09 май 2019 1 964

Як приготувати просту лазанью з макаронів

Лазанья – улюблене всіма італійське блюдо. Пластини з тонкого тіста укладаються шарами з начинкою в соусі. Щоб скоротити досить тривалий процес готування, сучасні господині придумали альтернативний варіант – лазанья з готових макаронів або «лінива», як її називають. Які нюанси потрібно врахувати в приготуванні? І є прості універсальні рецепти? Давайте розбиратися.

Як варити макарони для лазаньї

Італійські кухарі рекомендують трохи не доварювати макаронні вироби, щоб вони вийшли «аль денте» — «на зуб».

Інгредієнти:

  • пачка макаронних виробів;
  • велика каструля;
  • вода;
  • сіль;
  • 1/2 ч. л. рослинного (будь-якого) олії.

Каструлю наповніть до половини водою і поставте на вогонь. Додайте сіль. Влийте рослинне масло після закипання. Ця маленька хитрість запобігає прилипання макаронів один до одного. Далі – засипте макарони і варіть не більше 5 хвилин. І відкиньте на друшляк.

Як приготувати лазанью з макаронами і фаршем
Інгредієнти Кількість
м'ясного (домашнього фаршу - 500 г
будь-яких макаронів - 500 г
цибулі ріпки - 1-2 шт.
томатної солоної пасти - 3 ст. л.
сиру - 200 г
рослинної (будь-якого) олії - 2 ст. л.
2,5% молока - 1/2 л
борошна - 2 ст. л.
селянського масла - 50 г
солі і перцю - за бажанням
подрібненого мускатного горіха - невелика жменя
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 245 Ккал

Соус бешамель використовується для багатьох італійських і французьких страв. В його основі молоко, масло і борошно, і він дуже простий у приготуванні.

У невелику каструлю або ківш покладіть масло і розігрійте. Потім додайте борошно і обсмажте. Коли борошно повністю розійшлася, потихеньку наливайте молоко.

Як тільки маса загусла, зніміть каструлю з плити. Потім додайте горіхи зі спеціями. Добре розмішайте до однорідної консистенції.

Головне правило для гарного соусу – помішувати його впродовж всього процесу приготування.

Далі візьмемось за лазанью.

Почистіть і подрібніть цибулю і пасеруйте до золотистого кольору на сковороді з маслом.

Додайте в сковороду до цибулі фарш і смажте 15 хвилин, помішуючи. Далі введіть томатну пасту, спеції і добре перемішайте. Тушкуйте приблизно 5 хвилин.

Тепер потрібно відварити макарони за описаним вище методом. Промити їх під водою в друшляку.

Сир можна порізати тонкими пластиками або натерти на тертці, як вам більше подобається.

У форму для запікання насипте половину макаронів і покрийте їх сиром (4 ст. л.). Наверх вилийте і розподіліть рівномірно частина соусу бешамель.

Далі викладіть половину м'ясного фаршу. Після цього потрібно повторити шари, а в кінці посипати верхній шар залишилися сиром.

Випікайте лазанью 40 хвилин на 180 градусах.

Лінива лазанья з вермішелі з курячим фаршем

Один з варіантів приготування лазаньї з макаронів – з курячим фаршем. За рахунок деяких інгредієнтів готове блюдо виходить зі своєю родзинкою.

Інгредієнти:

  • 500 г фаршу (самий ніжний і корисний — з філе грудки);
  • 500 г будь-яких макаронів;
  • 1 шт. свіжої моркви;
  • 2 шт. томатів;
  • 2 зубчики свіжого часнику;
  • 1 шт. середнього цибулі ріпки;
  • 1 шт. червоного або жовтого солодкого перчика;
  • 200 г сиру (найбільш підходящий твердий);
  • 1 ст. л. рослинного (будь-якого) масла;
  • при бажанні — сіль і перець;
  • бешамель.

Час приготування: 90 хвилин. Калорійність: 210 ккал.

Для початку приготуйте соус за рецептом, вказаною вище. Далі відваріть макарони до напівготовності.

Очистіть цибулю, часник і моркву. Морква подрібніть на тертці, а цибулю наріжте, часник подрібніть. Перець також почистіть, видаливши серцевину і поріжте дрібними часточками.

Розігрійте Сковороду з рослинним маслом, викладіть спочатку цибулю, потім моркву, а коли вони стануть золотистого кольору – перець і часник. Після декількох хвилин змішайте з овочами курячий фарш і смажте 5 хвилин.

Далі у форму для випікання покладіть макарони (близько половини готового продукту), посипте зверху сиром і рівномірно розподіліть соус бешамель. Для наступного шару потрібно використовувати половину фаршу. Потім повторіть шари, і фінальний з них посипте сиром.

Форму відправте в духовку на 35-40 хвилин. Температура повинна бути 180 градусів.

Рецепти для вегетаріанців

Рецепти багатьох популярних страв адаптовані для вегетаріанців. Лазанья не стала винятком. Начинкою для неї можуть бути будь-які овочі, гриби, морепродукти. Пропонуємо два дуже простих і доступних варіанти приготування вегетаріанської лазаньї з макаронів.

Лазанья з грибами і зеленим горошком

Основа начинки в цьому рецепті – гриби, приправлені добре знайомим нам соусом бешамель.

Інгредієнти:

  • 500 г будь-яких макаронів;
  • 300 г глив;
  • 250 г печериць;
  • 400 г зеленого консервованого горошку;
  • 1 середній пучок цибулі;
  • 100 г мигдалю;
  • 1 шт. середнього цибулі ріпки;
  • 100 г пармезану;
  • 1 ст. середньої жирності сметани;
  • 2 ст. л. рослинної (будь-якого) масла;
  • при бажанні — сіль і перець.

Час приготування: 90 хвилин. Калорійність: 180 ккал.

Перший крок – приготування соусу і варіння макаронів. Далі очистіть і поріжте у формі невеликих кубиків гриби. Зелений лук нашаткуйте діагональними кільцями.

На сухій розігрітій сковороді обсмажте мигдаль і нарубаєте великими або середніми шматочками.

Сир натріть на тертці.

Очистіть і наріжте цибулю і пасеруйте на сковороді в нагрітому маслі. Далі додайте його разом зі сметаною в соус бешамель і варіть суміш 10 хвилин.

Смажте гриби в попередньо розігрітій олії. Коли з'явився характерний рум'янець, приправте на свій смак і викладіть в миску.

Тепер необхідно обсмажити зелений лук. По мірі готовності зніміть сковороду з вогню, всипте зелений горошок, гриби, горіхи.

У форму для запікання викладіть третину макаронів. На наступний шар покладіть половину грибів з овочами, потім соус і частина натертого пармезану. Повторіть шари. А потім висипте останню третину макаронів і рівномірно залийте соусом. І зверху, звичайно, посипте сиром.

Блюдо відправляється запікатися на 40 хвилин. Запікання відбувається на 180 градусах.

Як зробити морозиво пломбір в домашніх умовах читайте в нашій сттье.

Читайте як приготувати ніжний маринад для солоної оселедця — рибка вийде неймовірно смачною.

Візьміть на замітку рецепт домашнього печива з маком — дуже смачно і просто.

Лазанья з овочами

За цим рецептом лазанья вийде легкою і соковитою.

Інгредієнти:

  • 400 г будь-яких макаронів;
  • 2 шт. середнього цибулі ріпки;
  • 2 шт. томатів;
  • 1 шт. кабачка цукіні;
  • 1 шт. свіжої моркви;
  • 1 шт. червоного або жовтого солодкого перчика;
  • 2 ст. л. рослинної (будь-якого) масла;
  • 300 г сиру (найбільш підходящий твердий);
  • будь-які ваші улюблені прянощі;
  • бешамель.

Час приготування: 60 хвилин. Калорійність: 209 ккал.

Зваріть макарони і соус бешамель.

Очистіть і наріжте цибулю, очищену моркву можна порізати соломкою або використовувати крупну тертку. Почистіть перець і кабачок, дрібно поріжте.

У сковороду з розігрітим маслом висипте цибулю, обсмажте, введіть моркву. Після 5 хвилин викладіть перець, кабачок і спеції, і тушкуйте овочі до готовності, не забуваючи заважати. Овочі не повинні перетворитися в однорідну масу.

Натріть сир на тертці.

У форму, приготовлену для запікання, викладіть третю частину макаронів. Далі шар з половину овочевої начинки, який потрібно полити соусом і присипати зверху сиром. Потім повторити шари. Фінальним шаром стануть макарони, политі соусом і посипати сиром.

Випікайте 30 хвилин. Температура в духовці — 180 градусів.

Лазанья з макаронів з яйцем

Це самий простий і безпрограшний варіант приготування лазаньї. Дійсно, ледачий.

В рецепті використовується:

  • 400 г будь-яких макаронів;
  • 7 шт. курячих яєць;
  • 50 р селянського масла;
  • 1,5 ст. л. сухарів для панірування;
  • при бажанні — сіль і перець.

Час приготування: 40 хвилин. Калорійність: 272 ккал.

Зваріть макарони і додайте по готовності вершкове масло.

Сирі яйця збийте з приправами в мисці з високими краями. Додайте макарони і добре змішайте.

По дну форми для випікання намажте масло (15 г) і насипте половину взятих сухарів для панірування. Потім викладіть макарони з яйцями, зверху розподіліть масло (20 г) і посипте залишилися сухарями.

Далі запікайте в духовій шафі трохи більше чверті години. У духовці потрібна температура 200 градусів.

Корисні поради

Головна перевага лазаньї – начинкою для неї може виступати те, що є у вас на кухні. Не бійтеся експериментів, додавати різні спеції, поєднання інгредієнтів. Навіть використання іншого сорту сиру внесе нову ноту у смак.

Не обмежуйтеся соусом бешамель. Проявіть фантазію, страва отримає неповторну родзинку! Спробуйте самостійно придумати соус, це буде вашим фірмовим рецептом.

Чим більше шарів, тим більш насичений смак і тим соковитіше лазанья. Головне – зберігайте пропорції в інгредієнтах.

Лінива лазанья з макаронів – це дуже смачно, смачно і просто в приготуванні. Але смак класичної лазаньї з тіста, зробленого своїми руками, надовго запам'ятають домочадці. Особливо якщо в приготуванні будуть брати участь всі члени сім'ї. Тому проведіть сімейний вихідний на одній кухні, це так по-італійськи: шумно, весело і по-справжньому зближує.

Що ще почитати: