15 май 2019 4 712

Як приготувати вареники з свіжої та замороженої полуницею

Для приготування солодких вареників з полуницею підходять як свіжі, так і заморожені ягоди. Полуничне варення з великими шматочками ягід теж можна використовувати як начинку. Вареники подають як самостійно, так і зі сметаною, йогуртом, згущеним молоком, цукром (якщо його не клали всередину разом з ягодами), солодким сиропом.

Запорука успішного приготування красивих вареників – правильне тісто. А його можна приготувати різними способами.

Заварне тісто
Інгредієнти Кількість
пшеничного борошна - 3 ст.
води (перед використанням довести до стану окропу) - 1,5 ст.
вершкового масла - 70 г
солі (дрібної) - 1 ч. л.
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 225 Ккал

Заварне тісто тримає форму і відмінно підходить для солодких вареників за смаковими якостями. Особливість його в тому, що вироби з нього готують на пару – на решітці над киплячою водою або при відповідному режимі в мультиварці.

Просіяне борошно і шматки розм'якшеного масла кладуть у миску, туди ж засипають сіль. Поступово наливаючи окріп, замішують густе тісто без грудок. Остаточно тісто вимішують на посипаному борошном столі.

Потім тісто потрібно покласти в холодильник, загорнувши його в харчову плівку і залишити на півгодини.

Через зазначений час тісто дістають, розкочують качалкою на пласти, з яких за допомогою склянки вирізують кружки. На них посередині викладають начинку, і защипують вареник по краю, складаючи вдвічі. Якщо вареників більше, ніж потрібно на один раз, можна покласти зайві в морозилку.

Тісто на воді

Прісне тісто на воді підходить всім видів вареників, у тому числі з начинкою з полуниці.

Продукти:

  • 320 г пшеничного борошна;
  • 150 мл води (використовувати холодну для більшої міцності тесту);
  • 0,5 ч. л. солі.

Час на виготовлення: 30 хв.

Калорійність в 100 г: 210 ккал.

Просіяне борошно насипають у миску, додають сіль і, помішуючи, поступово заливають воду. Замісивши гладке еластичне тісто, накривають миску з ним вологим рушником і залишають на півгодини. Потім розкачати тісто і вирізати кружки для вареників.

Читайте як приготувати смачну картоплю з квасолею — ситне і просто блюдо на кожен день.

Спробуйте приготувати смачні борщ з м'ясом і грибів за нашими рецептами.

Приготуйте На десерт медовий торт з вареним згущеним молоком — рецепти тут.

Тісто для солодких вареників з крохмалем

Це тісто добре тримає форму і не разлезается при варінні.

Продукти:

  • 0,5 ч. л. солі;
  • вода – кількість регулюється до отримання необхідних характеристик тесту;
  • 3-4 ст. л. крохмалю;
  • 1 ст. ложка пшеничного борошна.

Затрати часу: 30 хв.

Калорійність на 100 г: 220 ккал.

Борошно акуратно просівають в ємність, роблять у гірці борошна поглиблення. Крохмаль перемішують з 3 ст. л. холодної води, заливають суміш у поглиблення в муці, зверху посипають сіль і починають замішувати круте тісто, постійно додаючи воду. Отримавши потрібну консистенцію тіста, його можна працювати і робити вареники з полуницею.

Рецепт приготування тіста з яйцем покроково

Продукти:

  • 2 ст. борошна (рекомендується вищий сорт);
  • ¾ Склянки води (відфільтрованої або мінеральної);
  • 1 яйце;
  • 0,5 ч. л. солі.

Час готування: 30 хв (не рахуючи настоювання).

Калорійність 100 г: 227 ккал.

Борошно просівають в посуд для вимішування додають трохи підігріту воду. Замішуючи тісто, засипають сіль і вбивають яйце. Після отримання потрібної еластичності і густоти скачують кулю і накривають тісто вологим рушником. Залишають на 40 хвилин.

Тісто на вареники на кефірі

Пишне і пружне тісто на кефірі складно зіпсувати, і воно добре переносить варіння як у воді, так і на пару.

Продукти:

  • 300 мл нежирного кефіру;
  • 0,5 кг борошна (переважно з твердої пшениці);
  • 2 ст. ложки раст. олії (з будь-якого сировини);
  • по 0,5 ч. л. солі і соди.

Час приготування: 30 хв.

Калорійність 100 г: 226 ккал.

До просіяного борошна додають сіль і соду, перемішують. Заливаючи суміш кефіром, замішують тісто. Додають масло і знову вимішують масу. Відставляють на півгодини в накритому рушником, змоченим водою, мисці.

Покрокове приготування вареників з полуницею

Продукти:

  • 2/3 ст. кефіру низького відсотка жирності;
  • 2 ст. борошна;
  • по 0,5 ч. л. соди, солі;
  • 200 г ягід полуниці;
  • 2 ст. ложки раст. (будь-якого) масла;
  • 50 г цукру.

Час, який необхідно виділити приготування: 1 ч.

Калорійність 100 г: 232 ккал.

Як приготувати вареники з полуницею:

  1. Полуницю миють, відокремлюють хвостики, ріжуть на невеликі кубики;
  2. Замісивши тісто і давши йому настоятися, треба розкачати його частини пласт не тонше 3 мм. Поверхня для розкачування присипають борошном, щоб маса не прилипала;
  3. У цьому пласті за допомогою горлечка склянки вирізують кружки;
  4. В середину ложкою кладуть 0,5 ч. л. цукру і шматочки полуниці. Начинки не повинно бути дуже багато, інакше вареник може порватися в процесі варіння;
  5. Краю гуртків з'єднують, складаючи їх навпіл. Пальцями щільно защипують кожен вареник будь-яким способом (можна робити це кіскою, куточком або просто щільно притискати краї один до одного). Готові вареники відкладають на посипану борошном поверхню;
  6. У каструлі дають воді закипіти, після чого вогонь робити маленьким і закладають вареники. Варять їх протягом п'яти хвилин і відкидають на друшляк. При варінні кришка повинна бути відкрита.

Приготування полуничних вареників на пару

У випадку з заварним тістом такий спосіб приготування обов'язковий, інакше тісто розвариться. Можна приготувати на пару і вироби, зроблені з прісного не заварного тіста, але тоді його товщина не повинна перевищувати 3 мм

  • 3 ст. будь борошна;
  • 1,5 ст. води (гарячого окропу);
  • 70 г слив. масла;
  • 700 г полуниці;
  • 1 ч. л. солі.

Час, який потрібно витратити: 1,5 ч.

Калорійність в 100 г: 230 ккал.

Приготувавши вареники способом, аналогічним вищеописаного, їх закладають у ємність парової лазні, стінки і дно якого змащують вершковим маслом. Відстань між варениками залишають великим, тому доведеться готувати в кілька прийомів. На пару вареники готуються 5-6 хвилин під кришкою. Якщо немає спеціальної пароварки, то можна використовувати друшляк або марлю, встановивши їх над киплячою в каструлі водою. Зверху накрити каструлю мискою.

Як приготувати вареники із замороженою полуницею

Заморожені ягоди дозволять у будь-який час року поласувати смачними варениками з полуничною начинкою. Для приготування начинки з замороженої полуниці, її дістають з упаковки, кладуть на друшляк, ретельно промивають холодною водою і дають розморозитися. Потім ягоди ріжуть на половинки або четвертинки і далі готують страву вже описаним способом.

Корисні поради

Класти в начинку вареників цукор необов'язково, якщо передбачається використовувати солодкий соус при подачі або посипати їх цукром вже в тарілці.

Для приготування тіста підійде не тільки пшеничне борошно, але і гречана, житнє, ячмінне.

Досвідчені кулінари радять використовувати для тіста, замішаного на воді, мінеральну воду. Тоді воно виходить більш повітряним, міцним і смачним. Тісто на воді можна зберігати в холодильнику до доби і використовувати на наступний день для приготування страви. Також вона підходить для заморожування готових, але ще не зварених, вареників. Тісто на кефірі або сироватці краще використовувати відразу після приготування.

Для подачі використовують різні соуси і добавки. Підійдуть також фруктові салати. Можна зробити полуничний або інший ягідний соус, змішавши перетерту через сито або за допомогою блендера ягоду з цукром (можна додати сметану або йогурт без смакових добавок). Щоб вийшов оригінальний десерт, на тарілку кладуть кульку морозива.

На тарілку, куди викладають готові вареники кладуть шматочок вершкового масла і перемішують вироби. Це робиться для того, щоб вони не злиплися.

При приготуванні потрібно стежити, щоб тісто не лежало довго на відкритому повітрі, інакше воно сохне, покривається твердою скоринкою. Можна накрити невикористовувану частину в мисці вологою тканиною або харчовою плівкою. Готові вироби краще відразу відправити варити, поки готується наступна партія. Так можна уникнути завітрювання і затвердіння країв вареників.

Заморожені вареники кидають у киплячу воду, не чекаючи розморожування. Але варити їх треба на 2-3 хвилини довше, ніж тільки що зліплені.

Вареники з полуницею виходять смачними і красивими, якщо точно слідувати рецептом і стежити за тим, щоб одночасно не готувалося занадто багато штук.

Ця страва обов'язково сподобається всім членам сім'ї, особливо дітям. Крім вишуканого смаку, ягоди також відрізняються наявністю великої кількості вітамінів, тому вареники з начинкою з полуниці ще й корисні.

Що ще почитати: