07 май 2019 1 160

Як правильно консервувати березовий сік

Сік берези володіє величезним комплексом вітамінів і поживних речовин. Вже довгий час люди вживають цей напій для зміцнення здоров'я організму.

Ще в давнину з цього нектару робили багато ліків, які допомагали усунути багато серйозні захворювання. Проте не кожен знає, у чому його користь, як правильно його збирати й зберегти на довгий час.

Користь березового соку

Березовий напій володіє величезною кількістю корисних речовин і мінералів. Він є засобом, що зміцнює імунітет організму.

Напій об'єднує в своєму складі велику кількість компонентів, які входять до таблиці Менделєєва. До складу меду входять солі: магнію, марганцю, кремнію, міді, стронцію, заліза, алюмінію, калію, барію, титану, нікелю, фосфору, цирконію та багато інших.

Крім цього, він містить велику кількість поживних і корисних речовин — дубильні речовини, органічні кислоти, ферменти і фітонциди. Весь цей комплекс благотворно впливає на загальний стан організму, зміцнює здоров'я, рятує від багатьох недуг.

Сік берези допомагає при авітамінозі і добре підвищує тонус організму, позбавляючи від шкідливих речовин і токсинів. Фітонциди, які входять в березовий сік, підвищують імунітет, допомагають впоратися з різними інфекційними та вірусними інфекціями, виводять з організму небезпечні інфекції і токсини, посилюють імунітет і добре усувають багато запальні процеси.

Крім цього, він посилює обмін речовин і покращує метаболізм в організмі. Відмінно заспокоює нерви, усуває нудьгу і депресію.

А ще він добре допомагає при схудненні. При його використанні можна досягти відмінних результатів і повернути стрункі форми тіла. Він має хорошу поживність, але енергетична цінність його дуже низька – 24 кілокалорії на 100 грам напою.

Правила збору

Березовий рекомендується збирати нектар з початку весни, десь у середині березня. Однак з-за погодних умов не завжди можна точно визначити, коли починається виділення рідини у берези.

Крім цього, необхідно точно знати правильну процедуру збору напою. Ця процедура складається з наступних дій:

  1. У ліс треба приходити засвітла. Найбільше рух рідини в стовбурі починається з самого ранку і триває до ночі. Тому саме у світлий час доби можна зібрати велику кількість соку;
  2. Вимірювання діаметра стовбура. Перед збором слід заміряти точний діаметр стовбура. Саме від нього залежить, скільки в стовбурі можна буде зробити отворів. Наприклад, якщо його діаметр становить 20-25, то його можна проколювати лише один раз. Якщо діаметр стовбура 25-34, то дозволяється робити два проколу, якщо діаметр 35-39 – 3, якщо 40, то всі чотири;
  3. Установка спеціальних пристосувань. Близько дерева необхідно ставити спеціальні пристосування. Найкраще пристосування встановлювати біля дерев з гарним сонячним освітленням.

Ще під час збору необхідно дотримуватися суворих правил:

  • Заборонено збирати напій у першого-ліпшого дерева, не перевіривши заздалегідь на наявність в ньому рідини. Іноді деякі збирачі просто зрубують кору дерева і залишають на ньому відкриту рану. Так робити категорично не можна;
  • Не можна збирати рідина у молодих дерев;
  • Найкраще робити отвір з боку півночі. Саме в цьому місці завжди скупчується велика кількість соку;
  • Перед збором напою краще всього в стовбурі зробити неглибокий отвір. Збирачі з великим стажем радять, що отвір найкраще зробити буравчиком. Після цього, в отриманий отвір вставляється жолобок або трубочка, за якою у подальшому буде витікати рідина з берези;
  • Обов'язково після збору отвір необхідно замазати спеціальним воском, пластиліном або заткнути пробкою. Це запобіжить проникненню в дерево всіляких бактерій, які в подальшому можуть викликати гниття стовбура.

Докладний опис процесу збору соку з берези ви можете побачити нижче у відео-ролику:

Як консервувати березовий сік: перевірені способи

Цей напій дуже корисний і тому багато хто намагається зберегти його на зиму. Для цього його потрібно консервувати.

Під час консервування слід суворо дотримуватися всі вимоги рецептів.

Завдяки цьому напій можна зберегти на тривалий період.

Рецепт № 1

Пропонуємо розглянути приготування сиропу. Він готується шляхом випаровування його з соку берези.

Для цього потрібно посуд з великим широким дном – каструля або таз. У ємність необхідно налити напій і прокип'ятити на невеликому вогні.

Коли рідина в каструлі зменшиться у три рази, туди потрібно знову підлити свіжий нектар. Цю процедуру слід повторювати кілька разів (більше трьох разів).

Протягом варіння з поверхні знімається піна. Цукор в сироп не додається.

Отриманий сироп слід профільтрувати через марлю і розлити в спеціальні простерилізовані банки. Банки з сиропом потрібно поставити в холодне місце.

Рецепт № 2

Консервуємо березовий сік по цьому рецепту наступним чином.

Свіжий нектар берези необхідно залити в емальований посуд і поставити на середній вогонь. Його потрібно розігріти до 80-90 градусів і прокип'ятити.

Потім треба простерилізувати банки і залити в них готовий напій. Закрутити їх залізними кришками і поставити банки в темне місце.

Також банки потрібно укутати теплою куфайкою або вовняної товстою тканиною.

Після 3 днів банки прибираються в темне прохолодне місце.

У готовий консервований березовий сік можна додавати цукор або лимонну кислоту.

З хвоєю

Приблизно на 50 літрів соку потрібно 2,5–3 кг хвої.

Спочатку в каструлю або таз слід викласти хвою і потім залити її березовим нектаром.

Потім поставити на середній вогонь і прокип'ятити.

Отриманий напій потрібно залишити на 8 годин, щоб він настоявся.

У сік додається цукор або лимонна кислота. Потім він розливається по банкам і вони закручуються залізними кришками.

Банки потрібно простерилізувати при температурі 90 градусів близько 30 хвилин.

З цитрусами або одягають

Найкраще додавати в напій лимон або апельсин.

На 1 літр потрібно покласти 2 столові ложки цукру, щіпку лимонної кислоти і один апельсин або лимон.

Лимон або апельсин потрібно порізати ножем на тонкі часточки і викласти на дно емальованої посуду, посипати цукром і додати лимонну кислоту.

Вся ця суміш заливається нектаром і ставиться на невеликий вогонь.

Рідину потрібно розігріти до 80 градусів і прокип'ятити.

Потім готовий напій заливається в стерилізовані банки.

Банки потрібно закатати і помістити в темне місце.

Їх бажано накрити теплим пледом або покривалом.

Після 4 днів вони забираються в темне місце.

А ось і відео-рецепт. Дивимося і запам'ятовуємо:

З льодяниками

Цей напій можна консервувати з льодяниками. В нього можна додавати льодяники різного виду – барбарис, дюшес, м'ятні льодяники.

Для того щоб приготувати три літри напою, в нього потрібно додати пару льодяників одного типу, 230 грам цукру, і трохи лимонної кислоти. Вся ця суміш кип'ятити на невеликому вогні.

Потім вона заливається в банку і закручується залізною кришкою. Банку краще всього поставити під теплий плед на 3-4 дні. Після цього напій потрібно зберігати в темному місці.

Вашій увазі представляється метод консервації березового соку з льодяниками:

Лікування цілющим напоєм берези

Завдяки тому, що цей напій володіє великою кількістю корисних речовин, його можна використовувати в якості лікування різних хвороб:

  1. При імпотенції або інших чоловічих захворювань в день потрібно пити приблизно 5 склянок напою. Приблизно через два місяці настане покращення, з'явиться відчуття бадьорості, зникне сонливість і втома;
  2. Під час захворювань нирок рекомендується випивати суміш з березового соку і настою з листя берези. Ця суміш володіє хорошими властивостями: вона зміцнює організм, поліпшує стан, нормалізує всі процеси в організмі. Для дроблення каменів і виведення піску потрібно випивати одну склянку нектару на голодний шлунок. Також потрібно дотримуватися спеціальну лікувальну дієту;
  3. При шкірних грибкових захворюваннях напій використовується як натирання. З нього можна робити примочки і компреси;
  4. При венеричних хворобах лікування соком берези використовують як доповнення до основного лікування. В день потрібно випивати 6 склянок соку. Разом з цим лікуванням потрібно дотримуватися молочнокисла дієту;
  5. При ангіні, запаленні горла і порожнини рота потрібно полоскати горло і рот теплою рідиною берези.
Розширюйте свої знання в області кулінарії. Що таке агар-агар: склад, властивості, застосування. Якщо до цього моменту ви не знали, що це таке, то неодмінно дізнайтеся, може стати в нагоді!

Щоб приготувати ваш улюблений жульєн, тепер не потрібно розігрівати духовку, а потім її мити. Тут ви навчитеся готувати цю страву з допомогою мультиварки.

А тут зібрані оригінальні рецепти з сочевицею в мультиварці. Приємного апетиту!

Трохи корисних рекомендацій

  • Перед відправкою за збором березового напою не забувайте про правила збору;
  • Для поліпшення загального стану організму випивайте в день по 2-3 склянки березового напою;
  • Зберігати краще всього березовий сік в консервованому вигляді. Так він надовго збереже свої корисні властивості, і вживати його можна буде навіть в зимовий період.

Березовий сік — це дуже корисний напій. Правильне консервування дозволить зберегти на довгий час.

Потрібно правильно збирати його. Однак під час збору важливо пам'ятати про природу, збір рідини у беріз не повинен негативно впливати на дерева.

Для цього потрібно дотримувати всі правила збору.

Що ще почитати: