29 март 2019 1 241

Рецепти пирога з брусницею — смачно і з користю для здоров'я!

В тундрі і помірно-кліматичних лісових районах наприкінці літа поляни вистилають червоним килимом.

Це дозріла брусниця.

Тягнуться до цим ягодам і тварини, і люди.

Це не випадково, тому що вони володіють дивовижними цілющими властивостями, багаті вітамінами.

Їх можна сушити, консервувати, їсти свіжими і готувати з ними пироги і напої.

І восени організму просто необхідно підготуватися до зими.

Корисні властивості брусниці звичайної

Брусниця – напівчагарник: розгалужене, низький, багаторічний, який виростає до 20 см.

Цвіте вона дрібними дзвіночками біло-рожевих відтінків в кінці весни або на початку літа.

Плоди – маленькі ягідки яскраво-червоного кольору з оригінальним кисло-солодким смаком, який не вдасться переплутати ні з чим.

У брусниці міститься велика кількість органічних кислот, каротину, пектину, вуглеводів, вітамінів А, С, Е, і інших корисних речовин.

Ягоди застосовують у гомеопатії.

Вони корисні сушеними і свіжими при авітамінозах, надаючи загальнозміцнюючу дію.

Плоди цього простого чагарнику підвищують гостроту зору і широко рекомендуються пілотам, морякам, водіям, а також людям, зайнятим у роботі на комп'ютері.

Речовини, що містяться в рослині, використовують у медицині при лікуванні гіпертонії і гастритів.

Чагарник відомий також своїм противиразковою дією, сприяє зниженню вмісту холестерину, поліпшення діяльності шлунково-кишкового тракту, зниження артеріального тиску.

Брусничні плоди мають дивним якістю: вони не втрачають свої цілющі властивості навіть після термічної обробки і в сушеному вигляді, тому їх широко застосовують для різних цілей в кулінарії, особливо у випічці.

Їх можна заморожувати, а можна використовувати в чистому вигляді.

Випічка з ними володіє дивно сильним сильним запахом, ніжний кисло-солодким смаком.

Пропонуємо кілька рецептів цього смачного пирога з брусницею.

Швидкий брусничний пиріг
Інгредієнти Кількість
вершкового масла - 180-200 г
борошна - 1 склянка
яєць - 2 шт.
цукру - 6-8 столових ложок
брусниці - 1-1,5 склянки
цукрова пудра - послужить простим прикрасою
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 330 Ккал

Якщо у вашому холодильнику є ця корисна ягідка, значить, ви завжди раді всім гостям і готові пригостити їх смачною випічкою.

А ми приготуємо її по-швидкому.

До речі, цей рецепт пирога з брусницею ще і простий, дуже доступний і ідеально підходить початківцям кулінарам.

Вершкове масло потрібно порізати кубиками і розтопити до м'якого стану на паровій бані або в мікрохвильовій печі.

В окремому посуді потрібно збити курячі яйця і потім додати до них цукор.

Для цього можна залучити міксер.

Борошно потрібно просіяти і далі в неї обережно вилити яєчну суміш.

Всі інгредієнти ретельно перемішуються, домагаючись повної відсутності грудочок.

Змащується Маслом посуд для випічки і виливається туди тісто, залишивши невелику частину для присипки зверху.

Тісто викласти ложкою.

Начинка: брусницю вимити, дочекатися, щоб сік повністю стек.

Посипати цукром і перемішати з іншими наявними ягодами.

Можна додати в начинку терте яблуко або лимонну цедру.

Тісто часто рубається з борошном і цукром до отримання присипки.

Отриманої присипкою потрібно прикрасити десерт і потім відправити його у вже розігріту духовку.

Випікається він при 190-200 градусів від 35 до 50 хвилин.

Прекрасний швидкий пиріг з брусницею за цим рецептом готовий.

Йому треба дати охолонути, посипати цукровою пудрою і можна пригощати своїх гостей.

Також швидко брусничний десерт готується і в мультиварці:

Рецепт дріжджового листкового пирога з брусницею

Цей варіант для тих, хто чекає гостей або вирішив пригостити своїх рідних смачним, запашним і корисним стравою.

Робиться випічка також дуже швидко, тому що листкове тісто продається в магазинах.

Але досвідчені принципові господині можуть його приготувати самостійно.

Нам знадобиться набір продуктів, що складається з:

  • 500 г листкового дріжджового тіста;
  • 1 склянки брусниці;
  • 2 яблук або 0, 5 склянки будь-яких інших ягід;
  • щіпки кориці;
  • 1 склянки цукру або трохи більше – за смаком;
  • 2 столових ложок крохмалю.

Ягідки промити і висушити.

Яблука крупно трьох і змішуємо з брусницею.

Всипте цукор, корицю, крохмаль, все розмішати.

Дріжджову листкову основу розкачати в пласт і потихеньку викласти на нього начинку, загинаючи краї.

З решти тіста нарізаємо акуратні тонкі смужки і викладаємо їх сіточкою зверху начинки.

Випікати бісквіт в духовці, розігрітій до 200 градусів близько 20 хвилин до готовності.

Рецепт пирога з брусницею на основі пісочного тіста

Цей спосіб готування хороший для любителів розсипчастих десертів.

Давайте одразу перейдемо до підготовки потрібних продуктів.

Для тіста:

  • 12 столових ложок борошна;
  • 1 чайна ложка соди;
  • 4-5 столових ложок цукру;
  • 150 р. маргарину.

Для начинки:

  • брусниця свіжа – 1 склянка;
  • цукор – 100 р.

Ягоди розморожуються.

Маргарин попередньо заморозьте, щоб потім легко натерти на тертці.

Додати цукор, соду (потрібно погасити оцтом), потім закинути борошно і все ретельно перемішати.

Тісто розкладається в форму, розрівнюється, і формуються бортики.

Брусниця та інші ягоди перемішуються з цукром, при цьому сік і зайва рідина зливається, і начинка викладається рівним шаром.

Випікати на середній полиці близько 30 хвилин при 200 градусах.

Спробуйте для начинки використовувати мікс з вишні і брусниці і вийде наступна пісочна випічка:

Кілька секретних прийомів

  1. Ягоди повинні покривати всі тісто, чим більше їх, тим смачніше пиріг.
  2. Завжди потрібно просіяти борошно, навіть якщо в ємності вона вже просіяна. Це нехитре правило зробить ваші пироги дивно пишними.
  3. Всі продукти перед кулінарною обробкою повинні бути кімнатної температури.
  4. Яйця потрібно збивати, поступово збільшуючи швидкість міксера.
  5. Посуд для випікання краще застелити промасленим папером або пергаментом. Це врятує виріб від підгоряння, а також вбере надлишки масла і дозволить десерту піднятися вище.
  6. Перед тим як додати ягідки, їх потрібно обваляти в борошні, це дозволить тесту бути пишним і не опадати.

Цвітна капуста по-корейськи: швидкі, легкі та смачні рецепти. Звичайно, найчастіше роблять салати зі звичайної білокачанної капусти, але даний сорт не поступається їй ні в чому, а десь навіть виграє, наприклад, своєю красивою «кучерявої» структурою.

Дізнайтеся в черговій статті, що думають лікарі про препарат Морозник для схуднення. Дійсно можна скинути зайву вагу, приймаючи його, і що кажуть люди, що спробували цей метод? На всі питання ви знайдете відповіді.

Влітку можна не лише закочувати гриби, але і сушити. Хоча є способи сушіння, які не залежать від пори року. Дізнайтеся всі подробиці тут.

Трохи зусиль і бажання і на вашому столі буде прекрасний десерт, який, до того ж буде мати масу корисних властивостей.

Завдяки своїй ніжній начинці, простий рецепт пирога з брусницею може стати вашою візитною карткою, а для дітей асоціюватися в майбутньому з дитинством і будинком довгі роки.

Для експерименту ви можете приготувати смачні кошички з ягідною начинкою, наприклад, як у відео нижче:

Що ще почитати: