Як правильно приготувати в'ялене м'ясо в домашніх умовах
Приготувати смачний в'ялений м'ясний продукт можна з будь-якого м'яса, не тільки зі свинини, але і з будь-якої птиці, а також м'яса, привезеного з полювання.
Термічної обробки не буде, тому добре купувати перевірений продукт. Краще, якщо воно буде охолодженим, а не замороженим.
Щоб уникнути окислення продукту, для засолювання треба використовувати скляний або керамічний посуд. Оптимально використовувати велику морську сіль неочищену, вона гірше розчиняється, що вбереже продукт від надлишку солі.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Шматок шийки - | 2 кг |
Сіль - | скільки потрібно |
Оцет яблучний (або червоний винний) - | скільки потрібно |
Часник - | 5-6 часточок |
Суміш перців (можна окремо червоний, чорний, білий) - | за смаком |
Спеції - | за смаком |
Час приготування: 43800 хвилин | Калорійність на 100 грам: 220 Ккал |
М'ясо викладається в посуд і засипається сіллю (перевернути його пару раз, щоб весь шматок був у солі). Потім м'якоть солиться в холодильнику три доби, причому не можна про нього забувати: треба регулярно перевертати його.
Через три дні шийку треба дістати, промити під проточною водою, змити сіль.
Тепер пора взятися за маринад. В оцет додається столова ложка солі, чорний перець, зубчики часнику, пропущених через часникодавку, розмарин. Шийка поміщається в маринад, готувати його треба з тим розрахунком, що шматок повинен бути повністю покритий. В маринаді м'ясо знаходиться ніч.
Тепер черга за присипкою.
Суміш перців, зерна анісу, коріандру стовкти в ступці до однорідності, змішати з іншими спеціями (паприкою, чилі, сушеним часником), до суміші додати розмарин і кілька ложок солі (приблизно з жменя).
Шийку витягнути з маринаду, покласти на приготований пергамент, кілька разів обваляти в присыпке, потім загорнути в той же пергамент і обмотати товстою ниткою.
Тепер потрібно проявити терпіння, тому що м'ясо буде готове, тільки через 30 днів. Весь цей час його треба тримати на поличці на двері холодильника, і час від часу перевертати.
Домашнє в'ялене м'ясо курки
Приготувати його зовсім не складно, а якщо врахувати, що собівартість такого ласощі дуже низька, то привабливість страви значно зросте.
Цікаво, що м'ясо не буде варитися, зате буде оброблятися горілкою – це вб'є мікроби.
Для приготування делікатесу з курячої м'якоті потрібні:
- Ціла куряча грудка (2 філе);
- Столова ложка солі;
- 2 столові ложки цукру;
- Половина чайної ложки чорного перцю;
- Чайна ложка суміші «Французькі трави» (інша назва – трави Провансу, специфічний набір спецій і трав: фенхелю, квіток лаванди, чебрецю, чебрецю та ін);
- Половина ложки червоного перцю;
- 2 столові ложки горілки;
- 3 зубчики часнику.
Всі приправи висипаються в ємність, туди ж вливається горілка, ретельно перемішати до однорідності.
Грудину вимити й обсушити серветками. Тепер його треба ретельно натерти сумішшю приправ, просто втирати її в м'ясо по всі поверхні. Потім помістити в посуд з кришкою і маринувати при кімнатній температурі не менше 6 годин. Кожні 1,5-2 години м'ясо перевертати.
Після того, як пройде відведений на маринування час, філе витягнути промити під проточною водою, обсушити серветкою.
Часник пропустити через часникодавку, натерти їм м'якоть. Останній етап: філе загортається в марлю, обв'язується ниткою. Підвісити його можна в будь-дуже тепле місце з гарним рухом повітря, наприклад, на трубу батареї.
Висіти і вялиться воно повинно добу, потім має полежати 2-3 години в холодильнику, після чого його можна пробувати, а потім з'їсти.
Круасани рецепти з фото і рекомендаціями. Вишуканий французький сніданок.
Йогуртовий рецепт крему для бісквітного торта, читайте і вибирайте свій варіант.
Рецепт крему для торта з манки. Це справжня насолода!
Рецепт в'яленого м'яса яловичини в домашніх умовах
Смачне поживне м'ясо, не таке жирне, як свинина, відмінний інгредієнт для бутербродів, апетитна нарізка для святкового столу.
Знадобляться:
- Філе або вирізка – кілограм;
- Морська сіль – кілограм;
- Чорний перець – столова ложка;
- Часник – 4 зубчики;
- Різні спеції – по столовій ложці (розмарин, чебрець, орегано, паприка, інші).
З яловичини треба зняти плівочки, можна порізати його на 2-3 смужки. Сіль змішати з перцем.
У посуд насипається шар суміші солі з перцем, потім викласти м'ясо, зверху засипається тієї ж сіллю з перцем. Вся композиція накривається плівкою і ставиться в холодильник на 12 годин.
Потім мяско треба промити, обсушити і, не закриваючи, покласти в холодильник ще на 12 годин.
Спеції, підібрані із смаком, змішуються і подрібнюються. Можна потовкти у ступці або змолоти в кавомолці. Часник треба пропустити через часникодавку і змішати зі спеціями.
Яловичина натирається приготовленою сумішшю, потім загортається в 2-3 шари марлі і перев'язується ниткою. Поміщається в холодильник на тиждень, при цьому. Якщо вона лежить на полиці, то доведеться його перевертати 1-2 рази в день. Краще підвісити його до полиці, тоді про неї можна буде забути на тиждень-іншу.
Вживати його можна вже через тиждень, але краще, якщо воно повисить трохи довше – буде смачніше.
В'ялене м'ясо лося
Дуже простий універсальний рецепт, відмінно підходить і до інших сортів м'яса.
Готуємо розсіл:
- 2 літри води;
- 4-6 столових ложок солі;
- Лавровий лист 2 листочка;
- 2 гвоздички;
- Запашний перець;
- Можна додати цедру лимона.
Інгредієнти розраховані десь на кілограм м'яса.
Воду закип'ятити, додати всі перераховані інгредієнти, кип'ятити кілька хвилин. Потім зняти з вогню, остудити, вийняти лавровий лист і цедру.
Мяско порізати на довгі шматки і помістити і помістити в охолоджений розсіл. При кімнатній температурі коштує близько 6 годин, потім ще в холодильнику три доби.
На четверту добу м'ясо треба вийняти з розсолу і на годину покласти під гніт – це допоможе вигнати з м'яса розсіл, щоб процес провяліванія не затягнувся.
Потім шматки натираються перцем, чорним і червоним, іншими спеціями за смаком (сушений часник, кмин і інші). По закінченні процесу м'ясо загортається в марлю і поміщається в холодильник ще на тиждень.
Через тиждень шматки знову треба дістати, розгорнути і знову натерти спеціями, особливо червоним перцем і сушеним часником.
Далі шматки розвішуються в сухому місці для просушування і пров'ялювання. Щоб уберегти їх від пилу та комах, краще їх загорнути в марлю. Через 7-8 днів м'ясо готове до вживання.
Зберігається таке м'ясо довго – в холодильнику можна тримати його до трьох місяців.
Корисні поради
Зберігати його краще в холодильнику, при цьому доступ повітря краще обмежити, наприклад, помістивши його в контейнер.
Відмінний спосіб зберігання – в вакуумних пакетах.
Різні сорти м'яса треба зберігати окремо, шматки, приготовані за різними рецептами, теж не варто складати разом – щоб зберегти оригінальний смак і аромат.
Неприпустимо поява конденсату або вологи в контейнерах з м'ясом. Якщо м'ясо вялилось з жиром, то це скорочує його термін зберігання, так як жир є джерелом вологи.
Шматки м'яса можна перекласти серветками, які потрібно буде перевіряти і змінювати в міру зволоження – так можна захистити м'ясо від скупчування вологи.
Якщо м'ясо вялилось біля джерел тепла, перед тим, як упакувати його для зберігання, треба дати йому охолонути, інакше появи конденсату не уникнути.