18 апрель 2019 1 263

Як смачно і правильно готувати ечпочмак по-татарськи

Кухні різних народів світу багаті на свої власні незвичайні для решти страви. У цій статті мова піде про дивовижно смачною «родзинку» національної кухні всіх татар і башкирів – про эчпочмаках.

Эчпочмаки по – татарськи: рецепт приготування
Інгредієнти Кількість
будь-якого м'яса - півкіло
картоплі - півкіло
лука - 250 г
молока - 250 мл
борошна - півкіло
цукру - трохи
дріжджів - 6 р
яєць - 1 штука
масла соняшника - 3 ст. ложки
солі і перцю - за смаком
бульйону - трохи
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 230 Ккал

Эчпочмаки по – татарськи – це дивовижно смачні своєрідні пиріжки трикутної форми з отвором посередині. Таке ласощі припаде до смаку будь-якому гурману, так як воно дуже апетитне, ситне і смачне.

Його можна готувати з будь-яким м'ясом і ліпити з будь-якого тесту. Всі інгредієнти прості, зазначені вони будуть у примірному кількості, воно може змінюватись в залежності від того, на яку кількість людей готуються эчпочмаки.

Класичний ечпочмак по – татарськи: поетапний рецепт:

Крок Дії
1 У глибоку миску розбити куряче яйце, до нього додати солі і цукру, дріжджі. Перемішати все дуже ретельно.
2 Влити масло, молоко, знову перемішати.
3 Всипати потрошки борошно і почати замішувати тісто. З кількістю борошна необхідно діяти без зайвого поспіху, щоб тісто не стало надто тугим. після чого залишити тісто підходити.
4 Наступним кроком необхідно приготувати начинку. Для початку м'ясо потрібно промити і нарізати.
5 Картопля також необхідно вимити, почистити і нарізати маленькими кубиками.
6 Цибуля шинкуется і відразу відправляється до м'яса і картоплі, всі солиться і перчится за смаком.
7 Поділити тісто на частини і розкачати кожну з них, після присипати борошном.
8 Отримані кола тіста покласти начинку (трохи).
9 Потрібно буде зліпити з тіста правильний трикутник, тобто скріпити краю один з одним з трьох сторін, залишаючи отвір в середині (тобто, не з'єднавши краю до кінця). Тоді вийде правильний татарський ечпочмак.
10 Лист необхідно обробити маслом або застелити пергаментним папером і викласти на нього отримані эчпочмаки.
Одинадцять Тепер тих самих дірочках, адже їх потрібно залишати не просто так для краси. Після того, як тісто трохи підрум'яниться, в кожен ечпочмак необхідно буде влити трохи бульйону. Приблизно після години хвилин смачні, ароматні эчпочмаки будуть готові.

Порада: якщо бульйону не виявиться, то є інший варіант: змішати вершкове масло з окропом.

Смачні эчпочмаки з прісного тіста

Для тих, хто не вживає в їжу дріжджове тісто, нижче буде представлений рецепт эчпочмака з прісного тіста.

Порада: так як прісне тісто може виявитися трохи сухим, у нього рекомендується додавати сметану і вершкове масло, які додадуть йому розсипчастість.

Для того щоб приготувати прісне тісто, необхідно наступне:

  • 4 склянки борошна;
  • Одне яйце;
  • Трошки води;
  • 2 — 3 ст. ложки сметани;
  • 4 — 5 ст. ложок олії;
  • Трохи солі.

Покрокове приготування:

Крок Дія
1 У пророблений в борошні поглиблення додати сире куряче яйце, воду і додати сіль. Все замісити. Накрити харчовою плівкою і залишити хвилин на 30 – 40, завдяки чому воно стане більш еластичним.
2 М'ясо, картоплю (по 0,5 кг на кожного) порізати на маленькі кубики, цибулю нашаткувати, отримані інгредієнти перемішати, присипати перцем і сіллю.
3 Тісто розділити, кожну отриману частину розкачати до діаметра 15 – 17 див.
4 Вкласти начинку на кожен отриманий гурток тесту.
5 Збити яєчний жовток і змастити ним поверхню эчпочмаков.
6 Укласти пиріжки на деко (його необхідно змастити маслом). На приготування піде годину. Після того, як тісто трохи підсмажиться, можна додати бульйон в кожен ечпочмак.

Порада: тісто рекомендується защипывать швидко, так як сік, що виділяється начинкою, размочит його.

Приготування эчпочмаков з листкового тіста

Як очевидно, існує кілька способів приготувати це традиційне блюдо. Нижче буде представлений ще один рецепт, на цей раз смачні татарські пиріжки будуть зроблені з листкового тіста, а начинкою для них буде куряче м'ясо і картоплю (беремо, знову ж таки, по 0,5 кг на кожного).

Інгредієнти для такого виду основи:

  • Півкіло борошна;
  • 300 гр холодного масла (вершкового);
  • 100 гр м'якого масла (вершкового);
  • Трохи солі (приблизно чайна ложка);
  • 250 мл холодної води.

Приступимо:

Крок Дія
1 300 гр масла (вершкового) покласти в морозилку на 30 хвилин.
2 Змішати борошно з м'яким вершковим маслом, сіллю і холодною водою.
3 Дістати з морозилки масло, порізати його на невеликі брусочки і додати в суміш, швидко замісити її, не даючи холодним твердим шматочків масла розтанути.
4 Отримане тісто розкачати до 2,5 см, загорніть в харчову поліетиленову плівку і залишити в холодильнику на 60 хв. Потім потрібно буде розкачати в ще більш тонке полотно. Загорнути краї тіста до середини, після скласти обидві половини «книжечкою». Загорнувши в харчову плівку, знову покласти в холодильник на одну годину, після проробити таку ж процедуру ще два рази, кожен раз витримуючи тісто в холодильнику по годині.
5 Порізати філе маленькими кубиками, те ж саме проробити з картоплею, дрібно нарізати цибулю, все змішати, попередньо підсолити і додати перцю.
6 Скласти начинку в заздалегідь приготовлені кола тіста, склеїти краю і відправити в духовку на годину. Через 30 хвилин додати в кожен ечпочмак бульйон і залишити ще на 30 хвилин.

Яблучний штрудель з готового листкового тіста — це чудовий смак і справжню насолоду.

Як зробити желейний торт з фруктами і ягодами, читайте тут.

Простий рецепт курника з млинців з смачною начинкою, дізнайтеся, як правильно приготувати.

Кефірний тісто для татарських пиріжків

За традицією, смачні татарські і башкирські трикутнички печуться з дріжджового тіста, проте існує ще один рецепт – це ечпочмак на кефірі.

Весь процес приготування залишиться тим же, тому доцільніше буде описати процес готування кефіру замісу.

Інгредієнти:

  • Півкіло борошна;
  • Три яйця;
  • 300 гр сметани;
  • 200 мл кефіру;
  • Пів-ложки (чайної) соди.

Для того щоб приготувати смачне тісто на кефірі, необхідно:

    1. Змішати кефір із содою і дати постояти 5 – 10 хвилин:

    1. Додати у кефір сіль, сметану і яйця, все змішати;

  1. Далі поступово ввести муку, приготувати масу і помістити її в прохолодне місце, попередньо обернувши в плівку.

Після приготування тіста слід точно так само, як і в попередніх рецептах, поділити його на певну кількість частин, розкачати і потім вкласти начинку.

Порада: якщо під рукою не виявиться сметани, то замість неї можна використовувати вершки з високим відсотком жирності.

Татарські эчпочмаки можна назвати як завгодно — пиріжки або самса — але виразно точно таке блюдо не залишить байдужим ні одного залицяльника гарних і оригінальних страв або просто любителя добре поїсти, адже ечпочмак – це смачне, ароматне, ситне, соковите блюдо, яке можна подавати на сніданок, обід і вечерю. Найголовніше – це готувати з душею. Приємного апетиту!

Що ще почитати: