01 июнь 2019 6 741

Куряча печінка: користь і шкоду для людини

Куряча печінка – це цінний у всіх сенсах продукт. Вже протягом великої кількості часу людство з великою повагою ставиться до неї та її корисних властивостей.

Доведено, що вона містить досить важливих елементів, які сприяють лікуванню багатьох захворювань у людини. Однак її люблять не тільки за її лікарський ефект, але і за неповторну пікантність смаку.

Склад і калорійність

Куряча печінка збагачена такими макро - і мікроелементи, як залізо, калій, цинк, магній, мідь і багато інших. У її складі присутні вітамін А, РР, С, В9, холін.

Субпродукт не володіє високою калорійністю, її енергетична цінність дорівнює 137,6 кКал. Але, крім того, що куряча печінка дуже корисна і благотворно впливає на функціонування організму, а також допомагає при деяких захворюваннях, вона ще й дуже смачна.

Існує безліч рецептів, в яких як головним, так і додатковим компонентом є печінка курки.

Користь курячої печінки

Чи приносить користь чи шкоду під час дотримання дієти вживання курячої печінки, досі є дискусійним питань між дієтологами.

З одного боку, печінка – дуже цінний продукт, збагачений безліччю корисних елементів, необхідних для нормальної життєдіяльності організму, а з іншого боку, в печінці все ж досить великий вміст холестерину, який у великих дозах негативно впливає на кровообіг.

Однак, більшість дієтологів і кулінарів все-таки вважають її дієтичним продуктом. Вміст білка прирівнюється до вмісту його в курячій грудці.

Завдяки наявним у ній вітамінів, вона прекрасно підходить для підтримки і кращого розвитку імунної кровоносної системи людини. Вживання печінки значно покращує пам'ять, позитивно впливає на роботу ДНК, а ще покращує стан щитовидної системи.

У курячої печінки міститься такий корисний елемент, як гепарин, який, у свою чергу, спрямований на нормалізацію процесу згортання крові.

Багато лікарі рекомендують вагітним жінкам, щоб куряча печінка обов'язково присутня в раціоні майбутньої матусі. Вона сприяє поліпшенню зору, а ще підтримання молодості шкіри, повертає їй здоровий і свіжий колір.

При вагітності куряча печінка допоможе нормалізувати роботу кишечника, зробить імунітет більш стійким до впливу різних вірусів, поліпшить ендокринну, серцево-судинну системи.

Завдяки високому вмісту заліза та міді в продукті, під час вагітності можна уникнути появи анемії і інших можливих порушень кровообігу, так як вони збагачують кров жінки.

А наявний у складі продукту цинк буде сприяти нормалізації гормонального фону вагітної, це дозволить уникнути передчасних пологів або навпаки – пологів за встановленими термінами, а ще не виникне жодних проблем з виношуванням.

Шкоду і протипоказання до її вживання

Незважаючи на всі корисні якості, до вживання субпродукту потрібно підходити досить обачно.

Основним шкодою печінки є досить великий вміст в ній холестерину.

Однак у невеликих кількостях цей продукт навіть корисний для організму, але зловживати ним, звичайно ж, не можна, інакше це може призвести до негативних наслідків.

До категорій тих, кому протипоказано вживання курячої печінки, належать:

  • Особи, у яких підвищений рівень холестерину в крові;
  • Літні люди (або обмежити вживання печінки до 100 грам в тиждень);
  • Діти, які не досягли трьох років;
  • Особи, у яких є хвороби нирок, виразкові хвороби та інші подібні недуги.

Як вибрати якісний субпродукт

Щоб печінка була і смачною і корисною, необхідно ретельно підходити до її вибору, щоб вона відповідала всім показникам якості. Визначити свіжість субпродукту можна за кольором.

Він повинен бути темно-коричневий, а поверхня – глянцева і гладкою на дотик. Печінка не повинна бути рихлою.

Ще на її поверхні не повинно бути видно ніяких згустків крові або проступающих кровоносних судин.

Ці фактори дозволять точно визначити, чи є печінка якісної і чи можна її використовувати в приготуванні.

Пропонуємо ще з однією печінкою ознайомитися. Печінка тріски: походження, користь, шкоду і рецепти. Будьте в курсі!

Ви коли-небудь пробували варити яйця в мікрохвильовій печі? Ні? Ось і не треба, а то небезпечно це, знаєте. Але якщо знайдуться сміливці, які хочуть ризикнути, то тут описані способи можливої варіння. Однак, ми не рекомендуємо так робити!

Рецепти других страв на швидку руку знаходяться в цій кулінарній статті. Готуйте із задоволенням!

Варто уникати печінки, від якої погано відокремили жирові прошарки.

Вона повинна бути ретельно очищена від всього зайвого і не мати ніяких домішок.

Якщо вона має зеленуваті плями, то це означає, що на неї потрапило вміст жовчного міхура, такий субпродукт використовувати не можна.

Перемороженную печінку можна відрізнити по помаранчевому або бурому відтінку. Такий продукт можна вживати в їжу, але користі від нього не буде, так як ніяких корисних елементів у ньому не залишилося.

В складі не повинно бути зазначено хлору, так як його використання при обробці та фасування печінки заборонено.

Справжня куряча печінка має трохи гіркуватий смак. Але цей відтінок зовсім слабкий, тому після правильного приготування не повинен бути чутний, але якщо їжа все ж сильно гірчить, це говорить про несвіжості продукту.

Ще вона повинна мати досить солодкуватим запахом, якщо відчувається аромат чогось стороннього, то печінка поганої якості.

Слід дуже уважно вибирати курячу печінку і звертати увагу на її зовнішній вигляд, оскільки використання в приготуванні несвіжого продукту в кращому випадку призведе до несварению шлунка, а в гіршому випадку справа може дійти і до харчового отруєння.

Використання субпродукту в кулінарії

Куряча печінка є частим інгредієнтом в різних національних рецептах. Існує величезна кількість страв, до складу яких вона входить.

Здебільшого такі страви досить швидкі в приготуванні, так як однією з особливостей печінки є швидкість, з якою готується продукт. Якщо немає багато часу на приготування обіду або вечері, то страва з печінки буде найоптимальнішим виходом з положення.

Так як це продукт швидкого приготування, то готувати його потрібно окремо від інших.

Печінку можна і варити і смажити, але ні в якому разі не переварювати і не пересмажувати, в іншому випадку вона не буде такою м'якою і ніжною, як має бути.

До речі, вона чудово поєднується з іншими інгредієнтами. Кулінари всього світу із задоволенням використовують печінку в своїх рецептах.

З неї готують паштет, масалу, гуляш, печінкові биточки, запікають її в тесті, додають в різотто і в різні салати. Завдяки своєму унікальному смаку печінка курки заслужила велику любов серед кухарів і навіть вважається делікатесом.

Нижче наведемо лише один з рецептів.

Куряча печінка в медовому соусі
Інгредієнти Кількість
Куряча печінка - 0,5 кг
Мед - 2 ст. л.
Цибуля ріпчаста - 1 шт.
Соєвий соус - 4 ст. л.
Спеції - за смаком
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 148 Ккал

Спосіб приготування:

  1. Використовувати субпродукт краще в охолодженому вигляді, з неї необхідно видалити залишилися жирові прожилки і ретельно просушити паперовими рушниками;
  2. Кладіть шматочки печінки на попередньо розігріту сковороду з вершковим маслом. Але не потрібно занадто сильно розігріти сковорідку, інакше печінка дуже швидко пригорить. Досить дати маслу розтанути і вже можна викладати, якщо посуд продовжує нагріватися, то потрібно потихеньку зменшувати вогонь, але й не до того стану, щоб вона охолола. Якщо з печінки починає виділятися рідина під час смаження, значить, температура занадто велика, слід її зменшити, а рідину злити. Можна продовжувати з сирої печінки, а цю залишити на самий кінець;
  3. Так як готується субпродукт досить швидко (на обжарку одного боку печінки потрібно не більше 1,5 хвилини), то від плити під час процесу краще не відлучатися, постійно перевертаючи печінка з одного боку на інший;
  4. Після того, як перевернете шматочки на іншу строну, висипайте порізану цибулю, рівномірно розподіляючи по всій поверхні так, щоб не пошкодити печінку;
  5. Дайте буквально хвилину-дві їй посмажитися разом з цибулею, а потім виймайте в тарілку і накривайте кришкою, а цибулю продовжуйте обсмажувати до золотистого кольору. Коли цибуля буде готовий, додайте соєвий соус і мед, все ретельно перемішавши. Потім дайте отриманого соусу трохи прокипіти на не дуже великому вогні. В результаті отримана суміш повинна загуснути;
  6. Під час готування спробуйте соус на смак, якщо в ньому не вистачає солодощі, то можна додати трохи меду, якщо солі – то соєвого соусу, а якщо суміш вийшла дуже солоною, то можна розбавити її водою або бульйоном (чудово підійде курячий бульйон або овочевий);
  7. Коли цибуля з медом і соєвим соусом будуть готові, викладіть туди печінку, підігрійте трохи і можна починати викладати страву по тарілках;
  8. Разом з курячою печінкою можна подавати різні овочі: кукурудза, спаржа, турша, помідори, ще можна прикрасити гілочкою кропу, петрушки або листочка базиліка;
  9. Як гарнір можна використовувати товчена картопля, варений рис.

Безсумнівно, що куряча печінка володіє масою корисних властивостей, проте є чи ні – це вже вибір кожної людини, на який ніхто інший, вплинути не може.

Пропонуємо вам ще один спосіб приготування цього чудового субродукта. Дивимося відео:

Що ще почитати: