Як смачно приготувати пиріг з сайрою і картоплею
Традиційні російські пироги з рибою – це своєрідна візитна картка національної кухні. Вони популярні й улюблені серед гурманів і займають почесне місце, як на великих святкових застіллях, так і на сімейних святах. Блюдо це ситне і може замінити цілий обід.
Сучасна господиня повинна вміти приготувати цей пиріг.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошна - | 2-3 склянки |
молока - | стакан |
сухих дріжджів - | 2 чайні ложки |
солі - | 2 чайні ложки |
цукру - | 1 чайна ложка |
консервованої сайри - | 2 банки |
цибулин - | 4-5 середніх |
картоплі - | 5-6 середніх |
Час приготування: 150 хвилин | Калорійність на 100 грам: 286 Ккал |
В першу чергу готується тісто. Береться борошно, яку потрібно просіяти в об'ємну посуд. Зазвичай просеянная борошно кладуть у посуд гіркою. У центрі гірки робиться поглиблення, в яке висипається сіль і цукор. туди ж додаються дріжджі в сухому вигляді і молоко кімнатної температури. Все перемішується. Ємність поставимо в тепло, укривши великий серветкою або рушником. Отже, тісто відправлено на відпочинок, тому прийшла пора готувати начинку.
Природно, картоплю треба почистити. Помитий чистий картоплю слід злегка обсушити, а потім пошинкувати на тонкі кухлі. Для того, щоб нарізка вийшла красивою і акуратною, можна скористатися спеціальними шинкуваннями.
Сайра консервована викладається на тарілку і розминається виделкою. Попередньо з консерви зливається зайва рідина.
Цибулю очистити і дрібно шаткують.
За цей час тісто має бути готове. Його ділять на дві частини, кожну тонко розкочують.
На змащений лист викласти тісто. Щоб розкачане тісто не пом'яти і акуратно викласти, накатайте його на качалку, акуратно перенесіть і розправте на деку.
На тісто викласти шар картоплі, який треба посипати сіллю і перцем за смаком, потім шар цибулі, останній шар – розім'ята сайра.
Потім акуратно переноситься друге коло розкатаного тіста і щільно прищипывается до першого.
В кількох місцях пиріг потрібно проколоти виделкою. Духовку попередньо нагрівають до 180-200 градусів. Час випічки сорок хвилин.
Перед подачею на стіл пиріг потрібно злегка остудити.
Пиріг з сайрою з консерви з картоплею в мультиварці
Для мультиварки більш прийнятним варіантом стане тісто, приготоване на соді. Для приготування тіста потрібно приготувати:
- Борошно в кількості 1-2 склянок;
- 2 столових ложки сметани;
- 2 столових ложки майонезу;
- 2 чайних ложок солі;
- 1 чайна ложка соди.
- Щіпку лимонної кислоти.
Для начинки:
- Банку консервованої сайри;
- 2-3 середніх цибулин;
- Картопля — 3-4 середніх за величиною.
Очищену цибулю, обполіскується і дуже дрібно ріжеться. На гарячу сковороду з розпеченим рослинним маслом викладається порізану цибулю і обсмажується дві-три хвилинки.
Картопля підготовляють так само, як і для випічки в духовці – ріжуть кружальцями. Сайра без рідини, так само розминається виделкою.
Ось коли начинка для пирога підготовлена, настає час тесту. Вся борошно просіюється і висипається у велику чашку, куди вибивають яйця в поглиблення в центрі, викладається сметана, майонез, сода і половину норми солі. Все ретельно переміщати за допомогою віночка до отримання густої однорідної маси.
Прийшла пора готувати мультиварку. Чаша мультиварки змащується маслом (береться вершкове), половину тіста виливають у чашу і рівномірно розподіляють. На тісто викладається картопля, який слід поперчити і посолити, потім викладається цибулю і сайра. Потім розливається друга частина тесту.
Пиріг готовий до випічки. Режим встановлюється відповідний випічка, а час — 70 хвилин.
Після відключення таймера відкривається кришка мультиварки і пиріг остигає. Як тільки пиріг трохи охолоне, його можна діставати і подавати до столу.
Заливний пиріг на кефірі з сайрою і картоплею
Заливний пиріг передбачає те, що тісто готується швидко, має рідку консистенцію. Розкачувати тісто не треба, що передбачає певну зручність і зниження витрат праці на приготування пирога.
