйте її в блюдо. Адже в ній також міститься цілий джерело вітамінів;
- Як заправок більше підійдуть натуральне масло, сметана, йогурт. Якщо берете майонез, то зробіть домашній. Рослинні олії корисні й необхідні в нашому раціоні, а у поєднанні зі свіжими овочами буде відмінний результат для організму;
- Що б приготувати більш ситний салат, додайте м'ясо, але краще брати нежирні сорти: яловичину, курятину і індичку;
- Майте на увазі, що капуста і морква в свіжому вигляді не дуже гармонують з морепродуктів. Краще утриматися від експериментів з цими інгредієнтами;
- Для таких салатів чудово підійдуть будь-які види горіхів. Тільки попередньо їх подробите і злегка обсмажте. Більш виграшно буде страва з додаванням волоських і мигдальних горіхів;
- Салат зі свіжими овочами краще готувати перед їжею, так збережеться більше вітамінів, сік не стече і не буде зайвої вологи.
Приємного вам апетиту!