Як смачно приготувати суп на курячому бульйоні
Бульйон з курки – це перше блюдо, яке їдять без якихось додаткових інгредієнтів. Часто цей відвар рекомендують людям для відновлення фізичних сил, коли організм ослаблений. Коли варять це блюдо, можна покласти цілу цибулину і морквину, а в кінці вийняти. Бульйон буде набагато красивіше і корисніше.
Додавши в нього вермішель, картоплю, гриби, зелень, яйце, отримаємо ситний наваристий суп. Можна підсмажити грінки і натерти часником – будуть не зайвими.
Є певні важливі моменти під час приготування: після закипання потрібно обов'язково зменшити полум'я, підсолити і зібрати зверху піну, інакше бульйон вийде не красивого жовтуватого кольору, а каламутним і білястим.
Бюджетний варіант – це окіст або стегна з гастроному. Але навар в цьому випадку вийде не настільки корисним, як з домашньої птиці.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Домашній бройлер - | 1 кг |
Молода картопля - | 4 шт. |
Морква - | 1 шт. |
Зелена сочевиця - | 0.5 склянки |
Олія соняшникова - | 50 мл |
Петрушка - | пучок |
Паста томату - | 3 ст. л |
Лист лавра - | 2 шт. |
Цибулю - | 2 шт. |
Профільтрована Вода - | 3.5 л |
Сіль - | за смаком |
Час приготування: 80 хвилин | Калорійність на 100 грам: 51 Ккал |
Сочевичний суп на домашній курці – відноситься до найбільш корисним, оскільки сочевиця абсолютно нешкідлива для шлунка. Під час вирощування вона не вбирає в себе токсичних елементів. І в противагу від своїх бобових родичів не вимагає попереднього тривалого замочування.
Вимивши і злегка обсушивши чверть птиці, відварюємо в просоленої воді з головкою цибулини. При закипанні потрібно зменшити полум'я і обов'язково зібрати піну. В кінці закинути лист лавра.
Очищаємо овочі, що залишилися, шаткуємо цибулю кубиками, моркву – півкільцями, а картопля – соломкою.
Сочевицю багаторазово промиваємо у воді. Засмажуємо моркву і цибулю до прозорого кольору. В половині склянки води розводимо томатну пасту. Виливаємо до засмажки, підсолюємо і доготавливаем кілька хвилин.
Виймаємо курку і цибулю з бульйону, а замість них закидаємо варитися картоплю і сочевицю. В кінці вливаємо томатну зажарку і засипаємо розібрану на шматочки птицю з петрушкою. Проварюємо п'ять хвилин, і можна вимикати.
Грибний суп на курячому бульйоні
Будь-суп, приготовлений із курячого бульйону, буде наваристим і корисним, а у поєднанні з грибами – ще і дуже поживним. У нього можна покласти вершковий соус і в кінці перебити всі заглибним блендером, і вийде грибний суп-пюре.
Компоненти:
- Свіжі печериці– 300 г;
- Гомілка куряча – 4 шт.;
- Очищена вода – 2 л;
- Картопля – 2 шт.;
- Морква – 1 шт.;
- Цибуля – 1 шт.;
- Борошно – 2 ст. л.;
- Вершки нежирні – 100 мл;
- Вершкове масло – 50 г;
- Рослинна олія – 50 мл;
- Кріп – пучок;
- Лист лавра – 1 шт.;
- Сіль морська – за смаком.
Ставимо отвариваться помиті гомілки. Після закипання підсолюємо, кладемо половинку цибулини і листя лавра. Очищаємо овочі і ретельно вимиваємо. Подрібнюємо цибулю і моркву соломкою, обсмажуємо на прогрітому рослинному маслі.
Гриби шаткуємо слайсами і занурюємо в зажарку готуватися.
У невеликому сотейнику розтоплюємо масло вершкове, туди притрушиваем борошно і смажимо її періодично помішуючи. Наливаємо свіжі охолоджені вершки і протушиваем ще п'ять хвилин.
Картоплю нарізаємо довільними шматочками і проварюємо з бульйоном.
Виймаємо гомілки, після остигання оббираємо з них м'ясо і занурюємо назад в суп. Підкладаємо грибну зажарку, вершковий соус, все добре промешиваем і перебиваємо заглибним блендером в пюре. Зверху притрушиваем кропом.
Рецепт овочевого супу на курячому бульйоні
Компоненти:
- Окіст курячий – 1 шт.;
- Вода – 2 л;
- Сіль, спеції – за смаком;
- Капуста кольорова – 1 головка;
- Перець солодкий – 2 шт.;
- Картопля – 2 шт.;
- Помідор – 3 шт.;
- Цибуля – 2 шт.;
- Перець горошком – 4 зернятка;
- Олія – для смаження.
Відварюємо курячий окіст в просоленої воді з додаванням перцю духмяного. Цибулю чистимо і нашаткувати півкільцями, підсмажити в олії рослинній. Помідори поливаємо окропом і знімаємо шкірку, рубаємо на дрібні кубики і викладаємо до цибулі.
Розрізаємо Капусту на суцвіття, старанно вимиваємо під водою і викладаємо просохнути на рушник. Солодкий перець миємо, видаляємо серцевину і подрібнюємо соломкою.
Не виймаючи м'яса з каструлі, додаємо всі підготовлені продукти крім капусти, проварюємо десять хвилин і закладаємо її. Підсолюємо і проварюємо ще п'ять хвилин.
Гороховий суп на курячому бульйоні
Практично на кожному об'єкті громадського харчування подають суп гороховий, і він користується стабільним попитом. Як правило, його варять на копченостях, але готують на бульйоні з домашньої птиці. А так як це досить легко зробити, то варто спробувати зварити його й на домашній кухні.
Компоненти:
- Цілісний горох – 1 склянка;
- Куряча грудина – 1 шт.;
- Морква – 1 шт.;
- Цибуля – 1 шт.;
- Картопля – 3 шт.;
- Оливкова олія – для смаження;
- Сіль, спеції – за смаком;
- Кріп – пучок.
- Вода очищена – 2 л.
Вимочуємо горох в охолодженій воді на ніч. У закипающую воду занурюємо попередньо промиту курячу грудинку, підсолюємо і проварюємо півгодини. Цибулю з морквою чистимо і пасеруємо на рослинній олії.
Виймаємо з бульйону грудину і закладаємо варити набряклий горох, мінімум – на годину. Його готовність ви визначите за разваливающимся зернам. Картоплю очищаємо і шаткуємо соломкою. Розібравши на волокна остигле м'ясо, відправляємо підсмажитися і зарум'янитися до овочів.
Проварюємо картоплю з горохом, викладаємо засмажку з овочів і м'яса. Готуємо ще хвилин п'ять і відключаємо. Посипаємо кропом.
Можна заощадити час і використовувати не цілісний набряклий горох, а крупу або пластівці. Тоді процес скоротиться як мінімум втричі.
Рецепт гарбузового супу-пюре на курячому бульйоні
Цілої гарбузом в прямому сенсі слова можна нагодувати одну велику родину. Крім економічності і красивого апетитного кольору, вона має ряд корисних вітамінів і досить поживна. Що стосується гарбузового супу-пюре, то не потрібно володіти високими кулінарними талантами для його приготування.
Компоненти:
- Гарбуз – 350 г;
- Супова курка – 1 шт.;
- Морква невелика – 2 шт.;
- Цибуля порей – 2 шт.;
- Вершки – 150 мл;
- Масло вершкове – 50 г;
- Лист лавра – 2 шт.;
- Цибуля біла – 1 шт.;
- Сіль – за смаком;
- Вода очищена – 2 л.
Добре вимиваємо і розбираємо на шматки птаха. Занурюємо варити в закипающую підсолену воду з листом лавра не менше однієї години. Ріжемо гарбуз навпіл, вичищаємо насіння і, нарубавши шматками, відправляємо варитися в бульйон. Чистимо цибулю порей і моркву, подрібнюємо півкільцями і засмажуємо на маслі вершковому до насиченого золотистого кольору.
Витягаємо птицю з бульйону, відриваємо від кістки і залишаємо остигати. У бульйон висипаємо зажарку і вливаємо свіжі охолоджені вершки.
Проварюємо п'ять хвилин і, додавши м'ясо, сіль і спеції, перебиваємо заглибним блендером в пюре. Зверху можна притрусити листками пахучої м'яти або базиліка.
Квасолевий суп на курячому бульйоні
Так як в квасолі дуже багато мікроелементів і амінокислот, її широко застосовують в кулінарії.
Компоненти:
- Біла квасоля – 1 склянка;
- Чверть курки – 1 кг;
- Морква – 1 шт.;
- Картопля молода – 3 шт.;
- Цибуля – 2 шт.;
- Томатний морс – 0.5 л.;
- Соус томатний – 2 ст. л;
- Олія оливкова – 50 мл;
- Сметана нежирна – для заправки;
- Сіль, приправи – за смаком;
- Вода очищена – 3 л.;
- Часник – 2 зубки.
Замочуємо квасоля в кип'яченій воді на ніч. Не використовуйте проточну, інакше боби можуть закиснути. Моєму птицю і занурюємо варитися в просоленої воді з головкою цибулі. Зливаємо воду з квасолі, ще раз промиваємо і занурюємо варитися з куркою.
Чистимо картоплю, моркву і решту цибулі, нарізаємо кубиками. Все окрім картоплі обсмажуємо на оливковій олії. Вливаємо томатний морс, соус, додаємо приправи і, перемішавши все, тушкуємо десять хвилин.
Витягуємо бройлера з бульйону, оббираємо м'ясо з кісток і занурюємо назад в бульйон. Виливаємо овочеву заправу, висипаємо картоплю, вимішуємо і готуємо ще десять хвилин.
У маленькій піалі з'єднуємо домашню сметану і подрібнений филейным ножем часник. Це буде соус до нашого супу. Також незайвими будуть пампушки або грінки.
Філе індички у вершковому соусі вийде надзвичайно ніжним і соковитим, якщо ви прислухаєтеся до наших порад.
Салат зі свіжої капусти з морквою добре підійде для м'ясних страв. Але також це прекрасне блюдо, якщо ви вирішили сісти на дієту.
А ви знаєте, як зробити смачну хмільну медовуху в домашніх умовах. Рецепт тут.
Корисні поради на замітку
- Домашнє куряче м'ясо вариться одну годину, магазинне – не більше 40 хвилин. Не варто птицю перетравлювати, дотримуйтеся цих часових рамок;
- Після первинного закипання рекомендується злити воду, разом з нею виходять усі канцерогени. Вдруге затока м'ясо, відварюємо до повної готовності. Це робиться, якщо ви сумніваєтеся в якості продукту;
- Бульйон після проварювання можна процідити через марлю. Так він буде ще прозоріше;
- Не мийте птицю в гарячій воді;
- Після приготування горохового супу, рекомендується додати в нього свіжий кріп, щоб нормалізувати травлення в кишечнику;
- Під час перебивання супу заглибним блендером встановлюйте мінімальну швидкість, щоб не забризкати всю кухню. Якщо немає такого електроприладу, можна скористатися товкачиком. М'ясо подрібнити на м'ясорубці;
- Гарбузовий суп в кінці приготування можна притрусити не зеленню, а панірувальними сухарями, приготованими самостійно.
Ситного обіду і прекрасної трапези!