12 апрель 2019 1 074

Королівський салат «Гранатовий браслет»: рецепт з фото

Письменник Олександр Купрін написав своє оповідання «Гранатовий браслет» в далекому 1910 році. Він оповідає про нещасну нерозділеного кохання. Оформлений салат нагадує чудове прикраса, яка отримала в дар від таємного шанувальника головна героїня Віра Миколаївна Шеїна.

Це оригінальне блюдо, користувалося особливою популярністю в 80-х роках XX століття, зараз його готують рідше. Але якщо ви хочете здивувати свою сім'ю або гостей, зробіть «Гранатовий браслет» і ваші близькі будуть в захваті.

Сьогодні існує безліч варіантів рецепта. Спочатку ми докладно опишемо класичний рецепт з фото, потім більш ситну версію салату, а потім коротко можливі «варіації на тему» й ідеї, як ще можна урізноманітнити блюдо.

Традиційний покроковий рецепт салату «Гранатовий браслет»
Інгредієнти Кількість
Курка (можна відварити самим або купити копчену грудку) - 300 г
Картопля - 3 шт.
Морква - 2 шт.
Буряк - 2 шт.
Цибулю - 1 невеликий
Курячі яйця - 3 шт.
Очищені зерна 2 гранатів - для прикраси
Очищені волоські горіхи - 1 ст.
Часник - 1-2 зубчики
Майонез - за смаком
Соняшникова олія - для обжарювання м'яса та цибулі
Сіль, перець - за смаком
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 198 Ккал

Стадії приготування салату «Гранатовий браслет» за рецептом з фото:

  1. Для початку нам потрібно відварити і почистити овочі та яйця;
  2. Потім кожен інгредієнт необхідно крупно натерти на тертці в окремі ємності;
  3. Цибулю дрібно поріжемо: кубиками або півкільцями і обсмажимо в соняшниковій олії;
  4. Куряче м'ясо (філе, філе, можна ніжку) відварюємо в підсоленій воді, дрібно ріжемо і обсмажуємо злегка в олії. Якщо ви вирішили використовувати копчену курку, то в цьому випадку її вже не треба додатково обробляти – тільки розібрати на волокна;
  5. Тепер підготуємо горіхи: їх потрібно прожарити на сковороді без масла і подрібнити у велику крихту. Блендер використовувати не варто, так як в цьому випадку горішки виходять занадто дрібними;
  6. Для заправки зробимо соус: майонез змішаємо і роздавлений часник;
  7. Настав час з'єднати всі компоненти салату. Для цього в центр великого блюда ставимо склянку або пів-літрову банку, стінки якої змащуємо маслом (це робиться для того, щоб потім було легше вийняти склянку з салату). І починаємо щільно укладати шари, не забуваючи промащувати кожен інгредієнт соусом.

Порядок шарів:

  1. Самий нижній шар – картопля (можна злегка посолити);
  2. Половина буряка;
  3. Морква;
  4. Шар подрібнених горіхів;
  5. Половина курячого м'яса;
  6. Смажену цибульку;
  7. Терті яйця;
  8. Друга половина курки;
  9. Завершальний шар – буряк, а зверху нашим соусом малюємо сітку.

Тепер прикрашаємо наш салат зернятками двох гранатів (трохи зерняток залишаємо для внутрішньої сторони кільця). Далі обережно виймаємо склянку і прикрашаємо залишилися зернятками наш «Гранатовий браслет».

Всередині можна гранатом і не прикрашати. На фото ви можете побачити, як буде виглядати блюдо з різним оформленням. Вибирати вам!

Готовий салат прибираємо мінімум на 1 годину в холодильник.

Для сервірування можна використовувати гілочки кропу.

Коли шари просочаться, можна подавати гостям!

Такий салат справді яскраво виглядає на столі, надаючи урочистість застілля. Тим більше, що це непогана альтернатива традиційної «Оселедця під шубою» (іноді його так і називають – «м'ясна шуба»).

З перерахованих інгредієнтів виходить 6-8 порцій салату.

Всі етапи приготування цього королівського салатику ви можете переглянути відео:

Версія «Гранатового браслета» з яловичиною

Інгредієнти:

  • Яловичина або телятина – 300 г;
  • Картопля – 3 шт.;
  • 2 морквини;
  • Буряк – 2 шт.;
  • 1 невелика цибулина;
  • Очищені зерна 2 гранатів для прикраси;
  • Часник – 1-2 зубчики;
  • В якості заправки використовуємо майонез;
  • Рослинна олія (щоб обсмажити цибулю);
  • Сіль, перець – за смаком.

Стадії приготування салату покроково:

  1. М'ясо відварюється протягом 1,5 годин;
  2. В цей же час відваріть овочі: картопля, морква і буряк. Потім поріжте інгредієнти салату кубиками;
  3. Цибуля дрібно поріжте і обсмажте в маслі;
  4. Послідовність шарів буде наступна: спочатку картоплю, потім шар яловичини, цибулю, далі по черзі йдуть моркву і буряк;
  5. Всі інгредієнти промащуються соусом – в даному випадку майонезом;
  6. Як і в оригінальному рецепті, салат прикрашається зернятками граната.

Приготований таким способом салат виходить більш ситним і «чоловічим».

Представляємо вам ще одне відео, в якому салат готуватися з куркою, але без яєць з грибочками. Вийде дуже смачно і соковито!

Варіації салату та маленькі кулінарні хитрощі

  1. Спробуйте по-іншому підготувати м'ясо: наприклад, курку можна посолити, поперчити і залишити на годинку маринуватися, а потім вже просто обсмажити, і в тому ж маслі підсмажити цибулька;
  2. Замість м'яса можна відварити і нарізати кубиками теляче серце або печінку;
  3. Якщо ви на дієті, майонез можна замінити натуральним йогуртом або наполовину змішати зі сметаною;
  4. Якщо вам не подобаються гранатові кісточки, можна спробувати замінити гранат брусницею;
  5. Є варіант салату з рибою. У такому випадку використовуються наступні інгредієнти: рибні консерви (наприклад, тунець) або червона слабосолона рибка; яблука (краще кислі, типу «Семеренки»); курячі яйця, натерті разом з сиром; цибуля; для заправки змішуються майонез і сметана. Шари укладаються в такій послідовності: риба, половина сирно-яєчної суміші, цибуля, яблука, частина сиру з яйцем. Кожен шар теж промащується заправкою, а в кінці салат прикрашається гранатом;
  6. Якщо ж ви вегетаріанець, то м'ясо можна замінити крупно натертим твердим сиром. У нього можна додати роздавлений зубчик часнику і зробити шар з маринованих огірочків;
  7. Дуже легким виходить салат, якщо в якості м'ясної інгредієнта використовувати варений яловичий язик. Овочі можна запекти в духовці у фользі. У буряк додаються очищені кедрові горішки. Дрібно нарізану цибулю слід обшпарити в окропі (після такої процедури він стає м'яким і негорьким). Шари в даному варіанті будуть наступні: картопля, цибуля, морква, мову, яйце, сир, буряк з горішками. Кожен шар змащується майонезом. Покладений салат прикрашається традиційно зернятками граната і, за бажанням, свіжою зеленню.

Редакція нашого сайту пропонує вам ще цікаві ідеї салатів. Легкі святкові салати з кальмарів з огірком і яйцем. Навіть самий перебірливий читач знайде собі рецепт по душі!

А тут ви зможете згадати, як готується Грецький салат. Дуже смачне блюдо, яке можна включати в раціон навіть котрі худнуть.

Про те, як швидко і смачно замаринувати курку для шашлику, читайте тут. Покрокові рецепти і секрети кулінарних експертів.

Деякі гурмани не люблять цей салат з-за гранатових кісточок, вважаючи, що вони все псують. Але насправді корисні властивості граната можна перераховувати дуже довго.

Наприклад, власне кісточки відмінно чистять кишечник. Гранат корисний людям, які страждають підвищеним артеріальним тиском; завдяки високому вмісту заліза він також нормалізує рівень гемоглобіну в крові.

Гранат містить величезну кількість вітамінів, його дозволяється вживати в їжу діабетикам, а гранатовий сік очищає судини від атеросклеротичних бляшок.

Що ще почитати: