27 апрель 2019 972

Як смачно приготувати пиріг з сайрою і картоплею

Традиційні російські пироги з рибою – це своєрідна візитна картка національної кухні. Вони популярні й улюблені серед гурманів і займають почесне місце, як на великих святкових застіллях, так і на сімейних святах. Блюдо це ситне і може замінити цілий обід.

Цікаво, що в старовину пироги з рибою для святкового столу прикрашали фігурками з тіста, а прості і скромні пироги готували запас для працівників, які відправлялися на польову роботу.

Сучасна господиня повинна вміти приготувати цей пиріг.

Простий пиріг з консервованої сайрою і картоплею в духовці
Інгредієнти Кількість
борошна - 2-3 склянки
молока - стакан
сухих дріжджів - 2 чайні ложки
солі - 2 чайні ложки
цукру - 1 чайна ложка
консервованої сайри - 2 банки
цибулин - 4-5 середніх
картоплі - 5-6 середніх
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 286 Ккал

В першу чергу готується тісто. Береться борошно, яку потрібно просіяти в об'ємну посуд. Зазвичай просеянная борошно кладуть у посуд гіркою. У центрі гірки робиться поглиблення, в яке висипається сіль і цукор. туди ж додаються дріжджі в сухому вигляді і молоко кімнатної температури. Все перемішується. Ємність поставимо в тепло, укривши великий серветкою або рушником. Отже, тісто відправлено на відпочинок, тому прийшла пора готувати начинку.

Природно, картоплю треба почистити. Помитий чистий картоплю слід злегка обсушити, а потім пошинкувати на тонкі кухлі. Для того, щоб нарізка вийшла красивою і акуратною, можна скористатися спеціальними шинкуваннями.

Сайра консервована викладається на тарілку і розминається виделкою. Попередньо з консерви зливається зайва рідина.

Цибулю очистити і дрібно шаткують.

За цей час тісто має бути готове. Його ділять на дві частини, кожну тонко розкочують.

На змащений лист викласти тісто. Щоб розкачане тісто не пом'яти і акуратно викласти, накатайте його на качалку, акуратно перенесіть і розправте на деку.

На тісто викласти шар картоплі, який треба посипати сіллю і перцем за смаком, потім шар цибулі, останній шар – розім'ята сайра.

Потім акуратно переноситься друге коло розкатаного тіста і щільно прищипывается до першого.

В кількох місцях пиріг потрібно проколоти виделкою. Духовку попередньо нагрівають до 180-200 градусів. Час випічки сорок хвилин.

Перед подачею на стіл пиріг потрібно злегка остудити.

Пиріг з сайрою з консерви з картоплею в мультиварці

Зараз багато господинь замість духовки для випічки використовують мультиварку. Приготування пирога з сайрою в мультиварці аналогічно приготуванню в духовці, але має свої невеликі секрети.

Для мультиварки більш прийнятним варіантом стане тісто, приготоване на соді. Для приготування тіста потрібно приготувати:

  • Борошно в кількості 1-2 склянок;
  • 2 столових ложки сметани;
  • 2 столових ложки майонезу;
  • 2 чайних ложок солі;
  • 1 чайна ложка соди.
  • Щіпку лимонної кислоти.

Для начинки:

  • Банку консервованої сайри;
  • 2-3 середніх цибулин;
  • Картопля — 3-4 середніх за величиною.

Очищену цибулю, обполіскується і дуже дрібно ріжеться. На гарячу сковороду з розпеченим рослинним маслом викладається порізану цибулю і обсмажується дві-три хвилинки.

Картопля підготовляють так само, як і для випічки в духовці – ріжуть кружальцями. Сайра без рідини, так само розминається виделкою.

Ось коли начинка для пирога підготовлена, настає час тесту. Вся борошно просіюється і висипається у велику чашку, куди вибивають яйця в поглиблення в центрі, викладається сметана, майонез, сода і половину норми солі. Все ретельно переміщати за допомогою віночка до отримання густої однорідної маси.

Прийшла пора готувати мультиварку. Чаша мультиварки змащується маслом (береться вершкове), половину тіста виливають у чашу і рівномірно розподіляють. На тісто викладається картопля, який слід поперчити і посолити, потім викладається цибулю і сайра. Потім розливається друга частина тесту.

Пиріг готовий до випічки. Режим встановлюється відповідний випічка, а час — 70 хвилин.

Після відключення таймера відкривається кришка мультиварки і пиріг остигає. Як тільки пиріг трохи охолоне, його можна діставати і подавати до столу.

Заливний пиріг на кефірі з сайрою і картоплею

Заливний пиріг передбачає те, що тісто готується швидко, має рідку консистенцію. Розкачувати тісто не треба, що передбачає певну зручність і зниження витрат праці на приготування пирога.

Для тіста треба буде підготувати:

  • Пів-літри кефіру;
  • Пару курячих яєць,
  • По чайній ложці соди, солі і цукру:
  • Дві ложки рослинної олії (столові;
  • Борошна — від одного до двох склянок.

Для начинки знадобиться:

  • 1 банка консервованої сайри;
  • 3-4 середніх цибулини;
  • Картопля – 3-4 середніх за величиною.

Тісто потрібно буде замішувати до середньої густоти (щоб можна було заливати), тому кількість борошна регулюють у процесі замішування. Соду добре погасити лимонною кислотою.

Для приготування тіста всі компоненти потрібно просто змішати. борошно попередньо просівають, що дозволить не тільки позбавити її від грудочок, але і наситити киснем.

Тісто на соді вимагає швидкого використання, тому спочатку готується начинка, а тільки потім замішується тісто.

Картоплю чистять і нарізають у вигляді великої соломки. Підготовлену картоплю слід просушити в льняній серветці. Ця процедура позбавить від зайвої вологи і дозволить пирога добре пропектися.

З консерви виливається зайва рідина, а рибка розминається виделкою.

Цибулю дрібно шинкуется, за бажанням можна злегка обсмажити на рослинному маслі.

А от картоплю, порізану соломкою, обсмажується на рослинному маслі до напівготовності.

На сковороду, змащену маслом, розливається половина тесту, потім розкладається гарячий картопля, цибуля і розім'ята риба. Зверху виливаємо решту тіста.

Температура випічки 180-200 градусів. Печуть приблизно півгодини.

Пиріг виходить м'яким, дуже смачним і не жирним.

Приготуйте смачний пиріг з листкового тіста з замороженими ягодами, це найшвидший варіант для десерту.

Рецепти з фото листкового бездріжджового тіста, яке приготувати легко і просто навіть починаючому кулінару.

Читайте прості рецепти салатів з консервованої сайри, які можна готувати практично кожен день.

Кулеб'яка з свіжої сайрою і картоплею

Кулеб'яка – це пиріг з рибою, але не великого розміру. Її особливість полягає в тому, що начинки в ній повинно бути більше, порівняно з тістом.

Інгредієнти для тіста:

  • Борошно – 5 склянок;
  • Цукор – дві столові ложки;
  • Молоко – стакан;
  • Маргарин – 1 пачка.

Для начинки знадобиться:

  • Філе сайри – полкилове (якщо береться риба, то на виході вага філе повинен бути, як зазначено – півкіло);
  • 3-4 середніх цибулини;
  • Картопля – 3-4 середніх за величиною.

Кулеб'яка печеться з дріжджового тіста. Його готують так:

  1. У склянці теплого молока розводиться пара столових ложок цукру;
  2. У суміш молока і цукру додають пакетик сухих дріжджів;
  3. Опара ставиться в тепло;
  4. П'ять склянок борошна просівають в миску і перетирають з пачкою м'якого маргарину;
  5. У суміш вливається опара і замішується тісто;
  6. Тісто ставлять у прохолодне місце на пару годин.

Основою начинки є свіжа риба, сайра. Краще брати філе в готовому вигляді. Якщо філе немає, то почищену рибу треба звільнити від кісточок. Філе ріжуть на шматки невеликого розміру, солять і перчать.

Картопля чиститься і шинкуется на кружечки.

Цибулю можна порізати кільцями або дрібно нашаткувати – за бажанням.

Дві третини тіста розкачати і викласти на лист для випікання, потім розкласти шари картоплі, цибулі та риби. Закрити тістом, що залишилося.

Випікати в розігрітій духовій шафі до рум'яної скоринки.

Корисні поради

Замість картоплі можна використовувати рис з овочами.

З консервованої риби всю рідину можна не зливати, а використовувати її для просочення цибулі і картоплі – це додасть соковитості пирога.

Для поліпшення смаку в начинку з консервованої риби можна додати рубані круті яйця.

Не бійтеся експериментів в кулінарії. Цікавий відкритий пиріг з консервованої сайри з овочами. Тісто готується для цього варіанту будь вищевказаним способом. Для начинки беруться всі ті ж розім'яті консерви з сайри, а ось для овочевого шару підійде суміш з помідорів, цибулі, солодкого перцю. Гарні будуть і баклажан і кабачок. На тісто розкладають шар овочів, потім йде шар рибної начинки, далі знову овочевий шар.

Пиріг не закривають. А ось за 10-15 хвилин до готовності можна посипати тертим сиром твердих сортів.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: