04 май 2019 2 092

Як смачно приготувати рис з брокколі

Готувати що-небудь з брокколі – особливий ритуал. Щоб вийшло ідеально, капусту треба з'єднати з готовим рисом. Головне її не переварити, в будь-яких супах, других стравах вона повинна залишатися трохи хрусткою. А про те, що готовий рис повинен бути розсипчастим, все і так чудово знають.

Рис з брокколі
Інгредієнти Кількість
часнику - 3 скибочки
олії оливи без запаху - 30 мл
свіжої брокколі - 200 г
рису - 1 пакетик
солі, перцю - за смаком
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 238 Ккал

В якості гарніру такий рис відмінно підійде до м'яса, а до риби, приготовленої в духовці, – особливо. Провідну роль у цій страві віддаємо брокколі, вона своїм яскравим кольором ще й прикрашає рис.

Готуємо:

  1. У підсолену киплячу воду викласти суцвіття брокколі, готувати 10 хвилин. Дістати капусту шумівкою.
  2. Відварити пакетик рису у цій же підсоленій воді. Коли крупа звариться, відкинути на друшляк.
  3. Часник дрібно нашаткувати, підрум'янити на розігрітому маслі.
  4. Коли з'явиться легкий аромат часнику, можна додати суцвіття брокколі, все перемішати, готувати 4 хвилини.
  5. Влити трохи рисового відвару. Як тільки він випарується, викласти рис, перемішати. За смаком приправити чорним перцем, посолити.

Рецепт з додаванням кольорової капусти

Специфічний капустяний запах дуже добре перебивається пряними травами, такими як шавлія.

Потрібні:

  • ½ Невеликого качана цвітної капусти;
  • 1/2 невеликого качана брокколі;
  • 150 г рису;
  • 150 г помідорів чері;
  • 200 г курячого філе;
  • 2 головки цибулі-шалот;
  • 2 гілочки свіжого шавлії;
  • 65 мл олії оливи без запаху;
  • 1 жменя обсмажених кедрових горішків;
  • 1 щіпка паприки;
  • сіль за смаком.

Час приготування: 20 хв.

Калорійність: 280 ккал.

Як готувати:

  1. Розібрати качани цвітної капусти і броколі на суцвіття, покласти на сито, витримати в киплячій воді 5 хв.
  2. Овочевий бульйон з-під капусти приправити сіллю, відварити в ньому рис.
  3. Філе куряче поперчити, посолити, потім з двох сторін злегка відбити, нарізати смужками. Розігріти олію на сковорідці і обсмажити філе до рум'яної скоринки. Цибулю почистити, нашаткувати півкільцями, викласти до м'яса, додати листочки шавлії, всі разом смажити, поки цибуля не стане прозорим.
  4. На сковорідку викласти цвітну капусту, броколі, черрі, щіпка паприки, тушкувати 3 хв.
  5. Відварений рис помістити до овочів, перемішати, витримати на вогні ще 2 хв.
  6. При подачі посипати горішками.

Варіант рису з брокколі і куркою

Важливий момент: броколі треба не переварити. М'яка капуста тільки зіпсує смак страви. А ось заправка з імбиром, часником, перцем чилі відмінно поєднується з усіма інгредієнтами.

Потрібні:

  • ¼ Склянки рису;
  • ½ Качана свіжої брокколі;
  • 1 філе куряче;
  • 1 жменя оливок без кісточки;
  • 20 мл олії оливи;
  • 1 щіпка чорного перцю;
  • сіль за смаком.

Для соусу:

  • 2 головки цибулі-шалот;
  • 1 маленький шматочок кореня імбиру;
  • ½ Червоного перцю чилі;
  • 2 часникові часточки;
  • 35 мл соєвого соусу;
  • 40 мл олії оливи.

Час приготування: 40 хв.

Кожна порція: 248 ккал.

Як готувати:

  1. Рис відварити в підсоленій воді. Готовий рис відкинути на друшляк.
  2. Курячу м'якоть обернути харчовою плівкою, відбити молотком, натерти сіллю, перцем. У сковорідці-гриль розігріти олію, обсмажити відбивні з кожного боку до готовності.
  3. Розібрати качан брокколі на окремі суцвіття. Жорсткі черешки видалити.
  4. Закип'ятити воду і відварити суцвіття капусти, потім відвар злити, а брокколі обдати дуже холодною водою, потім висушити паперовими рушниками.
  5. Корінь імбиру почистити і натерти дрібно (вийде приблизно 0,5 ч. л.).
  6. Очищені часникові часточки розчавити ножем. Перець чилі нашаткувати соломкою (насіння не прибирати). Цибулю нашаткувати тонкими кільцями.
  7. Приготувати заправку: розігріти масло оливи, покласти імбир, чилі, часник, цибуля-шалот, всі продукти перемішати і обсмажити, потім прибрати сковороду з плити, додати соєвий соус.
  8. Відварений рис, брокколі відправити на сковорідку з гарячим соусом, акуратно перемішати. Обсмажену курячу м'якоть нашаткувати смужками.
  9. Викласти брокколі з рисом в соусі на тарілку, розкласти зверху смужки філе, прикрасити оливками.

Готуємо страву зі стручковою квасолею

Рис з квасолею і брокколі – самостійне блюдо. Цілком підійде для легкої вечері. Брокколі і квасоля в стручках ми не просто додаємо до рису, а спочатку обсмажуємо разом і прогріваємо в вершках.

Потрібні:

  • 150 г рису;
  • 150 г квасолі стручкової замороженої;
  • 12 суцвіть брокколі;
  • 100 мл густих вершків;
  • 20 мл оливкової олії без запаху;
  • 1 щіпка чорного перцю;
  • 3 г солі.

Час: 35-45 хв.

Кожна порція: 206 ккал.

Як готувати:

  1. Квасолю розморозити перед готуванням.
  2. Відварити рис у підсоленій гарячій воді.
  3. Бланшувати брокколі 5 хв., відкинути на друшляк, дати воді стекти.
  4. Обсмажувати дві хвилини капусту на розігрітій сковорідці з олією. Додати стручкову квасолю, готувати ще 2 хв.
  5. Влити до капусти з квасолею густі вершки, трохи прогріти і вимкнути плиту.
  6. Додати рис, перемішати.

Суп з брокколі і рисом

З рису і брокколі особливо смачним виходить суп, у якому рис разварен практично повністю, а брокколі додається в останній момент.

Знадобляться:

  • 300 г броколі;
  • 1 курка середнього розміру;
  • 20 г солі;
  • 3 г меленого чорного перцю;
  • 1 чашка (повна) рису;
  • 10 мл рослинної олії без запаху;
  • 1 свіжа морква;
  • 1 цибулина;
  • стебла зеленого лука.

Час готування: 1 год.

Кількість калорій: 300 ккал.

Готуємо:

  1. Розрізати тушку курки на шість шматків. Відправити м'ясо в каструлю, налити воду. Коли бульйон закипить, зняти піну, поперчити за смаком, додати сіль, покласти очищену цибулину і морквину. Варити до готовності м'яса, потім вийняти з бульйону шматки курки і овочі.
  2. Поки м'ясо вариться, промити рис, посолити, залишити на 60 хв, потім додати до нього 5 мл олії і відправити рис в каструлю з бульйоном, варити на середньому вогні до тих пір, поки рис не розвариться. Під час готування помішувати, інакше рис прилипне до дна суповій каструлі.
  3. Броколі розібрати на суцвіття, відварити в підсоленому окропі (8 хв). Потім відкинути на друшляк, промити водою крижаною водою.
  4. У гарячий суп опустити дрібно нарізане м'ясо курки і брокколі. Буквально через хвилину можна розливати суп по тарілках. Останній штрих – додати трохи подрібненого зеленого лука прямо в тарілку. Він додасть смак і прикрасити страву.

На відео — варіант приготування супу з рисом і брокколі на основі бульйону з індички:

Дієтичне перша страва

Другий рецепт супу з розряду старих знайомих. Головне, не кладіть всі компоненти одночасно.

Потрібні:

  • 300 г броколі;
  • 1 морквина;
  • 1 головка цибулі;
  • ½ Склянку рису;
  • 1 пучок свіжої зелені (кріп + петрушка);
  • 2-3 часникові часточки;
  • 15-20 г вершкового масла;
  • сіль за смаком.

Час: 30 хвилин.

Енергетична цінність: 228 ккал.

Як готувати:

  1. Налити в каструлю 1 літр води, покласти очищену головку цибулі. Довести до кипіння.
  2. Додати в киплячу воду моркву, нашатковану соломкою, і рис, ретельно промитий гарячою водою. Коли рис буде близький до готовності, додати в суп розібрану на суцвіття брокколі (вона повинна варитися 6-7 хв.).
  3. Одночасно в сковорідці нагріти масло з подрібненим часником (не смажити).
  4. Ароматне масло додати в суп в кінці готування, розмішати і вимкнути плиту, дати настоятися.
  5. Подавати суп зі сметаною і нашаткованої зеленню.

На обід приготуйте крем-суп з брокколі.

Цікаво виходить пиріг з сьомгою і брокколі з цього рецептом.

Тут ви знайдете рецепт запіканки з брокколі в духовці.

Господині на замітку

  1. Цвітна капуста погано зберігається, радимо відразу приготувати з неї суп, згасити, приготувати на пару з яскравою брокколі.
  2. Щоб отримати від цвітної капусти максимальну користь, вибирайте і купуйте овоч, який не встиг перезріть. У нього щільні нерозпущеною суцвіття. Овоч з відкритими і пухкими бутонами не вийде смачним і соковитим.
  3. Цвітну капусту краще запікати в духовій шафі без відварювання.
  4. Найвідоміші способи приготування брокколі – відварювання у воді або на пару, останній варіант кращий.
  5. У кулінарії брокколі з рисом використовують як гарнір до риби або м'яса.
  6. Щоб приготувати рис, треба залити його окропом (на 200 г рису знадобиться 1,5 склянки рідини).
  7. Доводять рис до кипіння під щільною кришкою і готують, не відкриваючи, при середній температурі (12 хвилин). Потім загортають каструлю чим-небудь теплим, дають рису настоятися. Рис, приготовлений таким чином, буде розсипчастим.

На відео — відмінний рецепт вегетаріанського рису з брокколі, сиром тофу і грибами:

Брокколі добре поєднується з рисом, чудово виглядає в рагу і супі. Ніяких складнощів у приготуванні, а смак страв виходить цікавий.

Що ще почитати: