Чарівний «Тірамісу» — що ж це таке?
Кожен з нас хоча б раз замовляв в ресторані десерт під чарівним і таємничою назвою «Тірамісу», яке, якщо перекладати з італійської на російську, означає в буквальному розумінні «підніми мене вгору», але італійці інтерпретують його як «підніми мені настрій». Так, що ж це таке?
Зверху десерт щедро припудрюється високоякісним порошком какао, прикрашається свіжими листочками м'яти, паличками кориці.
Тірамісу – традиційний італійський десерт: історія походження
Історія виникнення даного страви йде вглиб століть, у часи правління династії Медічі. Флорентийсикй кухар настільки хотів догодити герцогу, що приготував так званий «zuppa del duca» — суп для герцога, використовуючи вершковий сир, свіжі курячі яйця і сухе бісквітне печиво.
Повітряний десерт настільки припав мандрівному герцогу за душі, що Тосканський ерцгерцог Козімо III де Медічі, відомий ласун прихопив рецепт з собою, в Тоскану. А своє справжнє назва знаменитий супчик отримав трохи пізніше, у Венеції.
Куртизанки зазвичай їли його найбільш відповідальними перед побаченнями для підняття тонусу і настрою, вважаючи тірамісу потужним афродизіаком.
Скептики стверджують, що все набагато простіше і тірамісу має походження від самих нижчих верств населення, коли селяни вмочали черстве печиво до кави, а потім намазували на нього сир.
Оскаржувати історію справа неблагородна, так чи інакше десерт має всесвітню славу і бездоганний смак.
Зверніть увагу, що десерт ніколи, ні в якому разі і ні за яких обставин не повинен бути нудотним. Цукор, а краще цукрова пудра, використовується по мінімуму, залишаючи місце для розкриття смаку гіркого какао, гірчинки свіжої кави і нотки якісного алкоголю.
Розглянемо класичний рецепт приготування цього всесвітньо відомого десерту докладніше.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Маскарпоне - | 500 мл |
Середніх розмірів яйця - | 4 штуки |
Пудра цукрова - | 80 грам |
Упаковка бісквітного печива «Савоярді» - | 1 штука |
Свіжозаварений кави - | 1 склянка |
Лікер - | опціонально |
Какао для посипання - | за смаком |
Час приготування: 240 хвилин | Калорійність на 100 грам: 298 Ккал |
Незважаючи на те, що десерт традиційно подають у найкращих ресторанах світу його з легкістю можна приготувати самостійно в домашніх умовах. Все, що буде потрібно, так це: свіжий вершковий сир, бісквітне печиво, свіжозаварений кави.
За бажанням до кави можна додати вершковий лікер типу «Бейліз» або Амаретто.
Покрокове приготування десерту:
Головний секрет легкості даного десерту полягає в тому, щоб всі його компоненти були кімнатної температури, тому за кілька годин дістаньте продукти з холодильника;
Яйця акуратно розділіть на білки і жовтки;
У жовтки додайте вказане кількість цукрової пудри і збийте добела;
У збиті дочиста жовтки викладіть сир і акуратно перемішайте всі компоненти;
Яєчні білки збийте з дрібкою солі до стійких піків;
З'єднайте білки і вершково-жовткову суміш, акуратно перемішуючи знизу вгору, щоб не порушити бульбашки повітря;
У свіжозварену каву, додайте лікер, остудіть;
Збираємо десерт таким чином: на дно красивою глибокої форми викладаємо частину крему, зверху печиво, опускаємо його в кавово-ликерную суміш;
Таким чином, викладаємо 2-3 шару;
Зверху присипаємо десерт какао.
Даємо настоятися не менше 4 годин, а краще залишаємо на ніч. Їмо, неодмінно закриваючи очі від задоволення!
Фірмовий рецепт тірамісу Юлії Висоцької
За її твердим переконанням автентичний тірамісу потрібно їсти ложкою, а не нарізати на порційні шматки як торт.
Нам знадобляться наступні продукти:
- Сир Маскарпоне – 500 грам;
- Середніх розмірів яйця – 4 штуки;
- Печиво Дамські пальчики – 200 грам;
- Цукрова пудра – 5 столових ложок;
- Вино Марсала або інший алкоголь – 1 склянка;
- Еспресо охолоджене – 1 склянка;
- Гіркий порошок какао — опціонально.
Готується десерт досить просто:
- Відокремлюємо жовтки від білків;
- Збиваємо білки з цукровою пудрою (взяти зовсім трохи) до міцної піни;
- Дочиста жовтки розтираємо з залишилася цукровою пудрою;
- Білки по одній ложці змішуємо з вершковою масою;
- Холодний кави змішати в рівній пропорції з солодким вином;
- Кожне печиво мачає в кавово-винну суміш і викладаємо шарами в келихи, чергуючи з кремом;
- Зверху присипаємо порошком какао і прикрашаємо за бажанням.
Порада від автора: вино можна з успіхом замінити лікером Амаретто, або використовувати апельсиновий лікер або ром, відповідно зменшивши концентрацію вдвічі, якщо ж десерт будуть їсти діти, краще обмежитися мигдальною або ванільною есенцією, а каву зварити слабший.
Рецепт бісквітного печива савоярді
У коментарях до класичним рецептом тірамісу-один з найбільш поширених питань про те, чим можна замінити печиво савоярді.
Розглянемо докладніше простий рецепт приготування бісквітних заготовок для горезвісного десерту в домашніх умовах.
Підготуйте:
- 3 великих курячих яйця;
- 150 грам цукрового піску;
- 150 грам борошна;
- Цукрова пудра для посипання.
Готуємо печиво покроково:
- Відокремити білки від жовтків і збити з половиною норма цукру;
- Желточки трьом дочиста з цукром, що залишився;
- Дуже обережно і з граничною акуратністю змішуємо обидві суміші, намагаючись не пошкодити пухирці повітря;
- Підмішуємо в отримане тісто попередньо просіяне борошно;
- Перекладаємо тісто в кондитерський мішок і відсаджуємо смужки, довжиною 10-12 см на деко;
- Присипаємо печиво цукровою пудрою;
- Випікаємо бісквітні палички 10 хвилин при температурі 200 градусів;
- Охолоджуємо печиво і використовуємо отримані заготовки для подальших кулінарних шедеврів.
Готуємо тірамісу без яєць
Багато хто з нас побоюються використовувати в десертах сирі курячі яйця під уникнення зараження паличкою сальмонели. Але вихід є, розглянемо варіант приготування відомого десерту без використання яєць, ми замінимо їх вершками.
Нам знадобляться:
- Печива савоярді або дамський пальчик – 12 штук;
- Вершки жирністю 33% – 200 мл;
- Маскарпоне – 100 грам;
- Кава готовий, підсолоджений – 50 мл;
- Цукрова пудра – 1 столова ложка;
- Коньяк – 30 мл
Збираємо по шарах:
- Збийте вершки з пудрою до міцної піни;
- Під збитий крем вмішайте вершковий сир, намагаючись не пошкодити легкість;
- Савоярді умочіть в кавово-коньячну суміш і укладіть щільним шаром на дно форми;
- Зверху змастіть бісквіти невеликою кількістю вершкового сиру;
- Повторіть наступний пласт і завершіть десерт пишним кремовим шаром;
- Поставте в холодне місце для просочування;
- Перед подачею посипте порошком какао.
Даний вид тірамісу з легкістю вийде нарізати, так як крем виходить густої консистенції.
Не знаєте чим пригостити гостей, що раптово наскочили? Тарталетки з солодкою начинкою рецепти з фото, відео та рекомендаціями кулінарів.Солодкі рогалики з пісочного тіста на маргарині — смачний десерт, який сподобається і дітям, і дорослим, читайте рецепт тут.Читайте найсмачніший рецепт: млинцевий торт зі сметанним кремом і згущеним молоком — смачно, солодко, неймовірно ефектно.
Корисні поради
Якщо ви не знайшли вершковий сир маскарпоне на прилавках магазинів у своєму місті використовуйте домашню, густу сметану.
Щоб десерт можна було їсти і дорослим, і дітям замініть алкогольний компонент безалкогольної есенцією – мигдальної, ванільною або апельсинової.
Печиво «савоярді» легко спекти самим, компоненти для його готування є в кожному будинку.
Не подавайте десерт відразу після приготування, дайте крему загуснути як слід, для цього залиште його в холодильнику не менше ніж на 4 години, а краще – на ніч.
Десерт не повинен мати вигляд ідеально рівного торта, його цілком доречно накладати ложкою або подавати в спеціальних келихах для кремових десертів.
Майстер-клас від Юлії Высцкой:
Якщо ви вирішили використовувати ягоди для прикраси тірамісу – викладайте їх безпосередньо перед подачею десерту.