04 март 2019 1 069

Найкраще тісто на кефірі для пирога: вибір, приготування та поради

Кожен з нас небайдужий до випічки. Всілякі пиріжки з м'ясом і картоплею, солодкі, з сиром, піца, коржі і плюшки — все це, можливо, не так корисно, але зате як смачно!

Але возитися будинку з випічкою довго і клопітно, а покупні пиріжки – далеко не те, що хотілося б їсти. Тут-то і приходять до нас на допомогу рецепти нескладного тесту на кефірі для пирога.

Завдяки цим рецептами можна скоротити час на метушню на кухні і звільнити його для більш важливих справ, і одночасно порадувати себе і своїх близьких смачними і простими рецептами.

Основа повітряного пирога тісто на кефірі

Бездріжджове
Інгредієнти Кількість
Кефір - 500 мл
Борошно - 500-700 г
Масло рослинне - 1 ст. л.
Манна крупа - 50 г
Яйце куряче - 1 шт.
Цукор-пісок - за бажанням
Сіль - щіпка
Сода - 1 ч. л.
Оцтова есенція - для гасіння соди
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 226 Ккал

Розглянемо швидкий і досить простий рецепт.

Гідність цього рецепту в тому, що для приготування нам будуть потрібні самі звичайні продукти, які є у кожного на кухні.

Процес приготування:

  1. Кефір змішаємо з маслом рослинним. Ретельно перемішаємо. Важливо: кефір необхідно брати кімнатної температури, а не з холодильника;
  2. До суміші додаємо манку і знову ретельно перемішуємо, поки все добре не змішається;
  3. Суміш накриваємо чистим рушником і поставимо її на 10 – 15 хв. в тепле місце;
  4. Через 15 хвилин в нашу суміш додамо яйце куряче, цукор-пісок, сіль, погашену соду. Усе ретельно розмішуєм;
  5. Додамо борошно останньої. Висипаючи, поступово розмішуємо суміш з допомогою блендера;
  6. Суміш повинна вийти пружною і виглядати як і звичайне дріжджове тісто для пирогів;
  7. Отримана основа для наших пирогів повинна постояти кілька годин в теплі;
  8. Через півтори-дві години все готово.

На такій основі можна сміливо випікати як повноцінні пироги, так і невеликих розмірів випічку.

Варто відзначити, що випікається така основа швидше, ніж звичайна дріжджова.

Температура випікання – 180 – 190°С.

Відео-рецепт цього тесту пропонуємо вам ознайомитися нижче:

Заливне

Ще один рецепт, за допомогою якого можна випекти повноцінний пиріг, – холодець тісто на кефірі. Відміну від класичного рецепта полягає в тому, що готовий продукт заливається прямо у форму, де і буде випікатися.

Для приготування нам знадобиться:

  • Кефір;
  • Борошно пшеничне;
  • Курячі яйця;
  • Цукор-пісок;
  • Сіль;
  • Розпушувач.

Процес приготування:

  1. Курячі яйця збиваємо в однорідну масу. До отриманої суміші додаємо сіль і цукор і знову збиваємо;
  2. В майбутнє тісто додаємо кефір і розпушувач. Якщо під рукою у нас не виявиться розпушувача, то не біда, використовуємо негашене соду (1 чайну ложку). Все гарненько перемішуємо;
  3. Додаємо борошно, тільки поступово, так, щоб в нашій суміші не утворилося грудочок. Перемішати все з допомогою блендера.

Для начинки з такої основи підійде все, що завгодно. Можна навіть приготувати пиріг з рибних або м'ясних консервів.

Зробити це просто. Візьмемо форму для запікання, попередньо змащену рослинним маслом, виливаємо в неї ½ частина зробленого тіста і викладаємо на неї начинку.

Не потрібно боятися того, що начинка почне потопати в рідкому тісті. Це нормально!

Зверху начинки виливаємо тісто і рівномірно його розподіляємо. Випікати при температурі 180 – 200°С в духовці.

У черговому відео-сюжеті показано відмінний рецепт пирога з зеленою цибулею і яйцем з заливного тесту на кефірі:

Для солодкої випічки

Приготувати швидко кулінарний шедевр, та такий, щоб усі ваші гості ахнули – непросто. Тим більше приготувати святковий солодкий пиріг, який буде прикрасою вашого столу і предметом заздрісних розмов гостей.

Допоможе в цій справі простий і рецепт швидкого тесту на кефірі для пирога. Приготувати його нескладно.

Якщо ви обмежені за часом і гості ось-ось підійдуть, то найпростіший спосіб – це приготувати заливний пиріг з тесту на кефірі.

Для приготування вам знадобляться:

  • Кефір – півтори склянки;
  • Цукор-пісок;
  • Борошно пшеничне;
  • Яйце куряче;
  • Вода;
  • Сода:
  • Кориця мелена;
  • Рослинна олія;
  • Оцтова есенція.

Процес приготування:

  1. Перше, що потрібно зробити, – це приготувати карамель. Для цього на злегка розігріту сковороду висипаємо цукор і додаємо 1 чайну човен води. Нагріваємо сковороду, постійно розмішуючи цукор ложкою, і чекаємо поки він не стане бурштинового кольору. Потім, дуже акуратно, щоб не обпектися, виливаємо на сковороду воду, яка у нас залишилася, і постійно заважаємо нашу масу так, щоб її консистенція була однорідною. Даємо закипіти карамелі, знімаємо з вогню і охолоджуємо;
  2. В окремій мисці змішуємо курячі яйця, кефір, масло рослинне і борошно в однорідну, злегка густу масу;
  3. В отриману суміш виливаємо остиглу карамель і гарненько розмішуємо з допомогою блендера. Додаємо просіяне борошно з содою;
  4. В результаті усіх наших маніпуляцій повинна вийти маса трохи густіше, ніж на звичайні оладки;
  5. Випікати в жароміцної формі в духовій шафі при t близько 180 – 190°С.

Рідка основа для пирога з картоплею

Нехитрий рецепт з розряду – готується швидко і нескладно. Такі пироги надійно входять у бюджетну книгу рецептів. Їм віддають перевагу студенти і завзяті холостяки.

Для приготування рідкого тесту на кефірі для пирога з картопляним наповнювачем нам знадобиться:

  • Кефір;
  • Яйця курячі;
  • Борошно;
  • Дрібний картопля;
  • Цибуля червона (не дуже великий);
  • Сода;
  • Сік лимона;
  • Сіль, перець, інші трави та спеції — тут смак у кожного свій.

Процес приготування:

  1. Збиваємо куряче яйце з сіллю до появи невеликої піни;
  2. Додаємо пінку, яка у нас вийшла, в кефір і як слід перемішуємо;
  3. Погасимо соду лимонним соком і додамо в нашу суміш, далі знову перемішуємо;
  4. Додаємо борошно і перемішуємо до однорідності;
  5. До маси, яка у нас вийшла, додаємо улюблені спеції і трави;
  6. Частину тіста (приблизно половину) виливаємо в жаростійку форму;
  7. На тісто викладаємо картоплю, який ми вже попередньо натерли на середній тертці, і порізану цибулю. Цибулю найкраще порізати як можна дрібніше;
  8. Заливаємо рівномірно розкладений на першому шарі тесту картоплю з цибулею рештою тіста і ставимо в розігріту нами заздалегідь до 180°С духовку;
  9. Такий пиріг випікається 30 – 40 хв.

Дріжджовий заміс для кулеб'яки з капустою

Тепер розглянемо смачний і не дуже калорійний пиріг з капустою.

Він буде гідно оцінений як вашими домашніми, так і гостями.

Дріжджове тісто на кефірі можна використовувати в якості основи не тільки для кулеб'яки з капустою, але і для м'ясного пирога.

Начинка може бути будь — гриби, цибуля з яйцем, картопля, лівер і так далі.

Для приготування вам знадобиться:

  • Кефір;
  • Яйце куряче;
  • Цукор-пісок;
  • Борошно пшеничне;
  • Олія соняшникова;
  • Сіль;
  • Дріжджі сухі швидкодіючі;
  • Вода тепла (можна молоко).

Для начинки візьміть капусту, наріжте її, посоліть і обсмажте. Все, начинка для пирога готова.

Можна додати до неї варені яйця або смажені гриби, а ще цибулю або морквину, якщо вам це до смаку. Тут можна експериментувати.

Процес приготування:

  1. Ставимо опару. Для цього розведемо в тепленькій воді дріжджі і залишимо їх в теплі на 10-15 хв.;
  2. Кефір ми змішуємо з цукром, сіллю і яйцем. Добре все розмішуємо і додаємо масло рослинне;
  3. До нашої маси додаємо піднялися дріжджі і борошно, попередньо просіяне. Перемішуємо так ретельно, щоб не було грудочок;
  4. Отримане тісто перекладаємо в миску або каструлю, накриваємо його рушником або пакетом, ставимо в тепле місце на 30 – 40 хв.;
  5. Обминаємо тісто і знову ставимо в тепле місце на 20 хв.;
  6. Після того, як наше тісто підійде вдруге, його знову потрібно обім'яти і можна формувати основу для майбутнього пирога. Зверху викладіть капустяну начинку і накрийте другим пластом тіста;
  7. Перед тим як майбутній пиріг буде відправлений в духовку, потрібно дати йому постояти 10 – 15 хвилин для підняття маси.

Дивіться нижче у відео, як приготувати дріжджове тісто на кефірі для пирога:

Тісто для улюбленої випічки на кефірі без яєць

Іноді так трапляється, що господиня почала випікати пироги, а в холодильнику не виявилося курячих яєць. Виявляється, це не біда!

Є чудовий рецепт холодцю тесту на кефірі абсолютно без використання яєць. Звичайно, такий пиріг буде відрізнятися за смаком від традиційного, але в цілому – це непогана йому альтернатива.

Отже, для приготування вам знадобиться:

  • Борошно пшеничне;
  • Кефір будь-якої жирності;
  • Цукор-пісок;
  • Масло вершкове;
  • Манка;
  • Розпушувач або соду.

Спосіб приготування:

  1. Заллємо манку кефіром і залишимо для набухання на 30 хв.;
  2. Розтопимо вершкове масло і додамо до нього цукор. Варимо на повільному вогні до того моменту, поки цукор повністю розчиниться;
  3. Змішаємо муку з содою, туди ж додаємо манку і перемішуємо все за допомогою блендера до однорідності маси;
  4. В отримане тісто додамо масло, перетерте з цукром, і знову все перемішуємо;
  5. Випікати потрібно в жароміцної формі при температурі 180°C, як і звичайний холодець тісто. Час приготування – близько 40 хв.

Приготування цього виду тіста, але вже з іншого рецептурою, дивіться поетапно відеозапису:

Хитрощі та поради

При приготуванні самого тесту на кефірі і при випіканні з цього тіста різних пирогів є деякі хитрощі, які потрібно врахувати:

  • Коли пиріг з кефіру тесту готується в духовій шафі, то найпростіший спосіб визначити його готовність — з допомогою будь-якого дерев'яного предмета (сірники, шпаги). Якщо тісто пристає до дерева – пиріг готовий;
  • Соду можна не гасити оцтом, оскільки кефір – кисломолочний напій, то гасіння соди відбудеться при її контакті з кефіром;
  • Замість розпушувача абсолютно спокійно можна використовувати соду;
  • Якщо ви готуєте несолодкий пиріг, то зі складу можна виключити весь цукор;
  • Якщо ви готуєте солодкий пиріг, то виходячи з того, яка у вас начинка, можна додати або зменшити кількість цукру;
  • Якщо ваша начинка для кефіру пирога з сухофруктів – краще замочити останні напередодні. Так, сухофрукти стануть м'якими і розбухнуть;
  • Якщо ви хочете з допомогою універсального тесту приготувати шарлотку, то для начинки краще брати яблука з кислинкою, а в тісто додати побільше цукрового піску, так ваша випічка вийде набагато смачніше;
  • При приготуванні пирога з капустяної начинкою, капусту потрібно спочатку гарненько розім'яти руками так, щоб вона дала сік. Віджати її і тільки потім використовувати для начинки. Крім того, в начинку пирога з капустою краще додати варених яєць. Так вийде набагато смачніше.

Спеціально для любителів працювати з тестом підготовлена наша наступна стаття. Страва з сонячної Італії: лазанья в мультиварці! Оригінальний вигляд і чудовий смак.

У цій статті навчать готувати солодку випічку на сметані під назвою «Кекс». Спробуйте всі рецепти, а ваші рідні і близькі підкажуть, на якому з них краще зупинитися.

А тут знаходяться рецепти різноманітних коржів для тортів. Зручно, що всі вони зібрані в одній статті. Навіть шукати більше нічого не потрібно!

Як ми бачимо, тісто на кефірі — дуже зручний спосіб побалувати себе і своїх близьких випічкою, урізноманітнивши своє меню.

Пироги на кефірі – це завжди вдало і смачно. Вони виходять дуже пишними і ніжними.

Їх смакові достоїнства складно переоцінити. А можливість використовувати практично будь-які начинки для випічки робить таке тісто просто незамінним в арсеналі кожної господині.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: