Як приготувати тартар з яловичини в домашніх умовах
Тартар – це універсальне слово, яким називають не тільки соус, але і закуски з сирого (в'яленого) м'яса і риби. Вперше ця назва прозвучала з вуст кухарів Північній Франції, які створили рецепт із сирої яловичини і солоного огірка, завдяки ворожим кочівникам, розоряють французькі землі.
Народ не міг точно визначити національність грабіжників, тому прозвали їх «тартарами». Кухарі були впевнені, що вороги харчуються сирим м'ясом, що пов'язано з дикими племенами кочівників.
І, дійсно, «тартари» вживали в їжу сиру яловичину, конину, яку ховали під сідло, а ввечері різали на дрібні шматочки і вечеряли.
З тих пір минуло чимало років, а без тартару не обійтися, практично, ні в одному вишуканому ресторані. Як і з якими інгредієнтами страву готують у 21 столітті, можна дізнатися із запропонованих нижче рецептів і порад.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яловичина свіжа - | 400-450 г |
мариновані (консервовані) огірки - | 1 шт. |
білий цибулю, цибулю - | 1 шт. |
соєвий або вустерський соус - | за смаком |
сіль, перець - | за смаком |
оливкова олія і діжонська гірчиця - | за бажанням |
зелень - | за смаком |
Час приготування: 15 хвилин | Калорійність на 100 грам: 157 Ккал |
Розглянемо докладно, як готувати тартар з яловичини. Спочатку потрібно нарізати цибулю, огірок, каперси дрібними кубиками, подрібнити зелень. Відокремити жовтки від білків.
Потім ретельно м'ясо помити, висушити його з допомогою паперового рушника. Видалити з яловичини жили, плівку, жир. М'ясо краще нарізати смужками поперек волокон, потім невеликими кубиками, розміром 6×6 мм.
Нарізане м'ясо змішують з сіллю, перцем, оливковою олією, соєвим (вустерским) соусом, гірчицею. З приправленого м'яса з допомогою форми (або руками) на тарілках для подачі потрібно акуратно сформувати невисокі «тортики», зверху по центру викласти яєчний жовток. Присипати яловичину нарізаною цибулею, зеленню. Збоку на тарілки викласти кубики каперсів і огірка.
Поради:
- При виборі яловичини варто звернути увагу на колір. М'ясо повинно бути червоного кольору, а не темно-бордового! У свіжої яловичини і телятини злегка відчувається запах молока;
- Ні в якому разі не подрібнюйте м'ясо через м'ясорубку! Цей метод хороший для приготування котлет, але не для тартару! І подрібнювати ножем яловичину у фарш не рекомендується! Оптимальний розмір м'ясних кубиків 6×6, 5×5 мм. Завдяки такій нарізці тартар залишається тартаром і м'ясо зручно пережовувати;
- Подавати страву можна різними способами. Наприклад: подати м'ясо з жовтком, а в окремому посуді подати до тартару овочі. А можна з допомогою кулінарного кільця викласти всі інгредієнти по черзі шарами;
- Подавати яловичий тартар рекомендується на рівній (плоскої) тарілці.
Печиво з листкового тіста — читайте нашу добірку рецептів вишуканої страви.
Візьміть на замітку рецепт соковитого творожника з манкою в духовці або в мультиварці.
Стейк з сьомги в духовці — смачне і корисне блюдо, яке ми пропонуємо вам приготувати. Це блюдо яке точно потрібно включити в раціон.
Яловичий тартар по-французьки
Це блюдо готується, практично, як і традиційний тартар. Є відмінність у деяких інгредієнтах, а так само готується соус, який змішується з яловичиною.
Інгредієнти для однієї порції:
- 200 г якісної яловичини;
- 2 жовтка;
- ½ Цибулини;
- зубчик часнику (можна більше або менше за смаком);
- корнішон;
- кілька оливок без кісточок;
- 1 ст. л. оливкової олії;
- ч. л. дрібнонарізаною петрушки;
- сіль, перець;
Час приготування: 10 – 15 хвилин.
Калорійність страви на 100 г – 165 ккал.
Як приготувати тартар з яловичини по-французьки? Вирізку яловичини потрібно зачистити, нарізати невеликими кубиками.
Подрібнити часник, оливки, корнішон, половину цибулини. Додати сирі жовтки, сіль, перець, оливкову олію, петрушку, ретельно перешкодити соус віночком. Соус готовий!
Перемішати м'ясо з половиною соусу. Сформувати тартар у вигляді «тортика». Подавати з соусом, що залишився в соусниці.
Поради:
- Після змішування м'яса з соусом, необхідно дати м'ясу просочитися близько 10 хвилин (так виходить смачніше);
- Можна використовувати каперси, соус Табаско, все залежить від смакових уподобань та фантазії.
Не любите м'ясо? Є вихід — тартар з лосося з яблуком!
Інгредієнти:
- філе лосося – 200 г;
- чверть зеленого яблука;
- лимонний сік – 1,5 ч. л;
- чверть авокадо;
- оливкова олія – 1 ст. л;
- сіль, перець (за смаком)
- зелень (за смаком);
Час приготування: 10 – 15 хвилин.
Калорійність страви на 100 г – 180 ккал.
Використовувати якісне філе лосося без кісток (витягнути кістки пінцетом, якщо потрібно).
Необхідно добре помити рибу, зайву воду просочити паперовим рушником. Нарізати рибу невеликими кубиками.
Очистити від шкірки яблуко і авокадо, нарізати дрібними кубиками.
Побризкати лимонним соком, щоб фрукти не почорніли.
Змішати нарізані фрукти з лососем, зеленню, посолити, поперчити, додати оливкове масло, ретельно перемішати.
Подавати закуску можна у вигляді салату, а можна надати округлу форму з допомогою кондитерського кільця.
Для прикраси можна використовувати лимон, листя базиліка.
Поради:
- Якщо немає впевненості в якості риби, то краще використовувати філе слабосоленого лосося, тоді тартар можна не солити;
- Холодний лосось нарізати простіше;
- Яблука краще використовувати не дуже солодкі, щоб надати тартару освіжаючої нотки.
Тартари часто подають у поєднанні з грінками з багета. Грінки можуть бути звичайними (підсмаженими на вершковому маслі) або ж з часником. Страви вживають і як самостійну закуску.
Спочатку нашому народу було нелегко прийняти страви з сирого м'яса та риби. Адже це небезпечно, сире м'ясо є джерелом різних захворювань. Але з часом, вивчивши тонкощі і смаки татар, корисні властивості якісних і свіжих продуктів – це страва прижилася не тільки в місцевих ресторанах, але й у багатьох звичайних будинках.