17 апрель 2019 1 164

Рецепти смачних салатів з сиром фетакса

Фетакса за смаком віддалено нагадує бринзу. В основному її готують з овечого молока, але зустрічається сир, приготований з коров'ячого і навіть козячого сировини. М'який і ніжний продукт має кисло-солодким витонченим присмаком.

Окреме слово варто сказати про склад, в якому присутня велика кількість білка, а також особливий вид бактерій, що сприяють гарному травленню і знищують шкідливі бактерії.

Тому всі салати, в яких присутній цей сир не просто смачні, але і дуже корисні.

Грецький салат з фетаксой
Інгредієнти Кількість
томати - 2 шт.
масло рослинне - 75 мл
фетакса (можна використовувати бринзу) - 200 г
огірки - 2 шт.
лимон - половинка
цибулина - 1 шт.
базилік - 1/3 ч. л.
розмарин - на кінчику ножа
часник - за смаком
солодкий перець - 1 шт.
салат (листя) - пучок
орегано - ½ Ч. л.
оцет бальзамічний - 1 ч. л.
сіль - за смаком
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 138 Ккал
Згідно з традиціями для грецького салату використовують овечий сир найбільш відомий як фета або фетакса. Саме він, на думку багатьох кулінарів, ідеально підходить для цього салату, так як інгредієнт надає не тільки вершковий, але і трохи солонуватий присмак.

При відсутності фетаксы можна використовувати будь сир типу розсолу – бринза, адигейський і навіть сулугуні. Але це вже буде не грецький салат, а його місцеві варіації.

Як готувати:

  1. Перець очистити від наявності насіння, обов'язково зрізати всі білі потовщення і крупно нарізати;
  2. Помідори порізати на великі шматочки;
  3. У огірків зрізати шкірку, порізати навпіл, а потім нашаткувати скибочками;
  4. Цибулину нарізати півкільцями;
  5. Половину пучка салату нарвати руками;
  6. У миску вичавити цитрусовий сік, покласти подрібнений часник, влити олію з оцтом, посолити і всипати всі приправи;
  7. Соус перемішати;
  8. Всі овочі покласти в миску з соусом, в тому числі і нарвані листя салату, перемішати;
  9. Половину пучка красиво розкласти на салатниці і викласти заправлені соусом овочі.

Не існує єдиної думки про те, як повинен виглядати сир в цьому салаті. Наприклад, греки воліють нарізати великими кубиками, а деякі просто ламають на частини. Чого не скажеш про ресторанах, які вражають своєю різноманітністю нарізки: одні сир натирають на дрібній тертці, а інші нарізають тонкою соломкою. В результаті змінюється зовнішній вигляд.

Рецепт салату з сиром фетакса і баклажанами

За останні кілька років кулінари і багато господинь захопилися винаходом інтерпретацій класичного грецького салату. Одні додають картоплю, другі солону рибу, треті креветки, а четверті баклажани. Всі зміни робляться на догоду сильній статі, щоб зробити салат більш ситним.

Компоненти рецептури:

  • фетакса — 100 г;
  • діжонська гірчиця – ½ ч. л.;
  • черрі – 150 г;
  • масло – скільки буде потрібно для заправки і смаження баклажанів;
  • червона цибулина – 1/3 шт.;
  • рукола і листя салату – 50 г;
  • зубчик часнику;
  • пару пучок сушеного чебрецю;
  • петрушка – декілька гілочок;
  • солити за смаком;
  • баклажани – 150 г;
  • бальзамічний оцет – 1 ч. л.

Тривалість готування: 10 хв.

Кількість калорій: 68 ккал.

Як готувати:

  1. Рукколу з листям салату промити і добре обсушити. Баклажани необхідно нарізати упоперек на тонкі пластинки. Якщо використовуєте маленькі плоди, то кухлів розділіть навпіл, а великі плоди на 4 частини. Черрі розрізати на 2 частини, фетаксу на невеликі кубики, а цибулину на тонкі півкільця;
  2. Баклажани обсмажити. За бажанням попередньо замочіть плоди на 20 хвилин у злегка прохолодною солоною воді;
  3. Кілька ложок олії змішати з бальзамічним оцтом, гірчицею, приправами і товченим часником;
  4. Нарвати листя салату і перемішати з руколою. Додати до них половину помідорів чері і фетаксы, всі баклажани. Посолити і поперчити, залити половину заправки і акуратно перемішати;
  5. Викласти салат на тарілку або салатницю. Зверху розкласти залишилися черрі і фетаксу, полити заправкою і посипати подрібненою петрушкою.

Салат з сиром фетакса, перцем і помідорами черрі

Різновид Середземноморського сиру з'явилася на вітчизняних столах відносно недавно, але вже встигла поповнити ряди незамінних продуктів. Одна упаковка «ванночка» фетаксы, кілька видів овочів, приправи – і через кілька хвилин на столі з'являється легкий і корисний салат.

Компоненти рецептури:

  • болгарські перці двох кольорів – 2 шт.;
  • фетакса – 100 г;
  • бальзамічний оцет – 2 ст. л.;
  • масло – 2 ст. л.;
  • черрі – 200 г;
  • куркума – 1,5 ч. л.;
  • суміш сухих прованських трав – 2 ст. л.;
  • червоний мелений солодкий перець – 1 ч. л.;
  • горошинки чорного перцю – 10 шт.;
  • чебрець – для прикраси;
  • зубок часнику;
  • солити за смаком.

Тривалість готування: 1 година 15 хвилин.

Кількість калорій: 52 ккал.

Як готувати:

  1. Перці потрібно запекти в духовці або на грилі. Після їх необхідно помістити в пакет на пару хвилин, а потім зняти з них шкірку. Знизу зробити невеликий надріз і разом із змінами вийняти серединку. Нарізати уздовж на вузькі смужки;
  2. В одній мисці змішати куркуму з солодким червоним меленим перцем, а в іншу всипати суміш трав. Кубики фетаксы розділити навпіл. Першу обваляти в суміші трав, другу в куркумі з перцем;
  3. Трохи чебрецю, солі і меленого перцю стовкти в ступці. Влити масло з бальзамічним оцтом. Отриману заправку розділити навпіл. В першу відправити товчений часник і обваляти запечений перець, а в другій, нарізані навпіл черрі;
  4. У глибоку салатницю спочатку викласти запечені болгарські перці, слідом помідори, фетаксу і прикрасити чебрецем.

Салат з овечим сиром і куркою

Ще один різновид класичного грецького салату, але тільки з використанням птиці. До речі, варто зазначити, що, з одного боку, греки вважають його дуже смачним, але з іншого не розуміють і не приймають додавання в блюдо додаткових компонентів.

Компоненти рецептури:

  • пучок салатних листків;
  • фетакса – 150 г;
  • цитрусовий сік – ½ ч. л.;
  • грудинка – 200 г;
  • перець болгарський – 2 шт.;
  • олія – 50 мл;
  • солити і перчити за смаком.

Тривалість готування: 20 хвилин.

Кількість калорій: 154 ккал.

Як готувати:

  1. Грудинку спочатку відварити, а коли вона охолоне, нарізати на дрібні кубики;
  2. Перці звільнити від насіння, нарізати довгими смужками і злегка обсмажити;
  3. Салатницю застелити промитими і обсушенным листям салату. Покласти зверху остиглий обсмажений перець, грудинку і нарізану середніми кубиками фетаксу;
  4. Інгредієнти перед подачею побризкати соком лимона, при необхідності приправити перцем;
  5. Полити олією і перемішати.

Курячі стегенця, запечені в духовці — це одне з найпростіших страв, які можна приготувати. Таке блюдо можна готувати і в будні, і в свята — просто потрібно правильно використовувати спеції.

Рецепт з фото смачного наваристого супу з печерицями — приготуйте за нашим рецептом.

Як приготувати смачний манник без борошна — це цікавий і швидкий рецепт домашньої випічки.

Рецепт салату з сиром та морепродуктів

Намагайтеся використовувати оливкову олію, так як в ньому багато антиоксидантів і вітаміну Е. в якості додаткового інгредієнта можете додати маслини.

Компоненти рецептури:

  • дрібні креветки – 350 г;
  • лимон;
  • половина пучка листового салату;
  • фетакса – 200 г;
  • солити і перчити за смаком;
  • олія – 4 ст. л.;
  • солодкий болгарський перець – 2 шт.

Тривалість готування: 20 хвилин.

Кількість калорій: 145 ккал.

Як готувати:

  1. Фетаксу нарізати кубиками;
  2. Спочатку відварити Креветки і видалити панцирі. При необхідності інгредієнт можна подрібнити;
  3. Кілька листя салату нарвати руками;
  4. Перець нарізати на скибочки;
  5. Салатницю вистилати залишилися листям салату, зверху розкласти всі підготовлені інгредієнти;
  6. Всі збризнути соком лимона, якщо необхідно посолити і заправити олією.

Корисні поради по використанню сиру

Головним секретом приготування салатів з фетаксой є те, що при наявності помідор, всі інгредієнти необхідно викладати порціями і не перемішувати. Справа в тому, що після перемішування помідори пустять сік, і страва буде вважатися зіпсованим. Тому цей процес проводиться перед гостями.

В Італії при приготуванні звичних для нас салатів з фетаксой, іноді воліють використовувати інший сир. У багатьох ресторанах Неаполя вам подадуть грецький салат з моцарелою, тому його смак не солонуватий, а вершковий.

Звідси висновок: не женіться за жорсткими кулінарними канонами, так як не всі віддають перевагу легку солонуватість. Спробуйте використовувати інший продукт і можливо, ви відкриєте звичний смак салату з іншого боку.

Що ще почитати: