22 май 2019 15 371

Як просто і смачно зварити кашу з сочевиці

Сочевиця вважається царицею бобових культур. Її обожнюють практично всі не тільки за ситний смак, але і різноманітність у приготуванні. Цю культуру дозволено вживати практично всім людям, так як вона більшою мірою корисна, ніж навпаки.

Користь і шкода сочевиці

Страви з цієї культури активно включають в свій раціон вегетаріанці, так як сочевиця містить в собі дуже багато білка, тому здатне повністю замінити м'ясо. При цьому треба особливо підкреслити і те, що такий білок засвоюється травною системою набагато легше, ніж м'ясний.

Ще один цікавий факт, який корисно знати всім шанувальникам здорового способу життя, — це те, що дана культура не вбирає в себе всю ту хімію, яка використовується в сільському господарстві. Це означає, що сочевиця є абсолютно чистий з екологічної точки зору продуктом.

Якщо говорити про корисні властивості цього продукту більш детально, то до них відносяться наступні:

  1. Підсилює імунну систему організму;
  2. Позитивно впливає на кровотворную функцію;
  3. Підвищує захисні функції кишечника;
  4. Приводить в норму роботу сечовивідної системи;
  5. Є хорошим засобом для профілактики онкологічних захворювань;
  6. Активізує обмін речовин в організмі;
  7. Добре бореться з ризиком різних захворювань серця і судин.

Лікарі-педіатри особливо рекомендують частіше включати в режим харчування дітей страви з сочевиці. Як вже говорилося вище, цей продукт дуже благотворно впливає на імунітет, зміцнює його і підвищує всі захисні функції організму, а це дуже важливо для зростаючого організму.

Сочевиця містить в собі такі важливі елементи, як фолієва кислота, фітоестрогени, а також клітковину, в сукупності вони активно захищають кишечник і не дають розвинутися в ньому ракових пухлин. Такі корисні речовини в настільки великому обсязі зустрічаються в продуктах зовсім не часто, а для того, щоб людина повною мірою отримував їх, достатньо буде їсти сочевичні страви тричі на тиждень по одній невеликій порції.

Але не тільки рак кишечника «боїться» цю корисну сільськогосподарську культуру. Таке захворювання, як рак молочної залози, так само можна запобігти, якщо жінка регулярно вживати в їжу сочевицю. Крім того, цей продукт корисний жіночому населенню ще і тим, що надає прекрасне дію на стан шкіри, зниження ваги, а також на здоровий колір обличчя.

Не варто забувати і про те, що в цих бобах містяться такі вітаміни, як A, B, E, PP, а також бета-каротин, жирні кислоти, білки, вуглеводи, фтор, хром, селен, кремній, йод, мідь, залізо, цинк і т. д.

Незважаючи на великі корисні властивості цієї культури, тут є і деякі протипоказання:

  • при захворюванні суглобів;
  • при подагрі;
  • при дисбактеріозі і геморої;
  • при дискінезії жовчного міхура і сечокислому діатезі.

Як видно, протипоказань зовсім не багато. Однак, варто пам'ятати просту істину, що в усьому має бути міра. Навіть таку корисну культуру, як сочевиця, не варто вживати з фанатизмом. Користь можна буде відчути на собі тільки при помірному вживанні в їжу.

Вибір злаку, особливості приготування

Існує кілька видів цього продукту, який має свої відмінні властивості. У будь-якому випадку, який би вид культури не купувався, вибирати потрібно тільки цільні, гладкі боби, чисті і гладкі на дотик.

Види сочевиці:

  1. Французька – має зелений колір, так як збирається в недозревшем стані. Таку необхідно довше варити;
  2. Жовта – має свою назву за кольором, за фактом є тією ж зеленій, тільки в очищеному вигляді. Їх неї готують пюре і супи, вживають з овочами;
  3. «Пардина», або коричнева сочевиця – це повністю дозрілий боб, який володіє легким горіховим ароматом. З такого виду готують супи, пюре, запіканки. Вона дуже швидко вариться;
  4. Червона (або єгипетська) – пікантна на смак, швидка в приготуванні, відмінно підхід для овочевих рагу, а також для пюре і супів;
  5. «Білуга», або чорна – це універсальна культура, з якої можна приготувати абсолютно будь-яку страву.

Незважаючи на те, що сочевиця – це бобова культура, готувати її дещо простіше, ніж інші боби. Її не потрібно замочувати перед приготуванням, вариться вона в середньому всього 15 хв. Лише такий вид, як «Білуга», вимагає замочування і тривалої отварки.

Перед приготуванням необхідно крупу промити в друшляку з дрібними отворами.

Просто і смачно
Інгредієнти Кількість
Червона сочевиця - 200 г
Вода - 0,3 л
Перець і сіль - за смаком
Масло вершкове - 25 г
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 94 Ккал

Рецепт покроково:

  1. Крупу ретельно промити в друшляку;
  2. Всипати її в каструлю, залити зазначеною кількістю води і поставити на вогонь;
  3. Каша буде готова через 10-15 хв;
  4. У готове блюдо покласти невеликий шматочок масла і подавати на стіл.

Рецепт приготування каші з сочевиці з грибами

Кашу з такої крупи можна доповнити різними інгредієнтами, наприклад, грибами. Від цього вона стане ще ситніше. Що тут знадобиться:

Що взяти В яких пропорціях
Печериці свіжі 250 гр
Сочевиця 200 гр
Цибулина велика 1 шт
Морква 1 шт
Часник 1 зубчик
Зелень Кілька гілочок
Олія рослинна Для смаження
Сіль і перець За смаком
Вода 0,5 л

Готується таке блюдо буде близько 40 хв. Калорійність 100 гр такої каші складе 162 ккал.

Приготування:

  1. Сочевицю промити під проточною водою;
  2. У каструлю влити воду, всипати в неї крупу, поставити на середній вогонь, як тільки вода закипить, вогонь необхідно зменшити;
  3. Зняти з поверхні води піну, що утворилася, дати каші проваритися ще протягом 30 хв;
  4. Тим часом можна зайнятися іншими продуктами: гриби промити і порізати кубиками, також дрібно нарізати цибулю, а моркву потерти на крупній тертці, часник пропустити через прес;
  5. На сусідню конфорку поставити сковороду, влити в неї трохи рослинного масла, розігріти;
  6. У розігріту сковороду викласти цибулю, обсмажувати його близько 3 хв;
  7. Потім до цибулі додати моркву, овочі добре перемішати і обсмажувати ще 3 хв до отримання золотистого відтінку;
  8. Потім до майже готовим овочів можна додавати гриби і обсмажувати їх спочатку до утворення рідини, а потім до випаровування цієї самої рідини;
  9. Готову сочевицю відкинути на друшляк і дати зайвій воді піти;
  10. Всипати кашу в сковороду з овочами, додати подрібнений часник, сіль, перець, дрібно посічену зелень, перемішати всі інгредієнти і накрити кришкою;
  11. Зняти сковороду з вогню, дати настоятися каші протягом 5 хв, після чого її можна подавати до столу.

Рецепт каші з червоної сочевиці з м'ясом

Страву з цієї культури можна доповнити м'ясом, наприклад, курячим. Так само тут потрібні будуть і такі продукти:

Що знадобиться В якій кількості
Сочевиця червона 250 гр
Куряче філе 250 гр
Цибуля ріпчаста 2 шт
Морква 2 шт
Олія рослинна 50 гр
Бульйон 250 гр
Сіль, спеції За смаком

Щоб приготувати таку страву, потрібно 1 год максимум. Калорійність на 100 гр буде дорівнює приблизно 90 ккал.

Як приготувати кашу:

  1. Куряче філе порізати на невеликі шматочки;
  2. Крупу промити в друшляку, овочі почистити;
  3. Цибулю нарізати невеликими кубиками;
  4. Морква перетерти на крупній тертці;
  5. Залити сочевицю водою, поставити на вогонь;
  6. Тим часом взяти глибоку сковороду (або ту, яка має високі борти), поставити її на вогонь, влити олію;
  7. Обсмажити курку до стану напівготовності, після чого всипати до неї цибулю і моркву і смажити ще 15 хв;
  8. Посолити і поперчити суміш з овочів і м'яса, приправити її і залити готовий бульйон, сковороду накрити кришкою, дати трохи продуктів потушиться;
  9. Тим часом з вогню можна знімати крупу, зливати з неї воду;
  10. Вкласти кашу в сковороду, всі інгредієнти перемішати, тушкувати близько 5 хвилин, потім викласти на блюдо і подавати на стіл.

Салат «Обжорка» з печінкою та овочами — спробуйте цей рецепт вам точно сподобається.

Як приготувати млинці з припеком читайте в нашій статті.

Читайте як приготувати смачну і соковиту начинку для пиріжків з картоплею.

Як зварити кашу в мультиварці

Цей рецепт простий і достатньо швидкий. Ним користуються як вегетаріанці, так і прихильники здорового способу життя:

Інгредієнти Кількість
Цибулина 1 шт
Сочевиця 250 гр
Часник 1 зубчик
Морква велика 1 шт
Перець болгарський солодкий 1 шт
Олія рослинна 3 ст. л.
Сіль За смаком
Вода 1 л

Приготування каші в мультиварці займе 45-50 хв. Калорійність – 165 ккал на 100 гр.

Покрокове приготування страви:

  1. Крупу промити у воді;
  2. Перець, цибулю, моркву почистити, порізати в довільному вигляді;
  3. Часник дрібно нашаткувати;
  4. У чашу мультиварки влити масло, встановити вирішимо гасіння;
  5. Вкласти в неї цибулю і моркву, смажити 5 хв;
  6. Потім додати перець, обсмажити його ще 2-3 хв, потім ввести до овочів часник;
  7. До готових овочів всипати промиту крупу, залити всі інгредієнти водою, підсолити їх;
  8. Закрити кришку мультиварки, встановити режим «Гречка» і готувати страву зазначений час;
  9. Готову страву можна подавати до столу.

Солодка каша з зеленої сочевиці

З такої бобової культури можна приготувати не тільки звичайне блюдо, але ще й смачний десерт, додавши до неї солодкі фрукти:

Які продукти потрібні Їх пропорції
Сочевиця зелена 250 гр
Вода 500 мл
Стиглий Банан 2 шт
Курага 8 штук
Ізюм 1 ст. л.
Кориця 1 ч. л.

Готується такий десерт близько 1 ч. Калорійність в 100 гр – близько 170 ккал.

Покроковий рецепт приготування страви:

  1. Сочевичну крупу промити під струменем холодної води;
  2. Всипати її в каструлю, залити водою і поставити на вогонь (зелена сочевиця повинна варитися не менше 40 хв);
  3. Періодично помішуючи кашу, всипати до неї корицю;
  4. Банани перетерти до однорідного стану;
  5. Курагу і родзинки замочити в окропі на 10 хв;
  6. У майже готову кашу додати банан. Перемішати;
  7. Курагу порізати, всипати її в каструлю разом з родзинками, знову все перемішати;
  8. Каша готова, і її можна подавати нас тол.

Поради по приготуванню страв

Для отварки такої крупи необхідно рівно в два рази більше води, тобто на 200 гр сочевиці береться 400-500 мл води.

Якщо води в процесі варіння стає занадто мало, її необхідно додати.

Досвідчені кулінари радять спочатку доводити воду до кипіння, а потім занурювати в неї чечевицю, після чого вона повинна варитися під кришкою до готовності.

Якщо в будинку є свіжа і стара крупа, то змішувати їх не рекомендується, так як стара готується трохи довше. Варто сказати, що по корисним властивостям каша зі старої крупи нітрохи не гірше, аніж зі свіжої.

Що ще почитати: