29 апрель 2019 2 174

Солодкі здобні булочки з різними начинками: рецепти з фото з кроків

Солодкі булочки з запахом кориці і ванілі – що може бути домашнє? Цей аромат нагадує дитинство, повертає відчуття затишку і тепла. До того ж, спекти такі булочки абсолютно нехлопотно.

Рецепт смачних солодких здобних булочок з родзинками і цукром
Інгредієнти Кількість
дріжджі (сухі) - 12 р
яйце - 1 штука
молоко - стакан
сіль - щіпка
цукор - близько 50 г
борошно - три склянки
масло вершкове - 50 г
родзинок і цукор для начинки - по 50 г
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 224 Ккал

Булочки з родзинками є відлунням дитинства. Саме їх хапали тихесенько зі столу, поки мама або бабуся відвернеться.

Пекти булочки можна як в духовій шафі, так і в хлібопічці. Цей варіант представлений саме для замісу тіста в хлібопічці, а випічки в духовці.

Тісто готується, чітко дотримуючись правила: спочатку змішують сухі компоненти, а вже потім додаються рідкі.

Тобто спочатку в чашу кладемо борошно, сіль, цукор, дріжджі. Далі можна використовувати рідкі компоненти. Розтоплюємо шматочок масла.

Однак варто пам'ятати про вірною консистенції: шматочок повинен бути дуже м'яким, але не поплисти. Після олії додається яйце і трохи тепле молоко.

Далі можна вибрати програму замісу тіста. Зазвичай за витратами часу це близько півтори години.

Через відведений час дістаємо наше тісто, трохи присипаємо його борошном.

Щоб не втрачати час, поки далі будемо розкачувати тісто, можна замочити родзинки. Щоб розбухнути йому досить знаходження чверті години в окропі.

Тепер можна приступити до розкочуванні. Весь шматок необхідно розділити на кілька однакових частин. Розкачуємо кожен шматок по черзі. На пласт викладаємо начинку (ізюм з цукром) і загортаємо тісто рулетом, після чого поділяємо ножем на невеликі частини.

Готуємо деко. Є два варіанти: або застеляємо його папером, або змащуємо маслом. Викладаємо булочки і випікаємо протягом половини години при t=200°.

Здобні солодкі й пишні булочки з маком

Для того, щоб спекти смачні булочки з маковою начинкою, необхідні такі інгредієнти:

  • Борошно – приблизно половина 1 кг;
  • Стакан молока;
  • Пакетик дріжджів;
  • Одне яйце;
  • Невеликий шматочок селянського масла – приблизно 100 г;
  • Цукор – 4-5 ст. ложок;
  • Ванільний цукор – пакетик;
  • Щіпка солі.

Окремо готуємо продукти для начинки:

  • Мак – 100 грам;
  • Цукор – ще 3-5 ложок;
  • Невеликий шматочок селянського масла – приблизно 75-80 г;
  • Яйце для змащування булочок.

Спочатку готуємо опару. Для цього змішуємо злегка тепле молоко, дріжджі, цукор (1 ст. ложка) і борошно (обов'язково просеянная, всього пару столових ложок). Інгредієнти добре змішати і залишити «відпочивати» на 20-25 хвилин.

У цей час можна змішувати решту просіяне борошно з яйцем. Як опара буде готова, додаємо її до борошна з яйцем, після чого туди ж кладемо шматочок масла, ванільний цукор і невелику щіпку солі. Вимішуємо і залишаємо підготовлене тісто на годинку накрите рушником або серветкою.

Можна приступити до наступного процесу, а саме: начинці. Мак залити окропом і відставити на чверть години. Після цього зливаємо рідину, що залишився мак подрібнюємо (можна використовувати блендер, кухонний комбайн або кавомолку). В отриману масу додаємо цукор і збиваємо.

Коли тісто підійде, можна включати для прогріву духова шафа. Розділити його на дві рівні частини і кожну розкатати і змастити селянським маслом. На кожну корж викладаємо начинку і скачуємо пласт в рулет. Далі ножем розрізаємо рулет на однакові частини.

Отримані вироби викладаємо на деко і даємо підійти в теплому місці чверть години. У цей час можна трохи збити віночком яйце. Через відведений час змащуємо пензликом булочки і ставимо на 20-25 хвилин у духовку при 200 градусах.

Ароматні булочки з корицею

Базисними компонентами є:

  • Яйця – 3 шт.;
  • Стакан молока;
  • Свіжі дріжджі;
  • Сіль;
  • Близько склянки цукру;
  • Невеликий шматок селянського масла (приблизно 85-100г);
  • Ванільний цукор – один пакетик;
  • Кориця мелена – пару чайних ложок.

Для початку беремо миску кладемо туди дріжджі, ложку цукру і сіль. Всі розтирається в кашку. Після цього до неї вливається склянку теплого молока і стільки ж борошна. Гарненько вимісити і залишити на годину в теплому місці. Коли вона підніметься і буде мати зверху бульбашки, можна приступити до замішування тіста.

Додаємо до готової опарі цукор, яйця і порізане на маленькі шматочки масло. Потрібно все змішати так, щоб масло розчинилося. Далі додаємо три склянки борошна. Якщо здається, що борошна обмаль, можна додати ще. Готове тісто відкладаємо в тепле місце.

Приступаємо до створення начинки: змішати півсклянки цукру з корицею.

Через 45-50 хвилин, тісто можна розділити на кілька окремих шматочків і розкачати. Кожен шар змащується маслом, після чого викладається кориця з цукром. Пласти згортаються в щільний рулет і після розрізають на порційні шматочки.

Печуться приблизно чверть години (t=180°).

Соковиті булочки з повидлом

Варення і повидло – улюблена дитяча їжа кожного. А щоб спекти такі булочки, необхідні:

  • Три склянки борошна;
  • Три ложки цукру (столові);
  • Стакан води;
  • Ваніль;
  • Повидло (на ваш вибір);
  • Олія рослинна;
  • Цукрова пудра для присипки;
  • Дріжджі – 1 пакетик;
  • Сіль.

Готуємо опару: підігріваємо воду до 23-25 градусів (кімнатна температура), додаємо в неї ложку цукру, борошна, а також пакетик дріжджів. Далі розмішуємо і відставляємо в тепле місце на 10-15 хвилин.

Коли пройде час, беремо борошно, додаємо до неї опару, а також ваніль, цукор і сіль. Вимішуємо і залишаємо тісто відпочивати на 30-40 хвилин.

Поділяємо тісто на однакові кульки. З такої пропорції зазвичай виходить 8-10 оптимальних за розміром шматочків. У кожному з них робимо поглиблення, куди кладемо ложку варення або повидла.

Далі викладаємо булочки на деко і ставимо випікатися на 30-35 хвилин при 180 градусах. Коли вони готові, можна присипати пудрою.

Ніжні булочки з сиром

Чому при згадці сиру у кожного перед очима спливають не булочки, а ватрушки. Але булочки з сирною начинкою теж смачні і легкі в приготуванні.

Необхідні продукти:

  • Дріжджі (свіжі);
  • Половина склянки молока;
  • Яйця – 3 шт.;
  • Сіль;
  • Половина пачки вершкового масла (100-125 г);
  • Соняшникова олія – приблизно 3 ст. ложки;
  • Борошно – приблизно 0,4-0,5 кг;
  • Для начинки приготуємо — 0,4 кг сиру, яйце, цукор (5 ст. ложок) а також пакетик ванільного цукру;
  • Для змазування — жовток і пару ложок молока.

Дріжджі з цукром перемішуємо з теплим молоком, після чого туди додаємо склянку борошна і відставляємо.

Сир потрібно розтерти з ванільним цукром, яйцем і звичайним цукром.

Коли опара стала пишною, приступаємо до замішування тіста. Додаємо до неї яйця, збиті віночком з цукром, розм'якшене масло, щіпку солі і борошно.

Готове тісто ділимо на невеликі шматки (за розміром з невеликий персик), після чого з кожного робимо коржик, куди кладемо начинку. Далі з них виліплює конвертики і викладаємо на деко. Печемо приблизно половину години. Коли почне з'являтися скоринка, потрібно дістати деко і змастити поверхню сумішшю жовтка і молока.

А ви знаєте як приготувати домашній сир з кислого молока?

З сиру дуже легко приготувати ліниві вареники, покроковий рецепт дивіться тут.

Рецепти цікавих, а головне дуже смачних начинок для пиріжків з дріжджового тіста.

Корисні поради

Будь-яка господиня має деякі секрети і хитрощі, які допомагають зробити її страви незабутніми. Булочки – це не виняток. Ось що знати, щоб приготувати смачну випічку, яка не тільки смаком, але і ароматом буде нагадувати дитинство:

  1. Можна використовувати будь-яке варення або повидло, однак потрібно вибирати те, що не рідке по консистенції;
  2. У кожній хлібопічці є свої програми і деякі відмінності в замісі тесту. Тому краще всього перед початком уважно прочитати інструкцію до свого приладу;
  3. Перед тим, як приступати до приготування, варто обов'язково просіяти борошно. Навіть у найкращому сорт борошна є домішки, які, якщо їх не видалити можуть негативно вплинути на кінцевий результат;
  4. В дріжджовому тесті потрібно не переборщити з цукром. Адже, якщо його буде занадто багато, дріжджі будуть погано «бродити» і, отже, випічка може не вийти (верхівка швидко зарум'яниться, а серединка буде непропеченной).

Спасибі за увагу! Радуйте своїх домочадців ароматною випічкою!

Що ще почитати: