20 май 2019 1 529

Як приготувати маннік на кефірі без борошна

Давно відома одна проста істина: все геніальне – просто! Цей десерт повністю виправдовує цю приказку. Здається, ніби він повністю наповнений винятковим домашнім настроєм – навіть один маленький шматочок наповнить вас теплом і затишком.

Зараз у численних кав'ярнях і кондитерських дуже складно знайти хоч один справжній манник, хоча складні по приготуванню інші десерти наповнюють їх. Можливо, саме простота рецептури робить цей пиріг особливим, адже тут вимагається особлива атмосфера для його приготування – домашня кухня, бабусин рецепт і затишні посиденьки з чаєм.

Все це призвело до того, що манник є типовим домашнім пирогом, при цьому він має дуже великими смаковими якостями, незважаючи на спосіб приготування.

Традиційний рецепт
Інгредієнти Кількість
манка - 200 г
кефір - 500 мл
яйце - 3 шт
цукор - 0,5 ст.
розпушувач - 1 ч. л.
сіль - 0,5 ч. л.
масло вершкове - для змазування
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 217 Ккал

Якщо ви перевірите бабусині книги з рецептами, то, безсумнівно, там можна знайти хоч один рецепт лепешняку. Саме такою і буде вважатися справжньою класикою десертів. Може бути, саме тому він вважається самим смачним, при цьому час приготування вкрай мало, а витрати несуттєві. При цьому даний рецепт досить універсальний, адже можна використовувати величезну кількість різноманітних добавок.

Приготування лепешняку на кефірі без борошна:

  1. Чистий манну крупу пересипати у велику миску. Вмішати в неї цукор. Кефір залишити, щоб він нагрівся до кімнатної температури. Після цього кефір додати суху суміш і залишити в теплому місці приблизно на 1 годину. За цей час цукор повністю розтане, а манка – розбухне;
  2. У тісто додати збиті з сіллю яйця і розпушувач. Тісто має бути гладким, що нагадує по консистенції те, що використовується для приготування оладок;
  3. Форму, в якій збирається дбати манник слід змастити маслом, можливо, також постелити пергамент. Нагріти духовку до 180 градусів і поставити пиріг;
  4. Готується пиріг приблизно сорок хвилин, після чого йому треба ще трохи постояти з відчиненими дверцятами. Поверхню пирога посипати цукровою пудрою.

Приготування лепешняку на кефірі в мультиварці

Мультиварка воістину ідеально підходить для приготування різних пирогів і кексів. Це також вірно і для лепешняку на кефірі. Не має значення, які саме добавки в тісто ви додасте, пиріг все одно вийде повітряним і рівномірно пропеченим.

Інгредієнти:

  • крупа манна – 1 склянка;
  • розпушувач – 2 ч. л.;
  • яйце – 3 шт;
  • цукор – 1 склянка;
  • кефір – 1 склянка;
  • ванілін – 1 пакетик.

Час приготування: 2 години.

Калорійність: 199 Ккал на 100 гр.

Манник на кефірі в мультиварці без борошна потрібно готувати так:

  1. У миску висипати манну крупу, після чого суміш слід залити кефіром і залишити крупу набухати приблизно протягом години;
  2. В окремій мисці збити яйця разом з цукром, приправити ваніліном і розпушувачем. За допомогою віночка все гарненько перемішати;
  3. Яєчна суміш з'єднується з манкою. Вийшла консистенція повинна нагадувати жирну сметану. Щоб суміш стала густішою, то слід додати крохмаль;
  4. Дно мультиварки змащується маслом, після чого заливається тісто. Готувати в режимі Випічка приблизно 50 хвилин. Перевірити за допомогою зубочистки. Якщо манник готовий, то слід витягти його і остудити. Декоруйте пиріг цукровою пудрою або вершковим маслом.

Дуже смачна начинка для пиріжків з капустою за нашими рецептами.

Приготуйте салат «Кавунова часточка» до святкового столу. Фото-рецепт з нашими рекомендаціями та підказками.

Простий рецепт тушкованої свинини в мультиварці, читайте нашу добірку.

Кефірний манник без борошна та яєць

Здається, навіть класичний манник досить простий, але є люди, які не радіють наявності яєць в його складі. Насправді яйця цілком можна виключити з рецепту, при цьому пиріг анітрохи не втратить у смаку.

Інгредієнти:

  • кефір нежирний – 2 склянки;
  • манка – 2 склянки;
  • сіль – пів чайн. л.;
  • цукор білий – 1 склянка;
  • ванілін – пакетик;
  • розпушувач або сода – 1 ч. л.;
  • апельсин. цедра – 0,5 шт;
  • олія – 50 мл

Час приготування: 1,5 години.

Калорійність: 143 Ккал.

Манник на кефірі без яєць і борошна потрібно готувати так:

  1. У миску висипати манну крупу, яку слід залити кефіром і залишити набухати на 20 хвилин;
  2. В набряклу манну крупу висипати розпушувач і цукровий пісок. Це буде базова основа – її можна розбавити наповнювачами – в цьому випадку апельсиновою цедрою. Після цього додається ванілін і сіль. Додавання рослинного масла додасть пирога ніжності і замінить яйця. Суміш слід перемішувати ніжно лопаткою;
  3. Форму змастити маслом і застелити пекарської папером. Перелити тісто і залишити випікатися при 200 градусах. Для приготування знадобиться 20 хвилин, після чого температура зменшується до 175 і готується ще півгодини. Пиріг слід дістати з духовки і перевірити зубочисткою. Дати йому охолонути і прикрасити пудрою.

Лимонний манник з родзинками без додавання борошна

В похмурий зимовий день немає нічого кращого, ніж випити чашечку гарячого чаю з лимоном, а ідеальним доповненням до нього стане лимонний манник. Дуже пухнастий і розсипчастий, пиріг володіє неповторним смаком з дуже яскравою лимонною ноткою. Саме в передноворічний час даний манник буде найбільш речі до столу.

Інгредієнти:

  • борошно – 2 склянки;
  • кефір легкий – 1,5 склянки;
  • цукор білий — півсклянки;
  • 1 лимон;
  • 0,5 ст. родзинок;
  • 1 ч. л. розпушувача для борошна;
  • 75 гр масла.

Час приготування: дві години.

Калорійність: 299 Ккал на 100 гр.

Приготування пирога:

  1. Для приготування лепешняку слід попередньо залити крупу кефіром і залишити на годину для набухання;
  2. В набряклу суміш додається цукор, після топлене вершкове масло. Після цього тісто добре перемішується. Родзинки промивається в теплій воді кілька разів;
  3. Цедра з лимона натирається на крупній тертці, після чого пассируется, щоб вона не гірчить. Після цього цедра і родзинки додаються в тісто. Трохи розпушувача допоможе зробити кекс легшим;
  4. Форма для пирога змащується маслом. Після цього тісто виливається у форму і ставиться випікатися на 1 годину при 180 градусах.

Якщо ви будете використовувати лише яєчні білки і нежирний кефір, то пиріг вийде ще більш повітряним і ніжним. Якщо манку не залишити набухати, затока перед цим кефіром, то крупа буде скрипіти на зубах, роблячи пиріг хрустким. Приємного чаювання!

Що ще почитати: