Як зробити кляр на пиві для риби, м'яса та овочів
Кляр – це своєрідна рідка паніровка, в яку потрібно вмочати продукти перед початком смаження (мається на увазі смаження у фритюрі, тобто у великій кількості масла).
По закінченні готування продукт покритий гарною хрусткою скоринкою, всередині якої зберігаються всі соки разом із корисними та поживними речовинами, а їх смак і аромат набувають оригінальний відтінок.
Цей кулінарний шедевр, як і багато інших, імовірно, був придуманий у Франції (про це говорить і його назва, що перекладається з французької як «рідкий»).
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яйце - | 2 штуки |
борошно - | 125 г |
масло рослинне - | 10 мл |
мінеральна вода - | 0,1 л |
сіль - | за смаком |
Час приготування: 10 хвилин | Калорійність на 100 грам: 244 Ккал |
Різновид кляру на пиві використовується найбільш широко і сприяє збереження натурального смаку продуктів, захищаючи його красивою золотистою скоринкою.
Хід приготування:
- Вбити яйця в миску, відокремити жовтки і помістити в окрему ємність;
- Яєчний білок і прибрати в холодильник;
- До жовтків долити олії і мінеральної води, все як слід змішати й посолити;
- Просіяти борошно через сито (додає кляру легкості);
- Невеликими частинами всипати борошно в ємність з жовтком, постійно помішуючи допомогою виделки або віночка;
- Коли жовткова суміш придбає достатню однорідність, необхідно об'єднати її з збитими білками* (білок необхідно посолити і збивати міксером, поки не утвориться повітряна піна);
- Кляр готовий, лише треба охолодити його (найкращий варіант – помістити миску з кляром в ємність з холодною водою).
Як робити кляр на пиві без яєць
Іноді усіх потрібних продуктів може не виявитися під рукою. Найчастіше закінчуються саме яйця. Але це не стане перешкодою для того, щоб приготувати кляр.
Інгредієнти:
- борошно – 250 г;
- пиво – 0,5 л;
- зелень петрушки – 20 г;
- перець чорний (мелений) – за бажанням;
- куркума – 3 г;
- сіль – за смаком.
Час приготування: 10 хвилин.
Калорійність: 234 ккал.
Хід приготування:
- У глибокій ємності змішати борошно з чорним перцем і куркумою;
- Потроху, постійно помішуючи борошно, влити пиво;
- Дрібно нарубати зелень і теж всипати її до тесту;
- Збити вміст, домагаючись рівномірної щільності всієї маси;
- Кляр готовий.
Цибульні кільця в клярі до пива
Така закуска доречна не тільки в алкогольній компанії. Вдома в сімейному колі її цілком можна приготувати навіть для дітей (вони з'їдають колечка навіть з більшим задоволенням, ніж звичайну їжу).
Інгредієнти:
- цибуля ріпчаста (невеликий) – 4 штуки;
- борошно – 0,1 кг;
- яйце – 2 штуки;
- масло рослинне – 15 мл;
- сіль – щіпка;
- молоко (вода) – 0,1 л.
Час приготування: 15 — 30 хвилин.
Калорійність: 143 ккал.
Хід приготування:
- В першу чергу необхідно приготувати кляр, щоб був час настояти його: у глибокій мисці змішати борошно і сіль;
- Туди ж влити олію і вбити пару яєць;
- Влити молоко зі спеціями, змішати всі компоненти і розбити борошняні грудочки;
- Прибрати тісто на кілька хвилин у холодильник;
- Акуратно зняти з лушпиння цибулі, зберігаючи цілісність його верств;
- Нарізати цибулини на широкі гуртки, розкришити їх на окремі кільця;
- Поставити Сотейник розігріватися на сильному полум'я, влити в нього значну кількість олії (щоб кільця тонули в ньому хоча б наполовину);
- Всі кільця цибулі висипати в миску з кляром і трохи перемішати їх, не ламаючи (якщо кляр був приготовлений правильно, то він буде обволікати кільця, не стікаючи з них);
- Кілька (скільки поміститься) кілець в клярі викласти в сотейник так, щоб вони не прилягали один до одного впритул, і обсмажити їх з двох сторін;
- Коли кільця готові, їх потрібно викласти на блюдо, покрите паперовими серветками (папір вбере в себе надлишки жиру);
- Цибульні кільця в клярі можна подавати до столу.
Пивний кляр для риби
У процесі приготування даної різновиду кляру (як і будь-який інший) слід пам'ятати, що всі компоненти і сам кінцевий продукт повинні бути холодними на момент використання.
Інгредієнти:
- пиво (світле) – 250 мл;
- яйце – 2 штуки;
- борошно – 0,2 кг;
- масло рослинне – 30 мл;
- сіль – щіпка,
- каррі – за смаком.
Час приготування: 15 хвилин.
Калорійність: 245 ккал.
Хід приготування:
- Розділити білки і жовтки і поставити їх в холодильник;
- У глибоку миску всипати протрушенную через сито борошно і спеції, додати зелені або прянощів начебто мускатного горіха;
- Борошно змішати з жовтками, пивом і рослинним маслом, ретельно вимісити, додати збитий білок з сіллю і знову все змішати;
- Кляр готовий, і його потрібно відразу ж використовувати для приготування риби.
Як приготувати прісне тісто для пиріжків — здобне, на кефірі, на пиві й інші варіанти.
Читайте як приготувати соковиті котлети з карася в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепт смачної шарлотки без яєць випічка така ж смачна.
Рецепт для цвітної капусти
Приготувати цвітну капусту в клярі — це одночасно смачно, просто і доступно. Незважаючи на те, що в рецептурі рідкої панірування використовується пиво, ніякого специфічного запаху у готового страви немає, навпаки, воно набуває вельми приємний аромат.
Інгредієнти:
- цвітна капуста – 1 качан (середнього розміру);
- пиво – 0,1 л;
- яйце – 2 штуки;
- борошно – 0,1 кг;
- паприка, сіль – за смаком;
- масло рослинне – 30 мл
Час приготування: 45 хвилин.
Калорійність: 140 ккал.
Хід приготування:
- Капусту промити і позбутися від темних зіпсованих ділянок, розділити на окремі суцвіття;
- Частини капусти викласти в каструлю, додати води і поставити варитися (не знімати з плити, поки суцвіття не досягнуто стану середньої готовності);
- Воду з каструлі злити, капусту залишити остигати, а в цей час зайнятися приготуванням кляру;
- В окремій чашці з допомогою виделки збити яйця з сіллю;
- До яйцям влити пиво, обидва компоненти ретельно змішати;
- Приправити спеціями (особливо красивий світло-жовтий колір дають куркума і каррі, а паприка робить скоринку більш золотистої);
- Знову все змішати і потроху всипати борошно (не припиняючи розмішувати тісто і розбиваючи всі борошняні грудочки, якщо вони утворюються);
- У готовому вигляді кляр повинен бути рідким, але не занадто, щоб не стікати по капусті як вода;
- У ємність з кляром викласти відварені капустяні суцвіття;
- Кожне з суцвіть акуратно викласти у сковороду з розпеченою олією;
- Обсмажувати капусту потрібно з усіх боків, а після викласти в блюдо з паперовими серветками, даючи жиру можливість стекти;
- При подачі на стіл блюдо можна приправити улюбленим соусом.
Для курки
Для смаження у фритюрі краще скористатися филейным м'ясом курки. Загорнуте в кірочку і тесту воно виходить дуже соковите і ніжне.
Інгредієнти:
- філе курки – 100 г;
- пиво (холодне) – 125 мл;
- борошно – 2 столові ложки;
- яйце – 1 штука;
- цедра лимона – 5 м;
- сіль, перець – за смаком;
- масло рослинне – 30 мл
Час приготування: 20-25 хвилин.
Калорійність: 155 ккал.
Хід приготування:
- Нарізати філе курки у вигляді тонких смуг не товщі сантиметра;
- Посипати м'ясо з сіллю і перцем і все змішати;
- Для приготування кляра з'єднати яєчний жовток, борошно, пиво, сіль і перець з подрібненої на тертушці цедрою лимона і прянощами;
- В кінці додати збитий білок з сіллю і вимісити тісто, розбивши всі грудочки при необхідності (це потрібно, щоб кляр лягав на поверхню м'яса рівним шаром);
- У сотейник налити рослинне масло (його шар повинен бути не менше 1-го сантиметра);
- По черзі вмочати шматочки курки в клярі і викладати в сотейник (пам'ятайте, що вони не повинні стикатися між собою при смаженні);
- Готувати потрібно поки скоринка не придбає приємний рум'яний колір;
- Шматочки готової курки викласти на паперові серветки, які повинні ввібрати зайвий жир;
- Подавати до столу страву треба відразу ж, не чекаючи, поки воно охолоне (в якості соусу використовувати гірчицю або кетчуп).
Корисні поради
При приготуванні страв з кляром на пиві слід пам'ятати, що:
- Рідку паніровку потрібно використовувати відразу ж після того, як вона була приготована;
- Правильна смаження продуктів у клярі передбачає, що масло в сковорідці повинно бути дуже гарячим, інакше страва виявиться занадто жирним;
- Кляр на пиві не сповзає з продуктів, якщо вони присипані борошном;
- У момент смаження окремі шматочки не повинні щільно прилягати один до одного;
- Готовому страві обов'язково треба дати стекти», тобто викласти їх на паперові серветки, які вберуть надлишок олії.
Дотримання цих вказівок дозволить зробити ваші страви дуже апетитними на вигляд, запах і смак.