Як приготувати просту лазанью з макаронів
Лазанья – улюблене всіма італійське блюдо. Пластини з тонкого тіста укладаються шарами з начинкою в соусі. Щоб скоротити досить тривалий процес готування, сучасні господині придумали альтернативний варіант – лазанья з готових макаронів або «лінива», як її називають. Які нюанси потрібно врахувати в приготуванні? І є прості універсальні рецепти? Давайте розбиратися.
Як варити макарони для лазаньї
Італійські кухарі рекомендують трохи не доварювати макаронні вироби, щоб вони вийшли «аль денте» — «на зуб».
Інгредієнти:
- пачка макаронних виробів;
- велика каструля;
- вода;
- сіль;
- 1/2 ч. л. рослинного (будь-якого) олії.
Каструлю наповніть до половини водою і поставте на вогонь. Додайте сіль. Влийте рослинне масло після закипання. Ця маленька хитрість запобігає прилипання макаронів один до одного. Далі – засипте макарони і варіть не більше 5 хвилин. І відкиньте на друшляк.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
м'ясного (домашнього фаршу - | 500 г |
будь-яких макаронів - | 500 г |
цибулі ріпки - | 1-2 шт. |
томатної солоної пасти - | 3 ст. л. |
сиру - | 200 г |
рослинної (будь-якого) олії - | 2 ст. л. |
2,5% молока - | 1/2 л |
борошна - | 2 ст. л. |
селянського масла - | 50 г |
солі і перцю - | за бажанням |
подрібненого мускатного горіха - | невелика жменя |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 245 Ккал |
Соус бешамель використовується для багатьох італійських і французьких страв. В його основі молоко, масло і борошно, і він дуже простий у приготуванні.
У невелику каструлю або ківш покладіть масло і розігрійте. Потім додайте борошно і обсмажте. Коли борошно повністю розійшлася, потихеньку наливайте молоко.
Як тільки маса загусла, зніміть каструлю з плити. Потім додайте горіхи зі спеціями. Добре розмішайте до однорідної консистенції.
Головне правило для гарного соусу – помішувати його впродовж всього процесу приготування.
Далі візьмемось за лазанью.
Почистіть і подрібніть цибулю і пасеруйте до золотистого кольору на сковороді з маслом.
Додайте в сковороду до цибулі фарш і смажте 15 хвилин, помішуючи. Далі введіть томатну пасту, спеції і добре перемішайте. Тушкуйте приблизно 5 хвилин.
Тепер потрібно відварити макарони за описаним вище методом. Промити їх під водою в друшляку.
Сир можна порізати тонкими пластиками або натерти на тертці, як вам більше подобається.
У форму для запікання насипте половину макаронів і покрийте їх сиром (4 ст. л.). Наверх вилийте і розподіліть рівномірно частина соусу бешамель.
Далі викладіть половину м'ясного фаршу. Після цього потрібно повторити шари, а в кінці посипати верхній шар залишилися сиром.
Випікайте лазанью 40 хвилин на 180 градусах.
Лінива лазанья з вермішелі з курячим фаршем
Один з варіантів приготування лазаньї з макаронів – з курячим фаршем. За рахунок деяких інгредієнтів готове блюдо виходить зі своєю родзинкою.
Інгредієнти:
- 500 г фаршу (самий ніжний і корисний — з філе грудки);
- 500 г будь-яких макаронів;
- 1 шт. свіжої моркви;
- 2 шт. томатів;
- 2 зубчики свіжого часнику;
- 1 шт. середнього цибулі ріпки;
- 1 шт. червоного або жовтого солодкого перчика;
- 200 г сиру (найбільш підходящий твердий);
- 1 ст. л. рослинного (будь-якого) масла;
- при бажанні — сіль і перець;
- бешамель.
Час приготування: 90 хвилин. Калорійність: 210 ккал.
Для початку приготуйте соус за рецептом, вказаною вище. Далі відваріть макарони до напівготовності.
Очистіть цибулю, часник і моркву. Морква подрібніть на тертці, а цибулю наріжте, часник подрібніть. Перець також почистіть, видаливши серцевину і поріжте дрібними часточками.
Розігрійте Сковороду з рослинним маслом, викладіть спочатку цибулю, потім моркву, а коли вони стануть золотистого кольору – перець і часник. Після декількох хвилин змішайте з овочами курячий фарш і смажте 5 хвилин.
Далі у форму для випікання покладіть макарони (близько половини готового продукту), посипте зверху сиром і рівномірно розподіліть соус бешамель. Для наступного шару потрібно використовувати половину фаршу. Потім повторіть шари, і фінальний з них посипте сиром.
Форму відправте в духовку на 35-40 хвилин. Температура повинна бути 180 градусів.
Рецепти для вегетаріанців
Рецепти багатьох популярних страв адаптовані для вегетаріанців. Лазанья не стала винятком. Начинкою для неї можуть бути будь-які овочі, гриби, морепродукти. Пропонуємо два дуже простих і доступних варіанти приготування вегетаріанської лазаньї з макаронів.
Лазанья з грибами і зеленим горошком
Основа начинки в цьому рецепті – гриби, приправлені добре знайомим нам соусом бешамель.
Інгредієнти:
- 500 г будь-яких макаронів;
- 300 г глив;
- 250 г печериць;
- 400 г зеленого консервованого горошку;
- 1 середній пучок цибулі;
- 100 г мигдалю;
- 1 шт. середнього цибулі ріпки;
- 100 г пармезану;
- 1 ст. середньої жирності сметани;
- 2 ст. л. рослинної (будь-якого) масла;
- при бажанні — сіль і перець.
Час приготування: 90 хвилин. Калорійність: 180 ккал.
Перший крок – приготування соусу і варіння макаронів. Далі очистіть і поріжте у формі невеликих кубиків гриби. Зелений лук нашаткуйте діагональними кільцями.
На сухій розігрітій сковороді обсмажте мигдаль і нарубаєте великими або середніми шматочками.
Сир натріть на тертці.
Очистіть і наріжте цибулю і пасеруйте на сковороді в нагрітому маслі. Далі додайте його разом зі сметаною в соус бешамель і варіть суміш 10 хвилин.
Смажте гриби в попередньо розігрітій олії. Коли з'явився характерний рум'янець, приправте на свій смак і викладіть в миску.
Тепер необхідно обсмажити зелений лук. По мірі готовності зніміть сковороду з вогню, всипте зелений горошок, гриби, горіхи.
У форму для запікання викладіть третину макаронів. На наступний шар покладіть половину грибів з овочами, потім соус і частина натертого пармезану. Повторіть шари. А потім висипте останню третину макаронів і рівномірно залийте соусом. І зверху, звичайно, посипте сиром.
Блюдо відправляється запікатися на 40 хвилин. Запікання відбувається на 180 градусах.
Як зробити морозиво пломбір в домашніх умовах читайте в нашій сттье.
Читайте як приготувати ніжний маринад для солоної оселедця — рибка вийде неймовірно смачною.
Візьміть на замітку рецепт домашнього печива з маком — дуже смачно і просто.
Лазанья з овочами
За цим рецептом лазанья вийде легкою і соковитою.
Інгредієнти:
- 400 г будь-яких макаронів;
- 2 шт. середнього цибулі ріпки;
- 2 шт. томатів;
- 1 шт. кабачка цукіні;
- 1 шт. свіжої моркви;
- 1 шт. червоного або жовтого солодкого перчика;
- 2 ст. л. рослинної (будь-якого) масла;
- 300 г сиру (найбільш підходящий твердий);
- будь-які ваші улюблені прянощі;
- бешамель.
Час приготування: 60 хвилин. Калорійність: 209 ккал.
Зваріть макарони і соус бешамель.
Очистіть і наріжте цибулю, очищену моркву можна порізати соломкою або використовувати крупну тертку. Почистіть перець і кабачок, дрібно поріжте.
У сковороду з розігрітим маслом висипте цибулю, обсмажте, введіть моркву. Після 5 хвилин викладіть перець, кабачок і спеції, і тушкуйте овочі до готовності, не забуваючи заважати. Овочі не повинні перетворитися в однорідну масу.
Натріть сир на тертці.
У форму, приготовлену для запікання, викладіть третю частину макаронів. Далі шар з половину овочевої начинки, який потрібно полити соусом і присипати зверху сиром. Потім повторити шари. Фінальним шаром стануть макарони, политі соусом і посипати сиром.
Випікайте 30 хвилин. Температура в духовці — 180 градусів.
Лазанья з макаронів з яйцем
Це самий простий і безпрограшний варіант приготування лазаньї. Дійсно, ледачий.
В рецепті використовується:
- 400 г будь-яких макаронів;
- 7 шт. курячих яєць;
- 50 р селянського масла;
- 1,5 ст. л. сухарів для панірування;
- при бажанні — сіль і перець.
Час приготування: 40 хвилин. Калорійність: 272 ккал.
Зваріть макарони і додайте по готовності вершкове масло.
Сирі яйця збийте з приправами в мисці з високими краями. Додайте макарони і добре змішайте.
По дну форми для випікання намажте масло (15 г) і насипте половину взятих сухарів для панірування. Потім викладіть макарони з яйцями, зверху розподіліть масло (20 г) і посипте залишилися сухарями.
Далі запікайте в духовій шафі трохи більше чверті години. У духовці потрібна температура 200 градусів.
Корисні поради
Головна перевага лазаньї – начинкою для неї може виступати те, що є у вас на кухні. Не бійтеся експериментів, додавати різні спеції, поєднання інгредієнтів. Навіть використання іншого сорту сиру внесе нову ноту у смак.
Чим більше шарів, тим більш насичений смак і тим соковитіше лазанья. Головне – зберігайте пропорції в інгредієнтах.
Лінива лазанья з макаронів – це дуже смачно, смачно і просто в приготуванні. Але смак класичної лазаньї з тіста, зробленого своїми руками, надовго запам'ятають домочадці. Особливо якщо в приготуванні будуть брати участь всі члени сім'ї. Тому проведіть сімейний вихідний на одній кухні, це так по-італійськи: шумно, весело і по-справжньому зближує.