Для тіста треба буде підготувати:
- Пів-літри кефіру;
- Пару курячих яєць,
- По чайній ложці соди, солі і цукру:
- Дві ложки рослинної олії (столові;
- Борошна — від одного до двох склянок.
Для начинки знадобиться:
- 1 банка консервованої сайри;
- 3-4 середніх цибулини;
- Картопля – 3-4 середніх за величиною.
Тісто потрібно буде замішувати до середньої густоти (щоб можна було заливати), тому кількість борошна регулюють у процесі замішування. Соду добре погасити лимонною кислотою.
Для приготування тіста всі компоненти потрібно просто змішати. борошно попередньо просівають, що дозволить не тільки позбавити її від грудочок, але і наситити киснем.
Тісто на соді вимагає швидкого використання, тому спочатку готується начинка, а тільки потім замішується тісто.
Картоплю чистять і нарізають у вигляді великої соломки. Підготовлену картоплю слід просушити в льняній серветці. Ця процедура позбавить від зайвої вологи і дозволить пирога добре пропектися.
З консерви виливається зайва рідина, а рибка розминається виделкою.
Цибулю дрібно шинкуется, за бажанням можна злегка обсмажити на рослинному маслі.
А от картоплю, порізану соломкою, обсмажується на рослинному маслі до напівготовності.
На сковороду, змащену маслом, розливається половина тесту, потім розкладається гарячий картопля, цибуля і розім'ята риба. Зверху виливаємо решту тіста.
Температура випічки 180-200 градусів. Печуть приблизно півгодини.
Пиріг виходить м'яким, дуже смачним і не жирним.
Приготуйте смачний пиріг з листкового тіста з замороженими ягодами, це найшвидший варіант для десерту.
Рецепти з фото листкового бездріжджового тіста, яке приготувати легко і просто навіть починаючому кулінару.
Читайте прості рецепти салатів з консервованої сайри, які можна готувати практично кожен день.
Кулеб'яка з свіжої сайрою і картоплею
Кулеб'яка – це пиріг з рибою, але не великого розміру. Її особливість полягає в тому, що начинки в ній повинно бути більше, порівняно з тістом.
Інгредієнти для тіста:
- Борошно – 5 склянок;
- Цукор – дві столові ложки;
- Молоко – стакан;
- Маргарин – 1 пачка.
Для начинки знадобиться:
- Філе сайри – полкилове (якщо береться риба, то на виході вага філе повинен бути, як зазначено – півкіло);
- 3-4 середніх цибулини;
- Картопля – 3-4 середніх за величиною.
Кулеб'яка печеться з дріжджового тіста. Його готують так:
- У склянці теплого молока розводиться пара столових ложок цукру;
- У суміш молока і цукру додають пакетик сухих дріжджів;
- Опара ставиться в тепло;
- П'ять склянок борошна просівають в миску і перетирають з пачкою м'якого маргарину;
- У суміш вливається опара і замішується тісто;
- Тісто ставлять у прохолодне місце на пару годин.
Основою начинки є свіжа риба, сайра. Краще брати філе в готовому вигляді. Якщо філе немає, то почищену рибу треба звільнити від кісточок. Філе ріжуть на шматки невеликого розміру, солять і перчать.
Картопля чиститься і шинкуется на кружечки.
Цибулю можна порізати кільцями або дрібно нашаткувати – за бажанням.
Дві третини тіста розкачати і викласти на лист для випікання, потім розкласти шари картоплі, цибулі та риби. Закрити тістом, що залишилося.
Випікати в розігрітій духовій шафі до рум'яної скоринки.
Корисні поради
Замість картоплі можна використовувати рис з овочами.
З консервованої риби всю рідину можна не зливати, а використовувати її для просочення цибулі і картоплі – це додасть соковитості пирога.
Для поліпшення смаку в начинку з консервованої риби можна додати рубані круті яйця.
Не бійтеся експериментів в кулінарії. Цікавий відкритий пиріг з консервованої сайри з овочами. Тісто готується для цього варіанту будь вищевказаним способом. Для начинки беруться всі ті ж розім'яті консерви з сайри, а ось для овочевого шару підійде суміш з помідорів, цибулі, солодкого перцю. Гарні будуть і баклажан і кабачок. На тісто розкладають шар овочів, потім йде шар рибної начинки, далі знову овочевий шар.
Пиріг не закривають. А ось за 10-15 хвилин до готовності можна посипати тертим сиром твердих сортів.
Приємного апетиту!