24 март 2019 41 574

Як приготувати заправку для грецького салату в домашніх умовах

Ніжний овечий сир «Фета», дрібно різані свіжі овочі і оливки — ось рецепт традиційного національного грецького салату. А надати йому абсолютно новий смак допоможе соус, який може бути як класичним оливковою, так і сміливим гірчичним або будь-яким іншим.

Класична заправка
Інгредієнти Кількість
оливкова олія - 100 мл
свіжовичавлений лимонний сік - 50 мл
сухий орегано - 0,5 ч. л.
сіль і перець - за смаком
Час приготування: 5 хвилин Калорійність на 100 грам: 15 Ккал
Греки вважають за краще заправляти страви соусом, який готується на основі оливкової олії. При цьому завжди додають щось, що надає приємний кислуватий смак. А для аромату стирають запашні трави — петрушку або орегано.

Особливої складності в приготуванні немає:

  1. Масло потрібно налити в глибоку чашу або закривається ємність, об'ємом 200 мл;
  2. Слідом потрібно додати сік лимона, злегка посолити і поперчити за бажанням, висипати подрібнений орегано;
  3. Закрити ємність і кілька разів струснути, перемішуючи вміст. Якщо цього недостатньо або ємність не має кришки, можна перемішати за допомогою виделки або віночка, тим самим злегка збивши соус.

Після чого маса повинна придбати густу консистенцію. А значить, вона готова до вживання.

З оливковою олією

Існують і більш складні варіанти соусу на основі оливкової олії. Любителі більш пікантного і солодкуватого грецького салату по достоїнству оцінять заправку з тростинним цукром і часником.

Інгредієнти:

  • оливкова олія — 100 мл;
  • яблучний оцет — 50 мл;
  • тростинний цукор — 2 ч. л;
  • часник — 2 зубчики;
  • сіль і мелений перець за смаком.

Спосіб приготування:

  1. У великій тарі енергійно збити віночком яблучний оцет і цукор;
  2. Додати туди чавлений або дрібно протертий часник, після чого ще раз добре перемішати;
  3. Продовжуючи збивати, влити олію в основу;
  4. Додати трохи солі і спецій. При бажанні можна обійтися без перцю або взяти суміш різних видів;
  5. Збивати до тих пір, поки маса не стане однорідною і густий.

Така заправка подарує грецького салату гостроту. Але важливо грамотно вмішати в неї часник. Багато любителів традиційної грецької кухні впевнені, що часник не поєднується з цим салатом. Однак якщо його добре перетерти, то він віддасть свій смак маслу, але при цьому не буде занадто сильно гірчити і перебивати тонкий смак козячого сиру.

Заправка для грецького салату з соєвим соусом

Соєве заправка хороша тим, що повністю виключає в салаті наявність солі, плюс збагачує його білком і мікроелементами. Грецький салат неї виходить дуже ситним.

Потрібно взяти:

  • оливкова олія — 4 ст. л;
  • лимонний сік — 2 ст. л;
  • соєвий соус — 2 ст. л;
  • рідкий мед — 1 ст. л.

Етапи приготування:

  1. Якщо мед зацукрувався, то його потрібно розтопити і зробити рідким. Мед легко тане під прямими сонячними променями або на водяній бані;
  2. Рідкий мед слід змішати з соєвим соусом і збивати суміш до повного розчинення меду;
  3. Додати лимонний сік і знову все перемішати;
  4. Продовжуючи розмішувати масу, в неї потрібно влити олію.

Готова заправка має особливий солодкувато-солонуватий смак. Зробити його ще більш пікантним можна, додавши трохи чорного мелкомолотого перцю.

Йогуртова заправка

Соус на основі йогурту або сметани називають дзадзікі. Цей елемент традиційної турецько-грецької кухні чудово поєднується з легкими овочево-сирними салатами.

Необхідно взяти:

  • йогурт з овечого молока або сметану 10-15% — 1-1,5 склянки;
  • свіжий огірок — 1-2 шт;
  • часник — 3-4 зубчики;
  • оцет столовий (яблучний або винний) — 0,5 склянки;
  • оливкова олія — 3 ст. л;
  • сіль, мелений чорний перець, рубаний або сушений кріп — за смаком.

Як готувати:

  1. Очищені від шкірки огірки слід натерти на дрібній тертці;
  2. Йогурт віджати через марлю або взяти вже готовий, влити його до огірків. Замість йогурту можна використовувати легку сметану;
  3. Додати роздавлений часник і кріп. Все це перемішати;
  4. Влити в соус, оцет і висипати спеції, постійно помішуючи масу;
  5. Акуратно влити масло, збиваючи вінчиком до густого однорідного стану.

Дзадзикі чудово поєднується не тільки з грецьким салатом. Його також подають до м'яса або підсмаженої хліба. Але саме цього салату дзадзікі надає особливу свіжість і легкість.

З гірчицею і часником

Гірчичні соуси для грецького салату бувають солодкі й гострі. Все залежить від виду використовуваної гірчиці.

Інгредієнти:

  • 2-3 невеликих зубчики часнику;
  • 1 ч. ложка сушеного орегано;
  • 0,5 ч. ложки діжонської гірчиці;
  • 50 мл червоного винного оцту;
  • 100 мл оливкової олії;
  • сіль, перець і мед за смаком.

Етапи приготування:

  1. Часник потрібно очистити від шкірки, вимити і пропустити через чеснокодавку, потім перекласти його в глибоку тару і додати подрібнений сушений орегано, перемішати;
  2. Додати до суміші гірчицю і влити оцет, знову добре перемішати;
  3. Тонкої цівки обережно влити, постійно помішуючи соус, оливкова олія. Помішуючи, дочекатися, щоб заправка стала однорідною щільною масою.

Так як не всі поціновувачі грецького салату люблять поєднання свіжих овочів і меду, останній додають за бажанням. Солодку діжонську гірчицю при необхідності можна замінити на будь-яку гостру. Але професійні кухарі відзначають, що з солодкою гірчицею соус набагато смачніше.

З майонезом

У майонезний соус для грецького салату краще всього підходить майонез на оливковій олії. Але при бажанні можна використовувати будь-майонез.

Що потрібно взяти:

  • олія оливкова — 50 мл;
  • сік лимонний — 50 мл;
  • часник — 1-2 зубчики;
  • рідкий мед -1 ст. л;
  • майонез — 2 ст. л;
  • винний оцет червоний — 2 ч. л;
  • перець і сіль за смаком.

Як зробити:

  1. Змішати вичавлений часник з майонезом, медом і сіллю;
  2. Не перестаючи помішувати, влити в основу соусу оливкова олія, а після — лимонний сік;
  3. На останньому етапі в масу вводять оцет, після чого все ретельно перемішують.

Готовий соус на нетривалий час прибирають в холодильник і подають до столу охолодженим.

Приготуйте крильця в гірчично-медовому соусі — це смачно і незвично.

Візьміть на замітку цікавий рецепт курячих шлуночків у сметані.

Читайте як смачно приготувати шарлотку з яблуками на кефірі в мультиварці.

Заправка з двома видами масла

Для любителів особливо жирного соусу була придумана заправка відразу з двома рослинними маслами.

Знадобиться:

  • винний оцет — 100 мл;
  • часник — 1-2 зубчики;
  • сушений базилік — 0,5 ч. л;
  • цукор — 1 ст. л;
  • соняшникова олія — 200 мл;
  • оливкова олія — 200 мл;
  • перець і сіль за смаком.

Як готувати:

  1. Роздавлений часник, базилік, цукру, сіль, спеції і винний оцет потрібно змішати в однорідну масу;
  2. Дати настоятися цієї суміші чверть години, щоб все добре просочилося оцтом, а сіль і цукор розчинилися без залишку;
  3. Потім влити спершу соняшникову, а після — оливкова олія. Соус добре розмішати.

Така заправка дуже незвичайна, смачна й багата на смак. Але салат, поданий з нею, потрібно з'їсти якомога швидше, щоб осад не встиг виділитися.

З бальзамічним оцтом

Незважаючи на те, що у багатьох рецептах соусів для салатів грецької кухні активно використовується винний або яблучний оцет, заправка з бальзамічним оцтом відрізняється від аналогів нюансами в технології приготування. Головне — взяти якісний бальзамічний оцет. В іншому випадку страва буде зіпсованим.

Для неї знадобиться:

  • олія оливкова — 150 мл;
  • оцет бальзамічний — 50 мл;
  • коричневий цукор — 1 ст. л;
  • часник — 1 зубчик;
  • сіль і спеції за смаком.

Приготування:

  1. Збити віночком бальзамічний оцет, цукор і роздавлений часник;
  2. Додати спеції;
  3. Влити масло, продовжуючи збивати соус.

Після того, як заправка стала рівномірно густий, їй можна поливати салат.

Поради кулінарів

  1. Готувати соус потрібно в чаші, зробленої не з металу. Наприклад, в скляному або порцеляновому посуді;
  2. Кращий лимонний сік для грецького салату — той, який був вичавлений самостійно. А щоб кісточки не потрапили в салат, лимон потрібно віджати в окрему тару, а вже потім отриманий сік влити в заправку;
  3. Не всі люблять грецький салат з соусом, що містять часник. І щоб часник лише передав свої соки в салат, але при цьому не був занадто яскраво виражений, його подрібнюють як можна дрібніше на тертці, рубають ножем або тиснуть на часникодавці;
  4. Сушений орегано можна додавати вже подрібненим, але ця приправа передасть більше аромату і смаку, якщо її самостійно покришити в заправку;
  5. Для приготування соусів для грецького салату завжди потрібно використовувати оливкову олію першого холодного віджиму;
  6. Якщо масло додається в бальзамічну або оцтову основу, то вливати його потрібно тонкою цівкою, постійно помішуючи основу;
  7. Незважаючи на те, що в рецептурі небажано нічого міняти, дуже часто при готуванні виникає необхідність замість коричневого цукру взяти простий білий. Це можливо, але при цьому потрібно пам'ятати, що коричневий цукор відрізняється меншою насолодою. До того ж, він вбирає куди більше вологи. Тому, при заміні цукру, потрібно вливати в соус менше рідини і додавати трохи більше кислящих продуктів і солі.

Крім існуючих видів заправок для страв грецької кухні, завжди можна придумати свій неповторний рецепт.

Що ще почитати: