Як смачно приготувати салат із сирого буряка
Страви з термічно обробленої буряків досить смачні і корисні, проте вживання салатів з сирого коренеплоду чинить на організм набагато більш благотворний дію.
Звичайно, при приготуванні подібних частувань, потрібно враховувати індивідуальну переносимість сирої буряків зважаючи можливих аномалій роботи шлунково-кишкового тракту.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
буряк - | 2 штуки |
часник - | 5 зубчиків |
сметана - | 100 мл |
гірчиця - | 2 чайні ложки |
сіль - | ¼ Чайної ложки |
Час приготування: 10 хвилин | Калорійність на 100 грам: 160 Ккал |
Найбільш відомий варіант такого салату. Підходить як для щоденного вживання, так і в якості відмінною закуски до столу.
Хід приготування:
- У невеликій ємності замісити заправку з сметани і гірчиці;
- Вимити, почистити і натерти коренеплід на крупній тертці (обов'язково трохи спробувати її на смак в процесі, вона повинна бути досить м'якою і трохи солодкуватою);
- Зубчики часнику натерти на дрібній тертці, додати до вже натертому овочу;
- Заправити і як слід перемішати інгредієнти;
- При бажанні можна додати спецій.
Буряк з сиром і яблуком
Варіація на тему з цікавим пікантним смаком.
Інгредієнти:
- буряк – 3 штуки;
- яблуко кисло-солодке – 3 штуки;
- сир (переважно тверді сорти) – 50 гр.;
- часник – 2 зубчики;
- сметана – 100 мл;
- майонез – 100 мл;
- кріп – за смаком.
Час приготування: 15 хвилин.
Калорійність: 180 ккал.
Хід приготування:
- Почистити коренеплоди і натерти їх за допомогою великої терки;
- Зняти шкірку з яблук і теж натерти в одну ємність з буряком;
- На дрібній тертці натерти часник і сир, додати в салат;
- Приготувати соус зі сметани і майонезу, дрібно нарізати кріп;
- Змішати салат із зеленню, заправити і подавати на стіл.
Салат «Щітка» (класичний)
Салат «Щітка» не тільки сприяє очищенню організму, але і активізує в ньому відновні процеси.
Інгредієнти (на 2 порції):
- середня буряк – 1 штука;
- морква – 2-3 штуки;
- капуста – 800 гр.;
- олія оливкова – 10 мл;
- сіль — ½ чайної ложки;
- лимон – ¼ плода;
- перець – за смаком.
Час приготування: 20 хвилин.
Калорійність (всього страви): близько 250 ккал.
Хід приготування:
- Почистити буряк і моркву, дрібно порізати або натерти їх в одну (достатньо велику) ємність;
- Окремо нарізати капусту, потім як слід розминати руками, поки вона не пустить сік;
- Змішати всі нарізані і натерті компоненти;
- Заправити салат оливковою (як варіант – лляним) маслом;
- Видавити сік четвертинки лимона в ємність з салатом, приправити сіллю і перцем.
Для зниження калорійності такого салату можна додавати менше масла, але трохи бажано все ж залишити, оскільки вітаміни, що містяться в моркві – жиророзчинні і без олії не засвояться.
Буряк по-корейськи
Для любителів гострих відчуттів дуже до речі доведеться салат із сирих овочів по-корейськи.
Інгредієнти:
- буряк – 0,5 кг;
- оцет -2-3 столові ложки;
- сіль – ½ чайної ложки;
- цукор – 1 чайна ложка;
- масло рослинне – 100 гр.;
- часник – 3 зубчики;
- мелений чорний і червоний перець – по ½ чайної ложки;
- мелений коріандр – 1 чайна ложка.
Час приготування: 30 хвилин.
Калорійність: 150 ккал.
Хід приготування:
- Сирої коренеплід (бажано досить твердий) вимити, почистити і натерти;
- Почистити і натерти зубчики часнику;
- Змішати буряк з оцтом, сіллю, цукром і поставити на 15 хвилин у холодильник – настоятися;
- Через відведений час витягнути буряк з холодильника і злити весь зайвий сік;
- Полити салат часником, коріандром і обома видами перцю (незважаючи на запропоновані обсяги, кількість спецій може змінюватись в залежності від особистих уподобань), як слід перемішати;
- Нарешті, заправити салат практично киплячим рослинним маслом і можна подавати його на стіл.
Сирна запіканка без яєць — спробуйте приготувати це дієтичне блюдо на сніданок.
Рогалики з повидлом — покроковий рецепт з фото і підказками досвідчених кулінарів.
Якщо ви надто залежите від солодкого прочитайте нашу статтю з порадами психологами. Це буде ваш перший крок до здорово життя.
Салат з буряка з м'ясом
Для людей, що не представляють свій раціон без протеїнової підживлення, також є свій варіант приготування страви з сирої буряків.
Варіант №1
Інгредієнти:
- буряк – 2 штуки;
- морква – 3 штуки;
- нежирна яловичина (можна куряче м'ясо) – 250 гр.;
- капуста – 300-400 гр.;
- оцет – 3 столові ложки;
- мелений червоний перець – ½ чайної ложки;
- часник – 3 зубчики;
- соняшникова олія – 10 мл;
- сіль – ½ чайної ложки.
Час приготування: 3,5 години.
Калорійність: 280 ккал.
Хід приготування:
- Почистити буряк і моркву, натерти з допомогою великої терки;
- Дрібно нарізати капустяні листи, розім'яти її руками, додати до неї натерті раніше овочі, як слід перемішати;
- Додати сіль, злегка полити водним розчином столового оцту (співвідношення 1:20) і прикривши кришкою залишити настоюватися на 0,5 години;
- М'ясо нарізати як можна дрібніше, після смажити на соняшниковій олії приблизно 20 хвилин (до стану повної готовності), змішати з овочами і залишити настоюватися ще на 2-3 години;
- Через зазначений час страва готова до вживання.
Варіант №2
Інгредієнти:
- буряк – 2 штуки;
- яйце куряче – 3 штуки;
- горошок зелений (консервований) – 200-300 гр.;
- часник – 3 зубчики;
- огірок маринований – 3 штуки;
- м'ясо куряче – 300 гр.;
- майонез – 100 мл
Час приготування: 1 годину 20 хвилин.
Калорійність: 285 ккал.
Хід приготування:
- Відварити куряче м'ясо (бажано грудку);
- Поки м'ясо вариться – буряк натерти на тертці, а огірки дрібно нарізати;
- Коли м'ясо звариться і охолоне – нарізати і змішати з буряками, огірками, горошком;
- На дрібній тертці натерти часник і додати в майбутній салат;
- Курячі яйця відварити, почистити, розім'яти виделкою і покришити в ємність з салатом;
- Заправити салат майонезом і подати на стіл.
Корисні поради
Кілька практичних рекомендацій для тих, хто зібрався готувати салат із сирого коренеплоду:
- одним з частих інгредієнтів бурякового салату є волоські горіхи;
- коренеплоди для «сироїдних» рецептів слід підбирати м'які і солодкі;
- зазвичай буряк натирають саме на крупній тертці;
- майже всі інгредієнти бурякових салатів можна легко вилучити і замінити на інші, експериментуючи з різними смаками (наприклад, значимо зміниться смак, якщо замінити морква редисом);
- для створення страв із сирих овочів дуже підходять сухофрукти (чорнослив, курага, родзинки).
Щоб правильно вибрати буряк, необхідно розуміти, ніж столовий сорт відрізняється від кормового. Для кормового коренеплоду характерно:
- величезні розміри;
- світла шкірка;
- опуклості, нерівності, тріщини;
- численні корінці.
Бажано підбирати коренеплоди, мають правильну округлу форму і невеликі габарити. Тоді куди вірогідніше, що вона виявиться приємною на смак.
Якщо замість сирої буряків виникне бажання виготовити салат з відварною продуктом, то потрібно врахувати, що при приготуванні:
- коренеплід не потрібно попередньо чистити;
- слід опускати його у вже киплячу воду;
- не потрібно обрізати корінець;
- не слід додавати сіль.
Щоб буряк зберегла природний забарвлення після варіння, досить додати в окріп кілька крапель лимонного соку.