Як приготувати печінку по-царськи в домашніх умовах
Популярність страви з печінки з гучною назвою «по-царськи» прийшла завдяки чудовому смаку. Щоб результат перевершив очікування і порадував смаком, з печінкою потрібно буде добряче попрацювати. Ніжна консистенція запеченої печінки з обсмаженими овочами, блюдо просто тане у роті. Освоївши ази приготування, печінка по-царськи — стане улюбленою стравою всіх домочадців.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яловича печінка - | 600 г |
цибуля і морква - | по 0,4 кг |
манка крупа - | 100-110 г |
сметана - | 3 ст. л |
приправи і сіль - | з урахуванням смаку |
масло пісне - | для обсмажування овочів |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 97 Ккал |
Як готувати яловичу печінку по-царськи:
- Перемолоти очищену печінку до однорідної консистенції. Додати солі, перцю і 2 ложки сметани. Всипати манну крупу і відправити печінка в холодильник на 1 годину. За цей час додана крупа набубнявіє, вбере вологу.
- Натерти моркву і ріпчасту цибулю подрібнити. Обсмажити все до апетитного золотистого кольору.
- Настоявшуюся масу дістати з холодильника. Розігріти сковороду, смажити на ній печінкові млинці під кришкою.
- Отримані млинці викладати у вогнетривкий посуд шарами з обсмаженою цибулею і морквою.
- Змастити сметаною верх, відправити в духовку. Запікати півгодини при середній температурі.
- Якщо запікати в вогнетривкому посуді, можна накрити її кришкою — це прискорить процес готування, зробить страву соковитою.
- Подавати порційними шматочками з гарніром, овочами, зеленню.
- Блюдо однаково добре підійде на обід або вечеря з урочистої нагоди.
Читайте як зварити вареники з сирою картоплею і салом в наш статті.
Пиріг з родзинками і курагою — смачний і соковитий з чудовою кислуватою начинкою, яка робить випічку ще смачніше.
А ви знаєте як правильно приготувати шарлотку з яблуками і сиром? Ми підготували для вас кілька смачних рецептів домашньої випічки.
Рецепт курячої печінки по-царськи у духовці
Необхідні інгредієнти:
- печінка — 0, 5 кг;
- крупа манка — 100 гр;
- яйце — 1 шт;
- цибуля — 400 гр;
- морква — 300 гр;
- спеції з урахуванням смаку і сіль;
- олія для обсмажування овочів;
- майонез або сметана — 2-3 ст. л.
Час приготування: близько 2 годин.
Калорійність: 106 ккал на кожні 100 грам.
Як приготувати страву:
- Печінку добре промити, почистити від пліви. Перемолоти будь-яким зручним способом.
- До печінкової маси додати манну крупу, яйце, сіль, спеції. Все ретельно перемішати. Дати масі настоятися в холодильнику близько 1 години. Щоб печінка не обвітрилася, накрити її харчовим целофаном.
- Обсмажити нарізану цибулю, натерту моркву. При бажанні підсолити, додати улюблені спеції.
- Настоявшуюся масу розділити порівну. Одну частину викласти на змащене деко. Всі розрівняти і прошарувати цибулею з морквою.
- Зверху вилити решту печінку. Змастити сметаною або майонезом.
- Помістити в духовку запікатися на півгодини. При бажанні можна накрити фольгою лист.
- Завдяки фользі печінка вийде більш соковитою і не пересохне, якщо її перетримати.
- Готову страву злегка остудити, нарізати шматочками. Подавати на стіл з гарніром або самостійно.
Поради кулінарів
Як правильно приготувати печінку по-царськи:
- Головний акцент робиться на вибір та приготування печінки. Краще брати — яловичу або курячу.
- На випадок якщо взята свиняча печінка її треба попередньо вимочити в молоці. Але, все ж у смаку, вона буде поступатися.
- Ретельно очищати печінку від пліви, інакше смак зіпсується.
- Манну крупу додавати обов'язково, вона надає цілісності і пористості страви. Борошно і крохмаль, такого результату не дають.
- Тим, хто не любить цибулю, можна замінити його нормою моркви або навпаки.
- Настоятися печінка повинна не менше години, в ідеалі дати постояти ніч.
- Овочі обсмажують на рослинному маслі. Якщо використовувати вершкове масло або жир, блюдо в охолодженому вигляді буде застиглим.
- Змащувати на свій розсуд сметаною або майонезом. В обхід традицій, деякі господині посипають тертим сиром.
- Готовність перевіряють паличкою на наявність рожевого соку при проколі.
- В якості спецій використовують суміш перців, паприку. Сухий або свіжий часник додають у помірній кількості, щоб злегка відтінити смак.
Приємного апетиту!