11 март 2019 177

Приготування правильного тіста для пельменів: рецептура на вибір

Сьогодні відомо дуже багато рецептів приготування прекрасного гарячого м'ясного блюда – пельменів або, як їх ще називають, равіолі.

І як їх не приготуй, це смачне і ситне страву, яке доводиться до смаку як дорослим, так і дітям.

Пельмені на столі – сьогодні звична справа.

Їх їдять на обід, на вечерю, у вареному або смаженому вигляді.

Однак, щоб вони виконували не тільки головну задачу – угамування голоду, але і доставляли естетичну насолоду, необхідно знати особливі секрети і правила їх приготування.

Трохи історичних даних

Приготовлені різними способами пельмені є дійсно унікальною стравою.

Їх можна подавати до столу як з бульйоном, так і без нього, зі сметаною, з маслом, з оцтом і з зеленню.

Однак у кожного народу своя специфіка їх приготування.

Рецепти підігнані під місцеві звичаї і смаки.

Сьогодні дуже багато суперечок з приводу того, хто ж насправді є справжнім «творцем» пельменів, який з народів і племен першим придумав упаковувати ласі шматочки ароматного фаршу в тісто.

На жаль, достеменно істина сьогодні так і не встановлена, і історія їх виникнення і поширення досить заплутана.

Проте точно встановлено: хибним є міф про те, що пельмені є «рідним» старовинним російським блюдом.

Насправді це не так.

За однією з усталених версій вони були впроваджені в російську кухню північними племенами кочівників – фіно-угорами.

І ось саме тоді, коли вони затрималися на деякий час в Приураллі, місцевим жителям став відомий рецепт приготування ароматного м'яса, загорнутого в тонкий шар тіста.

Перм'яки стали називати це блюдо «пельнянь».

У перекладі це звучить як «вухо з тіста».

І зрозуміло чому.

Така назва пов'язана безпосередньо з явною схожістю равиоля з людським вухом.

Далі назва цієї страви трансформувалося в «пельмянь», а вже після і зовсім звичний всім «пельмень».

Особливості приготування тіста

Який би не був склад інгредієнтів для пельменного тіста: з яйцями, на молоці або на воді – процес приготування вимагає особливої уважності і акуратності.

Зазвичай в рецептурі незмінно присутня яйце.

Однак існує думка про те, що даний тісто для цих виробів має бути білим, звідси випливає, що додавання яєць під питанням.

Особливості того, як приготувати тісто для пельменів, є і його специфікою, ускладнює процес.

Дуже важко вловити той стан, коли воно буде податливим і його можна буде розкачати в тонкий, але міцний пласт.

Дуже важливе правило смачних пельменів – чим тонше шар тіста, тим вище мистецтво приготування цієї страви.

Класичні домашні пельмені

Рецепт зовсім нескладний.

Важливо поставитися до кожної стадії приготування відповідально.

Інгредієнти для тіста:

  • пшенична просеянная борошно 2-3 склянки;
  • 1 домашнє яйце (якщо невеликі фабричні, то 2 шт);
  • масло рослинне 1 ст. л;
  • вода очищена, 200 мл;
  • сіль і чорний мелений перець додаються в тісто на смак.

Замішується воно наступним чином:

  1. Висипається необхідну кількість борошна на стіл гіркою.
  2. У ній робиться лунка, в яку вливаються збиті яйця, а після – вода і масло.
  3. Поступово з різних сторін втручається борошно в середину, захоплюючи невеликими порціями рідина.
  4. Маса замішується до одержання пружної консистенції і ставиться в холодильник.

Для фаршу необхідно:

  • м'ясо 800 гр;
  • 1 цибулина;
  • 1-2 яйця;
  • 3-4 зубчики часнику;
  • перець мелений і сіль.

Безпосередній процес ліплення пельменів здійснюємо таким чином:

  1. Всі інгредієнти для фаршу подрібнюються в блендері.
  2. У разі якщо вони пропускаються через м'ясорубку, то прокрутити їх слід 2 рази.
  3. Тісто розкочується в тонкий пласт, потім з нього вирізають рівні гуртки (зазвичай це робиться склянкою).
  4. У кожен гурток вкладається приблизно 1 чайна ложка фаршу з гіркою.
  5. Тісто складається навпіл, і його кінці міцно стискаються між собою пальцями, злегка присипані борошном.
  6. Пельменю надається класична форма.
  7. Готові вироби акуратно поміщають в киплячу підсолену воду з лавровим листом (2-3 невеликих) на 5-7 хвилин.
  8. Подаються до столу вони в бульйоні або без. За бажанням додається масло, сметана, оцет, спеції.

Рецепт пельменів на молоці з грибами

Інгредієнти для тіста:

  • борошно (2-3 склянки залежно від сорту);
  • молоко (тепле, половина склянки);
  • 1-2 яйця (залежно від розміру);
  • сіль за смаком.

Приготування: необхідну кількість молока вливається в ємність, туди ж входять збиті яйця і подсаливаются, поступово вводиться борошно (при необхідності її можна додати) до отримання тугого податливого тесту.

Зарядитися вітамінами можна не тільки зі свіжих фруктів і овочів. Їх можна піддавати кулінарній обробці, головне — робити це правильно. Смачний пиріг зі сливою в мультиварці: рецепт домашньої випічки.

Звичайний суп з легкістю перетворюється на шедевр, якщо знати різні рецептики смачних галушок. Ці грудочки буквально творять чудеса! Ознайомтеся з нашими підказками тут.

Шукаєте рецепт салату, який готується за 5 хвилин? Так ось він описаний в статті. Готується миттєво, а приємний смак ви будете згадувати довго.

Для фаршу необхідно:

  • 800 гр м'яса;
  • 150-200 гр грибів консервованих або 50 г сушених грибів;
  • 1 цибулина;
  • 3-4 зубчики часнику;
  • 1 яйце;
  • мелений перець;
  • сіль.

У пропущене через м'ясорубку м'ясо з усіма іншими інгредієнтами додаються дрібно нарізані або подрібнені блендером гриби-боровики, печериці або будь-які інші.

У разі якщо у фарш додаються сушені гриби, то вони повинні бути попередньо вымочены, відварені і перетерті на м'ясорубці або нарізані на дрібні шматочки.

Тісто розкочується тонким шаром, злегка присипається борошном.

Вирізати гуртки однакового розміру, в які загортається класичним способом фарш.

Готові равіолі поміщаються в морозильну камеру або відварюють в бульйоні: вода, сіль, лавровий лист, перець горошком.

Час приготування 5-7 хвилин.

Подаються до столу з бульйоном або без, з маслом або сметаною, присипані зеленню.

Для приготування тіста молоко краще взяти нежирне.

Воно робить тісто більш ніжним.

У разі якщо молоко виявилося з високим відсотком жирності, його просто можна розбавити охолодженою кип'яченою водою.

Ще варіант тесту на молоці, але без використання яєць:

Приготування тіста без курячих яєць для пельменів

Інгредієнти для тіста:

  • півкілограма борошна;
  • рослинна олія 1 ст. л;
  • 200 мл очищеної води;
  • сіль і перець додаються за смаком.

Замішується на столі, або в широкій місткою тарі.

Висипається необхідну кількість борошна, в середині якого робиться невелика лунка.

У неї поступово вводиться невеликими порціями вода і масло.

Потім суміш замішується до одержання пружної консистенції.

В даному випадку тісто готується без додавання яєць, тому перед розкочуванням його необхідно помістити в холодне місце на 30-40 хвилин.

Інгредієнти для курячого фаршу:

  • куряче м'ясо 600-700 гр;
  • 2 яйця;
  • сіль, перець;
  • 1 цибулина;
  • 3-4 зубчики часнику.

М'ясо пропускають через м'ясорубку або подрібнюється в блендері.

Після нього додаються інші інгредієнти подрібнені.

Тісто розкочується, з якого вирізаються однакові гуртки.

У них класичним способом поміщається фарш, після чого вони скручуються.

Готові вироби відварюють 5-7 хвилин в киплячому бульйоні: вода, сіль за смаком, перець горошком, 1 цибулина, щіпка кмину.

Весь процес вимішування тесту ви можете побачити в наступному відео:

Секрети приготування і подачі страви

  1. Стандартний спосіб варіння равіолі в підсоленій воді, з додаванням лаврового листа і перцю.
  2. Також в бульйон додають за смаком цибулю, розрізану на дві половини або цілком.
  3. Деякі кухарі відварюють пельмені в м'ясному бульйоні, від цього вони стають більш ароматними, а їх смак ще більш насиченим.
  4. Іноді господині використовують наступний прийом для того, щоб фарш був ніжним і соковитим: вони додають в нього шматочки дробленого льоду.
  5. Подаються равіолі, як правило, в тому ж бульйоні, в якому вони відварювати, або, за бажанням, бульйон зливається. У такому разі в пельмені кладуть шматок вершкового масла або сметану, а зверху вони посипаються зеленню.

Рекомендації господаркам

Дуже важливо в приготуванні тіста вловити грань найбільшою його еластичності.

Тому ближче до завершення його замішування борошно слід вводити мінімальними порціями, так як вона має властивість розбухати.

Щоб фарш був насиченим і ароматним, то для його приготування краще використовувати три види м'яса: свинина, яловичина, баранина.

Воно повинно бути свіжим.

Переморожене м'ясо втрачає свої смакові і ароматні якості.

Головне правило серед усього різноманіття представлених рецептів – це вкласти в їх приготування позитивні емоції, і тоді під час прийому цієї страви у всіх домочадців або гостей підніметься настрій, а сама страва стане не тільки поживним, але і заряджає позитивною енергією і душевними силами.

Тепер хочемо поділитися з вами універсальним заварним тістом:

Що ще почитати: