23 апрель 2019 654

Корисні рецепти каші «Дружба народів»

«Дружба» – в'язка каша, особливість якої в з'єднанні двох або кількох видів круп, в основному рису та пшона; має велику кількість поживних речовин.

Сьогодні ні для кого не секрет, що шлях до краси, здоров'я і бадьорості починається зі здорового харчування.

Адже те, що знаходиться на нашій тарілці, впливає на зовнішній вигляд, самопочуття і настрій.

Самий простий спосіб урізноманітнити меню корисними речами – «підсісти» на каші.

Існує безліч різновидів цього чудового ласощі, і у кожного свої особливі достоїнства.

Але головне, що всі вони смачні, сытны і багаті вітамінами.

Якщо ви думаєте, що такі страви – це нудно, ви помиляєтеся.

Рецепт каші «Дружба» тому доказ.

Каша, яка вчить дружбі

Той, хто застав безтурботне радянське дитинство, навряд чи зміг забути смак столовской каші з пшона і рису, яку ділив з найкращим другом.

Її оптимістичне назву «Дружба» від того і сталося, що в одному складі порівну місця розділили два види круп.

Після спільного томління на вогні, міцно здружившись, вони в результаті дають прекрасний смак і дуже апетитний аромат.

У звичайному класичному варіанті ця їжа досить смачна, але якщо трохи поекспериментувати, додати нові інгредієнти і внести певні зміни в спосіб приготування, то їй взагалі немає рівних.

Ми ж розглянемо як традиційні підходи, так і кулінарні нововведення, пов'язані з «дружбою» двох круп.

Турбота про якість – турбота про здоров'я

Якщо хочете, щоб страва мала відмінним смаком, чудесним запахом і забезпечило комфорт шлунку, не полінуйтеся подбати про придбання якісних складових.

Природно, основна увага на рис і пшоно.

Не купуйте перше, що дивиться на вас з полиці, або коштує дешевше.

Сумнівні інгредієнти можуть погано позначитися на консистенції каші або ж спотворити її особливості.

Рис повинен бути круглозерним, оскільки він добре вбирає воду і розварюється, завдяки чому відмінно підходить для приготування в'язких каш, особливо таких, як молочна «Дружба».

Другий компонент – пшоно – потрібно вибирати за кольором.

Якщо зерна мають блідо-жовтий колір, поживних речовин там мінімум, а от яскраво-жовтого забарвлення і матовість – показник того, що їжа не буде гірчити.

У разі, коли рецепт передбачає наявність молока, до його вибору теж потрібно поставитися серйозно.

Купуючи домашнє на ринку, не соромтеся перевірити його на запах і колір.

Продукт повинен бути насиченого білого або кремового відтінку з жирним шаром зверху. Молоко прозоре, занадто рідке, водянисте, з голубуватим відливом – це ознаки поганої якості і розбавлення водою.

А ось у магазині обов'язково придивіться до упаковки товару, вона повинна бути герметичною, неушкодженою, без вздутостей.

Встановіть термін придатності, а вже потім вирушайте до каси.

Після вдалих покупок пора братися за справу на кухні.

Сміливо обираємо рецепти каші «Дружба» і дістаємо або каструлю, або мультиварку.

Класичні варіанти – безпрограшні

На процедуру приготування традиційного варіанту рисово-пшоняної каші знадобиться приблизно годину.

Якщо для когось це занадто довго, то утешеньем може послужити той факт, що дане страву низькокалорійне, зате досить насичене корисними мікроелементами.

Приготування каші «Дружба» з гарбузом на молоці
Інгредієнти Кількість
пшона - ¾ Склянки
рису - ¾ Склянки
гарбуза - 300 г
вершкового масла - 50 г
молока - 0,5 л
води - стакан
солі і цукру - за смаком
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 г: 110 Ккал

Спосіб готування:

  1. Крупи необхідно грунтовно промити і помістити в каструлю.
  2. Залити водою, трохи присолити.
  3. Накрити і поставити на тихий вогонь. Коли вода вскипятится, додати молоко, одночасно помішувати блюдо.
  4. Продовжувати варити чверть години. Після закінчення зазначеного часу подбати про додавання вершкового масла і цукру, перемішати, тушкувати далі з закритою кришкою протягом ще 10 хвилин.
  5. Гарбуз порізати середніми кубиками.
  6. Закласти їх у каструлю з кашею, готувати до однорідної консистенції.
  7. Прибрати з вогню, дати настоятися, утримуючи тепло в кухонній ємності з допомогою оповитого рушники.

Рецепт каші «Дружба» з яйцем

Інгредієнти:

  • пшоно – 50 г;
  • рис – 50 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • вершкове масло – 1,5 чайної ложки;
  • молоко – 300 г;
  • цукор і сіль за смаком.

Спосіб приготування:

Влити молоко в заготовлену посуд з промитими крупами.

Довести вміст до кипіння, зробити вогонь тихіше і варити до готовності.

На завершення додати цукор і сіль.

Прибрати з плити, дати постояти «закутаний».

Перед подачею на стіл блюдо з кашею слід додати вершкове масло і яєчний жовток (можна збитий, а можна цілісний).

Дружна каша зі сметаною

Інгредієнти:

  • пшоно – 1/2 склянки;
  • рис – 1/2 склянки;
  • сметана – 1/2 склянки;
  • молоко – 1л;
  • цукор – 2 столових ложки;
  • сіль – 1/2 чайної ложки.

Спосіб приготування:

Попередньо проварити промите пшоно у воді, після кипіння, тримати на вогні 5 хвилин, після чого знову промити.

Це потрібно для того, щоб крупа не дала гіркий присмак.

Після приєднати до неї рис, молоко, цукор і сіль, варити до готовності.

І лише в кінці, ретельно перемішавши масу, додати сметану.

Дозволити настоятися, в результаті каша вийде ніжною і пухнастою.

Для тих, хто хвилюється за стрункість своєї фігури і навідріз відмовляється від молока і цукру, можна порадити найпростіший варіант – «Дружбу» на воді.

Ні солі, ні цукру, ні вершкового масла додавати не потрібно, а ось присипати зеленню для аромату рекомендується.

Не бійтеся експериментувати!

Якщо хочете зробити експеримент, спробуйте скористатися духовкою або мультиварка для приготування молочної каші «Дружба», також підійде і мікрохвильова піч.

Варіант перший – готуємо в мікрохвильовці

Інгредієнти для рецепта каші «Дружба» на молоці таким способом:

  • 100 г пшона;
  • 100 г кукурудзяної крупи;
  • 300 г гарбуза;
  • 50 г вершкового масла;
  • один стакан молока;
  • півтора склянки води;
  • посолити або поцукрянити за смаком.

Спосіб приготування:

З'єднати пшоно з кукурудзяною крупою, помістити в глибоку жаростійкий посуд (приблизно на 2 літри).

Додати щіпку солі, воду, змішати.

Готувати у мікрохвильовій печі при потужності 800 Вт протягом 15 хвилин.

Поки є час, крупно натерти гарбуз, потім з'єднати її разом з молоком і цукром до крупі.

Знову включити СВЧ-піч на ¼ години.

Коли час закінчиться, приправити їжу вершковим маслом і залишити настоюватися під кришкою.

На розсуд перед вживанням можна прикрасити смак фруктовим джемом.

Варіант другий – готуємо в духовці

Цей рецепт каші «Дружба» також з додаванням гарбуза, але від класичного приготування все-таки відрізняється.

Інгредієнти:

  • півсклянки пшона;
  • півсклянки рису;
  • 100 г гарбуза;
  • 30 г вершкового масла;
  • 3 склянки молока;
  • 10 шматочків кураги;
  • 100 г родзинок;
  • пів чайної ложці солі і цукор за смаком.

Спосіб приготування рецепту каші «Дружба» з допомогою духовки:

Залити родзинки і курагу теплою водою, дати постояти чверть години.

Гарбуз порізати квадратиками невеликого розміру.

У горщик для запікання закласти крупу, а потім курагу, родзинки і помаранчеві кубики гарбуза.

Насипати цукор і сіль.

Додати молоко, на самому верху розташувати масло.

Перемістити посуд з майбутньою кашею «Дружба» в духовку і тільки потім її включити, виставити температуру на позначку 200 градусів.

Готувати близько години, а після вимкнення духовки залишити там вміст ще на 15 хвилин.

Про користь супів для організму ви чули вже багато. Тому просто запропонуємо вам новий рецепт: Готуємо суп пюре з печериць з вершками

Ох, як же маленькі діти люблять шоколадні батончики! А приготуйте разом зі своїм чадом великий торт «Снікерс». Рецепт тут.

До речі, для торта потрібно арахіс. В статті #deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/araxis-poleznue-svoystva.html ви зможете дізнатися багато нового про цей продукт.

Варіант третій – готуємо кашу «Дружба» в мультиварці

Інгредієнти:

  • третину склянки пшона;
  • третину склянки рису;
  • третину склянки кукурудзяної крупи;
  • стакан дрібно натертого гарбуза;
  • 0,5 л молока;
  • 0,5 л води;
  • чверть склянки цукру;
  • чайна ложка солі.

Спосіб приготування каші «Дружба» в мультиварці поларіс, редмонд або ж тієї, яка є у вас:

Помістити в мультиварочную ємність крупи, гарбуз, сіль, цукор, молоко, воду.

Перемішати.

Вибрати відповідну установку.

По завершенні роботи режиму приправити маслом.

Така каша виходить густий.

Якщо віддаєте перевагу більш рідкісну, дотримуйтесь пропорції 1 склянку крупи на 5 склянок рідини.

Відео про те, як приготувати кашу «Дружба» можна подивитися нижче:

Корисні поради від кухаря секрети

«Дружба» відноситься до в'язких каш по консистенції, тому при її приготуванні необхідно враховувати деякі особливості:

  • зерна вважаються досить провареними, якщо маса тримається на тарілці гіркою і не розтікається;
  • перед основною процедурою готування такі крупи, як рисова, пшоняна і перлова, краще кілька хвилин проварити у воді – так можна уникнути твердості і гіркоти;
  • при подачі на стіл в таку страву бажано покласти шматочок вершкового масла або полити її поверхня ним же, тільки вже розтопленим.
Головна ж особливість «Дружби» – велика кількість вуглеводів, які повільно перетравлюються організмом, тому надовго заряджають його енергією.

Будьте бадьорими, харчуйтеся здорово!

У всіх цих смачні рецепти простежується закономірність відсутності м'яса.

Враховуючи те, що любителів м'яса в країні дуже велика кількість, ми вирішили їх порадувати і показати як варити кашу «Дружба» в мультиварці з м'ясом.

Виходить неймовірна смакота!

Що ще почитати: