22 март 2019 8 310

Як швидко і смачно приготувати картопляні кульки з пюре

Кульки з пюре виглядають апетитно і незвично, а продукти дуже доступні і прості. Опишемо кілька способів того, як можна виготовити блюдо.

Зробити його досить легко, потрібно мати в запасі близько години вільного часу. Можна подати кульки як самостійне блюдо або як гарнір. Вони добре поєднуються зі свіжими овочами. Також їх комбінують з м'ясом або рибою.

Готуємо картопляні кульки з пюре у фритюрі
Інгредієнти Кількість
Сіль - за смаком
Соняшникова олія (краще, якщо рафінована) - 150 мл
Вершкове (не спред) олія - 50 г
Панірувальні сухарі - 120 г
Борошно - 4 столові ложки
Вершки - 100 мл
Яйця - 4 штуки
Картопля - 1,5 кг
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 182 Ккал

Картопляні колобки під фритюрі – чудовий гарнір до м'яса. Їх також подають зі сметаною. Сметана надає ще більше ніжності всьому блюду.

Кульки будуть ніжними, якщо картоплю потовкти однорідна без грудочок. Очищені бульби опустити в каструлю з солоною водою. Варити близько півгодини до готовності. Потім злити воду, додати до гарячого картоплі 2 яйця, вершки і розтоплене вершкове масло, картоплю потовкти. Основа підготовлена.

Перед тим як перейти до обсмажування в маслі, потрібно сформувати кульки з пюре. Процес нескладний, якщо є навик. Потрібно взяти в руки 2-3 чайних ложки густого пюре і скачати з нього акуратний кульку.

Провести цю процедуру з усім готовим пюре. Колобки необхідно формувати, поки пюре не охололо. Обвалюємо колобки в борошні. Решта 2 яйця збиваємо і занурюємо в них картопляні кульки, а потім обвалюємо їх у сухарях.

Коли колобки готові, можна приступити до обжарке. Соняшникова олія виливаємо в глибоку ємність і нагріваємо його до кипіння. Обережно опускаємо в масло кульки. Для рівномірного обсмаження потрібно постійно перевертати їх.

Після того як колір картоплі став золотистим, треба зняти кульки з вогню і покласти на серветку, щоб вбралося зайве масло. Подавати блюдо гарячим, перед цим посипавши зверху зелень для запаху і краси.

Готуємо в духовці

В духовій шафі страва виходить не менш смачними, ніж при обсмажування у фритюрі. Але є один плюс – в них менше жиру і калорій. Рекомендується готувати картопляні кульки з пюре в духовці тим, хто стежить за своєю тонкою талією.

Знадобляться:

  • Сіль;
  • Перець – за розсудом кулінара;
  • Соняшникова олія – 20 мл;
  • Вершкове (не спред) масло – 50 г;
  • Панірувальні сухарі – 110-120 г;
  • Борошно – 4 столові ложки;
  • Вершки – 100 мл;
  • Яйця – 2 штуки;
  • Картопля – 1,5 кг;
  • Твердий сир – 80 г (за бажанням).

Основа для картопляних колобків робиться точно так само, як і в першому випадку. Після того як картопля звариться, потовкти його в ніжне пюре без грудочок. Щоб було повітряним і легким, можна скористатися блендером.

Сформуйте з теплого пюре колобки, взявши 2-3 чайні ложки картоплі для виготовлення одного. Обваляти в борошні і в панірувальних сухарях. Коли колобки готові, приступаємо до підготовки листа. Його необхідно змастити соняшниковою олією заздалегідь. Розміщуємо на деку кульки. На кожен колобок можна покласти сир, платівкою або натертий.

Необхідно нагріти духовку до 170 градусів. Заздалегідь подбайте про це. Ставимо деко з картопляними колобками в духовку і витримуємо близько 25 хвилин. В духовій шафі кульки покриються золотистою скоринкою, а сир запечеться по поверхні. Викладаємо готові колобки на плоску тарілку. Виглядають вони чудово, якщо постаратися зробити їх однаковими за розміром і рівними.

Картопляні кульки з шинкою і сиром

Цей варіант страви прекрасно підходить для зустрічі з друзями. Можна подавати його з червоним вином за приємною бесідою. Потрібно:

  • Картопля – 1 кг;
  • Шинка – 300 г;
  • Твердий сир – 200 г;
  • Вершкове (не спред) олія – за смаком;
  • Соняшникова олія – 150 мл;
  • Вершки – за смаком;
  • Яйце – 1 штука;
  • Борошно для панірування;
  • Зелень – за смаком.

Готуємо картоплю так само, як і в попередніх рецептах. Шинку дрібно нарізати, сир потерти, додати зелень і перемішати інгредієнти разом. Це наша начинка.

Далі з толченки розім'яти коржик, покласти зверху начинку і згорнути корж у колобок. Потрібно зробити це, поки тепле пюре. Далі потрібно обваляти колобки в борошні і обсмажити кульки з картопляного пюре з начинкою в олії до золотистого кольору.

Цей спосіб хороший тим, що завдяки начинці зникає сухість картоплі. Є і ще секрети, як позбавитися від сухості картоплі. Наприклад, можна додати трохи вершків при обжарюванні. Або попередньо помістити свіжі бульби в масло.

Кульки з картопляного пюре з фаршем

Готуємо тісто так само, як і у випадках описаних вище. Для начинки знадобиться:

  • М'ясний фарш – 400 г;
  • 1 цибулина;
  • Рослинна олія для обсмажування;
  • Сіль – за розсудом кухаря.

Нарізану цибулю обсмажити на сковороді. Попередньо розморожений фарш обсмажити разом з цибулею близько 15 хвилин.

На корж з картоплі покласти обсмажену суміш і загорнути корж у колобок. Таким чином зробити всі кульки.

Обваляти колобки з пюре в сухарях і викласти в сковороду на киплячу олію. Як вони будуть готові, зняти з вогню і остудити на паперовому рушнику. Подавати з вареним або сирими овочами. Можна вмочати їх у сметану.

Рецепт кульок з пюре з грибами

Цей варіант страви можна приготувати з запеченим сиром зверху в соусі з вершків. Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг;
  • Гриби – 500 г;
  • Борошно – 50 р;
  • Яйце – 1 штука;
  • Вершкове (не спред) масло – 50 г;
  • Цибуля ріпчаста і зелена, за смаком;
  • Вершки – 200 мл;
  • Твердий сир – 100 г;
  • Сіль – за смаковими уподобаннями.

Необхідно підготувати пюре так само, як і в попередніх рецептах. Підготувавши попередньо колобки з пюре з додаванням яйця, обваляти їх у борошні і сухарях, викладаємо у фритюрницю і обсмажуємо, поки не побачимо золотистий колір картоплі. Готові колобки, просушені на паперовій серветці, викладаємо на деко для запікання.

Займемося грибним соусом. Необхідно нарізати печериці (можна взяти опеньки), додати шінкованной ріпчаста цибуля і сіль за смаком. Обсмажити суміш. Коли гриби підсмажаться, влити на сковороду вершки і тушкувати все разом. Секрет особливого смаку в тому, що гриби повинні бути без заморожування. Погано брати для соусу сушені гриби, так як на них неможливо розглянути сліди псування.

Готовий соус рівномірно розподіляємо по картопляним кулькам на деку. Натираємо сир і посипаємо його зверху. Попередньо необхідно розігріти духовку до 180 градусів, а потім відправити туди страву на 5 хвилин.

Блюдо готове ще до запікання, тому потрібно зачекати тільки, коли запечеться сир.

Розсольник з перловкою і солоними огірками рецепт домашнього і смачного супу.

Читайте як приготувати кабачки запечені з овочами в духовці, рецепт.

Фаршировані печериці запечені в духовці — відмінна закуска з будь-якого приводу. Дізнайтеся , як правильно приготувати.

Поради від досвідчених господинь

Щоб блюдо вийшло чудово смачним, варто скористатися такими порадами:

  1. Основу можна робити не тільки з картоплі, але і з додаванням смаженої цибулі. Також для толченки підійдуть оливки, гриби і різні спеції. Подрібнюють їх зазвичай блендером;
  2. Подавати колобки з товченої картоплі непогано з м'ясом або рибою;
  3. Страва чудово смакує з червоним вином і сиром.

Отже, овочева основа робиться завжди однаково, творча частина приготування страви криється в начинці. Тут потрібно проявити свою кулінарну майстерність. Начинка зробить блюдо ніжніше, легшим і смачніше, а також прибере зайву сухість картоплі. Менше калорій у страві, якщо готувати його в духовці.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: