Заготовки на зиму: огірки на всі смаки
Солоні огірки на столах з'явилися тільки з-за того, що смак новопривезенного закордонного овоча здався російському мужику (а, може, і боярину) надто невиразним, «ніяким».
Пробуючи новоявлене агрономічне диво, росіяни вибухали критикою на його адресу, називали «вода – водою» і намагалися хоч якось урізноманітнити букет смакових якостей цього овоча.
В ті часи, а це був період правління незабутнього Івана Васильовича, не було іншого способу змінити смак будь-якого овоча, крім поміщення його в бочку з розсолом.
Цієї долі не уникнув і огірок.
А з'явившись світу після витримки в пряному розсолі, став улюбленою закускою, буденної їжею і святковою прикрасою столу.
На його честь на ринках навіть свята і веселощів влаштовували.
По суті – фестивалі, оскільки цього слова 400 років тому не знали і не застосовували.
Святково-огіркове час припадало на кінець жовтня – саме в цей період починали масово відкорковувати бочки з соліннями.
Відповідні огірки для закачування
У давні часи огірками не перебирали: який виріс на грядці, в той бочонок і відправлявся.
Але навіть тоді господині помітили, що чим тонше в нього шкірка, тим краще він насичується розсолом і тим гостріше виходить смак.
Сучасна селекція порадувала господинь не одним сортом засолювальних огірочків, найпопулярніші з яких Ніжинський, Муромський, Воронезький, Алтай, Хрусткий і гібриди Засолювальний F1, Герман, Родничок F1, Зозуля F1, Кураж F1, Паризький корнішон.
Основні характеристики засолочного огірка:
- пупиришки яскраво виражені, темні;
- хрустка м'якоть щільна;
- невелика кількість насіння;
- довжина плоду не перевищує 15 см (оптимальна від 7 до 15);
- відсутність порожнеч всередині;
- відсутність гіркоти;
- тонка шкірка, яку легко проколоти нігтем.
Не так давно селекціонери запропонували новий вид – універсальні, стверджуючи, що ці плоди відмінно підходять і для салатів, і для засолювання.
Але солити їх ми б не рекомендували.
Такі огірочки краще маринувати з оцтом.
Крім сортів, критерієм вибору плодів для заготівлі квашених огірків на зиму стає їх зовнішній вигляд і якість.
Мляві, з різного роду ушкодженнями, з рудувато-жовтими плямами на шкірці – це не ті плоди, на які вам варто навіть звертати увагу, а не тільки вибирати для закладки в банку.
Ще один спосіб вибору засолювальних огірочків – їх довжина, згідно з якою плоди поділяють на калібри: пікулі (3-5 см), корнішони (5-9 см) і зеленці (9-15 см).
Рецепти заготовок
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
огірки невеликого розміру - | 10 шт |
лист хрону - | 1 шт. |
лавровий лист - | 2 шт |
часник - | 2-3 зубки, нарізаних тонкими пластинами |
перець пекучий - | 1 стручок |
чорний перець горошком - | 6 шт. |
сіль - | 100 г |
цукор - | півтори ст. л. |
лимонна кислота - | 1 ч. л. без гірки |
Час приготування: 6500 хвилин | Калорійність на 100 грам: 16 Ккал |
Всі інгредієнти щільно укладіть в банку, залийте холодною водою і прикрийте марлею.
Дайте їм постояти 4 доби.
За цей період кілька разів збовтайте воду в банках для швидкого розчинення солі.
По закінченні строку першої витримки злити розсіл і замініть його холодною водою, яку теж злийте.
Третя заливка – дуже холодна вода.
Її і залиште в банках, закупоривши ємності поліетиленовими кришками.
Тепер можна відправити заготівлю огірків на зиму на зберігання в сухе прохолодне приміщення.
А ось ще рецепт домашньої заготовки «хрустиків» відео нижче:
«Виноградні огірочки»
Компоненти:
- огірки – скільки зберете;
- листя винограду – за кількістю огірків.
Для маринаду (з розрахунку на трилітрову банку):
- вода – 1 л;
- яблучний (виноградний) сік – 1,5 склянки;
- сіль, цукор – по ¼ склянки.
Огірки вимийте і по черзі обдайте окропом і крижаною водою.
Загорніть кожен плід виноградний листок, щільно додайте в банках і тричі залийте киплячим маринадом.
Третій раз маринад не зливайте – загорніть банки і залиште для остигання.
Основна спеція в цьому рецепті – листя винограду, що надають закатці оригінальний смак і зберігають смарагдовий колір головного складного інгредієнта.
Огірки в томатному соку
Компоненти:
- огірки;
- часник;
- перець (горошок);
- цибуля;
- листя хрону;
- лавровий лист;
- томатний сік;
- оцтова есенція – 1 ч. л. на літр соку;
- цукор і сіль – по 2 ст. л. на літр соку.
Однорозмірних огірочки вимити і розкласти по банках, перекладаючи спеціями.
Залити окропом і залишити на 10 хвилин, і поки вони наполягають, довести до кипіння томатний сік.
Воду з овочів злити і знову закип'ятити.
Другий раз залити окріп в банки, знову на 10 хвилин.
Після другої заливки вода більше не знадобиться – третій раз залийте заготівлю томатним соком з додаванням оцту, солі і цукру.
Банки слід закатати і укутати.
Чим повільніше вони будуть охолоджуватися, тим кращої якості вийде закуска.
Готуємо без стерилізації
Компоненти (з розрахунку на 1 трилітрову банку):
- огірки — 2 кг;
- парасольки кропу – 2 шт.;
- смородинові листя – 3-4 шт.;
- цукор – 1,5 ст. л.;
- сіль – 2 ст. л.;
- оцтова есенція – 1 ст. л.;
- перець горошком.
Вимиті плоди покласти в простору ємність (велику миску або каструлю) і залити холодною водою.
Час замочування – 3-4 години, поміняти воду 2-3 рази.
Поки вони «плавають», займіться підготовкою банок, простерилізований їх будь-яким зручним для вас способом, почистіть і вимийте спеції.
Коли огірочки пройдуть «сеанс замочування», помістіть їх в приготовлені ємності, попередньо вистелена дно листям, кропом, перцем.
Для приготування маринаду закип'ятіть 1,2 літра води з додаванням солі і цукру.
Залийте банки киплячим маринадом, загорніть, укутайте.
Якщо робити консервацію без додання оцту, то вийде така смачна заготівля:
Поради господиням
Найцінніші якості солоного або маринованого огірка – хрусткість і пружність.
Щоб їх досягти, потрібно слідувати правилам засолювання – дуже простим, але необхідне:
- Для рецептів заготовок огірків на зиму вибирайте молоді плоди з ніжною шкірочкою. В ідеалі – вони повинні бути тільки з грядки і це вимога виконується, якщо у вас є свій город. Якщо ж доводиться купувати овочі на ринку, не соромтеся перевіряти їх свіжість на дотик.
- Перед консервуванням (засолкою) розсортуйте плоди за розмірами і замочіть на кілька годин у холодній воді (відмінно, якщо вона виявиться жорсткою, чим жорсткіше вода, тим апетитніше виглядає і хрумтить огірок).
- При наповненні банки укладайте овочі вертикально – таким чином можна максимально корисно використати об'єм тари.
Корисні заготовки на зиму: цвітна капуста маринована. Це чергові рецепти в скарбничку закаток, які під силу кожній хазяєчці. Радуйте своїх близьких і експериментуйте зі смаками!
А тут ви знайдете цікаві способи засолювання зелених помідорів. Якщо ви ніколи їх не готували, то спробуйте і можливо ця закуска стане однією з улюблених.
Всі етапи і правила приготування шурпи з яловичини описані в статті. Дотримуйтесь їх і все вийде!
Солоний огірочок ніколи не вийде з кулінарної моди, він хороший і як самостійна закуска, і додає неповторного смаку улюблених салатів.
Мариновані плоди стають просто порятунком під час дієт, коли доводиться обмежувати себе в їжі і вживати однотипну прісну їжу.
Тому не сумнівайтеся, потрібні такі заготовки – законсервируйте огірочки кількома способами, а майбутня зима покаже, наскільки ви були праві.
Якщо ви хочете здивувати всіх своєю кулінарною винахідливістю, то пропонуємо вам рецепт огіркового салату на зиму: