Як смачно приготувати рис з брокколі
Готувати що-небудь з брокколі – особливий ритуал. Щоб вийшло ідеально, капусту треба з'єднати з готовим рисом. Головне її не переварити, в будь-яких супах, других стравах вона повинна залишатися трохи хрусткою. А про те, що готовий рис повинен бути розсипчастим, все і так чудово знають.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
часнику - | 3 скибочки |
олії оливи без запаху - | 30 мл |
свіжої брокколі - | 200 г |
рису - | 1 пакетик |
солі, перцю - | за смаком |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 238 Ккал |
В якості гарніру такий рис відмінно підійде до м'яса, а до риби, приготовленої в духовці, – особливо. Провідну роль у цій страві віддаємо брокколі, вона своїм яскравим кольором ще й прикрашає рис.
Готуємо:
- У підсолену киплячу воду викласти суцвіття брокколі, готувати 10 хвилин. Дістати капусту шумівкою.
- Відварити пакетик рису у цій же підсоленій воді. Коли крупа звариться, відкинути на друшляк.
- Часник дрібно нашаткувати, підрум'янити на розігрітому маслі.
- Коли з'явиться легкий аромат часнику, можна додати суцвіття брокколі, все перемішати, готувати 4 хвилини.
- Влити трохи рисового відвару. Як тільки він випарується, викласти рис, перемішати. За смаком приправити чорним перцем, посолити.
Рецепт з додаванням кольорової капусти
Специфічний капустяний запах дуже добре перебивається пряними травами, такими як шавлія.
Потрібні:
- ½ Невеликого качана цвітної капусти;
- 1/2 невеликого качана брокколі;
- 150 г рису;
- 150 г помідорів чері;
- 200 г курячого філе;
- 2 головки цибулі-шалот;
- 2 гілочки свіжого шавлії;
- 65 мл олії оливи без запаху;
- 1 жменя обсмажених кедрових горішків;
- 1 щіпка паприки;
- сіль за смаком.
Час приготування: 20 хв.
Калорійність: 280 ккал.
Як готувати:
- Розібрати качани цвітної капусти і броколі на суцвіття, покласти на сито, витримати в киплячій воді 5 хв.
- Овочевий бульйон з-під капусти приправити сіллю, відварити в ньому рис.
- Філе куряче поперчити, посолити, потім з двох сторін злегка відбити, нарізати смужками. Розігріти олію на сковорідці і обсмажити філе до рум'яної скоринки. Цибулю почистити, нашаткувати півкільцями, викласти до м'яса, додати листочки шавлії, всі разом смажити, поки цибуля не стане прозорим.
- На сковорідку викласти цвітну капусту, броколі, черрі, щіпка паприки, тушкувати 3 хв.
- Відварений рис помістити до овочів, перемішати, витримати на вогні ще 2 хв.
- При подачі посипати горішками.
Варіант рису з брокколі і куркою
Важливий момент: броколі треба не переварити. М'яка капуста тільки зіпсує смак страви. А ось заправка з імбиром, часником, перцем чилі відмінно поєднується з усіма інгредієнтами.
Потрібні:
- ¼ Склянки рису;
- ½ Качана свіжої брокколі;
- 1 філе куряче;
- 1 жменя оливок без кісточки;
- 20 мл олії оливи;
- 1 щіпка чорного перцю;
- сіль за смаком.
Для соусу:
- 2 головки цибулі-шалот;
- 1 маленький шматочок кореня імбиру;
- ½ Червоного перцю чилі;
- 2 часникові часточки;
- 35 мл соєвого соусу;
- 40 мл олії оливи.
Час приготування: 40 хв.
Кожна порція: 248 ккал.
Як готувати:
- Рис відварити в підсоленій воді. Готовий рис відкинути на друшляк.
- Курячу м'якоть обернути харчовою плівкою, відбити молотком, натерти сіллю, перцем. У сковорідці-гриль розігріти олію, обсмажити відбивні з кожного боку до готовності.
- Розібрати качан брокколі на окремі суцвіття. Жорсткі черешки видалити.
- Закип'ятити воду і відварити суцвіття капусти, потім відвар злити, а брокколі обдати дуже холодною водою, потім висушити паперовими рушниками.
- Корінь імбиру почистити і натерти дрібно (вийде приблизно 0,5 ч. л.).
- Очищені часникові часточки розчавити ножем. Перець чилі нашаткувати соломкою (насіння не прибирати). Цибулю нашаткувати тонкими кільцями.
- Приготувати заправку: розігріти масло оливи, покласти імбир, чилі, часник, цибуля-шалот, всі продукти перемішати і обсмажити, потім прибрати сковороду з плити, додати соєвий соус.
- Відварений рис, брокколі відправити на сковорідку з гарячим соусом, акуратно перемішати. Обсмажену курячу м'якоть нашаткувати смужками.
- Викласти брокколі з рисом в соусі на тарілку, розкласти зверху смужки філе, прикрасити оливками.
Готуємо страву зі стручковою квасолею
Рис з квасолею і брокколі – самостійне блюдо. Цілком підійде для легкої вечері. Брокколі і квасоля в стручках ми не просто додаємо до рису, а спочатку обсмажуємо разом і прогріваємо в вершках.
Потрібні:
- 150 г рису;
- 150 г квасолі стручкової замороженої;
- 12 суцвіть брокколі;
- 100 мл густих вершків;
- 20 мл оливкової олії без запаху;
- 1 щіпка чорного перцю;
- 3 г солі.
Час: 35-45 хв.
Кожна порція: 206 ккал.
Як готувати:
- Квасолю розморозити перед готуванням.
- Відварити рис у підсоленій гарячій воді.
- Бланшувати брокколі 5 хв., відкинути на друшляк, дати воді стекти.
- Обсмажувати дві хвилини капусту на розігрітій сковорідці з олією. Додати стручкову квасолю, готувати ще 2 хв.
- Влити до капусти з квасолею густі вершки, трохи прогріти і вимкнути плиту.
- Додати рис, перемішати.
Суп з брокколі і рисом
З рису і брокколі особливо смачним виходить суп, у якому рис разварен практично повністю, а брокколі додається в останній момент.
Знадобляться:
- 300 г броколі;
- 1 курка середнього розміру;
- 20 г солі;
- 3 г меленого чорного перцю;
- 1 чашка (повна) рису;
- 10 мл рослинної олії без запаху;
- 1 свіжа морква;
- 1 цибулина;
- стебла зеленого лука.
Час готування: 1 год.
Кількість калорій: 300 ккал.
Готуємо:
- Розрізати тушку курки на шість шматків. Відправити м'ясо в каструлю, налити воду. Коли бульйон закипить, зняти піну, поперчити за смаком, додати сіль, покласти очищену цибулину і морквину. Варити до готовності м'яса, потім вийняти з бульйону шматки курки і овочі.
- Поки м'ясо вариться, промити рис, посолити, залишити на 60 хв, потім додати до нього 5 мл олії і відправити рис в каструлю з бульйоном, варити на середньому вогні до тих пір, поки рис не розвариться. Під час готування помішувати, інакше рис прилипне до дна суповій каструлі.
- Броколі розібрати на суцвіття, відварити в підсоленому окропі (8 хв). Потім відкинути на друшляк, промити водою крижаною водою.
- У гарячий суп опустити дрібно нарізане м'ясо курки і брокколі. Буквально через хвилину можна розливати суп по тарілках. Останній штрих – додати трохи подрібненого зеленого лука прямо в тарілку. Він додасть смак і прикрасити страву.
На відео — варіант приготування супу з рисом і брокколі на основі бульйону з індички:
Дієтичне перша страва
Другий рецепт супу з розряду старих знайомих. Головне, не кладіть всі компоненти одночасно.
Потрібні:
- 300 г броколі;
- 1 морквина;
- 1 головка цибулі;
- ½ Склянку рису;
- 1 пучок свіжої зелені (кріп + петрушка);
- 2-3 часникові часточки;
- 15-20 г вершкового масла;
- сіль за смаком.
Час: 30 хвилин.
Енергетична цінність: 228 ккал.
Як готувати:
- Налити в каструлю 1 літр води, покласти очищену головку цибулі. Довести до кипіння.
- Додати в киплячу воду моркву, нашатковану соломкою, і рис, ретельно промитий гарячою водою. Коли рис буде близький до готовності, додати в суп розібрану на суцвіття брокколі (вона повинна варитися 6-7 хв.).
- Одночасно в сковорідці нагріти масло з подрібненим часником (не смажити).
- Ароматне масло додати в суп в кінці готування, розмішати і вимкнути плиту, дати настоятися.
- Подавати суп зі сметаною і нашаткованої зеленню.
На обід приготуйте крем-суп з брокколі.
Цікаво виходить пиріг з сьомгою і брокколі з цього рецептом.
Тут ви знайдете рецепт запіканки з брокколі в духовці.
Господині на замітку
- Цвітна капуста погано зберігається, радимо відразу приготувати з неї суп, згасити, приготувати на пару з яскравою брокколі.
- Щоб отримати від цвітної капусти максимальну користь, вибирайте і купуйте овоч, який не встиг перезріть. У нього щільні нерозпущеною суцвіття. Овоч з відкритими і пухкими бутонами не вийде смачним і соковитим.
- Цвітну капусту краще запікати в духовій шафі без відварювання.
- Найвідоміші способи приготування брокколі – відварювання у воді або на пару, останній варіант кращий.
- У кулінарії брокколі з рисом використовують як гарнір до риби або м'яса.
- Щоб приготувати рис, треба залити його окропом (на 200 г рису знадобиться 1,5 склянки рідини).
- Доводять рис до кипіння під щільною кришкою і готують, не відкриваючи, при середній температурі (12 хвилин). Потім загортають каструлю чим-небудь теплим, дають рису настоятися. Рис, приготовлений таким чином, буде розсипчастим.
На відео — відмінний рецепт вегетаріанського рису з брокколі, сиром тофу і грибами:
Брокколі добре поєднується з рисом, чудово виглядає в рагу і супі. Ніяких складнощів у приготуванні, а смак страв виходить цікавий.