22 май 2019 7 704

Як правильно готувати вареники з чорницею

Якщо вам захотілося здивувати своїх рідних незвичним і незвичайним блюдом, то приготуйте для них вареники з чорницею, які неодмінно знищать домочадців в шок. Мало хто знає про те, що вареники бувають не тільки з картоплею чи капустою, але і з ягодами, які надають цій страві дуже незвичайну солодкість і частку приємної кислинки.

Вареники з чорницею по-домашньому
Інгредієнти Кількість
борошно - 300 г
яйце - 1 шт.
вода - 200 мл
чорниця - 300 г
цукор - 3 ч. л.
крохмаль - 2 ч. л.
сіль - 1 щіпка
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 166 Ккал
  1. Першим ділом готуємо холодну воду для замішування тіста. Нам знадобиться півсклянки, але цілком можливо, що тісто візьме більше, а тому слід підготувати відразу склянку.
  2. Далі просіваємо борошно в глибоку тарілку через сито, щоб не було грудочок і сама мука стала більш податливою для замішування.
  3. Розбиваємо яйце і додаємо в борошно, його можна заздалегідь збити, щоб змішувати було простіше.
  4. Додаємо воду і замішуємо тісто – для початку половину склянки, а там вже, якщо треба, додаємо ще. За підсумком тісто вийде м'яким і не липким.
  5. Готове тісто замотуємо в харчову плівку або в целофановий пакет і ставимо в холодильник приблизно на півгодини.
  6. Беремося за начинку. Чорницю обов'язково потрібно гарненько перебрати, видалити листя і всяке сміття, промити її.
  7. Після цього посипаємо чорницю крохмалем і цукром – так начинка не витече з тіста під час варіння і буде більш солодкою.
  8. Дістаємо тісто розкачуємо його в тонкий пласт і вирізаємо за допомогою склянки кола.
  9. У центр кожного кола кладемо нашу начинку, приблизно чайну ложку, і складаємо навпіл, слепляя краю.
  10. Для варіння вареників потрібно закип'ятити воду, закинути в неї наші вареники. Коли вони спливуть, вичікуємо хвилину-дві і дістаємо. Не забуваємо помішувати в процесі варіння, інакше прилипнуть до каструлі і не спливуть.

Спосіб приготування із замороженої чорниці

Першим ділом готуємо тісто. Для цього просіваємо борошно в глибоку тарілку і додаємо в неї яйце з молоком, слідом додаємо соду, гашену оцтом. Починаємо замішувати тісто — для початку можна і ложкою. Як воно стане більш-менш в'язким, викладаємо на посипаний борошном стіл і замішуємо руками. Тісто має бути однорідним, еластичним і м'яким.

Далі беремо наше тісто і розгортаємо в тонкий пласт, з якого вирізаємо кола за допомогою склянки. Якщо кому-то так незручно, то можна зробити гуртки іншим способом – скатати тісто в ковбаску, нарізати шайбами і розкачати їх в коло.

Далі дістаємо нашу чорницю з морозилки і кладемо її по чайній ложці на кожен гурток тесту. Після нам залишається тільки зліпити вареники, склавши гуртки навпіл.

Варити потрібно наступним чином: закип'ятити воду і опустити вареники в неї. Варити до тих пір, поки не спливуть, при цьому постійно помішувати, а як спливуть – витримати одну-дві хвилини і діставати. Приємного апетиту!

Рецепт вареників з ягодами з тесту на кефірі

Для початку візьмемо і переберемо наші ягоди, щоб позбутися сміття і листочків, після цього промиємо чорницю і перекладемо в друшляк.

Далі приступаємо до тесту, для чого наливаємо в глибоку тарілку кефір і розбиваємо яйце, посипаємо чайною ложкою цукру і сіллю – приблизно ¼ чайної ложки. Все це перемішуємо вінчиком або ложкою. Слідом додаємо борошно маленькими порціями, постійно помішуючи.

Коли тісто стане досить густим, викладаємо його на посипаний борошном стіл і замішуємо руками до однорідного стану. Прибираємо його в бік хвилин на 25 під рушник, щоб відстоялося.

Пройде час, розкачуємо тісто в тонкий пласт і вирізаємо за допомогою склянки кола. При цьому гуртки можна отримати і по-іншому – скатати тісто в ковбаску, нарізати шайбочками і вже їх розкачати.

В кожне коло кладемо чорницю – одну або половину чайної ложки, посипаємо зверху невеликий щіпкою цукру. Далі нам залишається лише зліпити вареники, зліпивши краю.

Тепер можна приступати до варіння. Доводимо воду до кипіння і відправляємо в неї вареники. Не забуваємо помішуючи. Коли вони закиплять і спливуть, вичікуємо одну або дві хвилини і дістаємо. Приємного апетиту!

Вареники з чорницею і сиром

Першим ділом насипаємо в глибоку тарілку борошно і солимо її, після чого гарненько перемішуємо. Далі додаємо яйце, воду і трохи рослинного масла, після чого гарненько замішуємо тісто – воно вийде м'яким і не буде прилипати до рук. Якщо борошна виявиться замало, то можна додати ще трохи, але не можна перестаратися. Після цього кладемо наше тісто в целофановий пакет або загортаємо в харчову плівку, після чого залишаємо настоюватися приблизно годину.

Тим часом можна зайнятися начинкою. Беремо сир і кладемо в глибоку миску, після чого добре розминаємо його виделкою, щоб не залишилося жодної грудочки. Далі додаємо цукор з ваніліном і знову все добре розминаємо і перемішуємо. Слідом відправляємо чорницю, яку перед цим слід перебрати і промити. Все знову перемішуємо, але на цей раз акуратно – ягода повинна зберегти форму.

Коли тісто відлежиться потрібний час, беремо його і розгортаємо в тонкий пласт, з якого вирізаємо кола за допомогою склянки чи спеціальної форми. У кожен гурток кладемо начинку – приблизно половину чайної ложки, після чого слепляем вареник, складаючи гурток навпіл і скріплюючи краю.

Потім варимо. Закипятив заздалегідь воду, кидаємо наші вареники в неї і варимо до тих пір, поки вони не спливуть. При цьому їх обов'язково потрібно помішувати, інакше можуть злипнутися разом або пристати до каструлі. Залишаємо їх покипіти хвилину-дві і дістаємо. Приємного апетиту!

Якщо ви дотримуєтеся дієти, то вас може зацікавити рецепт пісного тіста для вареників з картоплею.

За посиланням ви знайдете рецепт тіста для вареників з сиром.

Приготуйте вареники на кефірі по цього рецептом.

Корисні поради

  1. Незалежно від того, де ви взяли ягоду – на базарі, в городі або в лісі – не забудьте їх ретельно перебрати і промити, щоб вареники не вийшли занадто кислими або відверто противними.
  2. Не забувайте підсипати борошно на стіл, на якому замішуєте тісто, так воно не буде прилипати до стільниці і рук.
  3. Не бійтеся експериментувати з формою вареників та всіляко прикрашати їх, наприклад кіскою в місці з ліплення. Такі вареники більше подобаються дітям, особливо маленьким.

На відео — інструкція з приготування вареників з чорницями:

Що ще почитати: