15 март 2019 4 220

Як приготувати тартар з яловичини в домашніх умовах

Тартар – це універсальне слово, яким називають не тільки соус, але і закуски з сирого (в'яленого) м'яса і риби. Вперше ця назва прозвучала з вуст кухарів Північній Франції, які створили рецепт із сирої яловичини і солоного огірка, завдяки ворожим кочівникам, розоряють французькі землі.

Народ не міг точно визначити національність грабіжників, тому прозвали їх «тартарами». Кухарі були впевнені, що вороги харчуються сирим м'ясом, що пов'язано з дикими племенами кочівників.

І, дійсно, «тартари» вживали в їжу сиру яловичину, конину, яку ховали під сідло, а ввечері різали на дрібні шматочки і вечеряли.

З тих пір минуло чимало років, а без тартару не обійтися, практично, ні в одному вишуканому ресторані. Як і з якими інгредієнтами страву готують у 21 столітті, можна дізнатися із запропонованих нижче рецептів і порад.

Традиційний рецепт тартар з яловичини
Інгредієнти Кількість
яловичина свіжа - 400-450 г
мариновані (консервовані) огірки - 1 шт.
білий цибулю, цибулю - 1 шт.
соєвий або вустерський соус - за смаком
сіль, перець - за смаком
оливкова олія і діжонська гірчиця - за бажанням
зелень - за смаком
Час приготування: 15 хвилин Калорійність на 100 грам: 157 Ккал
Для приготування даного страви варто відповідально поставитися до вибору м'яса. Адже вживати його необхідно без будь-яких термічних обробок, тому яловичина повинна бути свіжою. Якщо м'ясо не вселяє довіри, має дивний запах і вигляд, то краще утриматися від приготування тартару. Необхідно купувати або м'якоть, або «спинку» яловичини. З м'якоттю працювати простіше, так як вона містить менше жиру і жив.

Розглянемо докладно, як готувати тартар з яловичини. Спочатку потрібно нарізати цибулю, огірок, каперси дрібними кубиками, подрібнити зелень. Відокремити жовтки від білків.

Потім ретельно м'ясо помити, висушити його з допомогою паперового рушника. Видалити з яловичини жили, плівку, жир. М'ясо краще нарізати смужками поперек волокон, потім невеликими кубиками, розміром 6×6 мм.

Нарізане м'ясо змішують з сіллю, перцем, оливковою олією, соєвим (вустерским) соусом, гірчицею. З приправленого м'яса з допомогою форми (або руками) на тарілках для подачі потрібно акуратно сформувати невисокі «тортики», зверху по центру викласти яєчний жовток. Присипати яловичину нарізаною цибулею, зеленню. Збоку на тарілки викласти кубики каперсів і огірка.

Поради:

  1. При виборі яловичини варто звернути увагу на колір. М'ясо повинно бути червоного кольору, а не темно-бордового! У свіжої яловичини і телятини злегка відчувається запах молока;
  2. Ні в якому разі не подрібнюйте м'ясо через м'ясорубку! Цей метод хороший для приготування котлет, але не для тартару! І подрібнювати ножем яловичину у фарш не рекомендується! Оптимальний розмір м'ясних кубиків 6×6, 5×5 мм. Завдяки такій нарізці тартар залишається тартаром і м'ясо зручно пережовувати;
  3. Подавати страву можна різними способами. Наприклад: подати м'ясо з жовтком, а в окремому посуді подати до тартару овочі. А можна з допомогою кулінарного кільця викласти всі інгредієнти по черзі шарами;
  4. Подавати яловичий тартар рекомендується на рівній (плоскої) тарілці.

Печиво з листкового тіста — читайте нашу добірку рецептів вишуканої страви.

Візьміть на замітку рецепт соковитого творожника з манкою в духовці або в мультиварці.

Стейк з сьомги в духовці — смачне і корисне блюдо, яке ми пропонуємо вам приготувати. Це блюдо яке точно потрібно включити в раціон.

Яловичий тартар по-французьки

Це блюдо готується, практично, як і традиційний тартар. Є відмінність у деяких інгредієнтах, а так само готується соус, який змішується з яловичиною.

Інгредієнти для однієї порції:

  • 200 г якісної яловичини;
  • 2 жовтка;
  • ½ Цибулини;
  • зубчик часнику (можна більше або менше за смаком);
  • корнішон;
  • кілька оливок без кісточок;
  • 1 ст. л. оливкової олії;
  • ч. л. дрібнонарізаною петрушки;
  • сіль, перець;

Час приготування: 10 – 15 хвилин.

Калорійність страви на 100 г – 165 ккал.

Як приготувати тартар з яловичини по-французьки? Вирізку яловичини потрібно зачистити, нарізати невеликими кубиками.

Подрібнити часник, оливки, корнішон, половину цибулини. Додати сирі жовтки, сіль, перець, оливкову олію, петрушку, ретельно перешкодити соус віночком. Соус готовий!

Перемішати м'ясо з половиною соусу. Сформувати тартар у вигляді «тортика». Подавати з соусом, що залишився в соусниці.

Поради:

  1. Після змішування м'яса з соусом, необхідно дати м'ясу просочитися близько 10 хвилин (так виходить смачніше);
  2. Можна використовувати каперси, соус Табаско, все залежить від смакових уподобань та фантазії.

Не любите м'ясо? Є вихід — тартар з лосося з яблуком!

Рибний тартар так само з'явився у Франції. Він є не тільки смачним, але і корисним, так як в рибі міститься велика кількість необхідних організму речовин.

Інгредієнти:

  • філе лосося – 200 г;
  • чверть зеленого яблука;
  • лимонний сік – 1,5 ч. л;
  • чверть авокадо;
  • оливкова олія – 1 ст. л;
  • сіль, перець (за смаком)
  • зелень (за смаком);

Час приготування: 10 – 15 хвилин.

Калорійність страви на 100 г – 180 ккал.

Використовувати якісне філе лосося без кісток (витягнути кістки пінцетом, якщо потрібно).

Необхідно добре помити рибу, зайву воду просочити паперовим рушником. Нарізати рибу невеликими кубиками.

Очистити від шкірки яблуко і авокадо, нарізати дрібними кубиками.

Побризкати лимонним соком, щоб фрукти не почорніли.

Змішати нарізані фрукти з лососем, зеленню, посолити, поперчити, додати оливкове масло, ретельно перемішати.

Подавати закуску можна у вигляді салату, а можна надати округлу форму з допомогою кондитерського кільця.

Для прикраси можна використовувати лимон, листя базиліка.

Поради:

  1. Якщо немає впевненості в якості риби, то краще використовувати філе слабосоленого лосося, тоді тартар можна не солити;
  2. Холодний лосось нарізати простіше;
  3. Яблука краще використовувати не дуже солодкі, щоб надати тартару освіжаючої нотки.

Тартари часто подають у поєднанні з грінками з багета. Грінки можуть бути звичайними (підсмаженими на вершковому маслі) або ж з часником. Страви вживають і як самостійну закуску.

Спочатку нашому народу було нелегко прийняти страви з сирого м'яса та риби. Адже це небезпечно, сире м'ясо є джерелом різних захворювань. Але з часом, вивчивши тонкощі і смаки татар, корисні властивості якісних і свіжих продуктів – це страва прижилася не тільки в місцевих ресторанах, але й у багатьох звичайних будинках.

Що ще почитати: