17 май 2019 3 310

Рецепти тіста для вареників на кефірі

Підготуйте за всіма правилами інгредієнти для тіста: підігрійте кефір, додайте в нього теплу воду, соду, яйце. Далі, готуйте його як звичайне тісто. Цілком припустимі такі начинки, як картопля з цибулею, гриби з гречаною кашею, тушкована капуста або фруктова начинка зі слив.

Універсальний рецепт
Інгредієнти Кількість
курячих яєць - 1 шт.
борошна (вищий сорт) - 350 грам
кефіру - половина склянки
води - 50 грам
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 г: 213 Ккал

Рецепти тесту на кефірі для вареників можуть бути самими різними, але є один універсальний, який «дружить» з будь-якою начинкою.

В половині склянки кефіру, збити яйце сире, додавши води і трохи соди (неповну чайну ложку). У широку ємність насипати гіркою борошно, попередньо просіяне. Зробити в середині ямку, вилити туди суміш з кефіру і яйця, додавши за смаком сіль.

Швиденько замісити круте тісто, підхоплюючи руками борошно з краю борошняний гірки і вмішуючи її в середину. Місити, поки маса не стане скоєно гладкою та еластичною. Покласти тісто в поліетиленовий пакет або прикрити серветкою з тканини. До речі, серветку краще змочити водою.

«Парові» вареники з тесту на кефірі з содою

Приготуємо тісто для повітряних вареників з сиром на пару. Начинкою може бути протертий сир з цукром. Але багатьом подобається несолодка начинка: зелений лук, протертий сир і курячий жовток.

На 500 грам сиру потрібно:

  • 300 грам борошна;
  • половина склянки теплого кефіру;
  • велике яйце;
  • 50 г теплої води;
  • 2 щіпки соди харчової;
  • половинка чайної ложки оцту;
  • приправи – за смаком.

Знадобиться 40 хвилин, щоб приготувати тісто. Калорійність 100 грам страви складе приблизно 240 ккал.

Змішати в глибокій ємності воду з кефіром, додавши соду, погашену в оцті. Борошно просіяти, насипати її гіркою, в середині зробити лунку. Влити в неї суміш з кефіру і води, вбити яйце, посолити. Руками замісити туге тісто, залишити його на півгодини, прикривши харчовою плівкою або тканинною серветкою.

Для начинки сир протирають, додають в нього цукор, курячий жовток, розтоплене масло, сіль або цукор. Усе ретельно перемішують. Потім тісто розкачують досить тонко.

Склянкою з нього вирізують однакові кружечки, на кожен кладуть сирну масу. З'єднують краї кружечка і защипують. Для міцності можна змастити краю яєчним білком. З такого тіста готують вареники на пару 15 хвилин. Подають з медом, маслом або сметаною.

Вареники зі сливами на кислому молоці

Сливи помити і перебрати, видалити кісточки. Важливо, щоб сливи були сухими, тому краще їх обсушити на рушнику.

Для тіста знадобиться:

  • куряче яйце;
  • 250 мл теплого кефіру;
  • 600 г борошна пшеничного;
  • половина склянки теплої води;
  • половинка чайної ложки соди;
  • 2 г оцту для гасіння.

Для начинки:

  • 1 ст. ложка крохмалю або борошна;
  • 300 грам будь-яких злив;
  • 50 грам цукру (краще дрібного).

Страва готується трохи більше 1 години. Його калорійність, у розрахунку на 100 р складе 199 ккал.

До кефіру додати соду, погашену в оцті і гарненько перемішати. Якщо кефір досить кислий, то соду можна не гасити в кислоті. Підготувати борошно: просіяти, зробити з неї гірку. В середині сформувати ямку. В неї додати сіль, розбите яйце, трохи перемішати. Потім влити кефірну суміш.

Тісто вимішувати до гладкості і еластичності. До роботи приступати не відразу, воно повинно відпочити 20 або 30 хвилин. Для цього покласти його в пакет або обернути харчовою плівкою. Поки тісто відпочиває треба зайнятися приготуванням начинки.

Сливи помити і висушити на рушнику. Прибрати пошкоджені. Підготовлений фрукт порізати на шматочки по своєму бажанню, потім обваляти злегка в крохмалі або борошні. Це допоможе пов'язати сік, що виступає при готуванні.

Тісто розділити на частини. З кожної скачати джгут. Його нарізати довільними шматочками, кожен прим'яти пальцем (зробити товстий корж), а потім тонко розкачати. На тонку корж покласти начинку, додавши трохи цукру.

Защипнути краю. Опустити Вареники в підсолену воду. Обов'язково в киплячу. Готувати, поки вони не піднімуться на поверхню.

Тісто на кисляку без яєць

Начинку можна приготувати зі свіжої або квашеної капусти. У будь-якому випадку її необхідно подрібнити і згасити. В свіжу додати моркву, цибулю, зелень.

Вимагається:

  • 100 г води кімнатної температури;
  • 700 р борошна пшеничного;
  • 200 мл будь-якого кефіру (підігрітого);
  • харчова сода – на кінчику ножа;
  • щіпка лимонної кислоти;
  • за смаком приправити сіллю.

Щоб приготувати тісто, потрібно 50 хвилин. Калорійність вареників з капустою – приблизно 210 ккал на 100 грам.

Змішати в мисці кефір з теплою водою, додавши сіль і соду, погашену в лимонній кислоті. Віночком все ретельно перемішати. Борошно просіяти в широку ємність. Зробити поглиблення в центрі.

Поступово вливати в нього кефірну суміш. При цьому руками вмішувати борошно в рідину. Якщо борошна або рідини буде недостатньо, можна додати. За консистенцією тісто має бути крутим.

Його треба м'яти руками до еластичності. Залишити на столі, прикривши вологим рушником. Через 20 хвилин приступати до ліплення. Як тільки будуть готові заготовки з начинкою з капусти – відварити і подавати до столу.

Вареники з картоплею

Прихильникам вуглеводного живлення не обійтися без вареників з картоплею. В начинку можна додати ріпчасту цибулю, обсмажений на маслі або на свинячому салі. Вибирайте на свій смак.

Вимагається:

  • підігрітий кефір – 2 склянки;
  • 1 кг борошна;
  • 100 г води (теплою);
  • яйце велике;
  • 5 великих картоплин;
  • цибулина;
  • зелень кропу;
  • 100 г селянського масла (за бажанням можна замінити свинячим салом);
  • 2 щіпки чорного перцю;
  • кількість спецій по своєму смаку.

Загальне витрачений час: 45 хвилин. У 100 грамах міститься 215 ккал.

Покрокове приготування:

Крок 1

У чашці з'єднати куряче яйце і сіль, перемішати віночком. В окремій ємності змішати кефір з водою. Кефірну суміш з'єднати з яєчною рідиною. Важливо, щоб яйця та кефір не були холодними, тому з холодильника їх треба вийняти заздалегідь.

Крок 2

Щоб наситити борошно киснем і видалення смітинки, її треба обов'язково просіяти. На робочій поверхні сформувати з неї гірку. Посередині зробити лунку. В неї влити підготовлену рідина з кефіру і яйця.

Замісити круте тісто. Для цього руками брати борошно з країв і вдавлювати її в середину. Замішувати, поки борошняна маса не буде абсолютно гладкою. Покласти тісто на «відпочинок», прикривши вологою серветкою, можна загорнути в харчову плівку.

Крок 3

Картоплю помити, почистити і відварити в підсоленій воді. Цибулину подрібнити і тушкувати на вершковому маслі, в кінці додавши дрібно порубаний кріп. Відправити цибульну піджарку в готову картоплю, поперчити.

Картофелемялкой зробити пюре. Буде смачно, якщо замість вершкового масла взяти шматочок свіжого свинячого сала. Його дрібно порубати і відправити на сковорідку, хвилин через 5 додати ріпчасту цибулю.

Крок 4

Поділити тісто на однакові частини (приблизно). Скачати з них тонкі джгути. Їх нарізати на шматочки, прим'яти кожен пальцем, щоб вийшла товста лепешечка. Її тонко розкачати і покласти картопляну начинку. Скласти кружечок навпіл, краї з'єднати, защипывая їх. Щоб вареники не разлепились по краю їх можна змастити яєчним білком.

Крок 5

Вода для готування повинна бути підсолена. Опускають вареники тільки в киплячу воду. Готують 3-5 хвилин. Все просто – спливли вареники на поверхню, значить готові. Подавати зі сметанним соусом.

Як приготувати смачний салат з оливками — кілька варіантів закуски.

Візьміть на замітку рецепт хе з оселедця по корейськи.

Читайте як приготувати смачний пиріг зі смородиною в мультиварці — добірка рецептів в нашій статті.

Рецепт вареників з грибами

Вареники з грибами – страва з неповторним запахом і смаком, причому за бажанням можна додати в начинку гречану кашу або відварний рис.

Необхідні інгредієнти:

  • 350 грам борошна;
  • 200 г підігрітого кефіру;
  • масло рослинне – 60 грам;

Для начинки:

  • 15 сухих білих грибів;
  • цибулина;
  • будь-яке масло рослинне – 50 грам;
  • півсклянки гречаної каші або відвареного рису.

Час готування складе 1,5 години. Калорійність порції не перевищить 200 ккал.

Рекомендації по готуванні:

  1. Для приготування тіста для вареників в рослинне масло залити підігрітий кефір, всипати в цю рідину борошно і швидко замісити тісто. Розім'яти його як слід руками. Потім розкачати дуже тонко. Дошку посипати борошном не треба, тісто прилипати до неї не буде. Розкатане тісто нарізати квадратиками (невеликими), можна склянкою вирізати кружечки. Покласти на тісто начинку і сформувати вареник;
  2. Для начинки гриби відварити в підсоленій воді, в яку додати лавровий лист, горошини чорного перцю, зубчик часнику. Коли гриби приготуються, то відвар необхідно злити в окрему ємність. Гриби остудити, подрібнити і обсмажити на олії разом з цибулею. Потім з'єднати з гречаною кашею і розім'яти до однорідності;
  3. Сковорідку або деко обробити маслом. Вареники укласти в один шар і запікати в духовці на середньому вогні. Достатньо 15-20 хвилин. Потім покласти вареники в глиняний горщик, залити грибним відваром, посолити.
  4. Довести до готовності в духовці. Час готування 15 хвилин.

Корисні поради

Якщо немає слив, то вареники також можна робити з ягодами, наприклад чорницею або вишнею. Тоді в ягідну начинку обов'язково всипати крохмаль, щоб сік не виступав при варінні.

Дуже смачними виходять вареники з тесту на кефірі з ягодами, доданими в сирну масу. Для такої начинки краще використовувати дуже ніжні ягідки: суницю, малину або полуницю.

Вареники з сиром можна приготувати з солоною начинкою. Сир розім'яти виделкою, посолити, додати жовток. Подрібнити перо зеленого цибулі, додати сир, перемішати. Готувати як звичайні вареники — в гарячій підсоленій воді.

Що ще почитати: