20 май 2019 3 941

Приготування печінкових котлет: рецепти, рекомендації

Печінкові котлети – французьке блюдо XVII століття, для французів взагалі характерно активне використання субпродуктів.

Їжа бідняків, випадково потрапила на стіл до короля, завоювала популярність і серед знаті.

Так що, це блюдо швидко стало популярним блюдом на французьких кухнях.

Люди, з зневагою ставляться до печінки, легень, нирок, дуже багато втрачають: адже багато страви, і печінкові котлети не є винятком, володіють яскравим і самобутнім смаком.

Таку поширеність подібних рецептів можна пояснити ще й доступністю власне печінки: за ціною значно дешевше м'яса, цей продукт не поступається м'якою вирізці ні в корисності, ні за смаковими якостями.

Печінкові котлети – продукт досить калорійний (близько 160 ккал), але безперечна користь основною складовою допускає епізодично балувати себе смачним і корисним стравою.

Містяться в печінці мінеральні речовини, фолієва кислота, вітаміни і амінокислоти необхідні організму: вживання однієї порції в день забезпечує норму багатьох речовин.

Печінка навіть рекомендують лікарі як допоміжний засіб: при анемії і недостатньому рівні заліза в організмі.

Підготовчий этапт

Щоб приготування страви вдалося, важливо, щоб всі продукти були хорошої якості та ідеальної свіжості.

Як же вибрати хорошу печінку і не прогадати?

Купуючи печінка, слід звернути увагу на її колір: хороший продукт повинен бути коричнево-бордовим з блискучою поверхнею і трохи солодкуватим запахом.

РАДА!Шеф-кухарі не рекомендують купувати заморожену печінку, так як вона може розвалюватися в процесі готування.

Для приготування напівфабрикату для печінкових котлет потрібно:

  • перемолоти 500-800 грам печінки (попередньо промитої, очищеної і висушеної);
  • додати 1 дрібно порізану цибулину (за бажанням – обсмажену або сиру);
  • вмішати 1-2 яйця і спеції (сіль, перець – за смаком).
Отримане тісто вже готове для приготування, додавання інших інгредієнтів дозволить отримувати нові відтінки смаку і аромату.

Кращі рецепти приготування

З великої кількості рецептів на будь-який смак кожен вибере для себе саме ті печінкові котлети, які з задоволенням з'їсть і примхливий малюк, і всеїдний батько сімейства.

Невеликий відео рецепт приготування печінкових котлет по-варшавськи. Приємного перегляду!

  • З морквою. Для приготування таких котлет печінку, лук і варену моркву пропускають через м'ясорубку. У в'язку суміш вбивають яйце і збивають, додаючи спеції. Як тільки тісто по консистенції починає нагадувати густу сметану, можна починати смажити;
  • З салом. Такі котлети називають «Варшавського», а люблять їх, оскільки навіть самі трепетні натури не відчують в них специфічного печінкового смаку. На 500 грамів печінки потрібно близько 200 грам несолоного сала. Перемелене сало змішується з печінкою і дрібно нарубаним (краще в блендері) часником, спеціями, содою і борошном. Отримана маса володіє прекрасною пластичністю і легко смажиться. Для додання пишним котлет особливого шарму їх потрібно протушкувати під спеціальним соусом з дрібно нарізаної цибулі і сметани;
  • З гречкою. Щоб приготувати смачні котлети з печінки з гречаною крупою, знадобиться печінкова маса (перекручена з цибулею сира печінка) і варена гречка (близько склянки). Змішавши їх і додавши яєчний жовток зі спеціями, отримаєте готове тісто для смаження. Обсмажувати такі вироби слід на повільному вогні;
  • З рисом. Пропущену через м'ясорубку яловичу печінку змішують з підсмаженою цибулею. Потім в отриману суміш додається відварений рис (150 грам), яйця і спеції. Нагадує по консистенції сметану складу слід смажити на середньому вогні, акуратно викладаючи ложкою «котлети». Щоб відтінити смак печінки, кухарі радять подавати страву зі сметанним соусом;
  • З манкою. Яловича (свиняча) печінка перемелюється з обсмаженою цибулею і сирим часником. Після цього в масу додається манка (50 грам) зі спеціями, і отриманий склад вистоюється близько півгодини для того, щоб крупа розійшлася. Консистенція фаршу дозволяє обвалювати котлетки в паніровці і смажити їх з приємною хрусткою скоринкою. Подавати таке ніжне блюдо краще всього з легкими овочевими гарнірами і зеленню;
  • Рубані печінкові. Особливість цих котлет видно з назви: для приготування фаршу печінку не мелеться на м'ясорубці, а дрібно рубається ножем. Це дозволяє котлет бути ніжними і соковитими, з ароматними шматочками тане на язиці печінки. Дрібно нарубана печінка змішується з цибулею, яйцями, борошном і спеціями. Отриманий фарш слід витримати близько 20 хвилин, а потім смажити на середньому вогні, як оладки. Подають рубані котлети з овочами і сметанним соусом;
  • Котлети з печінки для дітей. Дитяче блюдо практично не відрізняється від дорослого, але є кілька нюансів: так, кухарі радять для таких котлет використовувати курячу печінку, оскільки вона м'якше і ніжніше; а в якості способу приготування вибирати не обсмажування, а варіння на пару.
Калорійність тушкованої яловичини далеко не всі знають. Читайте наш сайт, в якому міститься багато цікавих і пізнавальних статей, в тому числі і про яловичину.

Чому не всі їдять варену кукурудзу, може бути за калорійності? Ця стаття, вам точно підкаже так це чи ні.

Каштан, є корисним продуктом для людини, але чи правда, що його мед так само володіє цінними властивостями для нашого організму, тут:#deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/poleznue-svoystva-kashtana.htmlви дізнаєтесь правда це чи ні.

Корисні поради від кухарів

Не маючи достатнього досвіду, важко відразу приготувати бездоганні котлети, але прості поради допоможуть не наробити фатальних помилок:

  • Приготований за стандартним рецептом фарш з печінки буде рідким і в'язким, але ідеальні котлети вийдуть тільки в тому випадку, якщо його зробити більш густим;
  • Щоб печінковий тісто стало більш щільним і пружним, фахівці радять залишити на расстойку (приблизно на годину);
  • Пишність і соковитість печінковим котлет надає доданий хліб, попередньо замочений в молоці, або набряклі вівсяні пластівці;
  • Щоб котлети були ніжними, після обсмажування протушкувати їх на сковороді в невеликій кількості води;
  • Ретельно стежте за часом приготування котлет: печінка не терпить довгого термічної обробки і стає «гумової».
  • Якщо котлети увійдуть в дитяче меню, то в якості основного інгредієнта краще використовувати курячу печінку: такі котлети будуть м'якше;
  • Якщо для котлет планується використовувати яловичу або свинячу печінку, то її треба попередньо вимочити в молоці, щоб не було стороннього гіркуватого присмаку.
Що ще почитати: