21 март 2019 7 075

Бджолиний підмор: користь і шкода, лікувальні рецепти

Чи можуть мертві комахи бути корисні людині або вони швидше завдадуть більше шкоди?

Спробуємо розібратися в цьому питанні детально, вивчивши користь і шкоду бджолиного підмору, а також розглянувши рецепти народної медицини.

Що таке бджолиний підмор і де його взяти

Навряд чи хтось ставить під сумнів користь, яку приносять в наш організм продукти бджільництва. Люди люблять їх як лікувальний вплив, який вони здійснюють на організм, так і за дивний смак і цікавий аромат.

Але існує один такий унікальний вид продуктів бджільництва, як бджолиний підмор, і він абсолютно не володіє вищесказаними характеристиками.

Бджолиний підмор – тельця загиблих бджіл, які не змогли перезимувати. Багато хто не в силах повірити, що загиблі бджоли можуть принести користь людині.

Але вони помиляються! Бджоли – лікарі за покликанням, які і після смерті продовжують забезпечувати людей корисними речовинами.

Збір бджолиного підмору проходить протягом року, але піковим часом збору найбільшої кількості — ранній весняний період.

У середньому бджолярі збирають близько 500 р. свіжого підмору, а його якість залежить від охайності пасічників: якщо вони прибирали вулики в зимовий період, і після його завершення в залишку вони будуть мати свіжий підмор з мінімумом сміття.

У разі, коли пасічники не прибирають вулика, тільця давно померлих бджіл покриваються цвіллю і набувають неприємний запах.

Надалі такі тільця бджіл у сфері медицини використовувати не можна.

Підмор не вимагає часу на підготовку до використання, його можна застосовувати безпосередньо відразу після виїмки та очищення від бруду.

Очищених і вимитих бджілок сушать в духовій шафі при маленькій температурі, а після викладають на сухі ємності з постійним кондиціонуванням повітря.

Яку користь він принесе людині

Безліч хвороб готові піти з нашого життя, якщо застосовувати цей продукт бджільництва як лікарський засіб. Його лікувальні властивості полягають у тілах бджіл, які складаються з меду, бджолиної отрути, молочка, прополісу, жиру, воску.

Все це бджоли виробляли протягом всього свого життя. Також на їх тільцях присутній хітиновий шар, в якому розташований величезний обсяг корисних компонентів для людини, куди входить і хітозан (аміноцукор, що отримується тільки з хітину і ніде не зустрічається в природі у чистому вигляді).

Хітозан має здатність з'єднуватися з частинками жирів і, тим самим, не давати йому засвоюватися в організмі. Жир виявляється «зв'язаний» і організм просто виводить його з себе.

Також він поглинає токсини, які знаходяться в кишечнику, допомагає збільшенню кількості корисних бактерій і ускладнює життєдіяльність мікробів. При постійному вживанні всередину він допомагає організму поліпшити холестериновий обмін. При зовнішньому застосуванні він стає помічником в лікуванні ран і виразок.

Хітинова оболонка має ще й гепарин, вважається прямим антикоагулянтом, тобто речовиною, що перешкоджає згортання крові. Завдяки йому зменшується ризик інфаркту та тромбоемболії.

Схема взаємодії хітозану та жиру.

У підморі є і бджолина отрута, який набагато слабкіше, ніж у живих бджілок. Корисні властивості отрути в ньому не губляться у процесі теплової обробки, завдяки чому можна приготувати цілющі відвари.

Такі відвари візьмуть від бджолиної отрути всі його корисні властивості, а при лікуванні ними нададуть благотворний вплив на сон і тонус людини.

Наступним корисним речовиною підмору можна назвати бджолиний жир. В основному його використовують для стабілізації артеріального тиску і поліпшення імунітету.

У народній медицині не обійтися без цього продукту бджільництва

Найчастіше у народній медицині його застосовують у вигляді відварів, мазей і настоянок.

  1. Відвар. У маленьку ємність вилити 200 мл води. В цю ж ємність додати 20 р. порошку підмору. Отриманий склад на плиті довести до кипіння, після дати йому охолонути і, не знімаючи кришки, пропустити через дрібну сітку, сито або друшляк. Термін зберігання готового відвару не повинен досягати 3 доби. Приймати його всередину по 1 ст. л. незадовго до сніданку і сну протягом 30 днів. Процедура матиме позитивний вплив на печінку, роботу щитовидної залози, сечостатеву систему. Часто для досягнення найкращого результату у відвар додають мед або настойку прополісу;
  2. Настоянка (на спирті). В темну ємність налити 200 мл горілки і покласти 20 р. підмору. Накрити ємність кришкою і не відкривати 21 день, іноді збовтувати. Після того, як пройде 21 день, ліки можна приймати всередину по 20 крапель двічі на добу після прийому їжі протягом 14 діб. Процедура матиме позитивний вплив на кровоносні судини, стабілізацію тиску, зниження холестерину в організмі;
  3. Настоянка (на маслі). В ємності на слабкому вогні підігріти олію і додати 20 р. підмору, попередньо подрібнивши його до стану порошку. Вживати всередину слід по 1 ст. л. до їди двічі на добу. Підходить для внутрішнього і зовнішнього застосування;
  4. Мазь. Існує кілька рецептів приготування мазей згідно захворювань:
  • При тромбофлебіті, варикозному розширенні вен, хвороби суглобів: в ємність розтерти 1 столову ложку підмору, додати 100 г вазеліну. При використанні мазь необхідно підігріти до тієї температура, при якій не буде отримано опік при нанесенні на шкіру;
  • При екземі: в ємності розігріти 100 г оливкової олії і туди ж помістити 3 чайні ложки порошку підмору. На травмоване місце наносити виключно теплу мазь;
  • При болях у суглобах, головних болях, неврології: розтерти підмор до стану порошку (треба 4 їдальні ложки). Далі отриманий порошок заливаєте оливковою або лляною олією, перемішуєте. При використанні мазь необхідно підігріти. Зберігати можна в темному скляному посуді в холодильній камері;
  • При болях в колінах: в ємність, додати 100 р. підмору і 500 р. 400 спиртового розчину, перемішати і поставити в кімнату, куди не проникає світло. Після використання мазі хворе місце треба укутати в теплу річ. Повторювати процедуру щодня протягом 20 днів. Після закінчення 20 днів зробити перерву на тиждень, а далі повторити курс;
  • При артриті: в ємність з розігрітим рослинним маслом (100 мл) додати 10 р. попередньо подрібненого підмору, 10 р. прополісу і 25 р. бджолиного воску і перемішати. Отриманий склад тримати над водяною банею протягом півгодини. Ємність з ліками покласти в каструлю з холодною водою і заважати до моменту, поки всі складові не розчиняться.
Струнка фігура за допомогою клітковини — а чому б і ні? Клітковина для схуднення: види, способи застосування, відгуки. Вивчіть інформацію про продукт і вирішите, чи підходить вам такий спосіб чи ні.

Почитати відгуки про кава Турбослім для схуднення можна тут. Там же ви знайдете опис властивостей цього напою, складу і побічних дій від вживання.

А тут ви можете дізнатися про те, яка дієта передбачена для людей з панкреатитом підшлункової залози.

Худнемо з бджолиним підмором

Бджолиний підмор покращує обмін речовин, очищає шлунково-кишковий тракт і, як говорилося раніше, виводить жир з організму.

Тому в якості засобу для схуднення підмор також можна використовувати. Як приймати бджолиний підмор для схуднення? Для цього підійде відвар або настоянка.

Для приготування відвару розітріть в ємність 2 столові ложки підмору до стану порошку, додайте до нього 500 мл окропу і одержаний склад покладіть в термос. Залиште термос на 12 годин. Вживайте щодня за сорок хвилин до першого прийому їжі.

Кому небезпечно його використовувати

Незважаючи на всі привабливі сторони вживання бджолиного підмору у нього є і протипоказання, тому перед його застосуванням необхідна консультація лікаря.

Спочатку бджолиний підмор є сильним алергеном і викликати алергічні реакції він може не тільки у людей, які не виносять продукти бджільництва, але й у тих, у кого алергія на пил.

Незважаючи на його лікувальні властивості відмовитися від підмору потрібно і тим, хто страждає гострою формою тромбозу, має захворювання крові (лейкоз — рак, будь-які види кровотеч) серйозні порушення ритму серця і аневризми в ньому або ж захворювання психічного характеру.

З особливою обережністю до лікування бджолиним підмором повинні поставитися жінки, які перебувають у положенні, годують груддю мами, щоб не заподіяти собі шкоду.

Висновок

Бджолиний підмор — народний засіб, використовувати яке може будь-яка людина, що не має медичних протипоказань до його застосування.

З нього можна робити і лікувальні відвари і настоянки, мазі, які, на відміну від перших, можна заготовлювати про запас і зберігати у холодильній камері не більше 30 днів.

В цілому, все, що міститься в цьому продукті, допомагає організму протистояти вірусам і має протизапальну, відновлює та іншими діями.

Що ще почитати: