Як приготувати смачну заправку для овочевого салату
Традиційною заправкою сучасних росіян для всіх салатів практично без винятку став майонез і соуси на його основі. Але адже це не тільки дуже калорійно, але не завжди і не всім корисно. До того ж, різноманітність повинно бути присутнім у всіх сферах життя, навіть у гастрономічної.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
соняшникової олії - | 125 мл |
оцту 6% - | 60 мл |
цукру - | 10 г |
солі і меленого перцю - | за смаком |
Час приготування: 5 хвилин | Калорійність на 100 г: 82 Ккал |
Викласти всі продукти в ємність для зберігання і розмішати. Все, смачна заправка для овочевого салату готова! Коли салат готується на один раз, можна скоротити кількість продуктів, якщо соус все ж залишився, зберігати його рекомендується в холоді.
Заправка для овочевого салату з оливковою олією
Інгредієнти:
- 65 г оливкової олії;
- 30 г винного оцту;
- 15 г зернової гірчиці;
- сіль і чорний мелений перець.
Час приготування – 5 хвилин.
Калорійність на 100 грамів – 720 ккал.
Масло з гірчицею викласти в ємність, змішати. Заправити оцтом і змішати. Готову заправку рекомендується зберігати в холодильнику.
Заправка з бальзамічним оцтом
Інгредієнти:
- 45 г оливкової олії;
- 15 г бальзамічного оцту;
- сушений орегано;
- кмин сушений.
Час приготування – 5 хвилин.
Калорійність страви на 100 грамів – 600 ккал.
З'єднати в ємності масло з оцтом, приправити, змішати.
Заправка для овочевого салату з соєвим соусом
Інгредієнти:
- 30 г оливкової олії;
- 60 г соєвого соусу;
- 250 г меду;
- 2 лимона.
Час приготування – 5 хвилин.
Калорійність на 100 грамів – 140 ккал.
Соєвий соус змішати з медом, вичавити лимонний сік, з'єднати з сумішшю. Поступово влити оливкову олію, помішувати при цьому.
Соус для заправки овочевого салату на основі олії з лимоном і часником
Інгредієнти:
- 60 г рослинної олії;
- 1 лимон;
- 10 г часнику;
- 8 г порошку гірчиці.
Час приготування – 5 хвилин.
Калорійність на 100 грамів – 255 ккал.
Почистити часник, подрібнити давилкою або нарізати ножем, вичавити лимонний сік, додати масло. Розмішуючи, всипати гірчичний порошок.
Рецепти приготування кольорової капусти в клярі з яйцем.
Як швидко приготувати горохову разваристую кашу в м'ясними реберцями.
Візьміть на замітку рецепт класичного борщу з м'ясом. Як приготувати блюдо смачно і правильно.
Медово-лимонна заправка з соєвим соусом і імбиром
Інгредієнти:
- 20 г меду;
- 30 г соку лимона;
- 20 г оливкової олії;
- 25 г соєвого соусу;
- 15 г кореня імбиру.
Час приготування – 10 хвилин.
Калорійність на 100 грамів – 235 ккал.
При необхідності трохи підігріти мед, щоб він став більш текучим. Додати до нього сік лимона, потім влити олію і соєвий соус. Очищений і дрібно порізаний імбир додати останнім. Соус виходить досить пікантним. Бажано його з'їдати відразу після приготування.
Вишуканий пряний соус для овочевих салатів
Інгредієнти:
- 200 г кореня імбиру;
- 20 г часнику;
- 20 г перчика чилі;
- 200 г лимонного соку;
- 35 г кунжутного масла;
- 50 г соєвого соусу;
- 90 г оливкової олії;
- 30 г бальзамічного оцту.
Час приготування – 10 хвилин.
Калорійність 100 грамів – 209 ккал.
Натерти очищений імбир і часник, нарізати чилі, перед цим звільнений від насіння. Влити кунжутне масло, потім лимонний сік, змішати з оливковою олією і соєвим соусом, останнім додати оцет.
Корисні поради
Не варто боятися експериментувати. За словами багатьох всесвітньо відомих авторів нових страв головна умова хорошої заправки на основі олії полягає в тому, що воно повинно поєднуватися з чимось кислим (оцтом, соком лимона) в пропорції 3:1. Інші добавки залежать від наявності продуктів, смакових уподобань і сміливості кухаря. А деякі маленькі секрети допоможуть зробити готування ще простіше і цікавіше, а страви – смачніше:
- Якщо заправка якийсь час постояла, а не використовувалася відразу після приготування, її необхідно збовтати;
- Додавати заправку в салат необхідно строго перед подачею до столу. Звідси висновок: не варто зберігати більшу кількість салат, ніж буде з'їдено за один раз;
- Коли був випробуваний новий рецепт, краще зняти пробу до додавання заливки до всього салату: досить змочити один салатний лист і спробувати, щоб уявити, як смак заправки розкриється в страві;
- Для зберігання соусів найзручніше використовувати невеликі скляні баночки з гвинтовими кришками, щоб було видно, чи перемішування перед заправкою, а також, скільки соусу залишилося;
- Свіжі страви – апріорі смачніше і корисніше. Саме тому робити заправку для овочевого салату запас також не рекомендується, зберігати її варто не більше тижня;
- Сипучі інгредієнти бажано додати в заправку останніми, щоб не утворилося грудочок;
- Коли на порозі будинку гості, можна прискорити процес готування і перемішати всі складові заправки в міксері;
- У ході експериментів можна додавати до традиційної олійно-кислотної суміші в співвідношенні 3:1 подрібнені овочі, зелень і навіть фрукти. Іноді урізноманітнити меню можна заправками, у яких основу складають йогурт або сметана, у такому разі з рецептів необхідно виключити оцет і лимонний сік.
Яка б заправка не була обрана, важливо робити все не кваплячись, з любов'ю. Саме тоді страва повністю розкриє свій смак, а кулінар отримає задоволення від улюбленого, нехай навіть щоденного заняття.