29 апрель 2019 1 781

Як вибрати і смачно приготувати курячу печінку

Багато господинь із задоволенням готують курячу печінку на обід і вечерю для своїх домочадців, адже вона не тільки приголомшливо смачна і корисна, але і неймовірно легка в приготуванні. Навіть при невеликому кулінарному досвід, ви зможете приготувати цей ніжний продукт.

А трохи потренувавшись, додасте в свою кулінарну скарбничку з десяток рецептів приготування печінки. Її можна запікати, тушкувати, смажити, а гарніром може стати картопля, крупи, макарони й овочі — цей унікальний продукт відмінно поєднується зі всім перерахованим.

Нижче ви зможете дізнатися про секрети приготування печінки, і ще про кількох способи готування.

Як вибрати якісну курячу печінку

Для того щоб сготовить смачну страву, потрібно спочатку вибрати якісні, свіжі, смачні продукти. Дуже часто печінка гірчить і причиною може бути порушення норм приготування.

Щоб не купити такий продукт, запам'ятайте ці прості правила:

  1. Перше, на що ви повинні звернути увагу - це колір. Тільки коричневий, з невеликим бордовим відтінком. Ні в якому разі не купуйте фіолетового або темно-коричневу печінка - цей продукт, ймовірно, давно лежить на полиці магазину. З цієї ж причини не купуйте печінка жовтуватого або блідого кольору. До того ж жовтий колір внутрішніх органів птиці може свідчити про те, що вона була заражена сальмонелою, яка може передаватися людині. Її симптоми вкрай неприємні для людського організму: слабкість, головні болі, діарея;
  2. На поверхні ідеального субпродукту повинна бути блискуча плівка. Сама поверхня повинна бути гладкою і візуально приємною;
  3. Залежалась печінка часто набуває різкий або ледь вловимий запах аміаку, тому не соромтесь і перевірте, як вона пахне. Аромат повинен бути солодкуватим;
  4. Уважно подивіться, чи немає на птиці видимих кровоносних судин і згустків крові. Також розгляньте, якщо ви побачите зелені плями, то це говорить про те, що при обробленні птиці був пошкоджений жовчний міхур і печінка буде сильно гірчити;
  5. Звичайно, краще купувати охолоджену печінку, але, якщо такої можливості немає, то печінка заморожена не повинна бути оранжевого кольору. Ця ознака може сказати вам про те, що вона переморожена. Добре, якщо печінка буде покрита тонким шаром льоду без видимих ознак багаторазового розморожування і повторного заморожування. Щоб розморозити субпродукт, покладіть його з вечора з морозилки в холодильник. Це дозволить зберегти всі смакові якості. Потім ретельно промийте її і видаліть жовчовивідні протоки.
Як приготувати по-королівськи смачну курячу печінку в сметані
Інгредієнти Кількість
курячої печінки - півкілограма
цибулин - 1 шт.
сметани - чотири ложки
вершкового (жирного) олії - столова ложка
борошна - столова ложка
води - півсклянки
спецій - за смаком
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 128 Ккал
Найчастішим рецептом приготування курячої печінки по праву вважається гасіння в сметані. Ці два продукти ніби створені один для одного. Сметана як не можна краще підкреслює ніжну текстуру печінки.

Якщо ви ще не пробували цей популярний спосіб приготування, виправляйте це упущення як можна швидше!

Курячий субпродукт добре промийте і наріжте на дрібні брусочки діаметром три-чотири сантиметри.

Під час приготування вони трохи ужарятся, тому не варто нарізати дуже дрібно. Видаліть всі жовчовивідні протоки і прожилки.

Наріжте цибулю і обсмажте його на розтопленому вершковому маслечко до рівного золотистого кольору.

Додайте в сковороду печінку і обсмажте протягом двох хвилин. Не потрібно домагатися ефекту скоринки, залиште її рожево-сірим.

Влийте півсклянки води і всипте борошно. Тут же перемішайте, щоб не було грудочок. Посоліть.

Близько трьох хвилин потушкуйте субпродукт, а потім киньте сметану до вмісту сковороди і добре розмішайте, щоб вона покрила всю печінку і змішалася з іншим соусом.

Тут же вимкніть газ блюдо і накрийте кришкою. Якщо цього не зробити, а залишити готуватися печінка на відкритому вогні, сметана може згорнутися, і ви не досягнете бажаного ефекту.

Залиште печінка на 5 - 12 хвилин. За цей час соус схопиться, і печінка просочиться ніжним вершковим смаком сметани. Всі! Тепер можна подавати її з вашим улюбленим гарніром.

Рецепт вдалого приготування тушкованою курячої печінки в мультиварці

Зараз майже кожна господиня користується такий домашній помічницею як мультиварка. Вона помітно економить час, проведений на кухні, а також дозволяє зберегти смак і користь продуктів.

Тому, якщо ви володієте цим незамінним кухонним агрегатом, сміливо пробуйте готувати в ньому печінку по наступному рецепту.

Для нього вам знадобиться:

  • Кілограм курячої печінки;
  • Одна цибулина;
  • Столова ложка вершкового (не спреду) масла;
  • Столова ложка борошна;
  • Пів-літри молока;
  • Пів чайної ложки мускатного горіха;
  • Спеції за смаком.

Справа в тому, що улюблений багатьма рецепт приготування печінки в сметані, не може бути повторений в умовах мультиварки, тому що при нагріванні сметана розшарується. Тому сметанка замінюється молоком, а смак виходить практично аналогічним.

Промийте субпродукт і наріжте його трьох — четырехсантиметровыми шматочками.

На режимі «Смаження» протягом п'яти-шести хвилин обсмажте дрібно нарізану цибулю на вершковому маслечко.

Додайте в чашу печінку і поставте режим «Гасіння» або «Випічка» на 20 хвилин.

В цей час в сковороді вам потрібно буде приготувати соус. Для цього підготовлене масло розтопіть, додайте до нього борошно і ретельно перемішайте, щоб уникнути будь-яких грудочок. Тепер повільно влийте молоко і всипте мускатний горіх. Знову добре перемішайте і залиште до того, як маса трохи загусне.

Коли мультиварка закінчить готувати, відкрийте її і влийте соус до печінки. Посоліть за смаком. Тепер знову поставте режим «Гасіння» і залиште страву на півгодини.

Рецепт смаженої за правилами курячої печінки на сковороді

Якщо вам хочеться смаженої печінки, то ви повинні бути дуже обережні. Якщо ви передержите цей ніжний продукт, то він перетвориться в гуму. Смажити її потрібно протягом двох-трьох хвилин, буквально для того, щоб вона схопилася. Перевіряйте готовність, проколів її виделкою: якщо виділився прозорий сік, а не кров, значить, печінка вже можна вживати.

Вам знадобиться:

  • Півкілограма курячої печінки;
  • Одна цибулина;
  • Дві столові ложки борошна;
  • 3 столові ложки олії посолн.;
  • Сіль і перець за бажанням кухаря.

Промийте печінку і наріжте її на невеликі шматочки.

Наріжте цибулю: можна кільцями, можна дрібно нашаткувати.

Борошно насипте у велику тарілку і додайте до неї три щіпки солі і дві щіпки пера. Все добре перемішайте.

Кожен шматочок печінки ретельно изваляйте в борошні, але не допускайте утворення борошняних грудочок.

Налийте на сковороду олію і почекайте, поки воно прогріється на сильному вогні. Киньте печінка в сковороду і обсмажте до утворення скоринки протягом пари хвилин з двох сторін.

Субпродукт приберіть на тарілку і на цьому маслі обсмажте цибулю до золотистої скоринки.

Зверху знову викладіть печінку і накрийте кришкою. Потім блюдо близько десяти хвилин на повільному вогні для його повної готовності.

Як приготувати курячі сердечка в мультиварці, самі смачні рецепти.

Читайте як приготувати просте домашнє печиво за бабусиним рецептом.

Шурпа по-узбецьки — читайте цей простий традиційний рецепт національної страви кухні Середньої Азії.

Як зробити паштет з курячої печінки

Напевно, кожна людина хоч раз у житті пробував бутерброд з смачним печінковим паштетом. Але купівельної паштет не завжди може відповідати всім вашим запитам до якості і складу. Тому немає нічого краще, ніж спробувати приготувати його в домашніх умовах. Тим більше, що це простіше, ніж може здаватися.

Для того, щоб приготувати курячий паштет, візьміть:

  • 250 грам курячої печінки;
  • 100 грам вершкового масла (краще, звичайно, власного приготування) масла;
  • Три столові ложки соняшн. масла;
  • Одну моркву;
  • Одну цибулину;
  • Пів чайної ложки солі і чорного меленого перцю.

Залиште масло при кімнатній температурі, поки воно не стане м'яким.

Дрібно наріжте цибулю, а моркву натріть на тертці. Обсмажте їх протягом п'яти-семи хвилин.

Субпродукт ретельно промийте і наріжте невеликими шматочками. Обсмажуйте його на сковороді близько п'яти хвилин.

Пропустіть печінку і овочі через м'ясорубку і охолодіть.

Додайте до печінкової масі вершкове масло, поперчіть і посоліть. Все добре перемішайте.

Поставте в холодильник на півгодини, щоб паштет схопився.

Всі! Тепер його можна додавати в тарталетки або мазати на хліб.

Секрети приготування курячої печінки

  1. Вибирайте охолоджену курячу печінку. Заморожена буде давати багато соку і позбудеться м'якої скоринки апетитною;
  2. Після того, як промили субпродукт, можна просушити його, поклавши на паперовий рушник. Це дозволить домогтися тієї самої ніжної, але апетитною скоринки;
  3. Солити печінку краще в самому кінці, щоб вона не виділяла багато соку;
  4. Додайте печінку на сковороду по одній. Цей трюк не дасть маслу знизити температуру, і печінка швидко схопиться рум'яною скоринкою;
  5. Якщо ваша сковорода добре зберігає тепло і має товстим дном, то після приготування краще перекладіть печінка в іншу ємність, в іншому випадку вона буде продовжувати готуватися і може стати жорсткою.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: