09 апрель 2019 1 033

Як варити щі з свіжої капусти: смачні та прості рецепти

Традиційне блюдо слов'янської кухні — щі. Суп відноситься до вегетаріанським стравам, тому в його складі завжди багато овочів. Бульйон здавна готували овочевий або грибний. Пізніше з'явилася «бідна» або «порожня» варіація щей на кістковому бульйоні, з додаванням риби або м'яса.

Вишукані щі, які подавалися до багатого застілля, обов'язково повинні включати в себе свіжу капусту. Також в суп додають птицю, яловичу грудинку або осетрину.

Секретом вишуканого аромату є використання грибів (в сушеному, свіжому або маринованому вигляді), коріння та прянощів. В якості заправки виступає капустяний розсіл, яблука, щавель, квас або сметана з вершками.

Особливо актуальні щі в холодну пору року. Блюдо відмінно зігріває і насичує організм вітаміном C. Якщо у вашому меню будуть щі зі свіжої капусти, то ні голод, ані застуда вам не страшні.

Способів приготування супу величезна безліч. Розглянемо найбільш популярні.

Царські щі з трьох видів капусти
Інгредієнти Кількість
білокачанної капусти - 400 г
перець горошок - за смаком
води - 3 літра
листя лавра - 2 шт.
капусти цвітної - 200 г
томатної пасти - 1 ст. л.
свинячого або яловичого м'яса - 300 г
цибулин - 1 шт.
перець болгарський - 1 шт.
кухонної солі - за смаком
суцвіть брокколі - 200 г
моркви - 150 г
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 65 Ккал

Особливо поживними та смачними вважаються щі з трьох видів капусти. Бульйон виходить наваристим і ароматним. Таке блюдо можна сміливо подавати гостям, а також використовувати у повсякденному меню. Вам обов'язково сподобається!

Тепер розглянемо, як правильно варити щі з свіжої капусти декількох різновидів. Для початку потрібно позбутися від шкідливих речовин та бруду, які можуть бути присутні в м'ясі, можна за допомогою варіння.

Продукт варіть до напівготовності у великій кількості води. Отриманий відвар злийте, а м'ясо помістіть у вже чисту холодну воду. Дочекайтеся закипання і доварите інгредієнт. Через 40 хвилин бульйон слід посолити і варити ще близько півгодини.

На дану кількість рідини буде достатньо 1,5 ст. л. кухонної солі. На час приготування інших компонентів м'ясо можна витягнути з каструлі. Наріжте продукт і всипте по готовності в щі або подавайте на окремому блюді.

Наріжте картоплю невеликими шматочками. Цибулю, моркву, перець і пасту використовуйте для приготування засмажки. Спеції допоможуть розкривати всі смакові якості інгредієнтів. Потім долийте півсклянки води і протушкувати овочі.

Нашаткуйте капусту у вигляді соломки, а інші види розділіть на суцвіття. Щоб з брокколі і цвітною капустою було легше працювати обдайте їх окропом. Овочі додайте в борщ по порядку, у залежності від швидкості їх приготування.

За кілька хвилин до закінчення готування влийте зажарку і приправте щі. Не шкодуйте лаврового листя, перцю.

Подавайте перше до столу зі сметаною і зеленим кропом.

Щі сільські з ріпою

Щі по-селянськи містять у собі джерело вітамінів. У складі страви використовуються самі свіжі овочі. Краще, якщо всі інгредієнти будуть вирощені особисто вами. Близькі будуть дуже здивовані незвичайним і насиченим смаком щів.

Інгредієнти:

  • 600 гр. капусти білоголової;
  • 1 пучок зелені петрушки;
  • 100 гр. свинячого сала;
  • 1 шт. середнього цибулі ріпчастої;
  • 150 гр. свіжих помідор (можна використовувати черрі);
  • 1 шт. ріпи невеликого розміру;
  • 2 лаврових листа;
  • 0,5 кг м'яса на кістці;
  • 200 гр. картоплі;
  • 2 л чистої води;
  • 2 горошини запашного чорного перцю;
  • 1 шт. середньої моркви;
  • Сіль і спеції.

Отже, як варити сільські щі зі свіжою капустою? З радістю опишемо всі етапи. Спочатку приготуйте бульйон на м'ясі. Щоб навару було більше, кладіть м'ясо в холодну воду. Цінителі ситної їжі можуть використовувати свинину.

Яловичина і баранина більше підійдуть для дієтичного меню, а також святкового застілля. Після точно не доведеться мучитися від печії або тяжкості в шлунку. Коли бульйон закипить, зніміть піну і додайте ложку холодної води. Повторюйте до тих пір, поки накип не зникне. У середньому процедура приготування бульйону займає до 3-х годин.

У воду опустіть капусту. Коли щі закиплять, додайте картоплю. Цибулю і петрушку попередньо обсмажте на салі. Заправте засмажкою щі. Варіть 10 хвилин.

Додайте в борщ часточки свіжих помідорів. Якщо таких немає, то буде достатньо 1 ст. л. томатної пасти (її необхідно класти разом із засмажкою). Сіль і перець додати в самому кінці готування.

Кілька лаврових листків у бульйоні додадуть йому тонкий аромат. Цінителі гостроти і прянощі можуть використовувати в рецепті кілька часточок часнику. Розлийте борщ по тарілках, прикрасьте зеленню і сметаною.

Кучеряве щі: ситний обід

Ідеальне блюдо для сімейного обіду — щи з кучерявою капустою. Свіжі овочі та ароматна зелень наповнять енергією і бадьорістю на весь день. Доповнити щі можна хлібної нарізкою, сметаною або ніжним паштетом.

Інгредієнти:

  • 1 кг кучерявої капусти;
  • 200 гр. картоплі;
  • Щіпка солі;
  • 80 гр. ріпчастої цибулі;
  • 150 гр. середній соковитої моркви;
  • 3 л чистої води для бульйону;
  • По 1 пучку зелені петрушки, зеленої цибулі;
  • 250 гр. грудинки холодного копчення;
  • 150 гр. кореня селери.

Обсмажте копчену грудинку на сковороді разом з цибулею. При появі золотистої скоринки зніміть з вогню. Капусту нашаткуйте будь-яким зручним способом і опустіть в каструлю з водою. Даний сорт можна без зусиль замінити на наявну білокачанну голівку. Тепер в щі можна додати засмажку.

Посоліть блюдо і накрийте кришкою. Протягом 40 хвилин варіть на середньому вогні. Щоб відвар вийде яскравим і апетитним, порубаєте зелень і висипте в бульйон. Ретельно все перемішайте і зніміть з вогню.

Нехай блюдо гарненько настоїться під кришкою. Також можна накрити каструлю зверху бавовняним рушником. Остиглі і ароматні щі готові до подачі: розливайте по тарілках і несіть до столу!

Смачний рецепт зеленого борщу з щавлем і яйцем, приготуйте його навесні обов'язково!

Як варити борщ з яловичиною читайте тут.

А ви знаєте, як правильно приготувати борщ? Читайте наші поради!

Грибні щі по-монастирськи

Приготувати ситне перше блюдо дуже просто, особливо якщо у вашому арсеналі господині буде рецепт щей зі свіжої капустою по-монастирськи. Традиційний суп за старовинним рецептом обов'язково сподобається всій вашій родині.

Інгредієнти:

  • 0,5 ст. перловки;
  • 30 гр. сушених грибів (гливи, печериці);
  • 2 шт. великої моркви;
  • 50 гр. масла вершкового;
  • 250 гр. картоплі;
  • Зелень за смаком;
  • 1 шт. середньої цибулини;
  • 300 гр. білокачанної капусти;
  • 100 гр. сметани 15% жирності;
  • Сіль, перець;
  • 5 горошин чорного перцю;
  • Кілька лаврових листків.

Замочіть перловку і гриби у воді в різних ємностях. Для вимочування першого продукту знадобиться близько години, другого — 3-4 години. Воду для грибів поміняйте, посоліть і варіть до готовності.

Дістаньте гриби з бульйону, наріжте невеликими пластинками і знову покладіть в каструлю.

Моркву і цибулю очистіть, наріжте. Обсмажте овочі, попередньо розтопивши на сковороді олію.

Тушкуйте зажарку, періодично підливаючи воду. По готовності покладіть овочі в грибний бульйон. Картоплю і капусту промийте, обсушити за допомогою паперового рушника. Овочі очистіть і наріжте.

Відваріть перлову крупу в підсоленій воді. Води з каші необхідно злити по закінченню варіння. Каструлю з бульйоном поставте на середній вогонь. Додайте в неї перловку, картоплю і капусту. Посоліть щі за смаком, поперчіть. Додайте кілька лаврових листочків і доведіть блюдо до готовності.

Розлийте борщ по тарілках, прикрасити подрібненими петрушкою і цибулею. Заправте сметаною.

Кулінарні поради: як правильно готувати борщ

Приготування російських щі — справжнє мистецтво. В першу чергу з відповідальністю поставитися до вибору продуктів. Всі інгредієнти повинні бути високої якості і свіжими. Спецій використовуйте мінімум. Щоб підкреслити смак страви досить застосувати сіль, перець і лавровий лист. Це допоможе не заглушити природний аромат відвару і овочів.

  • Як вибрати свіжу капусту?
Білокачанна капуста використовується в кулінарії найбільш часто. Вибрати максимально свіжий качан на полицях магазину не складе праці. Овоч має бути чистим, яскраво-зеленого кольору з рівномірним забарвленням. Зверніть увагу на наявність жовтих або коричневих плям — їх бути не повинно.

Вилок капусти повинен бути важким. Листя овоча повинні щільно прилягати. Вага білокачанної капусти досить великий, навіть при невеликому діаметрі. Від млявою, пожовклим і порожній капусти краще відмовитися.

  • Як використовувати капусту для приготування щів?

Технологія приготування та послідовність додавання інгредієнтів також відіграє важливу роль у приготуванні кулешу. Свіжа капуста обов'язково впадає в киплячу воду. Чергу капусти настає після того, як звариться м'ясо і картоплю. Такий бульйон значно поліпшить смакові якості основного інгредієнта.

Щі в мультиварці, всі секрети приготування на відео:

Заощадити і приготувати ситні щі зі свіжою капустою допоможе наступна хитрість: картопля замініть на обсмажену в маслі борошно. Також ви можете експериментувати і використовувати в кулінарії такі продукти як цукіні, кабачки, а також різні соління.

Що ще почитати: