Як смачно і правильно готувати ечпочмак по-татарськи
Кухні різних народів світу багаті на свої власні незвичайні для решти страви. У цій статті мова піде про дивовижно смачною «родзинку» національної кухні всіх татар і башкирів – про эчпочмаках.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
будь-якого м'яса - | півкіло |
картоплі - | півкіло |
лука - | 250 г |
молока - | 250 мл |
борошна - | півкіло |
цукру - | трохи |
дріжджів - | 6 р |
яєць - | 1 штука |
масла соняшника - | 3 ст. ложки |
солі і перцю - | за смаком |
бульйону - | трохи |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 230 Ккал |
Эчпочмаки по – татарськи – це дивовижно смачні своєрідні пиріжки трикутної форми з отвором посередині. Таке ласощі припаде до смаку будь-якому гурману, так як воно дуже апетитне, ситне і смачне.
Класичний ечпочмак по – татарськи: поетапний рецепт:
Крок | Дії |
---|---|
1 | У глибоку миску розбити куряче яйце, до нього додати солі і цукру, дріжджі. Перемішати все дуже ретельно. |
2 | Влити масло, молоко, знову перемішати. |
3 | Всипати потрошки борошно і почати замішувати тісто. З кількістю борошна необхідно діяти без зайвого поспіху, щоб тісто не стало надто тугим. після чого залишити тісто підходити. |
4 | Наступним кроком необхідно приготувати начинку. Для початку м'ясо потрібно промити і нарізати. |
5 | Картопля також необхідно вимити, почистити і нарізати маленькими кубиками. |
6 | Цибуля шинкуется і відразу відправляється до м'яса і картоплі, всі солиться і перчится за смаком. |
7 | Поділити тісто на частини і розкачати кожну з них, після присипати борошном. |
8 | Отримані кола тіста покласти начинку (трохи). |
9 | Потрібно буде зліпити з тіста правильний трикутник, тобто скріпити краю один з одним з трьох сторін, залишаючи отвір в середині (тобто, не з'єднавши краю до кінця). Тоді вийде правильний татарський ечпочмак. |
10 | Лист необхідно обробити маслом або застелити пергаментним папером і викласти на нього отримані эчпочмаки. |
Одинадцять | Тепер тих самих дірочках, адже їх потрібно залишати не просто так для краси. Після того, як тісто трохи підрум'яниться, в кожен ечпочмак необхідно буде влити трохи бульйону. Приблизно після години хвилин смачні, ароматні эчпочмаки будуть готові. |
Порада: якщо бульйону не виявиться, то є інший варіант: змішати вершкове масло з окропом.
Смачні эчпочмаки з прісного тіста
Для тих, хто не вживає в їжу дріжджове тісто, нижче буде представлений рецепт эчпочмака з прісного тіста.
Порада: так як прісне тісто може виявитися трохи сухим, у нього рекомендується додавати сметану і вершкове масло, які додадуть йому розсипчастість.
Для того щоб приготувати прісне тісто, необхідно наступне:
- 4 склянки борошна;
- Одне яйце;
- Трошки води;
- 2 — 3 ст. ложки сметани;
- 4 — 5 ст. ложок олії;
- Трохи солі.
Покрокове приготування:
Крок | Дія |
---|---|
1 | У пророблений в борошні поглиблення додати сире куряче яйце, воду і додати сіль. Все замісити. Накрити харчовою плівкою і залишити хвилин на 30 – 40, завдяки чому воно стане більш еластичним. |
2 | М'ясо, картоплю (по 0,5 кг на кожного) порізати на маленькі кубики, цибулю нашаткувати, отримані інгредієнти перемішати, присипати перцем і сіллю. |
3 | Тісто розділити, кожну отриману частину розкачати до діаметра 15 – 17 див. |
4 | Вкласти начинку на кожен отриманий гурток тесту. |
5 | Збити яєчний жовток і змастити ним поверхню эчпочмаков. |
6 | Укласти пиріжки на деко (його необхідно змастити маслом). На приготування піде годину. Після того, як тісто трохи підсмажиться, можна додати бульйон в кожен ечпочмак. |
Порада: тісто рекомендується защипывать швидко, так як сік, що виділяється начинкою, размочит його.
Приготування эчпочмаков з листкового тіста
Як очевидно, існує кілька способів приготувати це традиційне блюдо. Нижче буде представлений ще один рецепт, на цей раз смачні татарські пиріжки будуть зроблені з листкового тіста, а начинкою для них буде куряче м'ясо і картоплю (беремо, знову ж таки, по 0,5 кг на кожного).
Інгредієнти для такого виду основи:
- Півкіло борошна;
- 300 гр холодного масла (вершкового);
- 100 гр м'якого масла (вершкового);
- Трохи солі (приблизно чайна ложка);
- 250 мл холодної води.
Приступимо:
Крок | Дія |
---|---|
1 | 300 гр масла (вершкового) покласти в морозилку на 30 хвилин. |
2 | Змішати борошно з м'яким вершковим маслом, сіллю і холодною водою. |
3 | Дістати з морозилки масло, порізати його на невеликі брусочки і додати в суміш, швидко замісити її, не даючи холодним твердим шматочків масла розтанути. |
4 | Отримане тісто розкачати до 2,5 см, загорніть в харчову поліетиленову плівку і залишити в холодильнику на 60 хв. Потім потрібно буде розкачати в ще більш тонке полотно. Загорнути краї тіста до середини, після скласти обидві половини «книжечкою». Загорнувши в харчову плівку, знову покласти в холодильник на одну годину, після проробити таку ж процедуру ще два рази, кожен раз витримуючи тісто в холодильнику по годині. |
5 | Порізати філе маленькими кубиками, те ж саме проробити з картоплею, дрібно нарізати цибулю, все змішати, попередньо підсолити і додати перцю. |
6 | Скласти начинку в заздалегідь приготовлені кола тіста, склеїти краю і відправити в духовку на годину. Через 30 хвилин додати в кожен ечпочмак бульйон і залишити ще на 30 хвилин. |
Яблучний штрудель з готового листкового тіста — це чудовий смак і справжню насолоду.
Як зробити желейний торт з фруктами і ягодами, читайте тут.
Простий рецепт курника з млинців з смачною начинкою, дізнайтеся, як правильно приготувати.
Кефірний тісто для татарських пиріжків
За традицією, смачні татарські і башкирські трикутнички печуться з дріжджового тіста, проте існує ще один рецепт – це ечпочмак на кефірі.
Весь процес приготування залишиться тим же, тому доцільніше буде описати процес готування кефіру замісу.
Інгредієнти:
- Півкіло борошна;
- Три яйця;
- 300 гр сметани;
- 200 мл кефіру;
- Пів-ложки (чайної) соди.
Для того щоб приготувати смачне тісто на кефірі, необхідно:
-
- Змішати кефір із содою і дати постояти 5 – 10 хвилин:
-
- Додати у кефір сіль, сметану і яйця, все змішати;
- Далі поступово ввести муку, приготувати масу і помістити її в прохолодне місце, попередньо обернувши в плівку.
Після приготування тіста слід точно так само, як і в попередніх рецептах, поділити його на певну кількість частин, розкачати і потім вкласти начинку.
Порада: якщо під рукою не виявиться сметани, то замість неї можна використовувати вершки з високим відсотком жирності.
Татарські эчпочмаки можна назвати як завгодно — пиріжки або самса — але виразно точно таке блюдо не залишить байдужим ні одного залицяльника гарних і оригінальних страв або просто любителя добре поїсти, адже ечпочмак – це смачне, ароматне, ситне, соковите блюдо, яке можна подавати на сніданок, обід і вечерю. Найголовніше – це готувати з душею. Приємного апетиту!