02 май 2019 5 104

Як смачно приготувати салат із сирого буряка

Страви з термічно обробленої буряків досить смачні і корисні, проте вживання салатів з сирого коренеплоду чинить на організм набагато більш благотворний дію.

Звичайно, при приготуванні подібних частувань, потрібно враховувати індивідуальну переносимість сирої буряків зважаючи можливих аномалій роботи шлунково-кишкового тракту.

Крім того, слід пам'ятати, що буряк в сирому вигляді знижує тиск – комусь це може бути до речі, а комусь-ні. Нарешті, подібних страв слід остерігатися людям з діабетом або сечокам'яною хворобою.
Рецепт салату з сирого буряка з часником
Інгредієнти Кількість
буряк - 2 штуки
часник - 5 зубчиків
сметана - 100 мл
гірчиця - 2 чайні ложки
сіль - ¼ Чайної ложки
Час приготування: 10 хвилин Калорійність на 100 грам: 160 Ккал

Найбільш відомий варіант такого салату. Підходить як для щоденного вживання, так і в якості відмінною закуски до столу.

Хід приготування:

  1. У невеликій ємності замісити заправку з сметани і гірчиці;
  2. Вимити, почистити і натерти коренеплід на крупній тертці (обов'язково трохи спробувати її на смак в процесі, вона повинна бути досить м'якою і трохи солодкуватою);
  3. Зубчики часнику натерти на дрібній тертці, додати до вже натертому овочу;
  4. Заправити і як слід перемішати інгредієнти;
  5. При бажанні можна додати спецій.

Буряк з сиром і яблуком

Варіація на тему з цікавим пікантним смаком.

Інгредієнти:

  • буряк – 3 штуки;
  • яблуко кисло-солодке – 3 штуки;
  • сир (переважно тверді сорти) – 50 гр.;
  • часник – 2 зубчики;
  • сметана – 100 мл;
  • майонез – 100 мл;
  • кріп – за смаком.

Час приготування: 15 хвилин.

Калорійність: 180 ккал.

Хід приготування:

  1. Почистити коренеплоди і натерти їх за допомогою великої терки;
  2. Зняти шкірку з яблук і теж натерти в одну ємність з буряком;
  3. На дрібній тертці натерти часник і сир, додати в салат;
  4. Приготувати соус зі сметани і майонезу, дрібно нарізати кріп;
  5. Змішати салат із зеленню, заправити і подавати на стіл.

Салат «Щітка» (класичний)

Приготування салату «Щітка» не викликає ніяких складнощів, але що надається їм на організм очищуючий ефект вражає. Дане блюдо безумовно можна віднести до числа дієтичних, оскільки забезпечує виведення шлаків з організму. Особливо рекомендовано готувати такий «розвантажувальний» салат після святкових застіль.

Салат «Щітка» не тільки сприяє очищенню організму, але і активізує в ньому відновні процеси.

Інгредієнти (на 2 порції):

  • середня буряк – 1 штука;
  • морква – 2-3 штуки;
  • капуста – 800 гр.;
  • олія оливкова – 10 мл;
  • сіль — ½ чайної ложки;
  • лимон – ¼ плода;
  • перець – за смаком.

Час приготування: 20 хвилин.

Калорійність (всього страви): близько 250 ккал.

Хід приготування:

  1. Почистити буряк і моркву, дрібно порізати або натерти їх в одну (достатньо велику) ємність;
  2. Окремо нарізати капусту, потім як слід розминати руками, поки вона не пустить сік;
  3. Змішати всі нарізані і натерті компоненти;
  4. Заправити салат оливковою (як варіант – лляним) маслом;
  5. Видавити сік четвертинки лимона в ємність з салатом, приправити сіллю і перцем.

Для зниження калорійності такого салату можна додавати менше масла, але трохи бажано все ж залишити, оскільки вітаміни, що містяться в моркві – жиророзчинні і без олії не засвояться.

Буряк по-корейськи

Для любителів гострих відчуттів дуже до речі доведеться салат із сирих овочів по-корейськи.

Інгредієнти:

  • буряк – 0,5 кг;
  • оцет -2-3 столові ложки;
  • сіль – ½ чайної ложки;
  • цукор – 1 чайна ложка;
  • масло рослинне – 100 гр.;
  • часник – 3 зубчики;
  • мелений чорний і червоний перець – по ½ чайної ложки;
  • мелений коріандр – 1 чайна ложка.

Час приготування: 30 хвилин.

Калорійність: 150 ккал.

Хід приготування:

  1. Сирої коренеплід (бажано досить твердий) вимити, почистити і натерти;
  2. Почистити і натерти зубчики часнику;
  3. Змішати буряк з оцтом, сіллю, цукром і поставити на 15 хвилин у холодильник – настоятися;
  4. Через відведений час витягнути буряк з холодильника і злити весь зайвий сік;
  5. Полити салат часником, коріандром і обома видами перцю (незважаючи на запропоновані обсяги, кількість спецій може змінюватись в залежності від особистих уподобань), як слід перемішати;
  6. Нарешті, заправити салат практично киплячим рослинним маслом і можна подавати його на стіл.

Сирна запіканка без яєць — спробуйте приготувати це дієтичне блюдо на сніданок.

Рогалики з повидлом — покроковий рецепт з фото і підказками досвідчених кулінарів.

Якщо ви надто залежите від солодкого прочитайте нашу статтю з порадами психологами. Це буде ваш перший крок до здорово життя.

Салат з буряка з м'ясом

Для людей, що не представляють свій раціон без протеїнової підживлення, також є свій варіант приготування страви з сирої буряків.

Варіант №1

Інгредієнти:

  • буряк – 2 штуки;
  • морква – 3 штуки;
  • нежирна яловичина (можна куряче м'ясо) – 250 гр.;
  • капуста – 300-400 гр.;
  • оцет – 3 столові ложки;
  • мелений червоний перець – ½ чайної ложки;
  • часник – 3 зубчики;
  • соняшникова олія – 10 мл;
  • сіль – ½ чайної ложки.

Час приготування: 3,5 години.

Калорійність: 280 ккал.

Хід приготування:

  1. Почистити буряк і моркву, натерти з допомогою великої терки;
  2. Дрібно нарізати капустяні листи, розім'яти її руками, додати до неї натерті раніше овочі, як слід перемішати;
  3. Додати сіль, злегка полити водним розчином столового оцту (співвідношення 1:20) і прикривши кришкою залишити настоюватися на 0,5 години;
  4. М'ясо нарізати як можна дрібніше, після смажити на соняшниковій олії приблизно 20 хвилин (до стану повної готовності), змішати з овочами і залишити настоюватися ще на 2-3 години;
  5. Через зазначений час страва готова до вживання.

Варіант №2

Інгредієнти:

  • буряк – 2 штуки;
  • яйце куряче – 3 штуки;
  • горошок зелений (консервований) – 200-300 гр.;
  • часник – 3 зубчики;
  • огірок маринований – 3 штуки;
  • м'ясо куряче – 300 гр.;
  • майонез – 100 мл

Час приготування: 1 годину 20 хвилин.

Калорійність: 285 ккал.

Хід приготування:

  1. Відварити куряче м'ясо (бажано грудку);
  2. Поки м'ясо вариться – буряк натерти на тертці, а огірки дрібно нарізати;
  3. Коли м'ясо звариться і охолоне – нарізати і змішати з буряками, огірками, горошком;
  4. На дрібній тертці натерти часник і додати в майбутній салат;
  5. Курячі яйця відварити, почистити, розім'яти виделкою і покришити в ємність з салатом;
  6. Заправити салат майонезом і подати на стіл.

Корисні поради

Кілька практичних рекомендацій для тих, хто зібрався готувати салат із сирого коренеплоду:

  • одним з частих інгредієнтів бурякового салату є волоські горіхи;
  • коренеплоди для «сироїдних» рецептів слід підбирати м'які і солодкі;
  • зазвичай буряк натирають саме на крупній тертці;
  • майже всі інгредієнти бурякових салатів можна легко вилучити і замінити на інші, експериментуючи з різними смаками (наприклад, значимо зміниться смак, якщо замінити морква редисом);
  • для створення страв із сирих овочів дуже підходять сухофрукти (чорнослив, курага, родзинки).

Щоб правильно вибрати буряк, необхідно розуміти, ніж столовий сорт відрізняється від кормового. Для кормового коренеплоду характерно:

  • величезні розміри;
  • світла шкірка;
  • опуклості, нерівності, тріщини;
  • численні корінці.

Бажано підбирати коренеплоди, мають правильну округлу форму і невеликі габарити. Тоді куди вірогідніше, що вона виявиться приємною на смак.

Якщо замість сирої буряків виникне бажання виготовити салат з відварною продуктом, то потрібно врахувати, що при приготуванні:

  • коренеплід не потрібно попередньо чистити;
  • слід опускати його у вже киплячу воду;
  • не потрібно обрізати корінець;
  • не слід додавати сіль.

Щоб буряк зберегла природний забарвлення після варіння, досить додати в окріп кілька крапель лимонного соку.

Що ще почитати: