Як смачно запекти грудинку в духовці: свинячу, курячу, яловичу і баранячу
Яловичу, свинячу, курячу і баранячу грудинку відносять до бюджетних м'ясним продуктам. Економна частина туші худоби може служити основою для страв як повсякденного, так і святкового характеру. Висока енергетична цінність грудинки дозволяє втамувати голод і насититися на довгий час.
У свою чергу, дієтологи люто підтримують такий спосіб приготування м'яса, як запікання: м'ясо не так калорійно, але не менш смачно, ніж при смаженні. Рівномірно пропечену ніжне м'ясо з вытопленным жиром і легкої золотистої скоринкою, а у вас ще не потекли слинки?
Як вибрати якісну грудинку на ринку або в супермаркеті?
Мабуть, головне питання, що турбує будь-якого кухаря: де і як знайти якісний продукт? Першим орієнтиром, службовцям для визначення хорошій грудинки є упаковка: є вона чи ні?
При виборі між охолодженим та замороженим м'ясом віддавайте перевагу першому: продукт, що зберігається при температурі близько нуля, не змінює своєї структури, в той час як піддається заморожуванню м'ясо втрачає початкову соковитість і пружність.
Якщо можливість придбати охолоджену грудинку відсутня, зверніть увагу на зовнішній вигляд замороженого шматка: сніг і кров'яні крижані патьоки свідчать про небажаної неодноразової заморожуванню.
В незалежності від виду м'яса — свинина, баранина, яловичина — існує ряд загальних характеристик, допомагає миттєво визначити серед безлічі туш «лідера за якістю».
Так, відтінок м'яса повинен варіюватися від рожевого до світло-червоного, а внутрішній межмышечный жир — чисто білим. Бордово-коричневий колір м'яса і жовтуваті відтінки жиру свідчать про літньому віці забитої худоби, а отримати з старого м'яса, ніжне блюдо, вкрай складно.
Не бійтеся перевірити м'ясної шматок на в'ялість — тикніть пальцем: якщо вм'ятина швидко повертається «на круги своя», то якість на висоті. Уникайте липкого м'яса, що зберігається в калюжах крові. Підсушені під дією вітру і кисню м'ясні продукти — всяко краще і якісніше, ніж залежалися додаткової вымывающей соки рідини.
Перш ніж відправити м'ясо в духовку...
Отже, м'ясо готове, обробна дошка і набір ножів теж. Такі дії? Насправді існує чимало секретів, як зробити м'ясо соковитим і смачним, але потреби по-справжньому якісного м'ясного продукту обмежуються сіллю і перцем, про інших смакових якостях вже подбала матінка-природа.
Жорстке і старе м'ясо вимагає більше часу, ніж туша молодого ягняти, теляти або поросяти. На тушіння, варення або запікання необробленого м'яса може піти від 3 до 6 годин, що вкрай багато для голодної родини або гостей. Саме в такі моменти на допомогу господиням приходять два кулінарно-прискорювальні прийоми: маринування і відбивання.
Процес маринування полягає в обробці м'яса кислим середовищем (лимонним соком, вином, оцтом). Пролежавши кілька годин у компанії маринаду, волокна м'яса не тільки стають м'якше, але і набувають особливий смак. До речі, особливий смак маринованого перебиває природні нотки свіжого м'яса — проти даного способу виступають кухаря зі світовим ім'ям.
Відбивання — другий варіант перетворення жорсткого м'яса в ніжне блюдо. Головне завдання полягає в розриві верхніх м'язових волокон, які надають продукту твердість. Однак даний метод має свій нюанс: відбивати молоточком слід тільки нарізані поперек м'язових волокон м'ясні шматочки. В іншому випадку — пиши пропало.
Смак у простоті: свиняча грудинка в духовці
Даний рецепт відрізняється своїм елементарним методом приготування запеченої свинячої грудинки: щоб одержати ніжний і ситний обід, немає потреби обзаводитися додатковими пристосуваннями для запікання (фольгою або рукавом). Список інгредієнтів для страви теж відрізняється своєю простотою та скромністю:
- Шматок свинячої грудинки;
- Набір улюблених спецій;
- 3-6 зубчиків часнику;
- Морковина великого розміру.
Попередньо промита і висушена грудинка, за необхідності промаринованная або відбита молотком, шпигається дрібно нарубаним часником і шматочками моркви, щедро посипається спеціями.
Справа за малим: розмістити начинену грудинку шкіркою вниз на сковороду або лист, відправити в розігріту до 180-200 градусів за Цельсієм духовку і випікати протягом 1,5-2 годин в залежності від температури в духовій шафі.
Свиняча вирізка, приготована у фользі
Ніжне м'ясо грудинки, приправлене пряним ароматом часнику і лаврового листа. Витративши на приготування свинячої грудинки не більше 2,5 годин, можна отримати блюдо, в захваті від якого виявиться вся сім'я!
Запасіться:
- Свинячою грудинкою — 1,5 кг;
- Часником — 1-3 головками;
- Лавровим листом — 4 шт.;
- Сіль — 1 ч. ложка;
- Чорним меленим перцем — ½ ч. ложки;
- Фольгою.
У заздалегідь підготовленому м'ясному шматку робимо надріз і поміщаємо в «кишеню» шматочки часниково-лаврову масу. Нею ж шпигуємо м'ясо з усіх боків.
Далі, натираємо продукт сіллю і меленим перцем, за бажанням посипаємо сумішшю улюблених спецій.
Залишилося розташувати м'ясо на вистелений фольгою деко і загорнути в «шубу» з декількох шарів фольги.
Готувати страву в розігрітій до 180 градусів духовій шафі протягом 2-3,5 годин. Ось і все – свиняча грудинка, запечена в духовці у фользі, готова до подачі на стіл.
Картопляно-свиняча імпровізація в рукаві
Любите посмакувати смаженою картоплею, але шлунок або дієта не дозволяють? Швидше записуйте даний корисний, з точки зору правильного харчування, рецепт запеченої з картоплею свинячої грудинки.
Складові майбутнього страви:
- Грудинка свині;
- Сіль, перець, прянощі;
- Картопля;
- Соняшникова олія.
Отже, як запекти грудинку свинячу в духовці з картоплею в рукаві? На першому етапі необхідно підготувати картоплю: очистити, нарізати на четвертинки і проварити в окропі протягом десяти хвилин.
Остуджений овоч слід збризнути маслом і посипати пряними сумішами. Замариновану, відбиту молоточком або свіжу грудинку піддаємо часниково-пряної обробці, поміщаємо в рукав і відправляємо в духовку.
Через годину дістаємо напівготове творіння, доповнюємо його картопляними шматочками і знову ставимо запікатися на 30-60 хвилин при температурі 180-200 градусів С.
Запікаємо в духовці куряче м'ясо
Тим не менш, секретний рецепт смачної і низькокалорійної курячої грудинки, запеченої в духовій шафі, є. Зустрічайте!
Інгредієнти:
- Курячі грудки — 4 шт.;
- Часник — 3 зубчики;
- Червоний перець — 1 шт;
- Петрушка — 1 пучок;
- Прянощі і спеції — за смаком;
- Оливкова олія — 2 ст. ложки.
Очищаємо курячі грудинки від шкіри і кісток, натираємо сумішами спецій і пряних трав. В окремій ємності з допомогою блендера доводимо червоний перець, часник і петрушку до однорідної маси, яку додаємо оливкову олію.
Овочеву суміш використовувати в якості покриття для м'яса. Форму для запікання залити 2 ст. ложками води, розмістити в ній м'ясо і запікати протягом 25-30 хвилин.
Дивіться прості фото-рецепти смаженого минтая в клярі, з овочами та спеціями.
Один з найбільш смачних фото-рецептів курячого філе приготованого в мультиварці ви знайдете тут.
Дивовижний рецепт запеченої яловичини
Найпоширеніші способи приготування яловичої грудинки — гасіння або варення, які дозволяють надати жорсткого отрубу м'яку текстуру. Між справою, жителі Техасу не уявляють свого барбекю-вечірки без запеченої яловичини.
Приготувати соковиту і м'яку яловичу грудинку в домашніх умовах, не виходячи за межі кухні міської квартири, можна з наступного набору продуктів:
- Яловича грудинка — 1,5 кг;
- Ріпчаста цибуля — 2 шт.;
- Часник — 5-7 зубчиків;
- Вустерський соус — 2 ст. ложки;
- Прянощі (оптимально сушений чилі), чебрець, сіль і чорний перець — за смаком.
Цільний шматок яловичини промиваємо, видаляємо зайві пленочки і висушуємо. Далі гарненько солимо і перчимо.
На вистелений фольгою деко для запікання викладаємо грудинку м'ясом нагору. Якщо є бажання надати шматку яловичини м'ясного аромату, поливаємо його соусом. Заправляємо гострим перцем і цибулею, часником і чебрецем.
«Пакуємо» страва шляхом створення конверта з фольги.
Розігріваємо духовку до 120 градусів за Цельсієм (так-так, низька температура) і відправляємо в нього яловичину-напівфабрикат на 7-9 годин (ні, тут немає помилки).
Соковита бараняча грудинка з овочевим рагу
Баранину сміливо називають найскладнішим у приготуванні м'ясом. Невже немає легкого способу приготувати ніжний, що тане в роті м'ясо барана? — важко зітхають господині. Є! Він перед вами.
Використовуйте:
- Баранячу грудинку — ½ кг;
- Цибулини — 2 шт.;
- Часник — 3 зубчики;
- Моркву — 1 шт.;
- Петрушка — 1 пучок;
- Цибуля порей — 1 шт.;
- Солодкий перець — 1 шт.;
- Баклажан — 1 шт.;
- Яблучний сік або сухе вино — 200 мл;
- Сіль і прянощі.
Промите, висушене і розрубане на шматки бараняче м'ясо обсмажуємо в сковороді з додаванням спецій. У звільненій від грудинки сковороді готуємо рагу з які входять у рецепт овочів.
У глибокій керамічної ємності з'єднуємо їх з м'ясом, солимо і перчимо. Додаємо цілісні зубчики часнику. Заливаємо соком або вином. Перший годину готуємо страву при температурі 180 градусів за Цельсієм, а решта 2-3 години при 160 градусах.
Якщо ви дотримуєтеся правильного харчування, то під час подачі на стіл важкий м'ясо бажано розбавити овочами: тушкованими, свіжими, приготованими на грилі або запеченими.
Не менш смачним гарніром стане улюблена крупа або картопляне пюре. Якщо з якихось причин приготовлена грудинка вийшла сухою або жорсткою, доповніть її гірчичним або брусничним соусом.
Запечений у духовій шафі грудинка хороша тим, що нез'їдені залишки страви можна відправити в холодильник і, діставши їх через пару днів, подавати їх в якості тонкої нарізки-закуски.
Карамельна свиняча гридинка, запечена під чудовим соусом, від відомого кулінара. Дивіться відео рецепт з порадами майстра:
Залишилося насолоджуватися м'ясом неймовірного смаку, ловити на собі захоплені погляди їдять і вислуховувати їх справедливу похвалу. Приємного апетиту!