25 март 2019 2 421

Класичний рецепт Грецького салату: історія, приготування і варіації

Грецький салат по праву вважають візитною карткою кухні цієї країни.

Але і на столах в інших країнах це блюдо, приготоване з урахуванням всіх нюансів, володіє букетом неповторного смаку.

Як з'явився цей рецепт, який є класичним, які варіанти грецького салату можна приготувати, щоб здивувати гостей і які хитрощі знають кухаря для досягнення відмінного результату розповість ця стаття.

Історія виникнення салату

Багато джерел стверджують, що грецький салат з'явився у давні часи в епоху еллінізму, але деякі парирують, що помідори в Грецію завезли тільки в XIX столітті і на початку їх вирощували виключно в декоративних цілях, і тільки через багато років томати стали вживати в їжу.

Є навіть версія, що страва винайшов якийсь грецький емігрант, який приїхав додому з далекої Америки, у якого болів зуб і він для зручності покришив всі улюблені інгредієнти в миску, посипавши це все овечим сиром.

Така страва сподобалася його сестри і вона поширила його по всьому острову.

Але є і вважають, що це національне блюдо придумали в 60-ті роки у зв'язку з напливом туристів.

Власники таверн, за деякими версіями, мали дуже оперативно нарізати традиційні освіжаючі овочі для численних відвідувачів, так і укорінився цей універсальний салат по всьому узбережжю.

Жителі Греції називають це блюдо Хорьятики Салату або Салат по-селянськи, маючи на увазі простоту його приготування, адже овочі за старовинним рецептом ріжуться крупно і доповнюються таким же великим шматком сиру Фета, все це достаток поливається оливковою олією і посипається зеленню.

В цей простий на перший погляд салат входить все те, що є в достатку в Греції: найсвіжіші овочі, оливки, зелень, Фета.

Місцеві жителі їдять його з грінками з білого хліба, якими вбирається сік, що виділяється салатом.

Поливають його найпоширенішим маслом — оливковою з додаванням приправи орегано.

Пізніше, коли в Європу завезли помідори, їх теж включили в цей рецепт з-за насиченого смаку, це була рідкість для консервативної грецької кухні.

Склад трохи змінився, здійснюючи свою подорож по світу, як і будь-який рецепт, він намагався пристосуватися до місцевих традицій, але не дуже сильно, зберігаючи свій колорит та смак.

Сир для класичного рецепту грецького салату

Класичний салат без сиру абсолютно неможливий.

Шматки сиру — це особлива родзинка цієї страви, по якій і дізнаються традиційний смак Греції.

За традицією в нього кладуть овечий сир, який називається Фета або Фетакса.

Він надає солонуватий і злегка вершковий відтінок свіжим овочам, а також робить страву ситним.

Сир Фета здавна робили в грецьких селах, так як він готується досить швидко і довго зберігається завдяки розсолу.

Якщо Фети немає, йому потрібно знайти гідну заміну, це може бути будь-який інший ропні вид сиру: болгарська бринза, адигейський або сулугуні, це, звичайно, буде вже не зовсім класичний рецепт, а варіації на тему місцевих видів салату.

На питання, яким способом порізати сир для салату, точного варіанта відповіді немає.

За старовинної грецької традиції його просто ламають на кілька частин і укладають поверх овочів.

У різних ресторанах можна спостерігати цей продукт у вигляді акуратних кубиків або смужок, але суті це не змінює: яким би способом не був нарізаний сир смак від цього не зміниться, тому будь-яка господиня має право створювати свій індивідуальний дизайн цього простого блюда.

Дієтичні і корисні характеристики

Напевно, ні для кого не секрет, що класичний рецепт грецького салату просто знахідка для людей, що піклуються про своє харчування.

В порції на 100 гр присутні: 4,6 грама білків, 13,8 грам жирів і всього 4 грами вуглеводів.

Загальна сума кілокалорій на 100 грам — лише 160 одиниць.

У цій страві є все саме смачне і корисне для організму людини, велику кількість вітамінів і мінералів при малій калорійності і бюджетною ціною.

Оливкова олія холодного віджиму є джерелом вітаміну Е та інших антиоксидантів, а також здатне запобігти такі захворювання, як цукровий діабет, хвороби серця, шлунково-кишкового тракту.

Що стосується маслин, вживання цих продуктів добре впливає на функціонування печінки.

У сир Фета є корисні мікроорганізми — бактерії, які борються з шкідливими мікробами, які викликають розлади шлунково-кишкового тракту або його хвороби.

Цікавим фактом є те, що базилік, часто додається в грецький салат, заспокоює нервову систему і є хорошим антисептиком.

Свіжі листя базиліка розслаблюють м'язи після фізичних навантажень і знімають м'язовий біль.

Базилік може усунути почуття неспокою і тривоги, а також зняти нервове напруження.

Класична заправка для грецького салату
Інгредієнти Кількість
оливкової олії «Екстра» - ¼ Склянки
бальзамічного оцту - 2 ч. л.
сік лимона - з половини плоду
суміш пряних трав (орегано, чебрець) - 1 ч. л.
перець, часник - за бажанням
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 42 Ккал

Що відрізняє звичайний сирно-овочевий салат від грецького?

Звичайно, — оригінальна заправка, саме вона не тільки вигідно підкреслить смак кожного окремого інгредієнта, але і додасть яству неповторний колорит.

Всі інгредієнти добре перемішати і не чіпати півгодини, щоб заправка настоялася.

Готовий салат заправити соусом і перемішати.

Рецепт справжнього грецького салату

Інгредієнти (на 4 порції):

  • помідори — 2-4 шт.;
  • цибуля (червона) — половина головки;
  • огірки — 1 шт.;
  • перець зелений або червоний — 1 шт.;
  • сир овечий Фета — 100-150 грам;
  • маслини (без кісточок) — 17 штучок.

Рецепт з фото грецького класичного салату:

  1. Помідори нарізати не дуже великими часточками, огірки — півкільцями.
  2. Цибулю нашаткувати тонкими кільцями, болгарський перець — тонкими смужками.
  3. Фету можна просто розламати і розкласти зверху всієї маси, додати цілі маслини.
  4. Всі овочі помістити у велику салатницю, перемішати і полити готової заправкою, рецепт якої зазначено вище.
  5. Приправити меленим чорним перцем. Подавати відразу ж на стіл.

Фото ми не обмежуємося і тому представляємо для вас грецький салат класичний відео-рецепті:

Варіації в рецептурі

Останнім часом, щоб урізноманітнити класичний варіант приготування, деякі кухарі розробляють альтернативні рецепти цієї традиційної страви.

Це робиться для того, щоб зробити його більш ситним.

Вашій увазі буде запропоновано кілька рецептів з різноманітними добавками до звичайного набору продуктів.

Грецький салат з куркою

Тут, крім класичного набору інгредієнтів, потрібно ще 200-300 грам курячого філе.

М'ясо нарізати невеликими шматочками і маринується протягом години.

Для маринаду необхідно взяти сік одного невеликого лимона, додати в нього цедру і щіпку пекучого перцю (меленого).

Замариновані шматочки курки обсмажуються на сковороді до утворення апетитною скоринки.

Для подачі — вистелити дно блюда листям салату.

Всередину викласти масу з овочів і сиру, заправити соусом, перемішати, а зверху красиво викласти смажену курку.

Для більш оригінальної подачі можна скористатися дерев'яними шампурами, на які необхідно насадити шматки курячого філе, вже обсмаженої, і викласти ці шашлички на всі інші інгредієнти.

Вийде незвично, смачно і ситно, а головне, красиво, особливо сподобається така страва чоловікам.

Грецький салат з макаронами

Цю страву можна вживати в гарячому або холодному вигляді, але дуже важливо дозволити такого салату настоятися якийсь час.

Інгредієнти:

  • олія оливкова — 130 мл;
  • винний оцет — півсклянки;
  • суміш трав (базилік, орегано);
  • перець, сіль — за смаком;
  • макарони — 2-3 склянки;
  • помідори Черрі — 15 шт.;
  • оливки — 17 шт.;
  • перець болгарський — 1 шт.;
  • Фета — 130 гр;
  • цибуля зелена — трохи.

Інструкція по приготуванню:

Макарони відварити, воду злити і охолодити.

У сотейнику розвести оливкова олія, оцет, суміш трав, приправи.

Поставити на плиту і підігріти.

У цю суміш покласти макарони, додати інші інгредієнти і ретельно вимішати.

Залишити салат в холоді на деякий час.

Потрібен ситний і швидкий перекус? Готуємо бутерброди нашвидкуруч, рецепти, рекомендації. Вони вас точно виручать!

Для приготування філе идейки в мультиварці потрібно знати і смачні рецепти, і секретні прийоми. Тому ця стаття стане для вас такою корисною, адже все це в ній є.

Де і як застосовують бджолиний пилок можна ознайомитися тут. Виявляється, це дуже цікаво і пізнавально!

Хитрощі приготування

  1. Всі овочі повинні бути найсвіжіші, так як це обов'язкова умова, яку потрібно особливо ретельно дотримуватися.
  2. Помідори потрібно вибрати самі стиглі і, бажано, різних сортів, так смак буде більш різноманітним.
  3. Огірок можна зробити більш цікавим, провівши по його шкірці виделкою зверху вниз, так краю стануть ажурними.
  4. До страви можна додати м'яту, це додасть йому більш освіжаючий смак.
  5. Солити потрібно безпосередньо перед подачею, щоб овочі не пустили сік.

Грецький салат цілком обгрунтовано зайняв своє місце в серцях гурманів.

Смак свіжих овочів вигідно підкреслює вершковий сир, а оливки надають суміші пікантності та гостроти.

Це блюдо буде до речі і на банкеті, і просто на обід або вечерю, у нього практично немає протипоказань, так як всі інгредієнти є продуктами здорової їжі.

Навіть люди, які ретельно стежать за своєю фігурою, можуть не обмежувати себе маленькою порцією, цей салат не принесе шкоди ідеальної фігури, так як є дієтичним.

Тим, хто вирішив приготувати його до свята потрібно продумати вигляд для подачі на стіл гостям, щоб це було запоминающе красиво.

Варіант приголомшливого і буквально приголомшуючого оформлення вашого грецького частування можна подивитися нижче:

Що ще почитати: