22 март 2019 1 710

Як приготувати тісто для вареників з сиром

Вареники – досить широко відоме українське блюдо. У більшості випадків варіативність його смаків визначається начинкою, але необхідно визнати, що значною мірою вона залежить і від того, за яким рецептом виготовлялося призначене для нього тісто.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
яйце - 1 штука
борошно - 0,3 кг
сіль - ½ Чайної ложки
гаряча вода - 150 мл
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 248 Ккал

Цей рецепт є одним з найбільш простих. При необхідності його можна змінити, додавши трохи приправ або зелені, або скориставшись незвичайним соусом.

Хід приготування:

  1. Борошно просіяти і пересипати в посуд достатньої глибини таким чином, щоб вийшла гірка;
  2. У центрі гірки зробити невелике поглиблення, а в нього вбити яйце і додати сіль;
  3. З допомогою виделки або тонкого ножа приступити до вымешиванию тесту, в невеликих кількостях присипаючи борошно до яйцю;
  4. Коли яйце виявиться повністю змішаним з борошном, слід повільно влити гарячу воду, не припиняючи мішати тісто;
  5. Після потрібно вручну довести масу до однорідного стану і, надавши їй кулясту форму помістити на присипаний борошном стіл;
  6. Знову все ретельно вимісити і, скатав тісто в колобок, прикрити його чистою паперовою серветкою;
  7. Коли тісто настоїться, можна приступати до приготування вареників.

Тісто на мінералці

Тісто за цим рецептом можна замісити без особливих зусиль, при цьому воно буде відрізнятися м'якістю й пластичністю, тому підійде не тільки для вареників, але і для інших подібних страв.

Інгредієнти:

  • борошно пшеничне – 600 г;
  • газована мінеральна вода – 200 мл;
  • яйце – 1 штука;
  • олія соняшникова – 4 столові ложки;
  • кухонна сіль (дрібний помел) — ½ чайної ложки;
  • цукровий пісок – ½ чайної ложки.

Час приготування: 50 хвилин.

Калорійність: 297,5 ккал.

Хід приготування:

  1. У глибокий посуд вилити мінеральну воду і туди ж вбити яйце, приправити сіллю і рослинним маслом, після досипати цукор;
  2. Ретельно все змішати, поки рідина не стане однорідною;
  3. Борошно просіяти (це дозволяє їй насититися киснем) і поступово підсипати до отриманої раніше рідини, ретельно вимішуючи (спочатку – використовуючи вилку, а після – з допомогою рук);
  4. Продовжувати вимішувати тісто близько чверті години (це довго, але дозволяє досягти найкращого результату), а після дати йому настоятися приблизно 30 хвилин (це дозволить тесту придбати необхідну еластичність);
  5. Тісто для вареників з сиром готово.

Рецепт на кефірі

У наведеному нижче рецепті замість кефіру можна додати кисле молоко, молочну сироватку, або навіть розведену сметану, важливо лише врахувати густоту тіста. Якщо кисіль кефіру загасити содою, то вареники вийдуть особливо пишними.

Інгредієнти:

  • кефір – 0,3 л;
  • яйце – 1 штука;
  • сода – 1 чайна ложка;
  • сіль – ½ чайної ложки;
  • цукор – 2 столові ложки;
  • борошно – 0,5 кг.

Час приготування: 40 хвилин.

Калорійність:230 ккал.

Хід приготування:

  1. Збити яйце з допомогою віночка, або виделки, далі з'єднати його з кефіром, сіллю і цукром;
  2. Просіяти борошно в глибоку посуд, змішати з содою;
  3. В борошняної маси по центру зробити виїмку, вилити в неї отриману раніше рідину і поступово все змішати до однорідного стану;
  4. Стіл присипати борошном і далі тісто вимішувати вже вручну, при необхідності підсипаючи невелику кількість борошна (у результаті повинна вийти не липка і не дуже щільна маса);
  5. Надати тесту кулясту форму, накрити тканинною серветкою і дати настоятися близько третини години;
  6. Через зазначений час тісто можна застосовувати для виготовлення вареників.

Як варити курячий бульйон — читайте секрети цього легкого і дієтичного страви, яке володіє чудодійним ефектом.

Як запекти лосось в духовці — рецепти з фото і покроковими підказками.

Спробуйте приготувати хрустке пісочне печиво «хризантеми» за допомогою м'ясорубки. Рецепт тут.

Заварне тісто

Заварне тісто зручно тим, що немає необхідності його вимішувати або довго наполягати. До того ж воно надає стравам свій неповторний смак, тому для багатьох цей рецепт може виявитися найбільш кращим.

Інгредієнти:

  • яєчний білок – 3 штуки;
  • молоко – 0,2 л;
  • масло вершкове – 50 г;
  • цукор – 2 столові ложки;
  • сіль – ½ чайної ложки;
  • борошно – 0,5 кг.

Час приготування: 35 хвилин.

Калорійність: 245 ккал.

Хід приготування:

  1. У каструлю достатнього обсягу залити молоко, приправити його шматочком вершкового масла і цукровим піском;
  2. Каструлю поставити на вогонь, почекати, поки вміст закипить, після вимкнути газ, всипати в каструлю п'яту частину борошна і ретельно перемішати, домагаючись однорідності маси;
  3. Далі необхідно, щоб тісто трохи охололо і тоді можна потроху вводити в нього білки і ретельно вимішувати (маса буде м'яким і липким);
  4. На завершальному етапі до тесту необхідно досипати борошно (додавайте не всі відразу, а трохи – цілком можливо, що вміст каструлі не вбере в себе весь обсяг борошна);
  5. В останній раз вимісити тісто і використовувати для приготування вареників з сиром.

Як готувати начинку, ліпити і варити вареники з сиром

Нижче наведено варіант приготування сирної начинки для вареників, однак при дотриманні загального принципу начинку можна також зробити і ягідної, і фруктової і овочевої.

Інгредієнти:

  • сир – 0,5 кг;
  • тісто для вареників – 0,5 кг;
  • яйце – 1 штука;
  • масло вершкове – 80 г;
  • сіль – ½ чайної ложки;
  • цукор – 1 чайна ложка.

Час приготування: 15 – 20хвилин.

Калорійність: 243 ккал.

Хід приготування:

  1. До сиру додати яйце, також досипати солі і цукру, як слід все змішати;
  2. Тісто розділити приблизно навпіл і кожній половинці надати форму тонкої ковбаски;
  3. Отримані ковбаски нарізати шматочками шириною приблизно в 1,5 см, кожен з яких розкачати до стану тонкого гуртка;
  4. У центральній частині кружечків помістити приблизно 1 чайну ложку начинки і ретельно защепити краї;
  5. Відварити вареники необхідно в значному обсязі підсоленої киплячої води близько двох-трьох хвилин, виймати їх з води потрібно за допомогою шумівки і перекладати в посуд з кераміки, яку слід прикривати кришкою;
  6. Готову страву необхідно приправити вершковим маслом і подати на стіл.

Корисні поради

  1. Якщо питання калорійності вас хвилюють незначно, то для вареників краще всього використовувати сир з 9-ма або 18-ма відсотками жирності, оскільки саме такий сир відрізняється ніжністю й вологістю, що робить страву соковитою і апетитним (крім того, такий продукт відмінно «веде себе» під час варіння);
  2. Сир з низьким рівнем жирності найкраще буде розбавити сметаною або вершками;
  3. Надати начинці цілісності можна за допомогою додаткового яйця, а для збільшення її щільності скористайтесь крохмалем або манкою;
  4. При варінні готовим вважається той вареник з сиром, який сплив;
  5. Якщо ви збираєтеся покласти велика кількість начинки, то не варто робити кругляшки тесту надміру тонкими.

Всі вищенаведені рекомендації дозволять вам приготувати смачне ласощі на радість собі і близьким.

Що ще почитати: