Рецепти приготування сирної запіканки як у дитячому садку
Діти дивні, вони категорично не хочуть їсти простий сир, навіть якщо полити його варенням, але з задоволенням вживають запіканку з нього.
Втім, і дорослі не відмовляються від шматочка сирної запіканки на десерт або в якості вечері.
Багато хто з ностальгією згадують смак тієї самої, сирною детсадовской запіканки із сиру. Вона, нарівні з омлетом – справжній шедевр кухарів.
Основний секрет смаку – точне дотримання пропорцій і технології.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
курячих яєць - | 4 шт. |
білого цукру - | 120 г |
манки - | 60 г |
коров'ячого молока або вершків - | 200 мл |
сир - | 800 г |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 191 Ккал |
Як сказано вище, найголовніше у виготовленні випічки з сиру – дотримання пропорцій продуктів. Щоб вийшло не надто сухо, не клеклое, повітряне, ніжне ласощі. Справжній смак дитинства!
З такої кількості інгредієнтів вийде досить велика запіканка. На сім'ю з 4-х чоловік пропорції спокійно зменшуємо вдвічі.
Приступаємо до приготування:
- Для більш ніжної текстури треба сир перемолоти через м'ясорубку або, як варіант, протерти з допомогою сита. У дошкільних закладах кухарі використовують спеціальні протиральні машини. Але якщо ви хочете отримати більше сирний смак, цей етап можна пропустити, просто розітріть сир виделкою;
- Відокремте білки від жовтків, приберіть білки в холодильник;
- Зігрійте коров'яче молоко і засипте в нього манку, щоб вона набухла, достатньо десяти хвилин;
- Розітріть жовтки з цукром, трохи посоліть;
- Змішайте розтерті жовтки і замочену манку;
- Додайте до сиру жовтки з манкою, ретельно перемішайте;
- Білки дістаньте з холодильника і збийте, вони повинні вийти пружною, неоседающей масою;
- Потім дуже акуратно вмішайте їх в сирну суміш;
- Візьміть низьку широку форму, якщо вона не антипригарна — змастіть її маслом або маргарином, можна обсипати меленими сухарями чи манкою;
- Влийте заготівлю запіканки у форму, розрівняйте і випікайте при середньому нагріванні близько години;
- Про готовність десерту скаже рум'яність скоринки.
Готову сирну запіканку подають теплою з різними солодкими добавками або зі сметаною.
А знаєте, що навіть класичний рецепт можна приготувати по-різному? Наприклад, нижче ви побачите, якою запам'яталася запіканка з дитячого саду автору відео:
Приготування десерту як у дитячому садку в мультиварці
Для приготування будь-яких запіканок можна використовувати мультиварку. Її безперечна перевага – наявність різних режимів і таймера.
Можна скласти в чашу мультиварки продукти за рецептом і спокійно йти гуляти з малюком. А повернувшись, отримати смачне готову страву з мінімумом зусиль.
Приготування сирної запіканки як у дитячому садку в мультиварці, порівняно з духовкою, на перший погляд не сильно відрізняється. Треба просто замінити форму для випічки на її чашу.
Але є деякі нюанси:
- Так як нагрів в мультиварці йде по дну чаші – рум'яною, апетитною скоринки не буде, готовність визначається для кожної моделі індивідуально, досвідченим шляхом;
- Температура нагріву мультиварки набагато нижче, ніж у плити, і відповідно час приготування буде довше;
- Запіканку поміщають в чашу вже в змішаному вигляді – це одне з небагатьох блюд, яке вимагає додаткових зусиль.
Безпосередньо саме приготування досить простий:
- Підготуйте сирну масу, як зазначено в рецепті вище;
- Змастіть чашу мультиварки вершковим коров'ячим маслом або маргарином і обсипте манкою (сухарями);
- Влийте сирну масу в чашу;
- Час приготування залежить від кількості сиру, в середньому 600 р. готується 1 годину 20 хвилин;
- Встановіть час, запустіть режим, відповідний випічці на вашій моделі;
- Після сигналу про готовність не діставайте готову страву (запіканці треба трохи охолонути), а потім переверніть його на тарілку;
- Прикрасьте готову сирну запіканку як у дитячому садку ягодами, варенням або сметаною.
У наступному відео представлена інша рецептура сирної запіканки для готування в мультиварці. Давайте подивимося!
Сирна солона закусочна запіканка з травами і сиром
Сирна запіканка може бути не тільки солодким сніданком або десертом на полуденок. Як дорослим, так і дітям доведеться до душі пряно-солоне блюдо.
Така запіканка може стати відмінною закускою до святкового столу. Нею можна урізноманітнити сніданок, а якщо приготувати в порційних формочках, то взяти з собою в якості перекусу.
Для приготування солоної сирно-сирної запіканки з травами візьміть:
- 0,5 кг нежирного сиру;
- 0,2 кг твердого сиру;
- Курячі яйця — 2 шт. або 6 шт. перепелиних яєць;
- 40 р. манки;
- 100 мл кефіру;
- Морську або куховарську сіль – 5 р.;
- Свіжий кріп;
- Зелень петрушки;
- Один зубчик часнику.
Готуємо сирно-сирну запіканку:
- Сир треба добре розім'яти так, щоб він зберіг свою структуру, але при цьому став досить дрібним, найзручніше це робити великий вилкою;
- На сирній тертці натріть сир;
- Манку залийте теплим кефіром і залиште на 10-15 хвилин;
- Зелень добре вимийте у воді з содою, прополощіть у кип'яченій воді і обсушіть;
- Просохлу зелень наріжте як можна дрібніше;
- Яйця розітріть з сіллю;
- Подрібніть часник будь-яким звичним способом;
- З'єднайте сир, яйця з сіллю, часник, рубану зелень;
- Додайте до сирної маси набряклу манку і тертий сир, знову добре перемішайте;
- Для приготування цієї запіканки найкраще підійде неглибока силіконова форма, заповніть її заготівлею запіканки;
- Запікайте при середній температурі близько години, наприкінці готування увімкніть верхній нагрів або гриль;
- Цю смачну і дуже корисну закуску можна їсти як самостійне блюдо на сніданок, так і вживати в якості доповнення на обід або вечерю.
Дієтичний (низькокалорійний) рецепт смачної страви
Сир – улюблений продукт всіх, хто займається спортом, веде здоровий спосіб життя і правильно харчується.
Білок з нього, на відміну від м'ясного, практично повністю засвоюється організмом, що особливо цінують бодібілдери і ті, хто просто хоче стати трохи сильніше.
З сиру можна приготувати корисну низькокалорійну запіканку, для цього візьміть:
- 200-250 р. знежиреного або маложирного сиру;
- Білки двох курячих яєць;
- 30 р. гречаного борошна, можна замінити на вівсяну;
- Трохи морської солі і часникового порошку.
Сир — це універсальний продукт, він буквально незамінний у кулінарних виробах. Скільки всього можна з нього приготувати: запіканки, сирники, печиво, торти, пироги і це далеко неповний список! Ми пропонуємо розглянути легкі рецепти сирного крему і повітряного бісквіта. Готуйте з любов'ю!
Чізкейк — це десерт, в якому сир є одним з головних компонентів. Рецепти чудових чізкейків знаходяться тут. Здивуйте своїх гостей!
Ви сидите на дієті? У нас і для вас знайдеться сирне меню — дієта Маггі. Тут читайте про її особливості. Худніть комфортно і головне — вірте, що все вийде!
Приступаємо до приготування корисної дієтичної сирної запіканки:
- Розділити жовтки і білки;
- Якщо є бажання – збийте білки до міцної піни, якщо ні, то достатньо їх просто розмішати;
- Змішати сир і гречану борошно;
- Ретельно розітріть сир;
- Додайте сіль і часниковий порошок;
- Акуратно замішайте в сирну масу білки;
- Для випікання візьміть силіконові формочки для капкейків, заповніть їх сирною масою на дві третини, готуйте 20-25 хвилин.
До речі, можна запекти і всією масою, але тоді час приготування збільшиться до години.
Ось ще рецептик дієтичного десерту. Обов'язково спробуйте, страва того варте!
Трохи рад
Якщо хочете отримати ніжну сирну запіканку, точно таку ж, яку їли в дитинстві в садку, купуйте сир найжирніший з доступних.
Не збивайте сирну масу міксером і тим більше блендером, в такому випадку ви отримуєте занадто кремову структуру, вона хороша для суфле, але це вже не буде сирна запіканка.
Приготуйте для своїх улюблених сирну запіканку як у дитячому садку, а освоївши цей рецепт – сміливо пробуйте інші варіанти.