26 март 2019 2 446

Користь моркви для вагітних, дітей і чоловіків

Морква відноситься до дворічних рослин.

У перший рік утворює листя і коренеплід.

На другий рік утворюються листя і насіння.

Вона поділяється на сорти: столові й кормові.

Використовують у харчуванні коренеплоди столової моркви.

Вирощувалася спочатку моркву заради листя і насіння.

Завезена в Європу для використання коренеплодів у 10 — 13 століттях.

Чому потрібно вживати моркву?

Морква в харчуванні людини має велике значення завдяки різноманіттю містяться в ній вітамінів.

За змістом каротину вона є лідером серед овочів.

Каротин в організмі переходить у вітамін А, захищаючи клітини від вільних радикалів, продовжуючи молодість.

Сприятливо впливає на шкіру, нігтьову пластину і волосся, покращуючи їхню структуру і роблячи здоровими.

Позитивно впливає на обмінні процеси.

Даний овоч добре вживати при ожирінні, це низькокалорійний продукт.

Калорійність моркви 33 кал на 100 г продукту. Вживання її допомагає очищенню крові і судин від бляшок холестеринів, покращує кровообіг і збільшує термін життя.

Вітамін А корисний для зміцнення сітківки очей і для гостроти зору.

Містяться вітаміни групи В мають позитивний ефект при неврологічних захворюваннях.

Дізнайтеся, про лимонник корисні властивості і протипоказання у вживанні.

Аптечна ромашка, корисні властивості та протипоказання, читайте детальніше: #deletetag#/produkty/top-poleznyh-produktov/romashka-apchnaja-poleznie-svoistva-tsvetka.html.

Частий гість наших столів це чорна редька. Корисні властивості продукту тут.

Вітамін С зміцнює імунну систему і є протизастудним засобом, що допомагає при занепаді сил.

До складу моркви входять вітаміни РР, К, Е, мінеральні речовини, необхідні для життєдіяльності людини: фосфор, залізо, калій, магній, йод, хром, цинк.

Вони допомагають у боротьбі з хворобами серця, при астмі, туберкульозі, недокрів'ї, авітамінозі, хвороби нирок, при циститі, запорі, геморої, а також для профілактики ракових захворювань.

Морква має сечогінні і жовчогінні властивості.

Вживання в сирому цілому вигляді сприяє зміцненню ясен.

Кількість вітаміну А на 100 м становить від 7 до 35 р.

Досить з'їдати 1 коренеплід в день, щоб забезпечити організм цим вітаміном.

Лікувальні властивості моркви застосовують при лікуванні ран, виразок, обморожених ділянок накладанням компресів з натертого коренеплоду.

Морква, як і, цибуля має финтоциды, здатні пригнічувати хвороботворну мікрофлору.

Теплий морквяний сік разом з медом п'ють дрібними ковтками протягом дня при хвороби горла, при стоматиті.

При сухій шкірі особи роблять маски із тертої моркви, вони повертають пружність шкірі обличчя, шиї та зони декольте.

При приготуванні їжі її добре поєднувати з іншими фруктами або овочами.

Її додають в борщі, пироги, при квашенні капусти і т. д.

Можна готувати як окрему страву.

Це обов'язковий елемент вегетаріанського харчування.

Протипоказання до вживання

Морква вживають в обмеженій кількості або не вживають зовсім люди, які страждають алергією або з індивідуальною непереносимістю даного продукту.

Обмеження вводяться для хворих сечокам'яною хворобою, при виразці шлунка і запаленні тонкої кишки, при цукровому діабеті і для людей, що мають проблеми з щитовидною залозою.

Надмірне вживання цього овоча призводить до зміни кольору обличчя, воно стає жовтим.

Варена морква — ще більше вітамінів

Варена морква містить більше вітамінів, ніж сира.

Рідкісний виняток із правил.

При тепловій обробці в ній утворюються нові хімічні сполуки, що володіють антиоксидантними властивостями.

Антиоксидант — хімічна речовина, яка запобігає ушкодженню клітин, знижуючи ризик ракових захворювань.

Вживання вареної моркви допомагає при хронічних захворюваннях, при хворобі Альцгеймера.

Відварна морква дозволена в харчуванні хворих на цукровий діабет.

Для неї краще брати столові сорти, яка відрізняється яскраво — червоною шкіркою.

Добре підійде сорт «Каратель», вона більш соковита і солодка.

Морква для дітей — джерело вітамінів

Морква для дитини є джерелом вітамінів і дієтичним продуктом.

Вона легко засвоюється організмом, особливо при додаванні в неї оливкової або рослинного масла, сметани, майонезу, йогурту.

Корисні речовини овоча засвоюються краще в жирній середовищі, полиеннасыщенные жири приносять користь організму.

Низька калорійність продукту обумовлена містяться амінокислотами, полиеннасыщенными цукрами.

Вітамін А для дитячого організму важливий у формуванні органів і зростання тканин.

Його ще називають «вітамін зростання».

Сік з моркви дають дітям для виведення черв'яків — паразитів.

Морква для чоловіків — підвищує потенцію!

У чоловіків вживання моркви підвищує потенцію, покращує рухливість сперматозоїдів, активізується функція статевих залоз.

Це сильний афродизіак, в давнину з неї готували приворотне зілля.

Вагітним і годуючим мамам на замітку

Вживання вагітними даного овоча допомагає їм покращити травлення і усунути запори.

Дізнайтеся, яку дію надає трава материнка. Корисні властивості і протипоказання до її вживання.

Читайте додатково, про топінамбур, корисні властивості та лікування: #deletetag#/produkty/top-poleznyh-produktov/poleznye-svojstva-primenenija-topinambura.html.

Які шавлія має корисні властивості для жінок? Дивіться, тут.

Для годуючих мам корисні сира морква і сік.

Поліпшується вироблення молока, а склад його збагачується вітамінами, зміцнюючи імунітет дитини.

Пийте морквяний сік — будете здорові

З моркви готують сік, який можна починати давати дитині з віку півроку.

Сік дають в невеликих кількостях, щоб не з'явилася висипка.

Морквяний сік, багатий джерелом вітаміну А, добре засвоюється організмом і є полівітамінним засобом.

Він покращує апетит, травлення, покращує зір, допомагає при шкірних захворюваннях, благотворно впливає на весь організм.

Сік застосовують при лікуванні опіків, гнійних ран.

Його необхідно готувати безпосередньо перед вживанням, під дією кисню вітаміни мають здатність руйнуватися.

Як використовувати бадилля моркви та її насіння

Зазвичай бадилля ми викидаємо, хоча вона може принести велику користь.

Бадилля має такі ж корисні властивості , як і коренеплід.

В ній міститься багато вітамінів і мінералів, вміст вітаміну С в бадиллі більше, ніж у 100 г лимона.

Сушена бадилля може замінити петрушку і кріп.

Її можна додавати в супи, другі страви, при консервуванні, пити як чай.

Страви набувають особливий смак.

Кулінари використовують її у складі страв, особливо вона користується успіхом в Індії.

Бадилля може мати гіркий смак, але гіркота прибирають, обдавши бадилля окропом.

Відвар з бадилля моркви може застосовуватися в лікувальних цілях.

Відвар використовують для компресів в лікуванні хворих суглобів.

Компрес накладають на хворе місце, обгортають поліетиленом і вовняною тканиною.

Відвар з бадилля застосовують як сечогінний при захворюваннях нирок і запальних процесів сечовивідних шляхів, при варикозному розширенні вен, при геморої, простатиті, циститі.

При хворобах шкіри роблять примочки з відвару листя гички на уражені ділянки.

Бадилля в старі часи наші бабусі використовували для полоскання волосся.

Такий засіб зміцнює волосся і робить їх здоровими.

Насіння моркви використовують в якості лікарських засобів.

Даукарин, отриманий з насіння моркви, має спазмолітичну дію, розширюючи коронарні судини.

Застосовується при коронарної недостатності і атеросклерозі.

Ліки з насіння моркви допомагає при сечокам'яній хворобі.

З витяжки насіння одержують ефірну олію і екстракти для ароматерапії і косметики.

Олія насіння цього овоча має здатність оновлювати клітини і стимулювати сальні і потові залози.

Масло ефективно допомагає усунути зморшки і підвищує еластичність шкіри, захищає її від обвітрювання і в мороз.

Ефективно для стимуляції росту волосся, пробуджуючи волосяні фолікули; особливо добре підходить для пошкодженого і сухого волосся.

Морква — незамінний овоч на столі, який можна вживати кожен день протягом року, це допоможе надовго зберегти здоров'я.

А бадилля і насіння завжди нададуть неоціненну користь.

Відео-десерт про корисний овоч

Дивіться відео, про морква, корисні властивості та протипоказання

Що ще почитати: