Рецепти смачних салатів з сиром фетакса
Фетакса за смаком віддалено нагадує бринзу. В основному її готують з овечого молока, але зустрічається сир, приготований з коров'ячого і навіть козячого сировини. М'який і ніжний продукт має кисло-солодким витонченим присмаком.
Окреме слово варто сказати про склад, в якому присутня велика кількість білка, а також особливий вид бактерій, що сприяють гарному травленню і знищують шкідливі бактерії.
Тому всі салати, в яких присутній цей сир не просто смачні, але і дуже корисні.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
томати - | 2 шт. |
масло рослинне - | 75 мл |
фетакса (можна використовувати бринзу) - | 200 г |
огірки - | 2 шт. |
лимон - | половинка |
цибулина - | 1 шт. |
базилік - | 1/3 ч. л. |
розмарин - | на кінчику ножа |
часник - | за смаком |
солодкий перець - | 1 шт. |
салат (листя) - | пучок |
орегано - | ½ Ч. л. |
оцет бальзамічний - | 1 ч. л. |
сіль - | за смаком |
Час приготування: 25 хвилин | Калорійність на 100 грам: 138 Ккал |
При відсутності фетаксы можна використовувати будь сир типу розсолу – бринза, адигейський і навіть сулугуні. Але це вже буде не грецький салат, а його місцеві варіації.
Як готувати:
- Перець очистити від наявності насіння, обов'язково зрізати всі білі потовщення і крупно нарізати;
- Помідори порізати на великі шматочки;
- У огірків зрізати шкірку, порізати навпіл, а потім нашаткувати скибочками;
- Цибулину нарізати півкільцями;
- Половину пучка салату нарвати руками;
- У миску вичавити цитрусовий сік, покласти подрібнений часник, влити олію з оцтом, посолити і всипати всі приправи;
- Соус перемішати;
- Всі овочі покласти в миску з соусом, в тому числі і нарвані листя салату, перемішати;
- Половину пучка красиво розкласти на салатниці і викласти заправлені соусом овочі.
Не існує єдиної думки про те, як повинен виглядати сир в цьому салаті. Наприклад, греки воліють нарізати великими кубиками, а деякі просто ламають на частини. Чого не скажеш про ресторанах, які вражають своєю різноманітністю нарізки: одні сир натирають на дрібній тертці, а інші нарізають тонкою соломкою. В результаті змінюється зовнішній вигляд.
Рецепт салату з сиром фетакса і баклажанами
За останні кілька років кулінари і багато господинь захопилися винаходом інтерпретацій класичного грецького салату. Одні додають картоплю, другі солону рибу, треті креветки, а четверті баклажани. Всі зміни робляться на догоду сильній статі, щоб зробити салат більш ситним.
Компоненти рецептури:
- фетакса — 100 г;
- діжонська гірчиця – ½ ч. л.;
- черрі – 150 г;
- масло – скільки буде потрібно для заправки і смаження баклажанів;
- червона цибулина – 1/3 шт.;
- рукола і листя салату – 50 г;
- зубчик часнику;
- пару пучок сушеного чебрецю;
- петрушка – декілька гілочок;
- солити за смаком;
- баклажани – 150 г;
- бальзамічний оцет – 1 ч. л.
Тривалість готування: 10 хв.
Кількість калорій: 68 ккал.
Як готувати:
- Рукколу з листям салату промити і добре обсушити. Баклажани необхідно нарізати упоперек на тонкі пластинки. Якщо використовуєте маленькі плоди, то кухлів розділіть навпіл, а великі плоди на 4 частини. Черрі розрізати на 2 частини, фетаксу на невеликі кубики, а цибулину на тонкі півкільця;
- Баклажани обсмажити. За бажанням попередньо замочіть плоди на 20 хвилин у злегка прохолодною солоною воді;
- Кілька ложок олії змішати з бальзамічним оцтом, гірчицею, приправами і товченим часником;
- Нарвати листя салату і перемішати з руколою. Додати до них половину помідорів чері і фетаксы, всі баклажани. Посолити і поперчити, залити половину заправки і акуратно перемішати;
- Викласти салат на тарілку або салатницю. Зверху розкласти залишилися черрі і фетаксу, полити заправкою і посипати подрібненою петрушкою.
Салат з сиром фетакса, перцем і помідорами черрі
Різновид Середземноморського сиру з'явилася на вітчизняних столах відносно недавно, але вже встигла поповнити ряди незамінних продуктів. Одна упаковка «ванночка» фетаксы, кілька видів овочів, приправи – і через кілька хвилин на столі з'являється легкий і корисний салат.
Компоненти рецептури:
- болгарські перці двох кольорів – 2 шт.;
- фетакса – 100 г;
- бальзамічний оцет – 2 ст. л.;
- масло – 2 ст. л.;
- черрі – 200 г;
- куркума – 1,5 ч. л.;
- суміш сухих прованських трав – 2 ст. л.;
- червоний мелений солодкий перець – 1 ч. л.;
- горошинки чорного перцю – 10 шт.;
- чебрець – для прикраси;
- зубок часнику;
- солити за смаком.
Тривалість готування: 1 година 15 хвилин.
Кількість калорій: 52 ккал.
Як готувати:
- Перці потрібно запекти в духовці або на грилі. Після їх необхідно помістити в пакет на пару хвилин, а потім зняти з них шкірку. Знизу зробити невеликий надріз і разом із змінами вийняти серединку. Нарізати уздовж на вузькі смужки;
- В одній мисці змішати куркуму з солодким червоним меленим перцем, а в іншу всипати суміш трав. Кубики фетаксы розділити навпіл. Першу обваляти в суміші трав, другу в куркумі з перцем;
- Трохи чебрецю, солі і меленого перцю стовкти в ступці. Влити масло з бальзамічним оцтом. Отриману заправку розділити навпіл. В першу відправити товчений часник і обваляти запечений перець, а в другій, нарізані навпіл черрі;
- У глибоку салатницю спочатку викласти запечені болгарські перці, слідом помідори, фетаксу і прикрасити чебрецем.
Салат з овечим сиром і куркою
Ще один різновид класичного грецького салату, але тільки з використанням птиці. До речі, варто зазначити, що, з одного боку, греки вважають його дуже смачним, але з іншого не розуміють і не приймають додавання в блюдо додаткових компонентів.
Компоненти рецептури:
- пучок салатних листків;
- фетакса – 150 г;
- цитрусовий сік – ½ ч. л.;
- грудинка – 200 г;
- перець болгарський – 2 шт.;
- олія – 50 мл;
- солити і перчити за смаком.
Тривалість готування: 20 хвилин.
Кількість калорій: 154 ккал.
Як готувати:
- Грудинку спочатку відварити, а коли вона охолоне, нарізати на дрібні кубики;
- Перці звільнити від насіння, нарізати довгими смужками і злегка обсмажити;
- Салатницю застелити промитими і обсушенным листям салату. Покласти зверху остиглий обсмажений перець, грудинку і нарізану середніми кубиками фетаксу;
- Інгредієнти перед подачею побризкати соком лимона, при необхідності приправити перцем;
- Полити олією і перемішати.
Курячі стегенця, запечені в духовці — це одне з найпростіших страв, які можна приготувати. Таке блюдо можна готувати і в будні, і в свята — просто потрібно правильно використовувати спеції.
Рецепт з фото смачного наваристого супу з печерицями — приготуйте за нашим рецептом.
Як приготувати смачний манник без борошна — це цікавий і швидкий рецепт домашньої випічки.
Рецепт салату з сиром та морепродуктів
Намагайтеся використовувати оливкову олію, так як в ньому багато антиоксидантів і вітаміну Е. в якості додаткового інгредієнта можете додати маслини.
Компоненти рецептури:
- дрібні креветки – 350 г;
- лимон;
- половина пучка листового салату;
- фетакса – 200 г;
- солити і перчити за смаком;
- олія – 4 ст. л.;
- солодкий болгарський перець – 2 шт.
Тривалість готування: 20 хвилин.
Кількість калорій: 145 ккал.
Як готувати:
- Фетаксу нарізати кубиками;
- Спочатку відварити Креветки і видалити панцирі. При необхідності інгредієнт можна подрібнити;
- Кілька листя салату нарвати руками;
- Перець нарізати на скибочки;
- Салатницю вистилати залишилися листям салату, зверху розкласти всі підготовлені інгредієнти;
- Всі збризнути соком лимона, якщо необхідно посолити і заправити олією.
Корисні поради по використанню сиру
Головним секретом приготування салатів з фетаксой є те, що при наявності помідор, всі інгредієнти необхідно викладати порціями і не перемішувати. Справа в тому, що після перемішування помідори пустять сік, і страва буде вважатися зіпсованим. Тому цей процес проводиться перед гостями.
В Італії при приготуванні звичних для нас салатів з фетаксой, іноді воліють використовувати інший сир. У багатьох ресторанах Неаполя вам подадуть грецький салат з моцарелою, тому його смак не солонуватий, а вершковий.
Звідси висновок: не женіться за жорсткими кулінарними канонами, так як не всі віддають перевагу легку солонуватість. Спробуйте використовувати інший продукт і можливо, ви відкриєте звичний смак салату з іншого боку.