04 май 2019 1 909

Як правильно і смачно готувати сушені гриби

Одним із специфічних і особливих за смаком продуктів, які використовуються не у всіх блюдах, вважаються сушені гриби. Вони не втрачають своїх корисних якостей під час сушіння. Однією з популярних заготовок на зиму якраз і вважаються сушені гриби, представлені у вигляді різноманітних «гірлянд» на нитках.

Сушка – це один з найбільш легких і доступних процесів обробки. Під час сушіння гриби дуже зменшуються в розмірі і вазі. З'являються нові специфічні смакові якості, а також набувається витончений аромат.

Існує кілька варіантів сушіння грибів:

  • На вулиці, на відкритому свіжому повітрі. При цьому, погода має бути достатньо сонячною, теплою і сухою. Гриби необхідно нанизувати на досить міцні нитки, можна використовувати волосінь. Розвішувати їх потрібно таким чином, щоб вони не торкалися один одного. За часом тривалість сушіння займає близько тижня;
  • В печі (духовці). Гриби рівномірно розкладають на решітці або ж звичайному листі. Температуру виставляють близько 55-75 градусів, при цьому дверцята повинна бути відчинені.

Як вибирати сушені гриби в магазині

Кращим варіантом, при незнанні всіх видів грибів, є звичайний магазин або ринок, де завжди можна придбати вже готовий до приготування продукт. Головною перевагою є тривалість їх зберігання, терміном до трьох років. Проте обов'язково варто стежити за процесом зберігання. Не повинно бути ніякої вологи, яка сприяє появі цвілі.

Можна розпізнати до якого сорту відносяться сушені гриби. До вищого сорту відносяться сушені капелюшки. До більш низького сорту відносяться ті, де присутні і капелюшки та ніжки. Сорт завжди можна побачити, подивившись на упаковку. Також на упаковці указується частка калорійності.

При виборі продукту важливо, щоб він був цільним, не ламким, і не кришився. Якщо гриб різаний, то буде важко зрозуміти, до якого саме виду він належить.

Особливості приготування сушених грибів

Сушеними грибами можна дуже добре урізноманітнити меню страв. З них можна з легкістю приготувати смачний суп, бездоганний соус, різні салати, додати овочі і робити з них начинки для млинців або ж котлет.

Перед приготуванням певної страви необхідно сушені гриби перебрати і ретельно промити кілька разів. Далі потрібно залити холодною водою на пару-трійку годин. Також можна залишити їх замачиваться на ніч. Потім гриби можна варити, поки вони не стануть зовсім м'якими і далі готувати за обраним рецептом.

Як готувати сушені білі гриби

Одними з смачних, ароматних і, в деякій мірі, корисних продуктів вважаються сушені білі гриби. Навіть в сушеному вигляді в них зберігаються всі корисні речовини.

Для того щоб сготовить з них певне блюдо, необхідно попередньо їх замочити у воді на деякий час, потім у цій же воді зварити. Воду, в якій вони були зварені, можна залишати й надалі використовувати для приготування неймовірно смачних перших страв.

У вареному вигляді їх можна використовувати як в нарізаному вигляді, так і цілком. Також можна їх використовувати у вигляді сухариків, кришити на приготовані страви, адже їх аромат і смак дуже насичені і приємні.

Є безліч рецептів з використанням сухих білих грибів. Один з них, який є нескладним і простим у приготуванні, розглянемо далі.

Салат з сушених білих грибів з помідорами

Для його приготування знадобляться:

  • Сушені білі гриби – 30 р.;
  • Помідори – 400 р.;
  • Хліб білий – 200 р.;
  • Зелень – за розсудом;
  • Часник свіжий – 1 зубчик;
  • Цибуля середніх розмірів – 1 шт.;
  • Олія (не спред) вершкове – 2 ч. ложки;
  • Оцет – 1 ст. ложка;
  • Сік лимонний – 1 ч. ложка;
  • Сіль, перчик — за бажанням кухаря;
  • Олія оливкова – 2 ч. ложки.

1 крок. Гриби замочити приблизно на 1 годину. Потім злити воду і нарізати їх соломкою.

2 крок. Помідори нарізати соломкою.

3 крок. Зелень дрібно нарізати.

4 крок. Цибулю дрібно порізати і обсмажити на підготовленому вершковому маслі. Додати до цибулі трохи води. Додати половину нарізаної зелені та грибів. Варити протягом 3-5 хвилин. Потім заправити оцтом, додати лимонний сік, сіль, перець.

5 крок. Хліб нарізати акуратними кубиками і злегка обсмажити на оливковій олії до хрусткої скоринки.

6 крок. Змішати з помідорами, дрібно порубаним часником, зеленню, цибулею і залишилися грибочками.

Такий салатик дуже здивує гостей своєю вишуканістю і смаком.

Як готувати сушені гриби шиітаке

Є такі різновиди грибів, які належать до китайської кухні. Їх приготування не сильно відрізняється від приготування звичайних. Для початку необхідно замочити їх у воді приблизно на годину. Потім їх можна додавати в будь-які страви — салат, м'ясо, овочі, а також готувати з них суп.

Сушені шиітаке потрібно залити теплою водою на 2 години, краще, звичайно ж, на всю ніч. Якщо немає часу, можна залити теплою водою з додаванням цукру. Після замочування акуратно віджимаємо, нарізаємо.

Воду, в якій знаходилися шиітаке можна процідити через марлю і надалі додавати в суп або тушковані овочі.

Салат із сухих шиітаке

Салат дуже легко готується, а смак просто заворожує.

Інгредієнти:

  • Шиітаке (сушені) – 40 р.;
  • Цибуля – 0,5 шт.;
  • Морква – 1 шт.;
  • Перчик болгарський – 1 шт.;
  • Часник;
  • Оцет – 0,5 ч. л.;
  • Сіль, спеції за бажанням кулінара;
  • Соєвий соус;
  • Олія рослинна.

1 крок. Після замочування шиітаке віджати і залишити просихати.

2 крок. На олії соняшника (раст.) обсмажити цибулю з часником, додати спеції і сіль за смаком. Після обсмажування додати оцет і соєвий соус, перемішати.

3 крок. Перець і моркву нарізати соломкою, змішати.

4 крок. У моркву і перець додати суміш з сковороди, змішати. Салат готовий. Можна подавати з посипаною зеленню.

Приготування деревних китайських грибів

Деревні гриби можна використовувати як у вигляді доповнення до страви, так і у вигляді основного блюда. Добре поєднується з м'ясом і морепродуктами. Можна додавати в суп, а також готувати салати.

Запах мають слабкий, не виражений, який все ж надає стравам вишуканий смак і аромат. В основному цінується їх хрустка і щільна текстура.

Закуска із сухих деревних грибів

Інгредієнти:

  • Сушені деревні гриби – 100 р.;
  • Огірок (пружний, свіжий) – 2 шт.;
  • Часник – досить 2 зубки;
  • Устричний соус – 1 ч. л.;
  • Оцет – 1 ч. л.;
  • Сіль – приблизно 1,5 ч. л.;
  • Кунжутне масло – 2 ст. ложки.

Сушені гриби, попередньо замочені у воді, віджати, очистити і порізати.

Варити близько 40 хвилин, щоб вони не розм'якли. Потім остудити. Огірки дрібно порізати, додати сіль, перемішати і залишити на 20 хвилин. Після віджати.

Всі інгредієнти перемішати з нарізаним часником і оцтом. Заправити соусом і олією (кунжутним).

Все перемішати.

Як смажити улюблене блюдо — сушені гриби з картоплею

Одним з популярних і простих рецептів вважається «смажена картопля з грибами». Спочатку потрібно підготувати грибочки, зануривши їх у воді приблизно на 2-3 години для їх розбухання.

Потім віджати, порізати соломкою, обсмажити з цибулею на рослинному маслі. Після додаємо нарізану соломкою картоплю і смажимо, перемішуючи, поки картопля не стане готовим. В кінці страву можна посипати зеленню.

Як готувати ароматний грибний суп з сушених грибів

Сушені гриби користуються популярністю для приготування різних супів. Перш ніж почати варити дане блюдо, необхідно замочити їх як мінімум на 3-4 години. Можна залишити їх замачиваться на ніч.

Інгредієнти:

  • Сушені гриби – 250 г;
  • Картопля – 3 шт.;
  • Цибулина – 1 шт.;
  • Морква маленька – 1 шт.;
  • Масло соняшнику (для смаження);
  • Сир плавлений (за бажанням) – 100 р.;
  • Спеції (зелень; сіль, перець мелений) — на розсуд кухаря.

1 крок. Гриби, замочені з вечора, промити і порізати невеликими смужками.

2 крок. Залити водою і довести до кипіння. Зробити вогонь менше, додати трішки солі і варити приблизно годину. Готовність грибів можна визначити при їх опусканні на дно.

3 крок. Порізану картоплю додати до грибочкам.

4 крок. Цибулю, моркву дрібно порізати і обсмажити.

5 крок. Обсмажені овочі з'єднати з картоплею і грибами.

6 крок. Додати плавлений сир, сіль перець. Проварити 15 хвилин.

7 крок. Суп повинен настоятися 10-16 хвилин. Додати зелень і можна подавати.

Фаршировані гриби печериці в духовці за нашим рецептом. Читайте як приготувати цю цікаву і смачну закуску.

Дізнайтеся, як правильно і смачно посмажити картоплю з грибами в мультиварці. Рецепти смачної страви.

Суп пюре з плавленим сиром і грибами — спробувавши цей рецепт один раз ви обов'язково повторіть його ще багато разів.

Хитрощі кулінарів

Декілька порад правильної підготовки, застосування та приготування грибів:

  • Після очищення грибів, їх необхідно настояти приблизно на 40 хвилин в прохолодній воді, щоб відійшов пісок. Після цього їх потрібно ще кілька разів вимити в чистій воді, бажано підсолити — це сприяє очищенню від черв'яків. Щоб уникнути почорніння, можна покласти їх у воду з додаванням солі і оцту;
  • При зберіганні деякі грибки можуть незначно раскрошиться. Не варто викидати ці крихти. Їх можна перетерти в порошок і додавати в різні соуси, а також в бульйон, тушковані овочі і м'ясо;
  • Перед гасінням гриби потрібно обсмажити. Під час смаження вийде достатню кількість рідини і вони зменшаться в розмірі;
  • При засолюванні добре використовувати кріп – він надає витончений смак і приємний запах. Також можна додавати хрін, який дає приємну гостроту і захищає від раскисания грибів. А кинутий лавровий листочок додасть особливий аромат. Не зайвим буде додавання невеликої кількості кориці і гвоздики.

Гриби – унікальний продукт, який не тільки дуже смачний, але і в деяких випадках приносить чималу користь для здоров'я. Їх використання в різних стравах порадує не тільки членів сім'ї, але і здивує своїми специфічними смаками навіть самого вибагливого гостя.

Що ще почитати: