19 май 2019 7 012

Кількість калорій в приготовленої і сирої моркви

Одним з найбільш вживаних в їжу овочів, після картоплі і цибулі є морква.

Популярність її зумовлена не тільки величезною кількістю корисних властивостей, але і легкої агротехнікою.

Оптимальні умови для вирощування можна створити практично в будь-якому регіоні, де є 70 днів із середньодобовою температурою вище 15 градусів за Цельсієм.

Харчова цінність цього овоча обумовлена великим вмістом вітамінів, мікроелементів, макроелементів і приємними смаковими якостями.

Харчова цінність сирої моркви

Вживання в їжу моркви в сирому вигляді переважно, т. к. температура розкладання вітамінів знаходиться в діапазоні від 70 до 90 ⁰С.

Будь проварювання, запікання, тушкування призводить до інактивації до 70 % вітамінів.

Калорійність сирої моркви показник динамічний, залежить від сорту коренеплоду, від умов виростання (навіть від кількості отриманої вологи) і коливається від 32 ккал до 41 ккал., якщо брати одну штуку.

Це пов'язано з тим, що серцевина містить меншу кількість цукрів, які і визначають калорійність.

Тому найменш калорійною буде свіжий овоч з більшою серцевиною.

Але слід врахувати, що крім малого вмісту цукру в цій частині міститься і менше вітамінів і інших елементів живлення.

Також в коренеплодах міститься близько 7 г вуглеводів; 1,3 г білка, і 0,1 г жирів.

Це показники на 100 г продукту.

Додаткові корисні властивості

Морква стане чудовим продуктом для тих, хто хоче добре виглядати.

По-перше, вона добре позначається на фігурі, по-друге, на стані шкіри і органів, запобігаючи їх старіння.

Каротини, які обумовлюють колір овоча, є потужними антиоксидантами.

Вони запобігають утворенню вільних радикалів, які вражають клітини організму, провокуючи старіння і навіть утворення пухлин.

Вітамін А є незамінним продуктом для профілактики проблем із зором.

Він впливає на тонус м'язів, відповідальних за акомодацію, підтримуючи її на нормальному фізіологічному рівні.

Вітаміни групи В, моркви сприяють розщепленню жирів і вуглеводів, беруть участь у синтезі гемоглобіну, у відновленні еритроцитів, у процесах фагоцитозу.

Вітамін С, без якого неможливе нормальне функціонування сполучної тканини і не відбувається відновлення кісткової.

Як вживати в сирому вигляді

Каротин моркви добре розчиняються в жирах і майже не розчинні у воді, тому доцільніше всього сиру моркву готувати з жирами рослинного або тваринного походження.

Калорійність 100 г салату: морква, часник – 2 зубчики, рослинна олія – 2 столові ложки становить 80 ккал.

А морква зі сметаною всього 60 ккал., у моркви з цукром міститься близько 80 ккал. на 100 грам продукту.

З морквою потрібно бути уважними людям, що мають проблеми з ферментативною активністю підшлункової залози.

Недостатня ферментація може стати причиною надмірного навантаження на кишковий епітелій.

Харчова цінність моркви по корейськи

Багатьом дуже подобається популярне блюдо – морква по — корейськи.

Поєднання солодкої моркви з гострими і солоними приправами досить вдало, так і велику кількість олії сприяє кращому засвоєнню каротину.

Єдине, що в такому блюді калорійність становить до 113 ккал.

І велику кількість гострих спецій може негативно позначитися на шлунку, може з'явитися печія та інші неприємні моменти, тому в такому вигляді вживати її варто в обмежених кількостях.

Можна робити салат з морквою по-корейськи, додаючи до неї водорості (морські гриби, морська капуста) в пропорціях 2:1 відповідно.

Це значно знизить калорійність страви – до 70 ккал, а кількість корисних речовин зросте в рази.

Морквяний сік

По праву цей сік вважається одним з найбільш корисних натуральних соків.

Важливо, що цей овоч доступний круглий рік, тому в задоволенні робити морквяні фреші кожен день можна собі не відмовляти.

Морквяний сік сприятливо впливає на стан судин, має протизапальну дію, сприяє зменшенню проявів анемії.

Калорійність його біля 45 ккал в 100 мл тобто в склянці 200 мл – 90 кілокалорій.

Рисова каша на молоці користь чи шкода? Читайте нашу статтю.

Приготування домашніх вареників, скільки їх потрібно варити? Ви можете дізнатися з цієї статті.

Читайте нашу стати про простих рецептах канапе, це дійсно дуже просто, всю інформацію, читайте:#deletetag#/retsepty-blyud/salaty-i-zakuski/retsepty-vkusnyh-i-prostyh-kanape-na-shpazhkah.html

Харчова цінність вареної моркви

В багато страви, для додання пікантності або щоб розбавити більш свіжим смаком кладуть варену моркву.

Чудове блюдо вінегрет не уявляється без неї.

Калорійність її нижче, ніж сирий і складає всього 25 ккал.

Але дієтичної її назвати складно з-за високого глікемічного індексу.

Глікемічний індекс.

Це показник, що характеризує швидкість розщеплення вуглеводів, чим вище індекс, тим швидше вуглеводи потрапили в організм перетворюються в прості цукри, що стимулює викид інсуліну і переробку цих цукрів в жири, які відкладаються у вигляді енергетичного запасу.

У сирого овоча цей індекс 35, а у вареного 85 одиниць, це нарівні з індексом здобної булки.

Тому, незважаючи на низьку калорійність, відварна морква стане причиною збільшення маси тіла.

Причина збільшення глікемічного індексу при термічній обробці в тому, що морква містить велику кількість непереваримой клітковини, яка перетворюється в процесі варіння в більш легку форму і підвищується індекс.

Можна смажити?

Чим більш активну термічну обробку проходить моркву, тим вище стає глікемічний індекс.

При смаженні з маслом з овочів випаровується велика кількість води, а клітковина залишається. Крім води при серйозній тепловій обробці з овоча зникають вітаміни А, В12, В9, С.

Калорійність морквини в смаженому олії коливається від 180 до 200 ккал у 100 г продукту.

Вживання у вареному і смаженому вигляді

Зрозуміло, що незважаючи на високі глікемічний показники вареної і смаженої моркви виключати її з раціону не варто.

Необхідно просто дотримуватися деяких правил:

  • Страви з термічно обробленої морквою їсти в першій половині дня;
  • Для готування вибирати тільки самі зрілі, яскраво пофарбовані коренеплоди (вони містять найбільшу кількість каротинів);
  • Доцільно комбінування з іншими овочами.

Рецепти страв

З єврейської кухні нами був запозичений прекрасний по смаковим і поживним якостям салат.

Для приготування однієї порції потрібно:

  • 50 р дрібно тертої моркви;
  • 40 р тертого яблука (краще кислі сорти);
  • три волоських горіха ретельно подрібнити.

Для заправки 15 мл лимонного соку розтерти з 10 г меду.

Калорійність порції 120 ккал.

Для маленьких діток корисним буде страва тушкована морква з кабачками і цибулею.

На півкілограма кабачків знадобиться 150 грам овоча (2 шт), одна цибулина.

Моркву з цибулею пассируется в невеликій кількості рослинного масла 10 хв, в такому випадку харчова цінність може досягати 120 ккал. на 100 грам., далі додають кабачки і тушкують під закритою кришкою до готовності від 30 до 50 хв в залежності від того, наскільки молодий кабачок або від сорту.

Можна додати капусту, в такому випадку калорійність цього страви з тушкованою капустою буде складати близько 100 кал. на 100 грам.

Посолити – і готово!

Якщо блюдо не для маленької дитини, то можна додати пару зубків часнику.

Калорійність такого страви становить 100 ккал.

З моркви виходять чудові закуски.

  • Беремо один плавлений сирок;
  • Дві середніх розмірів моркви;
  • Три зубки часнику і дві столові ложки майонезу.

Моркву, часник і сир натерти на дрібній тертці, перемішати з майонезом і закуска готова.

Подавати можна на хлібі або в кошиках з тіста.

Швидко, корисно і дуже смачно.

Приготування цього овоча на пару не займе у Вас багато часу, Ви будете винагороджені результатом з кількістю 30 ккал. на 100 грам продукту.

Вирощування на балконі

Багато людей, купуючи овочі в магазинах, переживають про кількість нітратів та пестицидів у плодах, а городу для вирощування овочів немає.

Та й радість від вирощеного плоду набагато більше, ніж від купленого.

Тому все частіше можна побачити на балконах в горщиках помідори, огірки, перець.

Так само в квіткових горщиках можна вирощувати і моркву.

У період вегетації стебла мають дуже цікавим і приємним ароматом, і екзотична зелень буде цікаво виглядати в квартирі.

Для подібного заходу знадобляться:

  1. насіння;
  2. ґрунтосуміш (4 частини ґрунту + 1 частина піску);
  3. довгий горщик, глибиною 25 – 30 см;
  4. Засіяти можна всю поверхню, поступово проріджуючи сходи, по мірі їх зростання.

Тоді приміщення буде наповнене ароматом, а горщик буде весь час здаватися повним зелені.

Поливати в міру підсихання суміші.

Таким чином, морква є низькокалорійним продуктом, властивості якого змінюються від виду, сорту та методики приготування.

Відео десерт

У цьому відео покажемо Вам рецепт приготування салату з морквою і фенхелем.

Що ще почитати: