07 апрель 2019 2 422

Рецепти маринаду для вдалого шашлику з яловичини

Шашлик на природі – що може бути краще?! Побалувати себе і своїх близьких соковитим ароматною стравою хотілося б кожному відпочиваючому.

Підсмажене на вугіллі, яке пропахнуло димом багаття, смачне м'ясо – заради цього люди виїжджають з міста на природу. Але як же прикро і як псується настрій, якщо замість очікуваного до трапези страви виходить щось малосъедобное – пригорілі гумова жуйка, один вид якої може зіпсувати і апетит і настрій.

Якщо шашлик готують з яловичого м'яса, невдачі і зовсім не є рідкістю. Щоб уникнути розчарувань, звернемося до правильних способів приготування шашлику з яловичого м'яса.

Секрети маринування яловичини

Яловичина відноситься до того виду м'яса, яке при найменшої помилки у виборі або спосіб маринування ризикує бути не просто смачним, але і неїстівним. Найперший крок – вибрати яловичину для шашлику правильно:

  • Не слід купувати заморожене м'ясо – шашлик вийде сухим і твердим. Вибирати потрібно тільки охолоджене м'ясо;
  • Придбання «готового» шашлику в супермаркеті – невірний крок. Дуже складно передбачити, що з нього вийде на виході;
  • Для шашлику з яловичини краще вибрати огузок, вирізку з жиром або внутрішню частину задньої ноги.

Дотримуючись такі ось правила, можна бути впевненими в успіху вже наполовину. Залишиться правильно замаринувати вибране м'ясо. Але визначитися з вибором способу маринування – теж питання, над яким варто задуматися.

Рецепти маринаду для шашлику з яловичого м'яса

Способів для маринування яловичого м'яса досить багато. Склади маринадів відрізняються, але об'єднує їх одна вимога – досить тривалий термін витримки в них м'яса. Нижче звернемося безпосередньо до рецептами маринадів, вибравши найкращі способи маринування яловичини для шашлику.

З оцтом
Інгредієнти Кількість
Яловичина - 2 кг
Головки цибулі ріпчастої - 5-6 штук
Перець червоний - 10-15 г
Оцет (столовий) - 70 мл
Перець чорний - 10-15 г
Сіль - додається за смаком
Час приготування: 360 хвилин Калорійність на 100 грам: 160 Ккал

Яловичину слід спочатку нарізати на великі шматки, відбити. Потім відбиті шматки нарізати вже порційно.

Посолити, викласти в каструлю або миску. Цибулю нарізати тонко, з сумішшю перців додати до м'яса.

Всі збризнути оцтом і залишити під гнітом маринуватися мінімум на 6 годин. Можна і на більш тривалий час, гірше не буде.

З майонезом

Досить часто в рецептах маринаду для шашлику з яловичини зустрічається такий інгредієнт, як майонез. Яловиче м'ясо у майонезному маринаді виходить дуже соковитим і неймовірно смачним.

Для того щоб приготувати такий маринад, знадобиться:

  • Яловиче м'ясо – 2 кг;
  • Будь майонез – 800 г;
  • Лимон – 2 штуки великих або 4 штуки середніх;
  • Часникова головка – 1 штука;
  • Чорний перець, лавр і сіль додаються за смаком.

Лимон слід вимити і висушити. На тертці потрібно натерти шкірку лимона, її поки відставити убік.

З лимона вичавити сік. Часник подрібнити. М'ясо яловичини порізати шматками, покласти в каструлю.

Окремо потрібно змішати майонез з перцем, лимонним соком, цедрою лимона до однорідного стану. У м'ясо залити отриманий маринад.

Все дуже добре перемішати, попередньо посоливши. Каструлю накривають кришкою і відправляють в холодильник на 12 годин — це час, необхідний для маринування.

Пропонуємо переглянути відео-рецепт маринування яловичини для шашлику в майонезі:

З вином

Незабутній і неповторний аромат вийде у шашлику, приготованого за цим рецептом. Для нього потрібні будуть:

  • Яловиче м'ясо – 2 кг;
  • Велика голівка цибулі ріпчастої– 3 штуки;
  • Прованські трави – 3 щіпки;
  • Столове червоне вино – приблизно 1/4 літра;
  • Інші спеції і сіль додаються за смаком.

Промиту яловичину нарізати дрібно. Цибулю порізати кільцями, додати до приготованим шматочках. Перемішати, пом'явши при цьому руками, щоб виділився цибульний сік.

Посолити і поперчити за смаком, додати прованські трави, знову все перемішати. Залити все вином.

Каструлю поставити в прохолодне місце приблизно на 8-10 годин. Через це час шашлик повинен бути готовий до смаження.

З ківі

Для приготування рецепту маринаду з ківі для шашлику з яловичини знадобляться наступні складові:

  • Яловиче м'ясо – 2 кг;
  • Головка цибулі ріпчастої – 6-7 великих штук;
  • Мінеральна вода з газом – 2 склянки;
  • Ківі – 1 штука;
  • Перець чорний (мелений або горошок) – за смаком;
  • Лист лавровий – 3 штуки.

М'ясо ріжеться шматочками, до нього додається порізану кільцями або півкільцями цибулю. Перець і лавровий лист теж приєднуються до загальної маси.

Ківі очистити від шкірки і натерти на тертці, додати до м'яса. Залити все мінеральною водою і залишити маринуватися мінімум на 3 години. Ідеально – залишити на ніч.

У відео-сюжеті ви дізнаєтеся про найпростішому маринаді для яловичини, в якому теж буде використовуватися мінеральна вода, але інші інгредієнти — по мінімуму. А запікати шашличок будемо в духовці:

З ананасами

Шашлик з яловичини в такому маринаді готується дуже швидко, тобто час на маринування йде зовсім небагато. У готового страви виходить своєрідний дуже приємний смак. Для того, щоб почати процес приготування потрібно взяти:

  • Яловиче м'ясо – 2 кг;
  • Ананас свіжий великий – 1 штука;
  • Часник – 1 штука;
  • Соняшникова олія – 3 ст. л.;
  • Винний оцет – 200 мл;
  • Головка цибулі ріпчастої – 3 великих штуки;
  • Орегано сушений – 3 ч. л.;
  • Сіль додається за смаком.

Часник звільнити від лушпиння, ананас теж очистити від шкірки, нарізати дрібно. Перемішати в блендері половину шматочків ананаса і весь часник.

Додати оцет, сушений орегано і рослинне масло. Посолити. Все знову потрібно інтенсивно перемішати, перетворивши в однорідне пюре.

Яловичина нарізають шматочками, викласти в глибоку каструлю з маринадом, все перемішується. Лук ріжеться півкільцями і викласти зверху м'яса. Час витримування маринаду – близько 4 годин.

При безпосередній смаженні на шампур насаджуються по черзі м'ясні шматочки, цибулю, залишилися часточки ананаса.

З томатною пастою

Для приготування такого рецепта маринаду для шашлику з яловичини потрібні такі складові:

  • М'ясо яловиче – 2 кг;
  • Столовий оцет – 80 мл;
  • Головка цибулі ріпчастої– 5-6 штук;
  • Великий лимон – 1 штука;
  • Томатна паста – 200 г;
  • Вино (біле столове) – 100 мл;
  • Лист лавровий, перець чорний, сіль – за смаком.

Яловичину промити, потім нарізати. Цибулю ріжуть тонкими кільцями, його слід розкласти на дні каструлі. Згори викласти перець, потім лавровий лист, а зверху – посолене м'ясо.

Викласти ще один шар. Все засипати цибулею. Потім залити оцтом і томатною пастою.

Маринувати добу під гнітом. Через цей час м'ясо витягнути, окремо від цибулі замочити його в вині з додаванням соку лимона. Залишити маринуватися ще на 3 години.

З гранатовим соком

Для приготування знадобиться:

  • М'ясо яловичини – 2 кг;
  • Середній лимон – 2 штуки;
  • Олія рослинна: оливкова або соняшникова – 2 ст. л.;
  • Гранатовий сік – 1-1,5 л.;
  • Свіжа зелень кінзи – 1 пучок;
  • Головка цибулі ріпчастої – 3 штуки;
  • Коріандр, перець чорний, сіль – за смаком.

М'ясо нарізати невеликими шматками. Його потрібно посолити, додати спеції.

Лимон нарізати кружечками, додати до м'ясних шматочках. Все перемішати. Цибулю подрібнити кінзу і додати до м'яса.

Все перемішуємо. Додати гранатовий сік і знову перемішати. Не забути влити рослинне масло, перемішати, залишити мінімум на 8 годин.

По-східному

Неповторний ароматний смак шашлику по-східному змусить знову звернутися до цього рецепту. Потрібно:

  • М'ясо яловичини – 2 кг;
  • Соус томатний – 2 ст. л.;
  • Зубчики часнику – 6 штук;
  • Олія оливкова — 0,5 склянки;
  • Великий лимон – 1 штука;
  • Головка цибулі ріпчастої – 2 штуки;
  • Свіжа зелень петрушки звичайної – 1 пучок;
  • Чорний перець і сіль додаються за смаком.

Яловичину порізати на невеликі шматки, посипати перцем, посолити, влити оливкову олію, томатний соус. Додати до маси подрібнені цибулю і часник, посічену петрушку.

З лимонів віджати сік і додати до м'яса. Все дуже добре перемішати, накрити плівкою. Витримати в холодильнику близько 10 годин.

Якість чергового майонезу, купленого в магазині, залишає бажати кращого? Не турбуйтеся! Рецепти натурального майонезу в домашніх умовах. Як тільки ви відчуєте смак домашнього соусу, ви назавжди відмовитеся від всіх покупних майонезів.

Про те, як приготувати тефтелі з рисом в томатному соусі, читайте тут. Їх можна подавати до будь-якого гарніру.

Любите курячий шашлик? Якщо так, то ця стаття для вас. У ній ви знайдете рецепти смачних маринадів, підказки щодо вибору м'яса та інші важливі рекомендації з приготування дивовижного шашлику з курки.

З кефіром

Рецепт приготування такого шашлику нескладний. А результат не розчарує. Для нього потрібні будуть:

  • Яловиче м'ясо – 2 кг;
  • Кефір – 1,5 — 2 склянки;
  • Лимон – 2 штуки;
  • Часникова головка – 1 штука;
  • Чорний мелений і червоний перець, сіль – за смаком.

Шкірку лимонів натерти, з лимонів віджати сік. Змішати в каструлі перець, лимонну цедру, лимонний сік, сіль, кефір і дрібно порубаний часник. Все перемішати.

Яловичину нарізати, залити маринадом. Буде краще, якщо м'ясо маринуватися не менше 12 годин у холодильнику.

Приготування соковитого і смачного шашлику з яловичини

Важливим моментом у приготуванні шашлику стане вибір палива для вогнища. Ідеальним варіантом буде застосування для цих цілей сухих фруктових дерев.

Якщо такого матеріалу під руками немає, то краще скористатися деревним вугіллям, щоб не «нарватися» на яке-небудь токсичне паливо.

Загальновідомо, що готувати м'ясо можна двома способами: на шампурах і на решітці.

У всіх випадках слід дотримуватися головного правила: на самій початковій стадії смаження не допускати утворення скоринки, так як м'ясо вийде сухим. Воно повинно спочатку просмажиться, а вже в самому кінці підрум'янитися.

Процес приготування супроводжується постійним сбрызгиванием водою. Робиться це для того, щоб не дати полум'ю спалити м'ясо. І ось тут треба постаратися, щоб вода не потрапляла на шашлик, інакше він буде сухим.

Щоб шашлик був соковитим і смачним, не потрібно забувати про те, що м'ясо при смаженні не повинно горіти і обвуглюватися, а ще воно не повинно пахнути їдким димом. Адже шашлик повинен смажитися, а не коптитися.

У процесі приготування шашлику є дуже важливий момент – не можна відволікатися. Зіпсувати м'ясо, а слідом за ним і настрій, можна за кілька секунд.

Якщо постаратися і зробити все правильно, результат порадує присутніх до шашличної трапези.

Ще поради на замітку!

Яловичина буде ніжніше, якщо її відбити перед маринуванням.

Не потрібно яловичину нарізати дуже маленькими шматками – шашлик вийде сухим. Великі шматки теж не годяться – всередині вони залишаться сирими. Оптимальний розмір – середня величина м'ясних шматочків.

При замочуванні м'яса для майбутнього шашлику потрібно не забувати про те, що приготоване кількість маринаду повинно бути таким, щоб він повністю покривав м'ясо.

Всі секрети приготування шашлику з яловичини розповість Сталик Ханкишиев відео нижче:

Що ще почитати: