12 март 2019 1 462

Як приготувати печінку по-царськи в домашніх умовах

Популярність страви з печінки з гучною назвою «по-царськи» прийшла завдяки чудовому смаку. Щоб результат перевершив очікування і порадував смаком, з печінкою потрібно буде добряче попрацювати. Ніжна консистенція запеченої печінки з обсмаженими овочами, блюдо просто тане у роті. Освоївши ази приготування, печінка по-царськи — стане улюбленою стравою всіх домочадців.

Рецепт покроково
Інгредієнти Кількість
яловича печінка - 600 г
цибуля і морква - по 0,4 кг
манка крупа - 100-110 г
сметана - 3 ст. л
приправи і сіль - з урахуванням смаку
масло пісне - для обсмажування овочів
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 97 Ккал

Як готувати яловичу печінку по-царськи:

  1. Перемолоти очищену печінку до однорідної консистенції. Додати солі, перцю і 2 ложки сметани. Всипати манну крупу і відправити печінка в холодильник на 1 годину. За цей час додана крупа набубнявіє, вбере вологу.
  2. Натерти моркву і ріпчасту цибулю подрібнити. Обсмажити все до апетитного золотистого кольору.
  3. Настоявшуюся масу дістати з холодильника. Розігріти сковороду, смажити на ній печінкові млинці під кришкою.
  4. Отримані млинці викладати у вогнетривкий посуд шарами з обсмаженою цибулею і морквою.
  5. Змастити сметаною верх, відправити в духовку. Запікати півгодини при середній температурі.
  6. Якщо запікати в вогнетривкому посуді, можна накрити її кришкою — це прискорить процес готування, зробить страву соковитою.
  7. Подавати порційними шматочками з гарніром, овочами, зеленню.
  8. Блюдо однаково добре підійде на обід або вечеря з урочистої нагоди.

Читайте як зварити вареники з сирою картоплею і салом в наш статті.

Пиріг з родзинками і курагою — смачний і соковитий з чудовою кислуватою начинкою, яка робить випічку ще смачніше.

А ви знаєте як правильно приготувати шарлотку з яблуками і сиром? Ми підготували для вас кілька смачних рецептів домашньої випічки.

Рецепт курячої печінки по-царськи у духовці

Необхідні інгредієнти:

  • печінка — 0, 5 кг;
  • крупа манка — 100 гр;
  • яйце — 1 шт;
  • цибуля — 400 гр;
  • морква — 300 гр;
  • спеції з урахуванням смаку і сіль;
  • олія для обсмажування овочів;
  • майонез або сметана — 2-3 ст. л.

Час приготування: близько 2 годин.

Калорійність: 106 ккал на кожні 100 грам.

Як приготувати страву:

  1. Печінку добре промити, почистити від пліви. Перемолоти будь-яким зручним способом.
  2. До печінкової маси додати манну крупу, яйце, сіль, спеції. Все ретельно перемішати. Дати масі настоятися в холодильнику близько 1 години. Щоб печінка не обвітрилася, накрити її харчовим целофаном.
  3. Обсмажити нарізану цибулю, натерту моркву. При бажанні підсолити, додати улюблені спеції.
  4. Настоявшуюся масу розділити порівну. Одну частину викласти на змащене деко. Всі розрівняти і прошарувати цибулею з морквою.
  5. Зверху вилити решту печінку. Змастити сметаною або майонезом.
  6. Помістити в духовку запікатися на півгодини. При бажанні можна накрити фольгою лист.
  7. Завдяки фользі печінка вийде більш соковитою і не пересохне, якщо її перетримати.
  8. Готову страву злегка остудити, нарізати шматочками. Подавати на стіл з гарніром або самостійно.

Поради кулінарів

Як правильно приготувати печінку по-царськи:

  1. Головний акцент робиться на вибір та приготування печінки. Краще брати — яловичу або курячу.
  2. На випадок якщо взята свиняча печінка її треба попередньо вимочити в молоці. Але, все ж у смаку, вона буде поступатися.
  3. Ретельно очищати печінку від пліви, інакше смак зіпсується.
  4. Манну крупу додавати обов'язково, вона надає цілісності і пористості страви. Борошно і крохмаль, такого результату не дають.
  5. Тим, хто не любить цибулю, можна замінити його нормою моркви або навпаки.
  6. Настоятися печінка повинна не менше години, в ідеалі дати постояти ніч.
  7. Овочі обсмажують на рослинному маслі. Якщо використовувати вершкове масло або жир, блюдо в охолодженому вигляді буде застиглим.
  8. Змащувати на свій розсуд сметаною або майонезом. В обхід традицій, деякі господині посипають тертим сиром.
  9. Готовність перевіряють паличкою на наявність рожевого соку при проколі.
  10. В якості спецій використовують суміш перців, паприку. Сухий або свіжий часник додають у помірній кількості, щоб злегка відтінити смак.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: