08 июнь 2019 66

Як швидко приготувати чак-чак: рецепти покроково з фото

Напевно, багатьом знайоме таке дивовижне і дуже солодке ласощі, як чак-чак. Цю східну солодкість обожнюють в буквальному сенсі всі – і дорослі, і діти. А як не любити, адже це відмінний повітряний десерт, полите сиропом з меду чи згущеного молока.

При погляді на це блюдо так і хочеться з'їсти його. Ось тільки не завжди магазинний чак-чак володіє гарним смаком. Тому краще зробити його самим. Тим більше при приготуванні можна проявити фантазію і внести доповнення до цієї страви.

Небагато відомостей про рецепті

Чак-чак – це східна солодкість, яка прийшла з татарської та башкирської національної кухні. Цей десерт складається м'якого тіста, яке зроблено з пшеничного борошна і сирих курячих яєць.

Зазвичай з тіста роблять невеликі палички, квадратики або кружечки, які обсмажують у фритюрі. Потім обсмажені палички заливають сиропом, медом або згущеним молоком.

Досить схожі десерти можна зустріти в казахській і таджицької національної кухні. По суті, його готують також, відмінність полягає у зовнішньому вигляді. Наприклад, татарської та башкирської кухні його роблять у формі кульок, а в казахській і таджицької з невеликих смужок.

А от як же зробити справжню східну солодкість у себе вдома? Це досить просто, і для приготування знадобиться зовсім небагато продуктів.

Чак-чак по-татарськи покроково
Інгредієнти Кількість
Курячі яйця - 4 штуки
Борошно - 400 грам
Цукровий пісок - 200 грам
Рослинна олія - 400 мл
Мед - 200 грам
Сіль - 0,5 ч. л.
Час приготування: 240 хвилин Калорійність на 100 грам: 476 Ккал

Приготування:

Першим ділом замішуємо тісто. Яйце розбиваємо в миску, додаємо туди сіль і перемішуємо. Далі починаємо потихеньку вводити ці інгредієнти в борошно. Замішуємо тісто до крутого стану. Готове тісто відкладаємо в сторону і залишаємо його настоюватися 20 хвилин;

Для приготування потрібен шматок марлевого матеріалу. Його потрібно промити і покласти в морозильник;

Після того як тісто настоїться, розкачуємо його в тонку пластинку товщиною в 2 мм;

Далі ножем розрізаємо його на середні смужки;

Після цього приступаємо до досить важкого і копіткого процесу – кожну смужку розрізаємо на невеликі брусочки;

Ставимо металеву ємність з товстим дном на вогонь, наливаємо в неї масло соняшнику і розігріваємо. В розпечене масло починаємо засипати брусочки окремо, важливо щоб вони не склеювалися між собою. Кожну партію потрібно обсмажувати не більше 3 хвилин. Ні в якому разі тісто не повинно підгоряти і ставати коричневого кольору. Готові смужки витягуємо з масла і перекладаємо на паперову серветку, щоб з них скло зайве масло;

Готуємо сироп. В металеву ємність засипаємо цукровий пісок, додаємо мед і перемішуємо;

Далі ставимо на плиту, розігріваємо і проварюємо до повного розчинення цукру;

Готовим сиропом поливаємо обсмажені смужки тіста і гарненько перемішуємо їх;

Заздалегідь підготовлений марлевий матеріал викладаємо на глибоку тарілку. Швидко перекладаємо на нього тісто з сиропом;

Зверху необхідно накрити тарілкою і щільно притиснути. Далі все знову перевертаємо, знімаємо тарілку і прибираємо марлю;

Чак-чак по-татарськи готовий. Бажано щоб десерт постояв пару днів і після цього його можна пробувати.

Чак-чак по-башкирски

Будуть потрібні наступні продукти:

  • Борошно пшеничне – півкіло;
  • 4 курячого яйця;
  • Розтоплене вершкове масло – 1 ч. ложка;
  • Трохи-трохи солі;
  • ½ Ч. ложки харчової соди;
  • Рослинне масло – 500 мл;
  • Цукровий пісок – 100 грам;
  • Мед – 150 грам;
  • Очищені волоські горіхи – 70 грам;
  • Цукати – 50 грам.

Приготування:

  1. У глибоку чашку необхідно просіяти гіркою борошно. У середині робимо поглиблення;
  2. Курячі яйця розбиваємо в миску, кидаємо зверху сіль, соду і вершкове масло. Все добре збиваємо вінчиком;
  3. Далі поступово заливаємо суміш у поглиблення гірки з борошна і приступаємо до замішування тіста. Тісто має бути м'яким і дуже ніжним. Потім його закриваємо вологим рушником і залишаємо настоюватися протягом години;
  4. Після цього і тіста розкачуємо тонкий пласт товщиною 5 мм;
  5. Розрізаємо пласт на смужки;
  6. Потім ці смужки слід розрізати на квадратики довжиною 1-1,5 см;
  7. Невелику каструлю з товстим дном ставимо на вогонь, наливаємо олію і розігріваємо. В розпечене масло засипаємо шматочки тіста і обсмажуємо до золотистого кольору;
  8. Обсмажені шматочки тіста перекладаємо в друшляк або на паперовий рушник, щоб скло зайве масло;
  9. Готуємо сироп. Для цього в каструлю насипати цукор, додаємо мед і розігріваємо на середньому вогні до повного розчинення всіх інгредієнтів;
  10. Поливаємо сиропом тісто і добре перемішуємо. Додаємо туди подрібнені горіхи і цукати;
  11. Змоченими руками можна сформувати форму у вигляді гірки або конуса;
  12. Чак - чак готовий. Накриваємо його поліетиленовою плівкою і ставимо в холодильну камеру на пару днів. Після цього цей східний десерт можна пробувати.

Прочитайте наш рецепт тіста для вафельних трубочок у вафельниці, урізноманітніть своє меню.

На недільний обід приготуйте шоколадні мафіни, наш покроковий рецепт з фото допоможе вам у цьому.

Простий рецепт приготування зефіру в домашніх умовах. До речі, ви знаєте, що зефір має не так багато калорій?

Трохи рад

  • Для приготування тіста необхідно використовувати інгредієнти кімнатної температури, тісто вийде м'якше і ніжніше;
  • Мука повинна бути пшеничне вищого сорту;
  • У тісто можна додати 1 ст. ложку горілки, завдяки цьому інгредієнту тісто вийде хрустким;
  • Для того щоб готового десерту надати форму, необхідно змочити руки водою і зробити будь-яку форму на свій смак;
  • Торт чак-чак буде ще смачніше, якщо в сироп додати мелені горіхи і сухофрукти.

Виявляється, чак-чак — це просте блюдо, яке не важко приготувати. Візьміть ці рецептики собі на замітку і неодмінно зробіть це ласощі. Пригостіть їм себе і всіх своїх рідних. Будьте впевнені, воно всім сподобається! Особливо його полюблять діти, тому що ця солодкість дуже смачна і солодка!

Що ще почитати: