25 апрель 2019 1 654

Як приготувати лазанью з фаршем будинку: рецепт з фото

Ви коли-небудь пробували досконалість? Гурмани світу зрозуміють, що мова неодмінно піде про класичної італійської лазіння. На сьогоднішній момент приготування цієї страви максимально спростили, продаючи не тільки готове тісто і соуси, але і упаковки з напівфабрикатами, потребують елементарного розігрівання.

Проте створення лазаньї завжди щось більше при будь-якому способі приготування. Це змішання мистецтва, вишуканого смаку і любові, покликане приносити задоволення від початку приготування до останнього шматочка на тарілці. Давайте подивимося, як приготувати лазанью з фаршем в домашніх умовах.

Класичний італійський рецепт лазаньї

Саме таким способом готують лазанью на протязі багатьох років в різних країнах світу.

Крім готового фаршу (будь-якого м'ясного у кількості 0,5 кг), замішаного зі спеціями, знадобляться ще інгредієнти для тонкого тіста і соусів:

Тісто Болоньєзе Бешамель
Яйця – 2 шт. Фарш — 500 гр. Сливочн. масло – 30 гр.
Вода — 15 мл Цибулини – 2 шт. Рослинна олія – 30 мл
Рослинне масло — 1 ч. л. Подрібнені в блендері помідори — 4 склянки Борошно – 30 гр.
Борошно — 240 гр. Молоко – ½ склянки Молоко – 500 мл
Вино сухе – 150 мл Сир (Моцарела, Пармезан або будь-ін) — 250 гр.
Рослинна олія – 60 мл
Сливочн. масло – 30 гр.
Зубчик часнику
Суміш трав італійської кухні – 2 ч. л.
Цукор – 10 гр.
Сіль за смаком
Щіпка чорного перцю

Приготування соусу Болоньезе

У розігріте в каструлі рослинну олію додати пару шматочків вершкового. Не варто переборщувати з кількістю, тому що до маслу ще додасться розтоплений жир від фаршу. Зубчик часнику обсмажується кілька хвилин до золотистого кольору, а потім забирається. Так відбувається ароматизація масел.

Цибулю дрібно нарізати і на повільному вогні обсмажується протягом 8 хвилин до прозорості. Після в каструлю викласти фарш, чиї грудочки потрібно ретельно розім'яти дерев'яною лопаткою і перемішати з цибулею. Тримати його на вогні до 15 хвилин і тільки в самому кінці всипати сіль і перець. Обов'язково пробувати фарш, щоб переконатися в правильному кількості спецій. Також можна додати універсальну приправу для фаршу, замість солі і перцю.

Наступними за списком йдуть вино і трави. Через 15 хвилин після додавання випарується вся рідина і тоді доливають півсклянки молока. Необхідно почекати ще чверть години. В обох випадках потрібно закривати каструлю кришкою, але не забувати періодично помішувати фарш.

Потім додається сік томатів, подрібнених в блендері. Для потрібного об'єму буде достатньо двох банок загальним об'ємом 800 мл Або можна взяти 4 склянки звичайного томатного соку з магазину. Додаються 10 гр. цукру і сіль і все ретельно перемішується. Каструля знову закривається кришкою, щоб соус міг гаситися на повільному вогні. Для цього буде достатньо півгодини.

Після закінчення 15 хвилин слід долити півсклянки води. Коли соус буде готовий, його смак за необхідності доводиться до досконалості додаванням перцю, цукру або солі. А використання свіжого чебрецю, м'яти або шавлії відкриє нові грані смаку Болоньєзе.

Дізнайтесь, які страви з фаршу в мультиварці виходять найкраще.

Як приготувати котлети з свинячого фаршу, перевірений рецепт.

Найцікавіші рецепти з фото начинок іспанської тортильї тут.

Тісто для лазаньї

Це один з найвідповідальніших моментів у приготуванні страви, ніколи не беріться замішувати тісто в поганому настрої, інакше велика ймовірність провалу.

Склянку борошна просіюється в миску, там робиться невелика лунка, куди вливаються два білка і жовтка, 15 мл води. Тісто акуратно замішується рукою або ложкою до напіврідкого стану, при якому його можна взяти рукою. Продовжувати місити його потрібно на опыленной борошном поверхні до пружного і щільного стану, проте не варто використовувати весь обсяг борошна, переборщивши з нею можна зробити тісто жорстким. Після необхідно загорнути кулю в харчову плівку і залишити на півгодини.

Перед розкочуванням тісто поділяється на 8 рівних частин. Кожен отриманий кулька спочатку розминаємо пальцями в коржик, а потім розкачуємо її від центру до країв, не забуваючи посипати борошном, до напівпрозорого стану. Отримані листи посипаємо борошном, щоб вони не злиплися і складаємо один на одного.

Листи накриваються чистою тканиною, щоб запобігти засихання.

Соус Бешамель

Необхідно розігріти в каструлі рослинне масло і додати до нього шматочки вершкового. Всипати 2 ст. л. борошна, і все максимально швидко перемішується. Коли маса закипить, порційно і при постійному помішуванні додається молоко.

Кількість солі треба співвідносити зі ступенем солоності сиру, щоб на цьому етапі не пересолити соус. Після закипання суміші, вогонь вимикається. Одним з ключових інгредієнтів знаменитого соусу є мускатний горіх. Він натирається або береться вже в порошкоподібному вигляді в кількості 3 – 4 гр.

Традиційно для соусу Бешамель використовують Пармезан, який робить консистенцію страви більш сухий, або сир Моцарелла, додає страві додаткову соковитість. Однак застосування сортів сиру російського виробництва не позначиться на смаку.

Приготування лазаньї з фаршем

Насамперед слід налити соус Болоньєзе в обсязі, що не перевищує 1/5 всього соусу. Він вкривається першим шаром тесту, потім фарш, і знову заливається соусом. На другий шар тіста наливається одна четверта від соусу Бешамель, викладається фарш і все посипається сиром. Третій лист змащується Болоньєзе і рівномірним кількістю фаршу. В результаті виявляться останніми соус Бешамель і сир.

Духовку потрібно підготувати заздалегідь, розігріти її до 200 ºС. Випікати італійську лазанью слід протягом 40 хвилин. Якщо верхній шар підрум'янився і здувся, то це вірна ознака завершення приготування.

Рецепт лазаньї з готовими листами пасти і фаршем

Спрощений спосіб приготування лазаньї будинку. Менш времязатратный, але нічим не поступається класичному страви.

  • 1 пачка листової пасти;
  • Півкілограма фаршу з свинини і яловичини;
  • Бешамель (див. рецепт вище);
  • 1 пачка кетчупу;
  • Цибулина;
  • Півкілограма сиру;
  • Олія соняшникова;
  • Масло вершкове для змащування форми;
  • Сіль, перець і спеції.

Дрібно нарізаний цибуля обсмажується до напівпрозорого стану на рослинному маслі. Після додається фарш, розрівнюється лопаткою і перемішується. В кінці солимо і перчимо його.

Після фарш додається кетчуп або, наприклад, соус «Шашличний». Якщо використовується звичайна томатна паста, то необхідно додати спеції для досягнення потрібних смакових відтінків.

Коли готовий соус Бешамель, фарш, листи пасти, підготовлені відповідно до інструкції на упаковці, можна приступити до формування лазаньї.

Першими кладуться пластини тіста, вони змащуються соусом;

Далі рівним шаром розподіляється фарш, і все посипається сиром.

Комбінація повторюється в залежності від розмірів тесту і кількості інгредієнтів.

Випікається лазанья в заздалегідь розігрітій духовій шафі при 190 градусах Цельсія, близько 40 хвилин.

Такий рецепт підходить новачкам і тим, хто не любить ускладнювати процес приготування, віддаючи данина старим традиціям.

Корисні поради та секрети рецептури італійської лазаньї

  1. Якщо листи пасти виходять м'якими всередині, а по краях сухими, то їх можна замінити бездріжджовим листковим тестом. Попередньо його розкочують в тонкий пласт і розрізають на потрібні форми;
  2. Уважно читайте інструкцію до готового тіста для лазаньї. Деякі листи попередньо відварюють, інші – просто заливаються холодною водою до використання;
  3. За традицією лазанью роблять прямокутної або квадратної. Така форма зручна, якщо страва робиться з готового тіста. Тісто домашнього приготування практичніше розгортати в форму кола;
  4. Соус Болоньєзе для лазаньї готується заздалегідь. Це допомагає поліпшити його смакові особливості і скоротити витрати часу на приготування;
  5. У класичному рецепті можна використовувати як біле, і червоне вино, однак друге додасть фаршу темний відтінок;
  6. Замість фаршу з свинини і яловичини можна використовувати курячий. Це значно скоротить терміни приготування і додасть лазіння ніжний смак;
  7. Від грудочок в соусі Бешамель допоможе позбутися блендер.

Приємного вам апетиту!

Що ще почитати: