25 апрель 2019 5 467

Як приготувати корисну вівсяну кашу на молоці

Вівсяна каша заслужено вважається царицею каш. Завдяки доступності, простоті в приготуванні і набору корисних властивостей, цю кашу люблять по всьому світу.

У ряді країн вважається хорошим тоном починати день із вівсяної каші, в Шотландії вівсянка вважається одним з національних страв, а в Радянському Союзі її обов'язково включали в раціон солдатів.

Вівсянка може стати ідеальним сніданком для любителів ситно поїсти з ранку, а також для бажаючих природним чином очистити організм, або трішки підкоригувати вагу.

Користь вівсяної каші

Вівсянка містить в собі багато клітковини, білкові сполуки, корисні жири, безліч вітамінів і мінеральних елементів, але в той же час процес засвоєння цієї каші відбувається поступово, тим самим забезпечуючи відчуття ситості на тривалий час.

Користь каші, виготовленої з вівсяних пластівців, давно доведена і підтверджена лікарями, дослідниками, а також людьми, які включали цей продукт в свій щоденний раціон.

Вона сприяє зниженню рівня холестерину і ризику утворення тромбів, допомагає в очищенні організму і збільшенні м'язової маси. Вживання вівсянки на регулярній основі дозволяє позбутися від запорів, поліпшити стан шкіри, благотворно впливає на нормалізацію роботи печінки, щитовидної залози, а також дозволяє поліпшити розумову активність і пам'ять.

Для тих, хто вирішив починати свій день із вівсяної каші, ми підібрали кілька рецептів, які допоможуть зробити сніданок одночасно корисним, приємним на смак, різноманітним, швидким і що важливо, легким у приготуванні.

Рецепт вівсяної каші на молоці
Інгредієнти Кількість
вівсяних пластівців - півсклянки
молока - стакан
цукру - дві столові ложки
солі - щіпка
вершкового масла - 30 грам
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 95 Ккал

Класичним, перевіреним рецептом, можна назвати молочну вівсянку.

Виливаємо молоко в каструлю і чекаємо, поки воно закипить. Рекомендується стежити за молоком, так як воно закипає дуже швидко, і може «втекти» або пригоріти. Після того, як молоко закипіло, засипаємо в каструлю вівсяні пластівці, додаємо сіль, цукор і все добре перемішуємо.

Після чого, зменшуємо вогонь і продовжуємо варити ще протягом 5-6 хвилин.

Після вимкнення плити, кладемо в кашу масло, закриваємо каструлю, і даємо вівсянці постояти протягом 3-4 хвилин.

Після цього, можна вважати, що молочна вівсяна каша готова до вживання. Для любителів максимально поживного сніданку, і для тих, хто не особливо вважає калорії, молоко можна замінити вершками, що додасть каші більш насичений смак та додаткову жирність.

Смачна вівсяна каша на молоці в мультиварці

Ті, хто звик економити час, і абсолютно не любить стояти біля плити, обов'язково оцінять спосіб приготування смачної вівсяної каші на молоці в мультиварці. Цей спосіб елементарний, і включає в себе тільки прості інгредієнти.

З продуктів необхідно мати:

  • Два мірні склянки молока;
  • Один мірний стакан вівсяних пластівців;
  • Щіпка солі;
  • Дві ложки цукру;
  • 60 грам вершкового масла.

В першу чергу на дно мультиварки необхідно покласти масло, щоб зменшити ризик википання молока, і наповнити кашу м'яким вершковим ароматом.

Потім засипаємо вівсянку, наливаємо молоко, додаємо цукор і сіль, закриваємо кришкою і вмикаємо мультиварку.

Багато моделі мультиварок мають режим «каша», але найчастіше, час приготування занадто довгий, розраховане на крупи, які потребують більш тривалої термічної обробки. Практика показує, що для того щоб приготувати вівсянку, достатньо 10 хвилин.

Після завершення процесу приготування залиште кашу під закритою кришкою на 3-5 хвилин, щоб дати їй трохи потомитися».

Рецепт приготування вівсянки на воді і молоці

Якщо ви дотримуєтеся дієти, або просто хочете зробити свій сніданок менш калорійним, для вас підійде цей рецепт. Щоб його повторити, треба мати під рукою:

  • Стакан молока;
  • Один стакан вівсянки;
  • Стакан води;
  • Одну столову ложку цукру;
  • 50 грам вершкового масла.

В першу чергу необхідно влити в каструлю воду і довести до кипіння. Потім додаємо вівсяні пластівці, перемішуємо, даємо воді трохи википіти, і вливаємо молоко.

Після чого, додаємо цукор, все це ретельно перемішуємо, зменшуємо вогонь, накриваємо каструлю кришкою і готуємо на невеликому вогні 6-8 хвилин. Час приготування залежить від обраних вами пластівців.

Після того, як каша готова, кидаємо в неї вершкове масло, накриваємо кришкою і тримаємо закритій ще 5-7 хвилин, щоб каша ввібрала аромат масла, і досить набухла.

Дієта на вівсяній каші читайте особливості цього раціону.

Як зробити вівсяний квас, користь і шкоду цього напою читайте в нашій статті.

Рецепти дієтичних страв з індички допоможуть зробити ваш раціон більш здоровим. Читайте.

Рецепт вівсяної каші на молоці з гарбузом

Для тих, у кого є діти, які дивляться на вівсяну з погордою, а також для тих хто втомився одноманітно снідати, ми пропонуємо оригінальний рецепт вівсянки з гарбузом. Щоб приготувати дивовижну за смаком і незвичну за виконанням кашу, необхідно мати наступні інгредієнти:

  • Один стакан вівсяних пластівців;
  • 200 грам гарбуза;
  • Стакан води;
  • Дві склянки молока;
  • 50 грам вершкового масла;
  • 1-2 столові ложки цукру;
  • Дрібка солі.

Для початку необхідно очистити гарбуз і подрібнити м'якоть. Потім, потрібно змішати молоко з водою і довести до кипіння, в цю рідину можна відразу додати цукор і сіль, щоб вони швидше розчинилися.

Після цього, всипаємо вівсяні пластівці, варимо на слабкому вогні 6-7 хвилин, потім додаємо гарбуз, і відварюємо ще десять хвилин. Коли каша буде готова, потрібно додати шматочок масла, щільно закрити каструлю і дати настоятися протягом 15 хвилин.

Каша по цьому рецепту виходить незвичайною, і напрочуд смачною. Якщо ви не любите гарбузи, можна замість неї додати родзинки, або будь дрібно нарізані фрукти.

Корисні поради та секрети приготування вівсянки

Як можна помітити, у приготуванні вівсяної каші немає нічого складного, але цей процес буде ще легше, а результат ще смачніше і приємніше, якщо прислухатися до деяких порад і секретів.

  1. Під час покупки варто звернути особливу увагу на те, які вівсяні пластівці ви купуєте. Сама корисна каша виходить з сорту Геркулес, так як ці пластівці найменш оброблені, товсті, і кашка з них виходить густа, навариста, хоча, варто відзначити, що час приготування каші з даного виду пластівців, злегка збільшитися. Пластівці сорту Екстра, готуються швидше, і більше підійдуть для людей з проблемами шлунку або кишечника. Також, рекомендується перевірити якість упаковки пластівців, так як вівсянка швидко вбирає вологу, втрачаючи при цьому якість. Упаковка повинна бути герметично закрита;
  2. Термін придатності вівсяних пластівців починає обчислюватися з того дня, коли їх виробили, а не розфасували. Свіжі вівсяні пластівці високої якості повинні приємно пахнути вівсом і бути білими за кольором, з бежевим або злегка жовтуватим відтінком;
  3. Під час приготування вівсянки засипати зерна потрібно коли молоко закипить, або воду, інакше пластівці занадто розм'якнуть і втратять свою структуру. Краще всього використовувати сковороду з антипригарним покриттям і товстим дном, це позбавить від пригорання, і дозволить каші гарненько «потомитися» після приготування;
  4. Якщо ви виключили зі свого раціону цукор, але залишаєтеся любителем солоденького, можна використовувати мед, який надає каші солодкуватий смак, приємний медовий аромат, і додає вітаміни. Також, можна надати насолоду за допомогою будь-яких солодких сухофруктів, чи дрібно нарізаних фруктів;
  5. Вівсяна каша ідеально поєднується з корицею, яка надає страві тонкий, пікантний смак і аромат.

На щастя, вівсяна каша є тим страв, які відносяться до корисним і смачним. Експериментуйте з рецептами і додатковими інгредієнтами, і ви обов'язково знайдете свій улюблений спосіб приготування.

Якщо у вас увійде в звичку регулярно снідати вівсяною кашею, ви відчуєте, як організм стане працювати краще, він обов'язково скаже вам «спасибі».

Що ще почитати: