Вишукані страви італійської кухні: рецепти з фото
Італійська кухня славиться тонкістю смаку, буйством фарб і феєричними ароматами. Основні інгредієнти – стиглі плоди, різноманітні сири, дарунки моря, екзотичні спеції, запашні трави і, звичайно ж, борошняні вироби.
У сучасному світі важко знайти людину, яка б не віддав данину пасти і піци. Батьківщиною макаронів вважається Китай, але саме італійці навчили світ гідно оцінювати їх смак.
Безумовно, не варто забувати і про дивовижні винах, які готують майстри цієї країни. Знамениті к'янті (Chianti), бароло (Barolo), пассито (Passito), тауразі (Taurasi) – лише деякі сорти, якими захоплюються гурмани всього світу.
Пропонуємо розглянути деякі цікаві рецепти страв італійської кухні з наочними фото.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Баклажани - | 1500 м |
Сіль - | за смаком |
Олія оливкова - | 6 ст. л. |
Великі стиглі помідори - | 4 шт. |
Маслини великі - | 6-8 шт. |
Каперси (або корнішони) - | 1 ст. л. |
Базилік і/або петрушка - | 3 гілочки |
Часник - | 2 зубчики |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 122 Ккал |
Почнемо з італійських салатів.
Для цього салату баклажани потрібно очистити і порізати кубиками зі стороною 2-2,5 см. З помідорів зняти шкірку і звільнити від насіння, а потім порізати великими кубиками.
У маслин вийняти кісточки і дрібно нарізати. Якщо використовується базилік, то його потрібно попередньо пом'яти в руках, щоб «випустити» аромат і лише потім дрібно порубати. Часник подрібнити пресом або ножем.
Баклажани помістити в друшляк, посолити і залишити від півгодини до години для того, щоб позбавити від гіркого присмаку. Потім викласти їх на паперові рушники.
У великій товстостінній сковороді розігріти олію до першого серпанок. Викласти баклажани і смажити 15 хвилин (середній вогонь).
Додати помідори, оливки і каперси (або корнішони). Вогонь зменшити і готувати 10 хвилин до м'якості баклажан.
Після виключення додати зелень і часник і акуратно перемішати. Дати охолонути, після чого викласти в салатник і подати.
Салат з спагетті (Spaghetti all' Insalata)
Підготуйте продукти:
Спагетті | 350 | гр. |
Стиглі помідори | 500 | гр. |
Олія оливкова | 3 | ст. л. |
Базилік | 6-7 | листя |
Материнка (свіжа або сушена) | 1 | ч. л. |
Часник | 2 | часточки |
Маслини | 20 | шт. |
Сир моцарелла | 30 | гр. (1 кулька) |
Філе анчоусів (за бажанням) | 4 | шт. |
Каперси | 1 | ст. л. |
Сіль | ||
Перець |
Для цього салату помідори необхідно очистити від шкірки і розрізати на 4 частини. Ложкою видалити насіння.
Часник подрібнити за допомогою преса або ножа. Базилік пом'яти руками і порвати на дрібні шматочки (бажано не користуватися ножем, так краще зберігається аромат).
У маслин вийняти кісточки. Сир порізати дрібними кубиками.
У великий салатник помістити всі інгредієнти, за винятком спагетті. Залишити настоюватися протягом півтора годин.
Закип'ятити воду, підсолити і відварити спагеті до стадії передній dente. Відкинути на друшляк (холодною водою не обдавати), дати стекти, додати в салат і відразу подавати.
Паста «Каннеллоні» з начинкою з сиру і шпинату (Panzerotti)
Для італійської пасти підготуйте такі інгредієнти:
Великі «каннеллоні» | 16 | шт. |
Сіль | ||
Білий соус: | ||
Вершкове масло | 30 | гр. |
Молоко | 0,6 | л. |
Сіль | ||
Перець, протертий мускатний горіх, жирні вершки – за бажанням | ||
Начинка: | ||
Шпинат | 500 | гр. |
Сіль | за смаком | |
Сир | 300 | гр. |
Сир пармезан | 200 | гр. |
Максарпоне (або інший м'який сирний сир) | 150 | гр. |
Перець-горошок | за смаком |
Для такого другої страви каннеллоні потрібно опускати в киплячу солону воду по одній штуці і варити 5 хвилин. Після вийняти і перекласти в холодну воду, через хвилину вийняти і залишити обсихати на паперових рушниках.
У шпинату видалити стебла, а листя варити 2 хвилини. Потім віджати і нарізати.
Якщо використовується заморожений шпинат, то його потрібно розморозити природним шляхом і віджати рідину.
Сир пармезан потрібно попередньо натерти на дрібній тертці. Перець-горошок змолоти через млин.
Соус: розтопити вершкове масло (повільний вогонь), всипати борошно і, безперервно помішуючи, обсмажити 2 хвилини. Потім влити молоко, не припиняючи збивати. Вогонь збільшити до середнього і закип'ятити соус.
Важливо не припиняти помішування, щоб не з'явилися грудочки. Після зменшити нагрів до самого маленького і накрити кришкою.
Варити 40 хвилин, зрідка перемішуючи, інакше соус пригорить. Зняти з вогню і гарненько збити суміш, тим самим охолоджуючи її.
Начинка: змішати відварений шпинат з сиром, додати половину пармезану, весь маскарпоне і злегка посолити. Потім суміш потрібно добре перемішати.
Підібрати глибокий велике деко, на якому вільно розмістяться каннеллоні в один шар, і змастити його вершковим маслом. Розігріти духовку до температури 180°С.
Наповнити каннеллоні начинкою і розкласти на деку. Посипати половиною пармезану і полити соусом.
Відправити в духовку на 20 хвилин (до перших бульбашок соусу). Вийняти блюдо і відразу подавати.
Ньоккі (галушки) з гарбуза по-версилийски (Gnocchi di Zucca alla Versiliese)
Продукти:
Гарбуз | 350 | гр. |
Вода | 4 | ст. л. |
Сіль | за смаком | |
Яйця | 2 | |
Борошно | 500 | гр. |
Вершкове масло | 60 | гр. |
Сир пармезан (натерти) | 2 | ст. л. |
Для приготування галушок гарбуз треба очистити і порізати кубиками розміром 2*2см. Пармезан натерти на дрібній тертці.
Викласти гарбуз в каструлю, налити води (рівне 4 ст. л.) і посолити. Варити близько 20 хв. (повільний вогонь), періодично помішувати, поки вона не розвариться «в кашу».
Протерти гарбуз через сито, щоб позбутися від волокон. Після охолодження додати яйця, борошно і добре перемішати.
Суміш повинна вільно стікати з ложки, але бути густою. Воду підсолити і закип'ятити. Зачерпуючи чайною ложкою, кидати в неї тісто. Виймати як тільки галушки спливають.
Заправити ньоккі вершковим маслом і пармезаном. Подавати гарячими.
Пісні пельмені (равіолі) (Ravioli di Margo)
Потрібні такі продукти:
Борошно | 300 | гр. |
Яйця | 3 | шт. |
Сіль | ||
Вершкове масло | 100 | гр. |
Шавлія сушений (за бажанням) | 2 | ч. л. |
Сир пармезан (натерти) | 6 | ст. л. |
Начинка: | ||
Маскарпоне (або інший сирний сир) | 100 | гр. |
Біла риба (наприклад, лящ) | 500 | гр. |
Біле вино | 175 | мл. |
Ріпчаста цибуля | 1 | головка середнього розміру |
Сік лимона | ½ | шт. |
Сіль | ||
Шпинат | 300 | гр. |
Вершкове масло | 30 | гр. |
Перець | ||
Яйце | 1 | шт. |
Сир пармезан (натерти) | 2 | ст. л. |
Начинка: викласти рибу у велику товстостінну каструлю або відро. Туди ж налити біле вино покласти половину мелконашинкованного ріпчастої цибулі, влити лимонний сік, посолити.
Потім додати води рівно стільки, щоб рідина повністю покрила рибу. Закип'ятити і варити 10 хвилин, потім зняти і дати рибі з бульйоном охолонути.
Шпинат розморозити і не зливати. Відварювати його в тій же рідини 5 хвилин. Якщо шпинат свіжий, то промити його водою, відразу перекладаючи в каструлю і відварити його у тій воді, що затримається на листках.
Відкинути на друшляк (надлишки води потрібно віджати). У 30 грамах вершкового масла обсмажувати цибулю до прозорості (важливо, щоб не потемнів).
Рибу очистити і розібрати на дрібні шматочки. Викласти її до смаженого цибулі, додати шпинат і гарненько перемішати.
Тушкувати 10 хвилин (повільний вогонь). Після цього викласти начинку в миску і додати туди сир, яйце і 2 ст. л. пармезану. Перемішати і посолити.
Готуємо тісто: борошно просіяти, зробити лунку і вбити яйця. Масу зібрати, дати вилежатися 10 хвилин, після вимішати.
Тісто розкачати і вирізати кружечки за допомогою склянки чи спеціальної форми. Потім наповнити його рибною начинкою (по 1 ч. л. на кружечок тіста) і зліпити пельмені.
Розтопити масло, що залишилося в товстостінній сковороді і всипати туди шавлія. Равіолі відварювати в киплячій воді до м'якості і вийняти за допомогою шумівки.
Перекласти готові пельмені в глибоке деко, полити олією і посипати пармезаном. Можна робити кілька шарів.
Деко накрити кришкою і поставити в гарячу воду (можна в ту, в якій варилися пельмені). Прослідкуйте, щоб ємність була занурена у воду на¾.
Дати пельменів настоятися 5-10 хв, щоб вони просочилися сиром і маслом.
Калабрійські медові тістечка (Mustazzuoli)
Інгредієнти візьміть наступні:
Мед (світлий) | 300 | гр. |
Борошно | 400 | гр. |
Яйця | 2 | шт. |
Мигдаль | 50 | гр. |
Гвоздика мелена | Один | ч. л. |
Апельсинова цедра | 1 | ст. л. |
Цукор | 100 | гр. |
Для приготування десерту яйця потрібно збити віночком до м'якої піни. Мигдаль обшпарити і порубати ножем (або блендером) до великої крихти.
Вилити в миску весь мед і поступово вмішувати туди борошно, рівно таку кількість, яка може вбратися. Додати яйця, мигдаль, гвоздику, цедру. Добре вимісити всю суміш.
Сформувати тісто в прямокутник: товщина 05 см, ширина 25 см і довжина 5 див. Випікати в духовці (t 220°С) 15 хв. Подавати теплими до кави або чаю.
Італійська кухня – це дивна суміш традицій сходу і Європи. Увібравши в себе кращі традиції, вона стала самобутньою і унікальною.
Найпоширенішими способами приготування є гасіння і запікання. Це дозволяє зберегти не тільки аромат і смакові якості, але і користь продуктів.
Саме завдяки поєднанню смаку і користі італійська кухня вважається однією з кращих.