20 апрель 2019 213

Рис із сочевицею — рецепти ситної пісної їжі

Бачити в одній тарілці рис із сочевицею для багатьох незвично. Тим не менш, це дуже вдале поєднання з багатьох причин. Страви з рису та сочевиці – це смачно, ситно, корисно. Злакові і боби відносяться до легкозасвоюваним продуктів, при низькій калорійності володіють високою харчовою цінністю, багаті корисними мінералами, вітамінами, мікроелементами.

Приготовлені без інгредієнтів тваринного походження вони дають організму потужний заряд енергії на весь день. Тому включати в раціон різноманітні страви на основі сочевиці з рисом можна і потрібно не тільки вегетаріанцям. Така їжа чудово підходить всім тим, хто веде невпинну боротьбу із зайвою вагою, суворо дотримується правила посту або намагається дотримуватися здорового харчування.

Мутзендра або рис із сочевицею по-кіпрський
Інгредієнти Кількість
довгозернистого рису і коричневої сочевиці - по 250 г
цибулин - 2 шт.
оливкової олії - чверть склянки
порізаної м'яти - 1 ст. л. сушеної або 4 ст. л. свіжої
лаврового листа - 1 шт.
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 290 Ккал

Дивно простий у приготуванні рецепт. Мутзендра – це аналог муджадары (варені рис і сочевиця з підсмаженою цибулею), але в дещо іншому виконанні. Родзинка страви – м'ята і лимонний сік, додають цікаві нотки у смак традиційного страви східної кухні.

Солять і приправляють блюдо, орієнтуючись на свій смак. Лимонний сік використовують для подачі.

Рецепт покроково:

  1. Сочевицю промивають. Перекладають у сотейник. Заливають водою на 4 пальці. Ставлять на сильний вогонь.
  2. Як тільки вода закипить, рідину зливають. Боби промивають, повертають в сотейник. Заливають 1 л води (можна взяти овочевий бульйон), кидають лавровий лист.
  3. Сочевиці дають закипіти на сильному вогні. Полум'я конфорки зменшують до мінімуму. Томят боби 20 хвилин під злегенька кришкою. Зварену сочевицю солять.
  4. Поки готується сочевиця, чистять і ріжуть кубиками цибулю. У каструлі з товстим дном раскаляют масло. Пасерують цибулю на середньому вогні 3 хвилини. Він повинен стати прозорим, але не золотистим.
  5. Рис промити в декількох водах. Змішують з пасерованою цибулею. Обсмажують, помішуючи, до прозорості (2 хвилини).
  6. У каструлю з рисом і цибулею переливають сочевицю разом з рідиною, в якій варилися боби. Не перемішують. Варять мутзендру 20 хвилин на тихому вогні під злегенька кришкою. Блюдо вважається готовим, коли вся рідина вбереться в крупу.
  7. Блюдо знімають з вогню, м'ятою приправляють і перцем, солять. Перемішують, закривають кришкою, загортають.

Блюдо 15 хвилин настоюється, після чого вважається готовим. Подають, добряче поливши рис із сочевицею соком лимона. Їдять мутзендру з лавашами, грецьким йогуртом (несолодким), овочевим салатом з м'яким сиром.

Рис із сочевицею і грибами по-вірменськи

Незначні зміни в рецептурі та способі варіння основних інгредієнтів дають зовсім інший смак страви. Мінімальний набір недорогих продуктів і простота приготування роблять смачний вірменський чал-плов привабливим у всіх відносинах стравою.

Продукти:

  • 200 г довгозернистого пропареного рису;
  • 200 г зеленої сочевиці;
  • 400 г свіжих дрібних шампіньйонів;
  • 4 ст. л. рослинного масла;
  • сіль;
  • спеції до плову;
  • зелень.

Час – 30 хвилин.

Калорійність 100 г – 218 ккал.

Рецепт покроково:

  1. Рис ретельно промивають (вода повинна стати повністю прозорою). Відварюють до готовності, відкидають на друшляк.
  2. Сочевицю промивають. Томят в сотейнику на повільному вогні 40 хвилин під кришкою. Ще раз промивають у друшляку.
  3. Печериці миють, обсушують, розрізають кожен на 2 частини. Гриби спочатку обсмажують на сухій сковороді (поки не випарується сік), потім підрум'янюють її в рослинному маслі. Солять, перчать.
  4. Паралельно з жаркою печериць у другу сковороду наливають трохи олії. Висипають сочевицю. Боби обсмажують, помішуючи, 2 хвилини.
  5. Додають до сочевиці варений рис. Солять, приправляють спеціями для плову і перцем за смаком. Перемішують і через хвилину знімають з вогню.

Особливість страви в тому, що інгредієнти на тарілку викладають, не змішуючи. З одного боку тарілки викладають гірку сочевиці з рисом, з іншого – смажені шампіньйони. Перед подаванням посипають рубаною зеленню.

Пісний плов з рису, зеленої сочевиці і нуту з квашеною капустою

Надзвичайно смачний, дуже ситний вегетаріанський плов з приголомшливим ароматом. Оригінальним блюдо роблять композиція пряних спецій і кисла капуста, ідеально поєднується з вареним рисом і бобами.

Продукти:

  • 2 ст. рису круглозернистого;
  • 1 ст. зеленої сочевиці;
  • 1 ст. нуту;
  • 140 г кислої капусти;
  • 2 великі моркви;
  • 4 цибулини;
  • 6 зубчиків часнику;
  • 4 ст. овочевого бульйону;
  • 8 ст. л. олії;
  • 4 лаврових листа;
  • суміш перців (білий, чорний, запашний – по щіпці);
  • куркума, коріандр, паприка (мелені) – кожній по чверті ч. ложки;
  • сіль.

Час – 50 хвилин.

Калорійність 100 г – 115 ккал.

Рецепт покроково:

  1. Нут промивають і замочують у воді на ніч. Через 8 годин повторно промивають, заливають водою, варять 20 хвилин.
  2. Сочевицю промивають, відварюють до м'якості.
  3. Цибулю і моркву (очищені, миті) подрібнюють соломкою.
  4. Казанок (каструлю з товстим дном) ставлять на середній вогонь. Розігрівають масло і обсмажують в ньому спочатку цибулю, а хвилини через 2 морквину. Разом овочі пасерують 4 хвилини під кришкою.
  5. У казан кладуть квашену капусту. Овочі перемішують, смажать 5 хвилин.
  6. Рис тричі промивають, висипають в казан. Солять, приправляють спеціями, додають неочищені зубчики часнику і листочки лавра.
  7. Рис з овочами, заливають бульйоном, перемішують. Накривають кришкою. Плов тушкують на слабкому вогні до тих пір, поки рідина практично повністю не вбереться в рис.
  8. Варений нут і зелену сочевицю висипають в казан. Пісний плов ще 3 хвилини залишають на вогні в закритій ємності. Перемішують.

Подача вегетаріанського плову традиційна. Гаряче страву насипають високою гіркою в центр широкого, плоского страви. Для краси посипають свіжої рубаною зеленню.

Читайте також, як смачно приготувати рис з брокколі.

Рекомендуємо приготувати рис з ароматною підливою. Рецепти легкі і не затратні!

А тут ви дізнаєтеся про найкращі способи приготування сочевиці з куркою. Ну просто пальчики оближеш!

Як приготувати з овочами в мультиварці

Принадність «кухонної помічниці» в тому, що будь-які продукти готуються в ній набагато швидше, а страви мають більш яскравий смак. До того ж часу на підготовку інгредієнтів витрачається значно менше. Тому варити класичну муджадару з овочами в мультиварці набагато зручніше і простіше.

Продукти:

  • 2 мультистакана пропареного рису;
  • 1 м-ст. жовтої сочевиці;
  • 1 морквина;
  • 1 цибулина;
  • 3 ст. л. олії;
  • 4 м-ст. води;
  • ½ Ч. л. суміші мелених спецій;
  • 1 ч. л. солі.

Спеції для цього варіанту рису з сочевицею можна вибрати на свій розсуд. Наприклад, запашний, білий і чорний перець, насіння гірчиці, паприка, кмин, коріандр, зіра, прованські трави.

Час – 40 хвилин.

Калорійність 100 г – 104 ккал.

Рецепт покроково:

  1. Цибулю чистять, нарізають дрібними кубиками. Моркву труть на крупній тертці.
  2. У чашу мультиварки наливають трохи олії. Включають режим «Випічка», «Смаження» або «Експрес». Пасерують цибулю до прозорості.
  3. Додають моркву і ложку олії. Овочі обсмажують ще 5 хвилин, не змінюючи програму. Кришку мультиварки при цьому не закривають.
  4. Сочевицю і рис ретельно промивають. Висипають в чашу до цибулі з морквою. Солять, додають спеції. Перемішують, заливають водою.
  5. Переводять пристрій в режим «Рис».
  6. Коли пролунає сигнал про закінчення готування, рисову кашу з сочевицею акуратно перемішують лопаткою і залишають в закритій мультиварці ще на 15 хвилин.

Це просте у приготуванні блюдо стане відмінним гарніром для м'яса. Хоча і як самостійна страва рис із сочевицею, приготований в мультиварці, є частиною повноцінного обіду.

Дієтичний суп з лимоном для схуднення

Тарілка такого оригінального супу може стати заміною першого, другого блюда і навіть десерту. Пропозиція особливо актуально для тих, хто мріє легко схуднути на цілих 4 кг всього за 2 тижні. Чечевично-рисовий суп з лимоном дуже корисний. До того ж готується елементарно просто.

Продукти:

  • 6 ст. л. рису;
  • 6 ст. л сочевиці;
  • 1 цибулина;
  • 2 зубки часнику;
  • 1 лимон;
  • 4 гілочки кінзи;
  • 1 ст. л. оливкової олії;
  • 1/3 ч. л. куркуми;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 1 корінь петрушки;
  • ½ Кореня пастернаку;
  • ½ Кореня селери;
  • 1,5 л води.

Час – 1 година.

Калорійність 100 г – 42 ккал.

Рецепт покроково:

  1. Коріння чистять, нарізають кубиками. Заливають водою і варять в окремій каструлі 15 хвилин.
  2. Отриманий бульйон проціджують.
  3. Рис промивають тричі. Замочують у воді на півгодини.
  4. Часник чистять, подрібнюють заглибним блендером разом з оливковою олією.
  5. Цибулю чистять, ріжуть кубиками.
  6. Подрібнений часник і сиру цибулю висипають у каструлю з товстим дном або чавунний казан. Пасерують 1 хвилину. Заливають половиною склянки бульйону. Тушкують 4 хвилини.
  7. Овочі приправляють куркумою, перемішують. Тушкують 1 хвилину.
  8. З рису зливають воду. Сочевицю промивають і разом з рисом висипають у каструлю.
  9. Продукти перемішують, заливають бульйоном з коріння. На сильному вогні доводять до кипіння.
  10. Як тільки закипить, вогонь зменшують. Дієтичний суп варять на повільному вогні під кришкою 25 хвилин.
  11. Лимон розрізати навпіл. Одну частину подрібнюється тонкими кружечками. З другої знімають тонкою стружкою цедру.
  12. Лимонну цедру і сік половини лимона додають в суп. Солять, перемішують.

Готову страву розливають по тарілках, прикрашають кружальцями лимона і листочками свіжої кінзи. Виглядає апетитно, божественно пахне і на смак вище всяких похвал!

Корисні поради

Сочевиця буває різних сортів. Залежно від кольору (сорти) варити боби потрібно менше або довше. Так, швидше за все готується жовта чечевиця – 15 хвилин. Через 25 хвилин варіння готової буде коричнева сочевиця.

Боби червоного кольору потрібно настоювати півгодини. Найтриваліший термін термічної обробки у зеленої сочевиці. Варити її потрібно цілих 40 хвилин. Ця особливість завжди враховується при поєднанні в одній страві бобових і рису, оскільки середня тривалість приготування останнього – 25 хвилин.

Якщо треба зварити сочевицю дуже швидко, на допомогу прийде мікрохвильовка. Потрібно промити і висипати в скляну ємність боби, посолити, залити водою. Поставити в СВЧ-піч на максимальний режим, не накриваючи кришкою. Через 10 хвилин сочевиця повністю розвариться.

Що ще почитати: