Як правильно приготувати тартар з лосося
Назва «тартар» легко введе в оману людини, не знайомого з ресторанної кухнею, адже це — з одного боку соус, а з іншого — повноцінне м'ясне або рибне блюдо, яке подається в якості закуски.
Втім, незважаючи на різницю в рецептурі об'єднує ці дві страви не тільки назву, але і спосіб нарізки продуктів. Інакше кажучи, закуска «тартар» — це страва з м'яса або риби, інгредієнти для якого ріжуться так само дрібно, як і для однойменного соусу.
Королем татар нерідко називають тартар з лосося. Це цілком зрозуміло: королівська риба лосось смачна навіть в необробленому вигляді, а в поєднанні з додатковими інгредієнтами вона стає у багато разів смачніше, та й приготувати найсвіжіший тартар — справа буквально 15 хвилин!
А вже варіантів рецептури для цього делікатесу передбачено чимало, причому класикою французької кухні вважається як звичайний тартар, так і специфічні його варіації: з авокадо, каперсами, перепелиними яйцями або лаймом.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
лосось малосольный - | 300 грамів |
бальзамічний оцет - | 150 мілілітрів |
свіжий базилік - | 2-3 гілочки |
сир твердий (парміджано риджано або грюєр) - | 200 грамів |
зелень кропу - | 1 столова ложка дрібної нарізки |
цукор - | 60-70 грамів |
вершки - | 2/3 склянки |
сік свіжого лимона - | 30 мілілітрів |
пір'я зеленої цибулі - | 1 пучок |
сіль - | за смаком |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 г: 250 Ккал |
У процесі приготування тартар з лосося важлива не тільки нарізка, але і акомпанемент, який створюють продукти-супутники, так і сервіровка його теж грає велику роль в результаті.
Розглянемо покроковий рецепт, в якому розрахунок зроблений на дві повноцінні порції. Перше, з чого починається будь-тартар — це упарювання оцту з цукром. На сухій сковороді розтоплюємо половину цукру, коли він розтане, вливаємо бальзамік і ретельно перемішуємо.
Доводимо до кипіння, а потім знімаємо з вогню і охолоджуємо. Після того, як соус охолов, додаємо до нього дрібно січену зелень кропу і базиліку.
Малосольный лосось нарізаємо дрібним кубиком зі стороною 0,5 сантиметра. 100 грамів сиру ріжемо також. Змішуємо в глибокій мисці лосось, сир та оцтово-цукровий сироп. Даємо настоятися хвилин 5.
Поки лосось маринується, готуємо сирні чіпси для сервірування. Натираємо залишився сир і на сухе деко, вистелений пергаментним папером, за сервировочному кільцю всипаємо сирну крихту, щоб вийшли кола.
Ставимо деко в нагріту до 180 градусів духовку на 10 хвилин (перевіряйте, щоб сир встиг розтопитися), а потім дістаємо, остуджуємо і плоскою лопаткою акуратно знімаємо з пергаменту.
Окремо готуємо сметанний соус: збиваємо сметану або вершки з цукром, додаємо сіль за смаком, лимонний сік і дрібно нарізаний зелений лук. Тепер справа за сервіровкою: на плоску тарілку викладаємо пару чіпсів з сиру, поруч з ними встановлюємо сервірувальне кільце і в нього укладаємо тартар.
Поливаємо все поверх невеликою кількістю сметанного соусу і подаємо до столу!
Тартар з авокадо
А крім лосося в кількості 150 грамів і половинки авокадо, нам знадобляться:
- цибуля кримська — 1 невелика цибулина;
- олія оливкова — 1 столова ложка;
- перець чорний — на ваш смак;
- мариновані каперси — 100 грамів;
- свіжовичавлений сік лимона — 2 столових ложки;
- житній хліб — 1-2 скибки.
Час приготування: 15-20 хвилин.
Калорійність: 135 кКал/100 г.
Розрахунок взято на одну людину або на дві закусочні півпорції. Готуємо основу для тартару: ріжемо дрібно цибулю і каперси, змішуємо, заправляємо перцем і рослинним маслом. Лосось і авокадо ріжемо однаково — кубиками по півсантиметра. Авокадо для збереження кропим соком лимона.
Для сервірування вирізаємо кільцем коло з скибочки хліба і підсушуємо його на сухій сковороді або в тостері. Кладемо на нього кільце для сервірування шар риби, а зверху — шар цибулі і каперсів. Потім — шар авокадо і знову — лосось. Замикає піраміду знову авокадо, яке поверх збризкуємо оливковою олією. У такому вигляді тартар готовий до подачі.
Читайте як приготувати смачний кекс без яєць в мікрохвильовці.
Читайте як приготувати ароматний суп харчо з курки.
Візьміть на замітку рецепт пасти карбанара беконом і вершками.
Рибний тартар з помідорами чері та перепелиними яйцями
Популярний спосіб подачі лососевого тартару — його комбінація з перепелиними яйцями і помідорами черрі. Цей варіант виглядає дуже презентабельно і може стати прикрасою будь-якого столу.
Приготуємо його великою порцією, адже в поєднанні з іншими інгредієнтами такий тартар може послужити якщо не гідним вечерею, то вже точно заміною салату. Для його приготування потрібні:
- малосольный лосось — 250 грамів філе;
- салат «Айсберг» — 2-3 аркуша;
- рукола — ¼ пучка;
- каперси — невелика жменя;
- цибуля ялтинська — 1/3 цибулини;
- гірчиця французька (у зернах) — 30 грамів;
- цукор — ½ столової ложки;
- половинка лимона;
- оцет бальзамічний — 2 столових ложки;
- перепелине яйце — 1 штука;
- масло рослинне для смаження і оливкове — за смаком.
Час приготування: 15 хвилин.
Калорійність: 135-150 кКал/100 г.
Сіль беремо теж на свій смак — кому-то вона зовсім не потрібна. Для початку рвемо руками салатні листя, викладаємо на тарілку. Поверх кладемо листя руколи. Гірчицю кладемо між листям у формі крапель. Подаємо страву четвертинкою лимона, а в його центр кладемо сервірувальне кільце.
Філе малосольного лосося рубаємо шматочками, потім знову проходимся ножем, щоб зробити нарізку ще дрібніше. Рубаємо цибулю так само, як і лосося. Решту чверть лимона видавлюємо на суміш цибулі і риби. Додаємо сіль і перемішуємо ножем. Половину цибульно-рибної суміші кладемо на дно кільця. Поверх цього шару — каперси. Накриваємо залишками риби і знімаємо кільце.
У сковороду капаємо пару крапель оливкової олії, вбиваємо перепелине яйце і смажимо її, щоб жовток залишився рідким. Викладаємо щілину яйце на тартар. Оцет наливаємо в сотейник і упарюємо з цукром, потім виливаємо тонкою цівкою на яйце і рибу. Збоку кладемо гілочку черрі так і подаємо до столу!
Закуска з лосося з лаймом і каперсами
Для цієї страви візьмемо не самий популярний інгредієнт — лайм. І доповнимо його приємним пікантним смаком маринованих суцвіть каперсів.
- слабосоленої або свіжий лосось — ½ кілограма;
- каперси — 1 столова ложка;
- шалот — 3 цибулинки;
- зелена цибуля — 1 пучок;
- лаймовий сік — 1 столова ложка;
- соєвий соус — 1 столова ложка;
- олія оливкова — за смаком.
Час приготування: до 15 хвилин.
Калорійність: 150 кКал/100 г.
Кілька пір'я зеленої цибулі дрібно нарізаємо. Додаємо поросяти, ягняти цибулю-шалот. Лосось нарізаємо кубиками, дрібніші, оптимально, якщо величина межі буде не більше 5 міліметрів.
Каперси нарізаємо, як рибу і змішуємо з нею і цибулею. Додаємо соєвий соус, оливкова олія, лаймовий сік.
Ставимо миску з тартаром на крижану крихту і ретельно перемішуємо. Потім розкладаємо по формах і відправляємо відстоюватися в холодильник на півгодини.
Готовий тартар розкладаємо по тарілках, декоруємо листям салату і пір'ям зеленого лука, кладемо по ¼ лайма на тарілку і подаємо разом з тартаром.
Поради кулінарів
Хочете здивувати гостей тартаром? Спробуйте трохи поекспериментувати при його приготуванні:
- засолите рибу самостійно: наріжте філе лосося пластинами і пересипте сумішшю з солі і цукру в пропорції 1:1. Додайте коріандр і чорний перець і залиште солитись на день-два;
- зробіть відразу кілька видів тартара і подайте їх на великому блюді у вигляді міксу;
- спробуйте додати рибному тартару східні ноти за допомогою свіжого кореня імбиру, дрібно натертого до лосося і кунжутної олії на заміну оливковій;
- якщо хочете лосося нарізати подрібніше, заморозьте його трохи;
Ці та інші поради допоможуть зробити ваш тартар з лосося кращим у світі, а вам самим напевно сподобається його ніжний смак і різноманітність відтінків, які можна змінювати за своїм розсудом.