Як приготувати маннік на кефірі без борошна
Давно відома одна проста істина: все геніальне – просто! Цей десерт повністю виправдовує цю приказку. Здається, ніби він повністю наповнений винятковим домашнім настроєм – навіть один маленький шматочок наповнить вас теплом і затишком.
Все це призвело до того, що манник є типовим домашнім пирогом, при цьому він має дуже великими смаковими якостями, незважаючи на спосіб приготування.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
манка - | 200 г |
кефір - | 500 мл |
яйце - | 3 шт |
цукор - | 0,5 ст. |
розпушувач - | 1 ч. л. |
сіль - | 0,5 ч. л. |
масло вершкове - | для змазування |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 217 Ккал |
Якщо ви перевірите бабусині книги з рецептами, то, безсумнівно, там можна знайти хоч один рецепт лепешняку. Саме такою і буде вважатися справжньою класикою десертів. Може бути, саме тому він вважається самим смачним, при цьому час приготування вкрай мало, а витрати несуттєві. При цьому даний рецепт досить універсальний, адже можна використовувати величезну кількість різноманітних добавок.
Приготування лепешняку на кефірі без борошна:
- Чистий манну крупу пересипати у велику миску. Вмішати в неї цукор. Кефір залишити, щоб він нагрівся до кімнатної температури. Після цього кефір додати суху суміш і залишити в теплому місці приблизно на 1 годину. За цей час цукор повністю розтане, а манка – розбухне;
- У тісто додати збиті з сіллю яйця і розпушувач. Тісто має бути гладким, що нагадує по консистенції те, що використовується для приготування оладок;
- Форму, в якій збирається дбати манник слід змастити маслом, можливо, також постелити пергамент. Нагріти духовку до 180 градусів і поставити пиріг;
- Готується пиріг приблизно сорок хвилин, після чого йому треба ще трохи постояти з відчиненими дверцятами. Поверхню пирога посипати цукровою пудрою.
Приготування лепешняку на кефірі в мультиварці
Мультиварка воістину ідеально підходить для приготування різних пирогів і кексів. Це також вірно і для лепешняку на кефірі. Не має значення, які саме добавки в тісто ви додасте, пиріг все одно вийде повітряним і рівномірно пропеченим.
Інгредієнти:
- крупа манна – 1 склянка;
- розпушувач – 2 ч. л.;
- яйце – 3 шт;
- цукор – 1 склянка;
- кефір – 1 склянка;
- ванілін – 1 пакетик.
Час приготування: 2 години.
Калорійність: 199 Ккал на 100 гр.
Манник на кефірі в мультиварці без борошна потрібно готувати так:
- У миску висипати манну крупу, після чого суміш слід залити кефіром і залишити крупу набухати приблизно протягом години;
- В окремій мисці збити яйця разом з цукром, приправити ваніліном і розпушувачем. За допомогою віночка все гарненько перемішати;
- Яєчна суміш з'єднується з манкою. Вийшла консистенція повинна нагадувати жирну сметану. Щоб суміш стала густішою, то слід додати крохмаль;
- Дно мультиварки змащується маслом, після чого заливається тісто. Готувати в режимі Випічка приблизно 50 хвилин. Перевірити за допомогою зубочистки. Якщо манник готовий, то слід витягти його і остудити. Декоруйте пиріг цукровою пудрою або вершковим маслом.
Дуже смачна начинка для пиріжків з капустою за нашими рецептами.
Приготуйте салат «Кавунова часточка» до святкового столу. Фото-рецепт з нашими рекомендаціями та підказками.
Простий рецепт тушкованої свинини в мультиварці, читайте нашу добірку.
Кефірний манник без борошна та яєць
Здається, навіть класичний манник досить простий, але є люди, які не радіють наявності яєць в його складі. Насправді яйця цілком можна виключити з рецепту, при цьому пиріг анітрохи не втратить у смаку.
Інгредієнти:
- кефір нежирний – 2 склянки;
- манка – 2 склянки;
- сіль – пів чайн. л.;
- цукор білий – 1 склянка;
- ванілін – пакетик;
- розпушувач або сода – 1 ч. л.;
- апельсин. цедра – 0,5 шт;
- олія – 50 мл
Час приготування: 1,5 години.
Калорійність: 143 Ккал.
Манник на кефірі без яєць і борошна потрібно готувати так:
- У миску висипати манну крупу, яку слід залити кефіром і залишити набухати на 20 хвилин;
- В набряклу манну крупу висипати розпушувач і цукровий пісок. Це буде базова основа – її можна розбавити наповнювачами – в цьому випадку апельсиновою цедрою. Після цього додається ванілін і сіль. Додавання рослинного масла додасть пирога ніжності і замінить яйця. Суміш слід перемішувати ніжно лопаткою;
- Форму змастити маслом і застелити пекарської папером. Перелити тісто і залишити випікатися при 200 градусах. Для приготування знадобиться 20 хвилин, після чого температура зменшується до 175 і готується ще півгодини. Пиріг слід дістати з духовки і перевірити зубочисткою. Дати йому охолонути і прикрасити пудрою.
Лимонний манник з родзинками без додавання борошна
В похмурий зимовий день немає нічого кращого, ніж випити чашечку гарячого чаю з лимоном, а ідеальним доповненням до нього стане лимонний манник. Дуже пухнастий і розсипчастий, пиріг володіє неповторним смаком з дуже яскравою лимонною ноткою. Саме в передноворічний час даний манник буде найбільш речі до столу.
Інгредієнти:
- борошно – 2 склянки;
- кефір легкий – 1,5 склянки;
- цукор білий — півсклянки;
- 1 лимон;
- 0,5 ст. родзинок;
- 1 ч. л. розпушувача для борошна;
- 75 гр масла.
Час приготування: дві години.
Калорійність: 299 Ккал на 100 гр.
Приготування пирога:
- Для приготування лепешняку слід попередньо залити крупу кефіром і залишити на годину для набухання;
- В набряклу суміш додається цукор, після топлене вершкове масло. Після цього тісто добре перемішується. Родзинки промивається в теплій воді кілька разів;
- Цедра з лимона натирається на крупній тертці, після чого пассируется, щоб вона не гірчить. Після цього цедра і родзинки додаються в тісто. Трохи розпушувача допоможе зробити кекс легшим;
- Форма для пирога змащується маслом. Після цього тісто виливається у форму і ставиться випікатися на 1 годину при 180 градусах.
Якщо ви будете використовувати лише яєчні білки і нежирний кефір, то пиріг вийде ще більш повітряним і ніжним. Якщо манку не залишити набухати, затока перед цим кефіром, то крупа буде скрипіти на зубах, роблячи пиріг хрустким. Приємного чаювання!