Як смачно приготувати запіканку з цвітної капусти
Чому кольорова капуста, власне, «кольорова», якщо вона біла? Відповідь на це питання лежить у двох областях. Лінгвістичній – бо як їстівна частина овоча нагадує білосніжні квіти, і саме від цього слова, а не від «кольоровості», походить назва. Інша область – користь для організму! Ціла палітра корисних речовин, весь колір необхідних вітамінів і мікроелементів присутні в цьому виді капусти.
Сьогодні люди звикли бачити кольорову капусту у зведеній продажу. Свіжа, морожена, качаном або розібрана на суцвіття – магазини пропонують овоч в будь-якому вигляді і з цілком доступними цінами.
Однак ще 150-200 років тому насіння даного овоча завозилися з Мальти і продавалися за ціною золота! Доступний він був лише одиницям.
Що ж, пошкодуємо предків і перейдемо до рецептами дуже корисних, смачних і низькокалорійних запіканок з цвітної капусти.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
капуста (суцвіття) - | 450 грам |
яйця (1-ої категорії) - | 4 шт. |
молоко - | 250 мл |
сир - | 150 грам |
кубик масла - | 50 грам |
паніровка - | 50 грам |
сіль - | за смаком |
Час приготування: 50 хвилин | Калорійність на 100 грам: 106 Ккал |
Запіканка з кольорової капусти з сиром готується просто і швидко. Для початку необхідно відварити качан. Сиру потрібно розібрати на суцвіття. Морожена, як правило, вже поділена.
У 2 л підсоленої киплячої води міститься овоч (без попереднього розморожування, якщо мова йде про замороженому продукт), доводиться до кипіння і доходить до готовності на невеликому вогні близько 5 хвилин.
Одночасно готується молочно-яєчна основа – інгредієнти змішуються вилкою з додаванням солі до утворення однорідної структури. Форму для випічки добре змащують розм'якшеним маслом і обсипають панірувальними сухарями.
Відварні суцвіття акуратно викладають у форму, намагаючись не пошкодити панцир з масла і сухарів, щоб майбутня запіканка не пригоріла. Заливається молочно-яєчна основа. Форма поміщається в гарячу духовку (180 С). Основа «схопиться» приблизно через півгодини. Тоді запіканку дістають, рівномірно посипають сиром і знову відправляють запікатися.
Ознака готовності – гарна золотава скоринка.
Запіканка з м'ясним фаршем в духовці
Склад:
- 400 грам цвітної капусти;
- м'ясо (м'якоть) – 200 грам;
- цибулина;
- 4 курячих яйця;
- стакан молока;
- сир – 130 грам;
- 50 грам масла;
- паніровка — 50 грам;
- сіль.
Потрібний час: ~ 50-60 хвилин.
Енергетична цінність – 115-135 ккал на 0,1 кг готової страви, в залежності від виду м'яса.
Тепер докладно опишемо сам процес приготування запіканки з цвітної капусти з м'ясним фаршем в духовці. Технологія багато в чому нагадує класичний рецепт. Відварюється капуста. Окремо обсмажується нарізану цибулю. М'ясо перетворюється в фарш з допомогою м'ясорубки або ножа. Форма змащується маслом і посипається сухарями.
Викладається цвітна капуста. Наступний шар – м'ясо і смажену цибулю. Заливається молочно-яєчна основа (перемешенное виделкою молоко з яйцями і сіллю). Далі можна запікати за класичним рецептом – з додаванням сиру пізніше, коли основа «схопиться», а можна покласти сир і відразу, захистивши м'ясо від висихання. Це вибір на смак господині. У будь-якому випадку через 30-35 хвилин страва готова.
Рада! Щоб готова запіканка краще різалася, потрібно дати їй постояти 10 хвилин поза духовки. Їжа трохи охолоне, основа «схопиться» ще краще, і запіканка не буде кришитися.
В мультиварці: запіканка з шинкою і грибами
Склад:
- 400 грам суцвіть капусти;
- 100 грам шинки;
- 70 грам грибів (якщо використовувати сухі, то попередньо розмочити);
- цибулина (за бажанням);
- 2 курячих яйця;
- молоко – 1 стакан;
- 3 ложки сметани;
- сир – близько 150 грам;
- масло ~ 50 грам;
- спеції (за смаком);
- сіль.
Потрібний час: ~ 45-55 хвилин.
Енергетична цінність – 130-140 ккал на 0,1 кг готової страви.
Запіканка з кольорової капусти з шинкою і грибами в мультиварці готується наступним чином. У формі мультиварки, змащених жиром, розмістити суцвіття кучерявої капусти. Нарізати гриби і шинку, викласти зверху. Змішати з нарізаною цибулею (можна дрібно нарубати або півкільцями, можна не класти його зовсім – все за бажанням господині).
Приготувати соус-заливку: змішати молоко, яйця, бульйон (якщо є), сметану, сіль, спеції. Додати заливку в «відерце» мультиварки. Посипати зверху сиром. Закрити кришку і готувати (режим «Випічка») близько півгодини.
Рада! Якщо використовується свіжий качан, краще попередньо «розм'якшити» його на пару (близько десяти хвилин).
Заморожений суп зі шпинату — спробуйте приготувати це корисне блюдо за нашими рецептами.
Ячна каша на молоці має багато корисних властивостей. І варто відзначити, що всі мікроелементи з молоком тільки краще засвоюються. Рецепт тут.
Читайте як приготувати найсмачніший рецепт з яйцем.
Дієтична запіканка з брокколі та цвітної капусти
Склад:
- цвітна капуста – 400 грам;
- 200 грам суцвіть брокколі;
- 2 курячих яйця;
- півсклянки молока;
- півсклянки води;
- 100 грам маложирного сиру;
- ложка олії;
- спеції (за смаком);
- сіль.
Потрібний час: ~ 30-45 хвилин.
Енергетична цінність – 71 ккал на 0,1 кг готової страви.
Процес приготування наступний. Брокколі та цвітна капуста бланшируются в окропі 5 хвилин (до напівготовності). Відкидаються. Вода повинна повністю злитися. Якщо овочі заморожені, бланшувати необов'язково.
Форму змащують маслом і укладають в неї суцвіття капусти. Готується заливка – суміш води, молока, яєць, солі, спецій і – увага! – половини вказаного в рецепті сиру. Заливка виливається у форму. Зверху розміщується залишився сир.
В духову шафу, з температурою 180-200 С, поміщають майбутню запіканку. Як тільки сир запечеться, блюдо готове (орієнтовно 25 хвилин).
Рада! У кожному рецепті можна зменшити калорійність, замінивши вершкове масло рослинним, а також знизивши жирність молока і сиру. Готувати страву можна і в мультиварці, враховуючи особливості попереднього рецепта.
Запіканка з куркою
Склад:
- 400 грам капусти (кольоровий);
- 200 грам курячої грудки;
- цибулина (за бажанням);
- 4 курячих яйця;
- 1 стакан молока;
- 150 грам твердого (натертого) сиру;
- масло — близько 50 грам вершкового масла або 2 ложки рослинної;
- 50 грам панірувальної обсипання;
- сіль.
Потрібний час: ~ 30-45 хвилин.
Енергетична цінність – 90 ккал на 0,1 кг готової страви.
Розглянемо рецепт запіканки з цвітної капусти з куркою покроково. Він практично повністю повторює запіканку з м'ясним фаршем. Головна відмінність – низька калорійність курячого філе. Все інше ідентично: обсмажується цибуля; масло – сухарі – суцвіття головного овоча — рубане м'ясо – заливка – сир.
У випадку з курячим філе сир краще поміщати в форму відразу. Як тільки він запечеться – страва готова.
Запіканка з кольорової капусти з рибою в мікрохвильовці
Склад:
- 400 грам капусти, розібраної на суцвіття;
- 400 грам рибного філе;
- цибулина (за бажанням);
- 2 курячих яйця;
- молоко – близько 250 мл;
- сир — 120 грам;
- вершкове масло 50-ти грамовий шматочок;
- сіль і спеції.
Потрібний час: ~ 30-45 хвилин.
Енергетична цінність – 100-115 ккал на 0,1 кг готової страви.
Процес приготування наступний. Змастити форму. Викласти суцвіття. Рибне філе порізати сантиметровими кубиками або пластинками, перемішати з нарубаним цибулею і додати в форму. Змішати молоко і яйця, додати сіль і спеції легко збити віночком або вилкою до однорідної маси. Влити в майбутню запіканку. Посипати сиром.
Форму накрити плівкою, проколоти в ній отвори. Помістити з мікрохвильову піч на півгодини (потужність 800Вт). Залежно від виду риби може знадобитися трохи більше часу. Страва готова, коли риба готова.
Рада! Краще використовувати філе морської (океанічної) риби. У прісноводної багато кісток, і навіть у філе можуть траплятися дрібні і гострі «неприємності».
Кулінарні хитрості
Рецептів приготування запіканок з цвітної капусти безліч. Можна скористатися одним з наведених тут, можна пофантазувати самої господині. Не будуть зайвими і додаткові інгредієнти. Червоний перчик або свіжий помідор, приміром, не тільки додадуть страві смаку, але і зроблять його ще більш красивим.
Є кілька невеликих секретів, що полегшують роботу господині з кучерявою капустою і застерігатимуть її від помилок:
Непрохані гості
У суцвіттях овоча рідко, але можуть існувати різні комахи. Мало приємного зустріти їх на тарілці. Щоб цього не сталося досить потримати суцвіття в холодній солоній воді п'ять хвилин. Якщо хтось мешкав в їжі, він неодмінно вибереться і спливе на поверхню.
Ніжки в... сміття
Якщо використовується свіжий овоч, то, розбираючи на суцвіття, краще позбутися не тільки від кочережки і листя. Варто відправити сміття та особливо великі ніжки – вони занадто довго готуються і не дуже приємні на смак. В іншому випадку, поки дійдуть до готовності такі великі деталі, суцвіття можуть перетравитися і перетворитися на кашу.
Томат – не брат
Використовувати часточки свіжого помідора в запіканці можна – він дасть і смак, і красу – а ось застосовувати томатну заливку не рекомендується. Ці інгредієнти погано поєднуються і більшість людей визнають таке страви, м'яко кажучи, неаппетитным.
Біла, як цукор...
Якщо додати у воду для варіння капусти 2 ложки цукру, суцвіття збережуть свій білосніжний колір. Однак взаємовідношення з солодким – це «особисту справу» кожного організму. Шкода, додаткові калорії — слід враховувати це.
Головне, не забувати, наскільки корисна кучерява капуста! Потрібно пам'ятати про цьому чудовому овочі круглий рік, а особливо часто готувати його взимку і ранньою весною, коли інших вітамінів замало, а організм вимагає енергії. Готуйте запіканки з кольорової капусти, фантазуйте, експериментуйте, творіть! Будьте здорові і приємного апетиту!