Найкраще тісто на кефірі для пирога: вибір, приготування та поради
Кожен з нас небайдужий до випічки. Всілякі пиріжки з м'ясом і картоплею, солодкі, з сиром, піца, коржі і плюшки — все це, можливо, не так корисно, але зате як смачно!
Але возитися будинку з випічкою довго і клопітно, а покупні пиріжки – далеко не те, що хотілося б їсти. Тут-то і приходять до нас на допомогу рецепти нескладного тесту на кефірі для пирога.
Завдяки цим рецептами можна скоротити час на метушню на кухні і звільнити його для більш важливих справ, і одночасно порадувати себе і своїх близьких смачними і простими рецептами.
Основа повітряного пирога тісто на кефірі
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Кефір - | 500 мл |
Борошно - | 500-700 г |
Масло рослинне - | 1 ст. л. |
Манна крупа - | 50 г |
Яйце куряче - | 1 шт. |
Цукор-пісок - | за бажанням |
Сіль - | щіпка |
Сода - | 1 ч. л. |
Оцтова есенція - | для гасіння соди |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 226 Ккал |
Розглянемо швидкий і досить простий рецепт.
Гідність цього рецепту в тому, що для приготування нам будуть потрібні самі звичайні продукти, які є у кожного на кухні.
Процес приготування:
- Кефір змішаємо з маслом рослинним. Ретельно перемішаємо. Важливо: кефір необхідно брати кімнатної температури, а не з холодильника;
- До суміші додаємо манку і знову ретельно перемішуємо, поки все добре не змішається;
- Суміш накриваємо чистим рушником і поставимо її на 10 – 15 хв. в тепле місце;
- Через 15 хвилин в нашу суміш додамо яйце куряче, цукор-пісок, сіль, погашену соду. Усе ретельно розмішуєм;
- Додамо борошно останньої. Висипаючи, поступово розмішуємо суміш з допомогою блендера;
- Суміш повинна вийти пружною і виглядати як і звичайне дріжджове тісто для пирогів;
- Отримана основа для наших пирогів повинна постояти кілька годин в теплі;
- Через півтори-дві години все готово.
На такій основі можна сміливо випікати як повноцінні пироги, так і невеликих розмірів випічку.
Варто відзначити, що випікається така основа швидше, ніж звичайна дріжджова.
Температура випікання – 180 – 190°С.
Відео-рецепт цього тесту пропонуємо вам ознайомитися нижче:
Заливне
Ще один рецепт, за допомогою якого можна випекти повноцінний пиріг, – холодець тісто на кефірі. Відміну від класичного рецепта полягає в тому, що готовий продукт заливається прямо у форму, де і буде випікатися.
Для приготування нам знадобиться:
- Кефір;
- Борошно пшеничне;
- Курячі яйця;
- Цукор-пісок;
- Сіль;
- Розпушувач.
Процес приготування:
- Курячі яйця збиваємо в однорідну масу. До отриманої суміші додаємо сіль і цукор і знову збиваємо;
- В майбутнє тісто додаємо кефір і розпушувач. Якщо під рукою у нас не виявиться розпушувача, то не біда, використовуємо негашене соду (1 чайну ложку). Все гарненько перемішуємо;
- Додаємо борошно, тільки поступово, так, щоб в нашій суміші не утворилося грудочок. Перемішати все з допомогою блендера.
Для начинки з такої основи підійде все, що завгодно. Можна навіть приготувати пиріг з рибних або м'ясних консервів.
Зробити це просто. Візьмемо форму для запікання, попередньо змащену рослинним маслом, виливаємо в неї ½ частина зробленого тіста і викладаємо на неї начинку.
Зверху начинки виливаємо тісто і рівномірно його розподіляємо. Випікати при температурі 180 – 200°С в духовці.
У черговому відео-сюжеті показано відмінний рецепт пирога з зеленою цибулею і яйцем з заливного тесту на кефірі:
Для солодкої випічки
Приготувати швидко кулінарний шедевр, та такий, щоб усі ваші гості ахнули – непросто. Тим більше приготувати святковий солодкий пиріг, який буде прикрасою вашого столу і предметом заздрісних розмов гостей.
Допоможе в цій справі простий і рецепт швидкого тесту на кефірі для пирога. Приготувати його нескладно.
Якщо ви обмежені за часом і гості ось-ось підійдуть, то найпростіший спосіб – це приготувати заливний пиріг з тесту на кефірі.
Для приготування вам знадобляться:
- Кефір – півтори склянки;
- Цукор-пісок;
- Борошно пшеничне;
- Яйце куряче;
- Вода;
- Сода:
- Кориця мелена;
- Рослинна олія;
- Оцтова есенція.
Процес приготування:
- Перше, що потрібно зробити, – це приготувати карамель. Для цього на злегка розігріту сковороду висипаємо цукор і додаємо 1 чайну човен води. Нагріваємо сковороду, постійно розмішуючи цукор ложкою, і чекаємо поки він не стане бурштинового кольору. Потім, дуже акуратно, щоб не обпектися, виливаємо на сковороду воду, яка у нас залишилася, і постійно заважаємо нашу масу так, щоб її консистенція була однорідною. Даємо закипіти карамелі, знімаємо з вогню і охолоджуємо;
- В окремій мисці змішуємо курячі яйця, кефір, масло рослинне і борошно в однорідну, злегка густу масу;
- В отриману суміш виливаємо остиглу карамель і гарненько розмішуємо з допомогою блендера. Додаємо просіяне борошно з содою;
- В результаті усіх наших маніпуляцій повинна вийти маса трохи густіше, ніж на звичайні оладки;
- Випікати в жароміцної формі в духовій шафі при t близько 180 – 190°С.
Рідка основа для пирога з картоплею
Нехитрий рецепт з розряду – готується швидко і нескладно. Такі пироги надійно входять у бюджетну книгу рецептів. Їм віддають перевагу студенти і завзяті холостяки.
Для приготування рідкого тесту на кефірі для пирога з картопляним наповнювачем нам знадобиться:
- Кефір;
- Яйця курячі;
- Борошно;
- Дрібний картопля;
- Цибуля червона (не дуже великий);
- Сода;
- Сік лимона;
- Сіль, перець, інші трави та спеції — тут смак у кожного свій.
Процес приготування:
- Збиваємо куряче яйце з сіллю до появи невеликої піни;
- Додаємо пінку, яка у нас вийшла, в кефір і як слід перемішуємо;
- Погасимо соду лимонним соком і додамо в нашу суміш, далі знову перемішуємо;
- Додаємо борошно і перемішуємо до однорідності;
- До маси, яка у нас вийшла, додаємо улюблені спеції і трави;
- Частину тіста (приблизно половину) виливаємо в жаростійку форму;
- На тісто викладаємо картоплю, який ми вже попередньо натерли на середній тертці, і порізану цибулю. Цибулю найкраще порізати як можна дрібніше;
- Заливаємо рівномірно розкладений на першому шарі тесту картоплю з цибулею рештою тіста і ставимо в розігріту нами заздалегідь до 180°С духовку;
- Такий пиріг випікається 30 – 40 хв.
Дріжджовий заміс для кулеб'яки з капустою
Тепер розглянемо смачний і не дуже калорійний пиріг з капустою.
Він буде гідно оцінений як вашими домашніми, так і гостями.
Дріжджове тісто на кефірі можна використовувати в якості основи не тільки для кулеб'яки з капустою, але і для м'ясного пирога.
Начинка може бути будь — гриби, цибуля з яйцем, картопля, лівер і так далі.
Для приготування вам знадобиться:
- Кефір;
- Яйце куряче;
- Цукор-пісок;
- Борошно пшеничне;
- Олія соняшникова;
- Сіль;
- Дріжджі сухі швидкодіючі;
- Вода тепла (можна молоко).
Для начинки візьміть капусту, наріжте її, посоліть і обсмажте. Все, начинка для пирога готова.
Можна додати до неї варені яйця або смажені гриби, а ще цибулю або морквину, якщо вам це до смаку. Тут можна експериментувати.
Процес приготування:
- Ставимо опару. Для цього розведемо в тепленькій воді дріжджі і залишимо їх в теплі на 10-15 хв.;
- Кефір ми змішуємо з цукром, сіллю і яйцем. Добре все розмішуємо і додаємо масло рослинне;
- До нашої маси додаємо піднялися дріжджі і борошно, попередньо просіяне. Перемішуємо так ретельно, щоб не було грудочок;
- Отримане тісто перекладаємо в миску або каструлю, накриваємо його рушником або пакетом, ставимо в тепле місце на 30 – 40 хв.;
- Обминаємо тісто і знову ставимо в тепле місце на 20 хв.;
- Після того, як наше тісто підійде вдруге, його знову потрібно обім'яти і можна формувати основу для майбутнього пирога. Зверху викладіть капустяну начинку і накрийте другим пластом тіста;
- Перед тим як майбутній пиріг буде відправлений в духовку, потрібно дати йому постояти 10 – 15 хвилин для підняття маси.
Дивіться нижче у відео, як приготувати дріжджове тісто на кефірі для пирога:
Тісто для улюбленої випічки на кефірі без яєць
Іноді так трапляється, що господиня почала випікати пироги, а в холодильнику не виявилося курячих яєць. Виявляється, це не біда!
Є чудовий рецепт холодцю тесту на кефірі абсолютно без використання яєць. Звичайно, такий пиріг буде відрізнятися за смаком від традиційного, але в цілому – це непогана йому альтернатива.
Отже, для приготування вам знадобиться:
- Борошно пшеничне;
- Кефір будь-якої жирності;
- Цукор-пісок;
- Масло вершкове;
- Манка;
- Розпушувач або соду.
Спосіб приготування:
- Заллємо манку кефіром і залишимо для набухання на 30 хв.;
- Розтопимо вершкове масло і додамо до нього цукор. Варимо на повільному вогні до того моменту, поки цукор повністю розчиниться;
- Змішаємо муку з содою, туди ж додаємо манку і перемішуємо все за допомогою блендера до однорідності маси;
- В отримане тісто додамо масло, перетерте з цукром, і знову все перемішуємо;
- Випікати потрібно в жароміцної формі при температурі 180°C, як і звичайний холодець тісто. Час приготування – близько 40 хв.
Приготування цього виду тіста, але вже з іншого рецептурою, дивіться поетапно відеозапису:
Хитрощі та поради
При приготуванні самого тесту на кефірі і при випіканні з цього тіста різних пирогів є деякі хитрощі, які потрібно врахувати:
- Коли пиріг з кефіру тесту готується в духовій шафі, то найпростіший спосіб визначити його готовність — з допомогою будь-якого дерев'яного предмета (сірники, шпаги). Якщо тісто пристає до дерева – пиріг готовий;
- Соду можна не гасити оцтом, оскільки кефір – кисломолочний напій, то гасіння соди відбудеться при її контакті з кефіром;
- Замість розпушувача абсолютно спокійно можна використовувати соду;
- Якщо ви готуєте несолодкий пиріг, то зі складу можна виключити весь цукор;
- Якщо ви готуєте солодкий пиріг, то виходячи з того, яка у вас начинка, можна додати або зменшити кількість цукру;
- Якщо ваша начинка для кефіру пирога з сухофруктів – краще замочити останні напередодні. Так, сухофрукти стануть м'якими і розбухнуть;
- Якщо ви хочете з допомогою універсального тесту приготувати шарлотку, то для начинки краще брати яблука з кислинкою, а в тісто додати побільше цукрового піску, так ваша випічка вийде набагато смачніше;
- При приготуванні пирога з капустяної начинкою, капусту потрібно спочатку гарненько розім'яти руками так, щоб вона дала сік. Віджати її і тільки потім використовувати для начинки. Крім того, в начинку пирога з капустою краще додати варених яєць. Так вийде набагато смачніше.
Спеціально для любителів працювати з тестом підготовлена наша наступна стаття. Страва з сонячної Італії: лазанья в мультиварці! Оригінальний вигляд і чудовий смак.
У цій статті навчать готувати солодку випічку на сметані під назвою «Кекс». Спробуйте всі рецепти, а ваші рідні і близькі підкажуть, на якому з них краще зупинитися.
А тут знаходяться рецепти різноманітних коржів для тортів. Зручно, що всі вони зібрані в одній статті. Навіть шукати більше нічого не потрібно!
Як ми бачимо, тісто на кефірі — дуже зручний спосіб побалувати себе і своїх близьких випічкою, урізноманітнивши своє меню.
Пироги на кефірі – це завжди вдало і смачно. Вони виходять дуже пишними і ніжними.
Їх смакові достоїнства складно переоцінити. А можливість використовувати практично будь-які начинки для випічки робить таке тісто просто незамінним в арсеналі кожної господині.
Приємного апетиту!