10 апрель 2019 1 443

Як смачно приготувати запіканку з цвітної капусти

Чому кольорова капуста, власне, «кольорова», якщо вона біла? Відповідь на це питання лежить у двох областях. Лінгвістичній – бо як їстівна частина овоча нагадує білосніжні квіти, і саме від цього слова, а не від «кольоровості», походить назва. Інша область – користь для організму! Ціла палітра корисних речовин, весь колір необхідних вітамінів і мікроелементів присутні в цьому виді капусти.

Сьогодні люди звикли бачити кольорову капусту у зведеній продажу. Свіжа, морожена, качаном або розібрана на суцвіття – магазини пропонують овоч в будь-якому вигляді і з цілком доступними цінами.

Однак ще 150-200 років тому насіння даного овоча завозилися з Мальти і продавалися за ціною золота! Доступний він був лише одиницям.

Що ж, пошкодуємо предків і перейдемо до рецептами дуже корисних, смачних і низькокалорійних запіканок з цвітної капусти.

Класична запіканка
Інгредієнти Кількість
капуста (суцвіття) - 450 грам
яйця (1-ої категорії) - 4 шт.
молоко - 250 мл
сир - 150 грам
кубик масла - 50 грам
паніровка - 50 грам
сіль - за смаком
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 106 Ккал

Запіканка з кольорової капусти з сиром готується просто і швидко. Для початку необхідно відварити качан. Сиру потрібно розібрати на суцвіття. Морожена, як правило, вже поділена.

У 2 л підсоленої киплячої води міститься овоч (без попереднього розморожування, якщо мова йде про замороженому продукт), доводиться до кипіння і доходить до готовності на невеликому вогні близько 5 хвилин.

Одночасно готується молочно-яєчна основа – інгредієнти змішуються вилкою з додаванням солі до утворення однорідної структури. Форму для випічки добре змащують розм'якшеним маслом і обсипають панірувальними сухарями.

Відварні суцвіття акуратно викладають у форму, намагаючись не пошкодити панцир з масла і сухарів, щоб майбутня запіканка не пригоріла. Заливається молочно-яєчна основа. Форма поміщається в гарячу духовку (180 С). Основа «схопиться» приблизно через півгодини. Тоді запіканку дістають, рівномірно посипають сиром і знову відправляють запікатися.

Ознака готовності – гарна золотава скоринка.

Важливо! Поєднання з сиром є одним із класичних для цвітної капусти. Ці смаки чудово відтіняють один одного.

Запіканка з м'ясним фаршем в духовці

Склад:

  • 400 грам цвітної капусти;
  • м'ясо (м'якоть) – 200 грам;
  • цибулина;
  • 4 курячих яйця;
  • стакан молока;
  • сир – 130 грам;
  • 50 грам масла;
  • паніровка — 50 грам;
  • сіль.

Потрібний час: ~ 50-60 хвилин.

Енергетична цінність – 115-135 ккал на 0,1 кг готової страви, в залежності від виду м'яса.

Тепер докладно опишемо сам процес приготування запіканки з цвітної капусти з м'ясним фаршем в духовці. Технологія багато в чому нагадує класичний рецепт. Відварюється капуста. Окремо обсмажується нарізану цибулю. М'ясо перетворюється в фарш з допомогою м'ясорубки або ножа. Форма змащується маслом і посипається сухарями.

Викладається цвітна капуста. Наступний шар – м'ясо і смажену цибулю. Заливається молочно-яєчна основа (перемешенное виделкою молоко з яйцями і сіллю). Далі можна запікати за класичним рецептом – з додаванням сиру пізніше, коли основа «схопиться», а можна покласти сир і відразу, захистивши м'ясо від висихання. Це вибір на смак господині. У будь-якому випадку через 30-35 хвилин страва готова.

Рада! Щоб готова запіканка краще різалася, потрібно дати їй постояти 10 хвилин поза духовки. Їжа трохи охолоне, основа «схопиться» ще краще, і запіканка не буде кришитися.

В мультиварці: запіканка з шинкою і грибами

Склад:

  • 400 грам суцвіть капусти;
  • 100 грам шинки;
  • 70 грам грибів (якщо використовувати сухі, то попередньо розмочити);
  • цибулина (за бажанням);
  • 2 курячих яйця;
  • молоко – 1 стакан;
  • 3 ложки сметани;
  • сир – близько 150 грам;
  • масло ~ 50 грам;
  • спеції (за смаком);
  • сіль.

Потрібний час: ~ 45-55 хвилин.

Енергетична цінність – 130-140 ккал на 0,1 кг готової страви.

Запіканка з кольорової капусти з шинкою і грибами в мультиварці готується наступним чином. У формі мультиварки, змащених жиром, розмістити суцвіття кучерявої капусти. Нарізати гриби і шинку, викласти зверху. Змішати з нарізаною цибулею (можна дрібно нарубати або півкільцями, можна не класти його зовсім – все за бажанням господині).

Важливо! Печериці можна викладати сирими. Лісові гриби краще спочатку підварити. Сухі – замочити і відварити. Грибний бульйон не варто виливати. Його можна процідити, остудити і додати в соус-заливку. В цьому випадку слід брати склянку молока, а половину, і додати півсклянки бульйону. Запіканка вийде більш ароматною.

Приготувати соус-заливку: змішати молоко, яйця, бульйон (якщо є), сметану, сіль, спеції. Додати заливку в «відерце» мультиварки. Посипати зверху сиром. Закрити кришку і готувати (режим «Випічка») близько півгодини.

Рада! Якщо використовується свіжий качан, краще попередньо «розм'якшити» його на пару (близько десяти хвилин).

Заморожений суп зі шпинату — спробуйте приготувати це корисне блюдо за нашими рецептами.

Ячна каша на молоці має багато корисних властивостей. І варто відзначити, що всі мікроелементи з молоком тільки краще засвоюються. Рецепт тут.

Читайте як приготувати найсмачніший рецепт з яйцем.

Дієтична запіканка з брокколі та цвітної капусти

Склад:

  • цвітна капуста – 400 грам;
  • 200 грам суцвіть брокколі;
  • 2 курячих яйця;
  • півсклянки молока;
  • півсклянки води;
  • 100 грам маложирного сиру;
  • ложка олії;
  • спеції (за смаком);
  • сіль.

Потрібний час: ~ 30-45 хвилин.

Енергетична цінність – 71 ккал на 0,1 кг готової страви.

Процес приготування наступний. Брокколі та цвітна капуста бланшируются в окропі 5 хвилин (до напівготовності). Відкидаються. Вода повинна повністю злитися. Якщо овочі заморожені, бланшувати необов'язково.

Форму змащують маслом і укладають в неї суцвіття капусти. Готується заливка – суміш води, молока, яєць, солі, спецій і – увага! – половини вказаного в рецепті сиру. Заливка виливається у форму. Зверху розміщується залишився сир.

В духову шафу, з температурою 180-200 С, поміщають майбутню запіканку. Як тільки сир запечеться, блюдо готове (орієнтовно 25 хвилин).

Рада! У кожному рецепті можна зменшити калорійність, замінивши вершкове масло рослинним, а також знизивши жирність молока і сиру. Готувати страву можна і в мультиварці, враховуючи особливості попереднього рецепта.

Запіканка з куркою

Склад:

  • 400 грам капусти (кольоровий);
  • 200 грам курячої грудки;
  • цибулина (за бажанням);
  • 4 курячих яйця;
  • 1 стакан молока;
  • 150 грам твердого (натертого) сиру;
  • масло — близько 50 грам вершкового масла або 2 ложки рослинної;
  • 50 грам панірувальної обсипання;
  • сіль.

Потрібний час: ~ 30-45 хвилин.

Енергетична цінність – 90 ккал на 0,1 кг готової страви.

Розглянемо рецепт запіканки з цвітної капусти з куркою покроково. Він практично повністю повторює запіканку з м'ясним фаршем. Головна відмінність – низька калорійність курячого філе. Все інше ідентично: обсмажується цибуля; масло – сухарі – суцвіття головного овоча — рубане м'ясо – заливка – сир.

У випадку з курячим філе сир краще поміщати в форму відразу. Як тільки він запечеться – страва готова.

Запіканка з кольорової капусти з рибою в мікрохвильовці

Склад:

  • 400 грам капусти, розібраної на суцвіття;
  • 400 грам рибного філе;
  • цибулина (за бажанням);
  • 2 курячих яйця;
  • молоко – близько 250 мл;
  • сир — 120 грам;
  • вершкове масло 50-ти грамовий шматочок;
  • сіль і спеції.

Потрібний час: ~ 30-45 хвилин.

Енергетична цінність – 100-115 ккал на 0,1 кг готової страви.

Процес приготування наступний. Змастити форму. Викласти суцвіття. Рибне філе порізати сантиметровими кубиками або пластинками, перемішати з нарубаним цибулею і додати в форму. Змішати молоко і яйця, додати сіль і спеції легко збити віночком або вилкою до однорідної маси. Влити в майбутню запіканку. Посипати сиром.

Форму накрити плівкою, проколоти в ній отвори. Помістити з мікрохвильову піч на півгодини (потужність 800Вт). Залежно від виду риби може знадобитися трохи більше часу. Страва готова, коли риба готова.

Рада! Краще використовувати філе морської (океанічної) риби. У прісноводної багато кісток, і навіть у філе можуть траплятися дрібні і гострі «неприємності».

Кулінарні хитрості

Рецептів приготування запіканок з цвітної капусти безліч. Можна скористатися одним з наведених тут, можна пофантазувати самої господині. Не будуть зайвими і додаткові інгредієнти. Червоний перчик або свіжий помідор, приміром, не тільки додадуть страві смаку, але і зроблять його ще більш красивим.

Є кілька невеликих секретів, що полегшують роботу господині з кучерявою капустою і застерігатимуть її від помилок:

Непрохані гості

У суцвіттях овоча рідко, але можуть існувати різні комахи. Мало приємного зустріти їх на тарілці. Щоб цього не сталося досить потримати суцвіття в холодній солоній воді п'ять хвилин. Якщо хтось мешкав в їжі, він неодмінно вибереться і спливе на поверхню.

Ніжки в... сміття

Якщо використовується свіжий овоч, то, розбираючи на суцвіття, краще позбутися не тільки від кочережки і листя. Варто відправити сміття та особливо великі ніжки – вони занадто довго готуються і не дуже приємні на смак. В іншому випадку, поки дійдуть до готовності такі великі деталі, суцвіття можуть перетравитися і перетворитися на кашу.

Томат – не брат

Використовувати часточки свіжого помідора в запіканці можна – він дасть і смак, і красу – а ось застосовувати томатну заливку не рекомендується. Ці інгредієнти погано поєднуються і більшість людей визнають таке страви, м'яко кажучи, неаппетитным.

Біла, як цукор...

Якщо додати у воду для варіння капусти 2 ложки цукру, суцвіття збережуть свій білосніжний колір. Однак взаємовідношення з солодким – це «особисту справу» кожного організму. Шкода, додаткові калорії — слід враховувати це.

Головне, не забувати, наскільки корисна кучерява капуста! Потрібно пам'ятати про цьому чудовому овочі круглий рік, а особливо часто готувати його взимку і ранньою весною, коли інших вітамінів замало, а організм вимагає енергії. Готуйте запіканки з кольорової капусти, фантазуйте, експериментуйте, творіть! Будьте здорові і приємного апетиту!

Що ще почитати: